Увага! Це є застаріла редакція документа. На останню редакцію

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
від 13 березня 2002 р. N 324
Київ

Про затвердження натуральних
добових норм харчування в інтернатних установах,
навчальних та санаторних закладах сфери управління
Міністерства соціальної політики

(Із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
N 35 від 25.01.20
12)

(У назві і тексті Постанови слова "Міністерство праці та соціальної політики"
в усіх відмінках замінено словами "Міністерство соціальної політики"
у відповідному відмінку згідно з Постановою
КМ N 35 від 25.01.2012)

З метою вдосконалення організації харчування громадян, які проживають в інтернатних установах, навчаються у навчальних закладах та відпочивають у санаторіях сфери управління Міністерства праці та соціальної політики, Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити такі, що додаються, натуральні добові норми харчування в установах і закладах сфери управління Міністерства соціальної політики:

в інтернатних установах для громадян похилого віку та інвалідів, вищих навчальних закладах I-II рівня акредитації;

у дитячих будинках-інтернатах I-IV профілю, професійно-технічних училищах для дітей-інвалідів з вадами фізичного та розумового розвитку;

для відпочиваючих у санаторіях.

2. Міністерству соціальної політики, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям забезпечити дотримання натуральних добових норм харчування в межах асигнувань, що передