КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 22 листопада 2004 р. N 1591
Київ
Про затвердження норм харчування у навчальних та
дитячих закладах оздоровлення та відпочинку
(Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ
N 873 від 26.06.2007
N 734 від 08.08.2012
N 1086 від 28.11.2012
N 353 від 06.08.2014)
(У назві та тексті Постанови слова "оздоровчих закладах"
замінено словами "дитячих закладах оздоровлення
та відпочинку" згідно з Постановою
КМ N 353 від 06.08.2014)
Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Затвердити;
1) норми харчування у:
дошкільних навчальних закладах для дітей віком до одного року згідно з додатком 1;
дошкільних навчальних закладах (крім санаторних) для дітей старше одного року згідно з додатком 2;
санаторних дошкільних навчальних закладах (групах) згідно з додатком 3;
дитячих будинках, загальноосвітніх школах-інтернатах, інтернатах у складі загальноосвітніх навчальних закладів, школах соціальної реабілітації та професійних училищах соціальної реабілітації, професійно-технічних навчальних закладах згідно з додатком 4;
(Абзац п’ятий підпункту 1 пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 734 від 08.08.2012)
училищах фізичної культури та олімпійського резерву згідно з додатком 5;
дитячих закладах оздоровлення та відпочинку згідно з додатком 6;
(Абзац сьомий підпункту 1 пункту 1 в редакції Постанови КМ N 353 від 06.08.2014)
загальноосвітніх навчальних закладах для одноразового харчування учнів згідно з додатком 7;
2) норми заміни продуктів за енергоцінністю згідно з додатком 8.
2. Установити, що використання у харчуванні дітей у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку спеціальних харчових продуктів без погодження з Міністерством охорони здоров'я забороняється.
2-1. Установити, що студенти Кам'янець-Подільського планово-економічного технікуму-інтернату і Харківського обліково-економічного технікуму-інтернату імені Ф.Г. Ананченка, які є дітьми-інвалідами та інвалідами I-III групи, забезпечуються харчуванням згідно з натуральними добовими нормами харчування в інтернатних установах для громадян похилого віку та інвалідів, вищих навчальних закладах I-II рівня акредитації сфери управління Мінсоцполітики, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 13 березня 2002 р. N 324 "Про затвердження натуральних добових норм харчування в інтернатних установах, навчальних та санаторних закладах сфери управління Міністерства соціальної політики" (Офіційний вісник України, 2002 р., N 12, ст. 592; 2012 р., N 7, ст. 249).
(Постанову доповнено пунктом 2-1 згідно з Постановою КМ N 1086 від 28.11.2012)
3. Міністерству освіти і науки, іншим центральним органам виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям забезпечити дотримання норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених цією постановою, у межах відповідних бюджетних призначень.
(Пункт 3 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ N 734 від 08.08.2012, N 353 від 06.08.2014)
4. Міністерству охорони здоров'я разом з Міністерством освіти і науки установити до 1 травня 2005 р. порядок організації харчування дітей у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.
(Пункт 4 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ N 734 від 08.08.2012, N 353 від 06.08.2014)
5. Ця постанова набирає чинності з 1 січня 2005 року.
Прем'єр-міністр України В.ЯНУКОВИЧ
Додаток 1
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591
Норми
харчування у дошкільних навчальних закладах
для дітей віком до одного року
(денна норма на одну дитину, грамів)
Найменування продукту | Вікова група (місяців) | |||
0-3 | 4-5 | 6-7 | 8-12 | |
Сухі адаптовані молочні суміші | 80-100 | 90-120 | 75-80 | 30-60 |
(або рідкі адаптовані молочні суміші) | (700-900) | 1000) | (900-800) | (600-500) |
Хліб житній (з 10 місяців) | 5-10 | |||
Хліб пшеничний (з 8 місяців) | 5-10 | |||
Крохмаль | 1 | 2 | ||
Крупи, бобові, макаронні вироби | 20 | 25-30 | ||
Картопля | 50 | 85 | ||
Овочі | 120 | 180 | ||
Фрукти свіжі, цитрусові | 10-60 | 70-120 | ||
Соки | 30-50 | 50-100 | ||
Фрукти сушені | 1-4 | 4-6 | ||
Кондитерські вироби (сухарики, печиво) | 3-15 | |||
Цукор | 30 | 30 | ||
Масло вершкове | 1-4 | 4-6 | ||
Олія | 1-3 | 3-6 | ||
Яйця, штук | 1/5 жовтка | 1/4 - 1/2 жовтка | ||
Молоко, кисломолочні продукти | 100-200 | 300-380 | ||
Сир кисломолочний | 10-30 | 30-50 | ||
М’ясо, м’ясопродукти | 50-90 | |||
Риба, рибопродукти | 15-25 | |||
Кава злакова, цикорій | 1 | |||
Какао | 1 | |||
Чай | 0,1 | |||
Сіль, сіль йодована | 1 | 2 | ||
Хімічний склад | ||||
Білки | 15 | 19 | 23 | 32 |
у тому числі тваринні | 15 | 19 | 22 | 25 |
Жири | 30 | 38 | 53 | 61 |
у тому числі рослинні | 3 | 6 | ||
Вуглеводи | 66 | 77 | 115 | 143 |
Енергоцінність, ккал | 660 | 730 | 1029 | 1249 |
__________
Примітка:
Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми +(-) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 15 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (15 х 7) : 3 = 105 : 3 = 35 грамів (на день).
Додаток 2
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591
Норми
харчування у дошкільних навчальних закладах
(крім санаторних) для дітей старше одного року
(денна норма на одну дитину, грамів)
Найменування продукту | Вікова група (років) | ||||
від 1 до 3 | від 3 до 6 (7) | ||||
Кількість приймання їжі | |||||
3 | 4 | 3 | 4 | ||
Хліб житній | 20 | 30 | 40 | 60 | |
Хліб пшеничний | 55 | 80 | 80 | 120 | |
Борошно пшеничне | 15 | 20 | 25 | 32 | |
Крохмаль | 3 | 3 | 4 | 4 | |
Крупи, бобові, макаронні вироби | 30 | 40 | 45 | 50 | |
Картопля | 130 | 150 | 190 | 220 | |
Овочі різні | 180 | 210 | 230 | 260 | |
Фрукти свіжі, цитрусові | 45 | 90 | 100 | 100 | |
Соки | 50 | 50 | 70 | 100 | |
Фрукти сушені | 10 | 10 | 10 | 10 | |
Кондитерські вироби | 5 | 15 | 15 | 20 | |
Цукор | 35 | 40 | 45 | 50 | |
Мед, медопродукти | 1 | 1 | 2 | 2 | |
Масло вершкове | 12 | 19 | 21 | 25 | |
Олія | 6 | 9 | 9 | 15 | |
Сало | 1 | 1 | 2 | 2 | |
Яйця, штук | 1/4 | 1/2 | 1/2 | 1/2 | |
Молоко, кисломолочні продукти | 350 | 450 | 400 | 500 | |
Сир кисломолочний | 35 | 40 | 45 | 50 | |
Сир твердий | 3 | 3 | 5 | 5 | |
Сметана | 5 | 10 | 10 | 15 | |
М’ясо, м’ясопродукти | 60 | 85 | 100 | 110 | |
Риба, рибопродукти | 20 | 25 | 45 | 50 | |
Кава злакова, цикорій | 1 | 1 | 4 | 4 | |
Какао | 1 | 1 | 2 | 2 | |
Чай | 0,2 | 0,2 | 0,2 | 0,2 | |
Сіль, сіль йодована | 2 | 2 | 5 | 8 | |
Дріжджі | 1 | 1 | 1 | 1,5 | |
Лавровий лист | 0,05 | 0,05 | 0,1 | 0,1 | |
Сухарі панірувальні | 2 | 3 | 2 | 3 | |
Томатна паста | 2 | 3 | 2 | 3 | |
Ванільний цукор | 0,1 | 0,1 | 0,1 | 0,1 | |
Кислота лимонна | 0,1 | 0,1 | 0,1 | 0,1 | |
Хімічний склад | |||||
Білки | 46,6 | 60,6 | 68,1 | 81,5 | |
у тому числі тваринні | 29,1 | 37,5 | 48,4 | 48,5 | |
Жири | 45,6 | 63,5 | 71,7 | 86,5 | |
у тому числі рослинні | 8,4 | 12,3 | 12,7 | 17,8 | |
Вуглеводи | 167,6 | 229,3 | 239,2 | 298,8 | |
Енергоцінність, ккал | 1267,2 | 1731,2 | 1874,8 | 2299,4 |
__________
Примітки:
1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми +(-) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 50 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень при роботі дошкільного навчального закладу 5 днів на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (50 х 5) : 3 = 250 : 3 = 83 грамів.
2. У літній оздоровчий період (90 днів) витрати на харчування збільшуються на 10 відсотків для придбання свіжих овочів і фруктів.
Додаток 3
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591
Норми
харчування у санаторних дошкільних
навчальних закладах (групах)
(денна норма на одну дитину, грамів)
Найменування продукту | Санаторні заклади (групи) різних профілів | Санаторні заклади (групи) для дітей, які страждають на захворювання органів травлення | ||||
Вікова група (років) | ||||||
від 1до 3 | від 3 до 6(7) | від 1 до 3 | від 3 до 6(7) | |||
Кількість приймання їжі | ||||||
3 | 4 | 3 | 4 | 5 | 5 | |
Хліб житній | 30 | 30 | 50 | 50 | ||
Хліб пшеничний | 55 | 70 | 70 | 110 | 100 | 160 |
Борошно пшеничне | 15 | 20 | 32 | 35 | 10 | 25 |
Крохмаль | 2 | 3 | 3 | 4 | 3 | 4 |
Крупи, бобові, макаронні вироби | 30 | 35 | 45 | 50 | 40 | 60 |
Картопля | 140 | 150 | 220 | 240 | 150 | 200 |
Овочі різні | 200 | 250 | 250 | 300 | 180 | 250 |
Фрукти свіжі, цитрусові | 100 | 150 | 160 | 200 | 100 | 150 |
Соки | 60 | 70 | 100 | 130 | 50 | 100 |
Фрукти сушені | 10 | 10 | 10 | 12 | 15 | 20 |
Кондитерські вироби | 8 | 12 | 15 | 20 | 10 | 20 |
Цукор | 35 | 40 | 45 | 50 | 40 | 55 |
Мед, медопродукти | 1 | 1 | 3 | 4 | 1 | 4 |
Масло вершкове | 25 | 32 | 30 | 40 | 30 | 35 |
Олія | 6 | 9 | 12 | 17 | 6 | 10 |
Яйця, штук | 1/2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Молоко, кисломолочні продукти | 400 | 500 | 450 | 550 | 500 | 550 |
Сир кисломолочний | 45 | 50 | 60 | 70 | 50 | 70 |
Сир твердий | 5 | 5 | 10 | 10 | 5 | 10 |
Сметана | 10 | 12 | 15 | 18 | 10 | 15 |
М’ясо, м’ясопродукти | 85 | 110 | 120 | 130 | 100 | 120 |
Риба, рибопродукти | 30 | 30 | 60 | 60 | 30 | 60 |
Кава злакова, цикорій | 1 | 1 | 2 | 2 | 1 | 2 |
Какао | 1 | 1 | 2 | 4 | ||
Чай | 0,1 | 0,2 | 0,2 | 0,2 | 0,1 | 0,2 |
Сіль, сіль йодована | 5 | 5 | 8 | 8 | 5 | 8 |
Дріжджі | 1 | 1 | 1,5 | 1,5 | 1 | 1 |
Лавровий лист | 0,02 | 0,02 | 0,02 | 0,02 | 0,02 | 0,02 |
Сухарі панірувальні | 2 | 3 | 2 | 3 | 2 | 3 |
Томатна паста | 2 | 3 | 2 | 3 | 1 | 2 |
Хімічний склад | ||||||
Білки | 60,2 | 77,1 | 98,1 | 116 | 69,3 | 96,6 |
у тому числі тваринні | 41,4 | 51,8 | 66 | 69 | 49 | 69 |
Жири | 68,3 | 89,3 | 110,2 | 127,7 | 80,8 | 113,7 |
у тому числі рослинні | 8,6 | 12,5 | 17 | 24,1 | 8,6 | 13,7 |
Вуглеводи | 194,7 | 260,7 | 316,3 | 428,3 | 223,7 | 304,1 |
Енергоцінність, ккал | 1634,5 | 2155 | 2649,1 | 3326,2 | 1899 | 2625,9 |
__________
Примітки:
1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми +(-) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 50 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень при роботі дошкільного навчального закладу 5 днів на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: ( 60 х 5 ) : 3 = 300 : 3 = 100 грамів.
2. Діти, хворі на туберкульоз та інфіковані мікобактеріями туберкульозу, забезпечуються харчуванням згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. N 1752 "Про норми харчування для осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу".
Додаток 4
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591
Норми
харчування у дитячих будинках, загальноосвітніх школах-інтернатах,
інтернатах у складі загальноосвітніх навчальних закладів,
школах соціальної реабілітації та професійних училищах
соціальної реабілітації, професійно-технічних навчальних закладах
(Назва додатка 4 із змінами, внесеними згідно з постановою Кабінету Міністрів України N 734 від 08.08.2012)
(денна норма на одну дитину, грамів)
Найменування продукту | Вікова група (років) | |||
від 3 до 6 | від 6 до 10 | від 10 до 13 | від 13 і старше | |
Хліб житній | 100 | 150 | 180 | 200 |
Хліб пшеничний | 130 | 180 | 230 | 250 |
Борошно пшеничне | 30 | 40 | 45 | 50 |
Крохмаль | 3 | 3 | 3 | 3 |
Крупи, бобові, макаронні вироби | 45 | 65 | 80 | 80 |
Картопля | 300 | 350 | 400 | 420 |
Овочі свіжі | 350 | 400 | 450 | 470 |
Фрукти свіжі, цитрусові | 250 | 300 | 300 | 300 |
Соки | 150 | 180 | 200 | 200 |
Фрукти сушені | 20 | 15 | 15 | 15 |
Кондитерські вироби | 30 | 30 | 35 | 40 |
Цукор | 50 | 60 | 70 | 70 |
Мед, медопродукти | 3 | 4 | 5 | 7 |
Масло вершкове | 40 | 45 | 50 | 50 |
Олія | 12 | 15 | 18 | 20 |
Сало | 2 | 4 | 6 | 8 |
Яйця, штук | 1 | 1 | 1 | 1 |
Молоко, кисломолочні продукти | 500 | 500 | 500 | 500 |
Сир кисломолочний | 40 | 50 | 70 | 70 |
Сир твердий | 12 | 15 | 20 | 20 |
Сметана | 15 | 20 | 25 | 25 |
М’ясо, птиця | 125 | 130 | 160 | 160 |
Ковбасні вироби | 25 | 20 | 25 | 40 |
Риба, рибопродукти | 75 | 85 | 100 | 100 |
Кава злакова, цикорій | 2 | 3 | 4 | 5 |
Какао | 2 | 2 | 2 | 3 |
Чай | 0,1 | 0,2 | 0,5 | 0,5 |
Сіль, сіль йодована | 6 | 8 | 10 | 10 |
Дріжджі | 1 | 2 | 3 | 3 |
Лавровий лист | 0,02 | 0,02 | 0,02 | 0,02 |
Сухарі панірувальні | 2 | 4 | 3 | 4 |
Томатна паста | 2 | 3 | 3 | 4 |
Ванільний цукор | 0,1 | 0,1 | 0,1 | 0,1 |
Кислота лимонна | 0,1 | 0,1 | 0,1 | 0,2 |
Хімічний склад | ||||
Білки | 74 | 87 | 100 | 107 |
у тому числі тваринні | 37 | 43 | 51 | 53 |
Жири | 67 | 77 | 90 | 95 |
у тому числі рослинні | 24 | 28 | 15 | 16 |
Вуглеводи | 355 | 400 | 390 | 428 |
Енергоцінність, ккал | 2319 | 2641 | 2500 | 2995 |
__________
Примітки:
1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми +(-) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 75 г на учня (вихованця), використовується в меню 3 рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: ( 75 х 7 ) : 3 = 525 : 3 = 175 грамів.
2. У санаторних школах-інтернатах (для дітей, які страждають на захворювання серцево-судинної системи, хронічні неспецифічні захворювання органів дихання, хронічні неспецифічні захворювання органів травлення, психоневрологічні захворювання, хворих на цукровий діабет) витрати на харчування збільшуються на 8 відсотків для придбання дієтичних продуктів. Зміни норм харчування для дітей у період загострення захворювання вносяться лише за призначенням лікаря.
3. Діти, хворі на туберкульоз та інфіковані мікобактеріями туберкульозу, забезпечуються харчуванням згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. N 1752 "Про норми харчування для осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу".
4. У літній оздоровчий період (90 днів), неділю, святкові і канікулярні дні витрати на харчування збільшуються на 10 відсотків для придбання свіжих овочів і фруктів.
(Пункт 5 приміток до додатка 4 виключено)
6. Учні ліцеїв з посиленою військово-фізичною підготовкою забезпечуються харчуванням згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 р. N 426 "Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань" (норма N 6 - ліцеїстська).
7. Згідно з нормами для дітей віком від 13 і старше забезпечуються харчуванням також студенти і курсанти вищих навчальних закладів, які відповідно до законодавства перебувають на державному забезпеченні, та студенти і курсанти з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на повному державному забезпеченні або яким в установленому законодавством порядку призначено опікуна чи піклувальника. У разі відсутності можливості для організації повноцінного харчування зазначеним категоріям студентів, курсантів у навчальному закладі може виплачуватися грошова компенсація у розмірі вартості харчування у школах-інтернатах відповідного регіону з урахуванням торговельних націнок. Особам, яким в установленому законодавством порядку призначено опікуна чи піклувальника, виплачується вартість обіду.
8. Діти, які перебувають в притулках для дітей, центрах соціально-психологічної реабілітації дітей, соціально-реабілітаційних центрах (дитячі містечка), забезпечуються харчуванням згідно з нормами, передбаченими цим додатком.
(Додаток 4 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ N 873 від 26.06.2007, N 734 від 08.08.2012)
Додаток 5
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591
Норми
харчування в училищах фізичної культури та олімпійського резерву
(денна норма на одну дитину, грамів)
Найменування продукту | Група харчування за енерговитратами | ||||
перша | друга | третя | четверта | п`ята | |
Хліб житній | 85 | 110 | 145 | 185 | 195 |
Хліб пшеничний | 150 | 200 | 240 | 320 | 400 |
Борошно пшеничне | 15 | 15 | 15 | 25 | 25 |
Крохмаль | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
Крупи, бобові, макаронні вироби | 65 | 75 | 95 | 110 | 135 |
Картопля | 190 | 205 | 275 | 290 | 360 |
Овочі свіжі | 280 | 285 | 370 | 440 | 500 |
Фрукти свіжі, цитрусові | 270 | 300 | 370 | 460 | 550 |
Соки | 120 | 140 | 170 | 210 | 220 |
Фрукти сушені | 10 | 10 | 15 | 20 | 25 |
Кондитерські вироби | 50 | 75 | 100 | 135 | 200 |
Цукор | 60 | 60 | 70 | 60 | 75 |
Мед, медопродукти | 15 | 17 | 23 | 25 | 30 |
Масло вершкове | 10 | 15 | 20 | 25 | 30 |
Олія | 15 | 15 | 20 | 20 | 30 |
Сало | 2 | 3 | 3 | 5 | 6 |
Яйця, штук | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Молоко, кисломолочні продукти | 380 | 425 | 480 | 540 | 400 |
Сир кисломолочний | 40 | 50 | 60 | 60 | 90 |
Сир твердий | 15 | 25 | 30 | 45 | 70 |
Сметана | 15 | 20 | 20 | 25 | 35 |
М'ясо, м’ясопродукти | 165 | 200 | 240 | 400 | 490 |
Риба, рибопродукти | 45 | 70 | 80 | 125 | 140 |
Кава, кава злакова, цикорій | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 |
Какао | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 |
Чай | 0,4 | 0,4 | 0,4 | 0,5 | 0,5 |
Сіль, сіль йодована | 6 | 8 | 10 | 8 | 10 |
Дріжджі | 1 | 1 | 1 | 2 | 2 |
Спеції | 0,04 | 0,04 | 0,06 | 0,07 | 0,08 |
Мінеральна вода | 100 | 100 | 180 | 200 | 200 |
Хімічний склад | |||||
Білки | 85 | 105 | 130 | 160 | 205 |
у тому числі тваринні | 51 | 63 | 78 | 96 | 123 |
Жири | 66 | 87 | 119 | 160 | 205 |
у тому числі рослинні | 17 | 22 | 30 | 40 | 51 |
Вуглеводи | 342 | 450 | 527 | 655 | 834 |
Енергоцінність, ккал | 2302 | 3003 | 3699 | 4700 | 6001 |
Розподіл груп харчування за енерговитратами
Групи харчування за енер говитратами | Калорійність раціону, ккал | Вік, років | Стать | Вид спорту |
Перша | 2300 (2000-2600) |
11-13 | хлопчики | спортивна гімнастика |
11-13 | дівчатка | спортивна гімнастика | ||
Друга | 3000 (2800-3200) |
14-17 | юнаки | спортивна гімнастика |
14-17 | дівчата | спортивна гімнастика | ||
Третя | 3700 (3200-3900) |
11-13 | хлопчики | фехтування, легка атлетика (стрибки, метання, спринт тощо) |
11-13 | дівчатка | фехтування, легка атлетика (стрибки, метання, спринт тощо) | ||
14-17 | юнаки | бокс, боротьба (легка вагова категорія) | ||
Четверта | 4700 (4500-5000) |
11-13 | хлопчики | плавання |
11-17 | дівчата | плавання | ||
14-17 | юнаки | футбол, легка атлетика (спортивна ходьба, біг на середні та довгі дистанції, спринт) | ||
14-17 | дівчата | фехтування, легка атлетика (спортивна ходьба, біг на середні та довгі дистанції, спринт) | ||
14-17 | юнаки | бокс, боротьба (середня вагова категорія) | ||
П’ята | 6000 (5600-6400) |
14-17 | юнаки | фехтування, плавання, бокс, боротьба (важка вагова категорія) |
__________
Примітки:
1. Харчування учасників обласних, районних (міських) спортивних змагань, зборів, олімпіад та інших масових заходів здійснюється за нормами для дітей віком від 13 років і старше згідно з додатком 4, а республіканських, міжнародних - для четвертої групи харчування за енерговитратами згідно з додатком 5.
2. Вартість харчування в дорозі та під час проведення одноденних заходів визначається за нормами згідно з додатком 4 для дітей віком від 13 років і старше.
3. За нормами для дітей третьої групи харчування забезпечуються учні хореографічних училищ віком 11-13 років.
4. За нормами для дітей четвертої групи харчування забезпечуються учні хореографічних училищ віком 14-17 років.
Додаток 6
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591
(в редакції постанови
Кабінету Міністрів України
від 6 серпня 2014 р. N 353)
Норми
харчування у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку
(денна норма на одну дитину, грамів/ккал)
Найменування продукту | Дитячі заклади оздоровлення та відпочинку | |||||
праці та відпочинку,наметові містечка | позаміські (стаціонарні), дитячі центри | санаторного типу | табір з денним перебуванням | |||
діти віком 12-17 років включно | діти віком до 10 років включно | діти віком 11-17 років включно | діти віком до 10 років включно | діти віком 11-17 років включно | діти віком 8-14 років включно | |
Хліб житній | 150/393 | 100/254 | 125/308 | 125/308 | 125/308 | 40/131 |
Хліб пшеничний | 200/521 | 125/380 | 150/395 | 200/521 | 200/521 | 90/234 |
Борошно пшеничне | 70/164 | 50/158 | 50/158 | 30/101 | 40/172 | 10/33 |
Крохмаль* | 4/15 | 4/15 | 4/15 | 4/15 | 4/15 | 3/10 |
Крупи, бобові, макаронні вироби | 140/360 | 65/221 | 85/372 | 65/221 | 85/372 | 32/120 |
Картопля | 400/233 | 320/181 | 400/233 | 320/181 | 400/233 | 180/132 |
Овочі різні | 420/24 | 350/20 | 450/27 | 350/20 | 450/50 | 210/22 |
Фрукти свіжі | 250/105 | 250/105 | 250/105 | 300/326 | 450/468 | 50/21 |
Соки | 200/84 | 200/84 | 200/84 | 200/84 | 200/84 | 50/21 |
Фрукти сушені* | 20/51 | 15/46 | 15/46 | 10/56 | 10/56 | 10/28 |
Кондитерські вироби | 50/173 | 50/173 | 50/173 | 50/195 | 50/195 | 10/46 |
Цукор | 60/217 | 40/176 | 60/217 | 50/185 | 60/217 | 35/147 |
Мед, медопродукти* | 4/13 | 4/13 | 4/13 | 5/16 | 5/16 | 2/6 |
Масло вершкове | 40/237 | 45/320 | 50/367 | 45/320 | 50/367 | 20/148 |
Олія | 20/160 | 18/156 | 20/160 | 15/144 | 20/160 | 8/70 |
Сало* | 7/30 | 5/21 | 9/38 | 5/21 | 5/21 | |
Яйця, штук | 1/64 | 1/64 | 1/64 | 1/64 | 1/64 | |
Молоко, кисломолочні продукти | 500/230 | 500/230 | 500/230 | 500/230 | 500/230 | 250/147 |
Сир кисломолочний | 50/71 | 40/57 | 40/57 | 60/86 | 60/86 | 25/37 |
Сир твердий | 20/58 | 15/47 | 15/47 | 10/30 | 10/30 | 5/15 |
Сметана* | 25/71 | 15/57 | 15/57 | 15/57 | 15/57 | 10/28 |
М’ясо, птиця | 220/380 | 160/320 | 200/360 | 200/360 | 220/380 | 80/182 |
М’ясо-ковбасні вироби | 40/150 | 20/120 | 20/120 | 20/120 | 20/120 | |
Риба, рибопродукти* | 60/30 | 55/28 | 65/33 | 60/30 | 70/35 | 30/15 |
Кава злакова* | 3,5/0 | 1,5/0 | 1,5/0 | 2,5/0 | 2,5/0 | 1/0 |
Какао* | 1/6 | 1/6 | 1/6 | 1/6 | 1/6 | |
Чай | 1,5/0 | 0,5/0 | 0,5/0 | 0,5/0 | 0,5/0 | 0,1/0 |
Сіль, сіль йодована | 10/0 | 10/0 | 10/0 | 10/0 | 10/0 | 8/0 |
Дріжджі | 2/0 | 2/0 | 2/0 | 2/0 | 2/0 | |
Лавровий лист | 0,01/0 | 0,01/0 | 0,01/0 | 0,01/0 | 0,01/0 | 0,01/0 |
Кислота лимонна | 0,05/0 | 0,05/0 | 0,05/0 | 0,05/0 | 0,05/0 | 0,05/0 |
Хімічний склад | ||||||
Білки | 144 | 113 | 125 | 123 | 129 | 58 |
у тому числі тваринні | 72 | 39 | 68 | 82 | 82 | 35 |
Жири | 131 | 113 | 119 | 115 | 115 | 57 |
у тому числі рослинні | 25 | 15 | 23 | 20 | 20 | 8 |
Вуглеводи | 540 | 418 | 487 | 417 | 434 | 212 |
Енергоцінність, ккал | 3840 | 3252 | 3685 | 3697 | 4263 | 1593 |
__________
Примітка.
1. Зірочкою (*) позначаються продукти, які споживаються кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 60 грамів на дитину використовується в меню три рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (60 х 7) : 3 = 420 : 3 = 140 грамів.
2. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються у межах денної норми ± 5 відсотків.
3. Показники калорійності харчових продуктів є середніми і можуть змінюватися залежно від виду, сорту продукту, способу обробки, технології приготування чи рецептури страви тощо.
(Додаток 6 в редакції Постанови КМ N 353 від 06.08.2014)
Додаток 7
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591
Норми
харчування у загальноосвітніх навчальних закладах
для одноразового харчування учнів
(норма на одного учня, грамів)
Найменування продукту | Вікова група (років) | |
від 6 до 10 | від 10 і старше | |
Хліб житній | 60 | 80 |
Борошно пшеничне | 5 | 10 |
Крупи, бобові, макаронні вироби | 21 | 30 |
Цукор | 15 | 18 |
Масло вершкове | 8 | 10 |
Олія | 7 | 10 |
Картопля | 100 | 120 |
Овочі різні | 140 | 180 |
Фрукти, соки | 50 | 75 |
Фрукти сушені | 8 | 8 |
Яйця, штук | 1/4 | 1/4 |
Молоко та кисломолочні продукти | 18 | 20 |
Сир кисломолочний | 16 | 20 |
Сметана | 5 | 6 |
М’ясо, птиця, м’ясопродукти | 35 | 35 |
Риба та рибопродукти | 25 | 25 |
Чай | 0,1 | 0,1 |
Хімічний склад | ||
Білки | 27 | 31,8 |
у тому числі тваринні | 14,1 | 15 |
Жири | 25,6 | 30,7 |
у тому числі рослинні | 7 | 10 |
Вуглеводи | 114 | 143 |
Енергоцінність, ккал | 794 | 975 |
__________
Примітки:
1. До набору продуктів не включені сіль, дріжджі, спеції, що видаються згідно із затвердженими рецептурами.
2. За нормами для дітей віком від 6 до 10 років забезпечуються безоплатним одноразовим харчуванням учні 1-4 класів та учні, які відвідують групи продовженого дня.
3. За нормами для дітей відповідного віку забезпечуються безоплатним харчуванням діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти з малозабезпечених сімей згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 19 червня 2002 р. N 856.
Додаток 8
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591
(в редакції постанови Кабінету Міністрів України
від 6 серпня 2014 р. N 353)
Норми
заміни продуктів за енергоцінністю
Найменування продукту | Вага, кілограмів брутто | Продукт-замінник | Вага, кілограмів брутто | Примітка |
Масло вершкове | 1 | олія | 0,73 | |
масло вершкове топлене | 0,8 | |||
Олія | 1 | олія (соняшникова, кукурудзяна) | 1 | |
Молоко коров’яче пастеризоване | 1 | молоко коров’яче сухе | 0,11 | |
вершки сухі | 0,12 | |||
молоко згущене стерилізоване | 0,46 | |||
молоко згущене з цукром | 0,39 | |||
вершки згущені з цукром | 0,35 | |||
кисломолочні продукти (наприклад, кефір) | 1 | |||
сир кисломолочний напівжирний | 0,2 | |||
сир твердий | 0,11 | |||
Хліб житній | 1 | хліб пшеничний | 0,66 | |
борошно пшеничне | 0,46 | |||
Хліб пшеничний | 1 | хліб житній | 1,5 | |
борошно пшеничне | 0,7 | |||
сухарі (з борошна першого сорту) | 0,75 | |||
Чай чорний | 1 | чай чорний плитковий | 1 | |
чай зелений | 1 | |||
Картопля (30 відсотків відходів) | 1 | пюре картопляне сухе | 0,25 | |
капуста білокачанна | 1,11 | |||
капуста цвітна | 0,8 | |||
квасоля, горох свіжі | 0,52 | |||
Бобові (зерно) | 1 | горох, квасоля свіжі | 4,2 | |
кукурудза консервована | 4,44 | |||
горошок зелений консервований | 6,6 | |||
Морква (буряк) свіжа | 1 | морква (буряк) для гарніру (консерви) | 1,4 | |
Томати свіжі | 1 | томати консервовані | 1,04 | |
томатний сік | 1,14 | |||
томатне пюре (вміст сухих речовин - 12 відсотків) | 0,42 | |||
Капуста свіжа | 1 | капуста білокачанна квашена | 1,15 | |
капуста білокачанна рання | 1 | |||
капуста цвітна | 1 | |||
капуста брюссельська | 1,3 | |||
Цибуля-порей | 1 | цибуля свіжа зелена | 0,95 | |
Огірки (томати) солені | 1 | огірки (томати) консервовані | 1,64 | |
Томатне пюре (вміст сухих речовин - 12 відсотків) | 1 | сік томатний натуральний | 2,66 | |
томатне пюре (вміст сухих речовин - 20 відсотків) | 0,66 | |||
томати свіжі | 2,38 | |||
Яблука свіжі | 1 | яблука консервовані | 0,41 | |
сік яблучний | 0,92 | |||
сік сливовий | 0,53 | |||
сік виноградний | 0,65 | |||
інші соки плодові натуральні | 0,9 | |||
яблука сушені | 0,2 | |||
сливи сушені | 0,2 | |||
абрикоси сушені | 0,17 | |||
родзинки | 0,15 | |||
фрукти (ягоди) свіжі (груші, айва, персики, сливи, черешні, вишні, абрикоси, банани) | 1 | |||
виноград | 0,8 | |||
компоти консервовані | 0,5 | |||
Яблука сушені | 1 | яблука свіжі | 5 | |
груші сушені | 1 | |||
фрукти, ягоди сушені (курага, чорнослив, урюк, родзинки) | 0,5 | |||
Дріжджі хлібопекарські | 1 | дріжджі хлібопекарські сухі | 0,3 | |
Кури патрані (I категорії) | 1 | яловичина, свинина | 1 | |
кури напівпатрані (I категорії) | 1,34 | |||
курчата патрані | 1 | |||
курчата напівпатрані | 1,5 | |||
стегенця курячі | 0,8 | |||
філе куряче | 0,6 | |||
консерви з курятини | 0,75 | за медичними показаннями | ||
М’ясо (яловичина, свинина нежирна) | печінка | 1 | ||
серце | 1,77 | |||
м’ясо птиці патраної (I категорії) | 1 | |||
ковбаса варена | 0,8 | |||
консерви м’ясні (у тому числі з курятини) | 0,75 | за медичними показаннями | ||
риба | 1,15 | |||
сир кисломолочний напівжирний | 1,2 | |||
Риба (охолоджена, морожена) | 1 | оселедець солений із головою | 1 | |
рибне філе | 0,7 | |||
консерви рибні | 0,8 | за медичними показаннями | ||
яловичина | 0,87 | |||
яйце | 0,9 | |||
Яйця, штук | 1 | сир кисломолочний напівжирний | 0,031 | |
яловичина | 0,1 | |||
молоко | 0,18 | |||
сир твердий | 0,02 |
(Додаток 8 в редакції Постанови КМ N 353 від 06.08.2014)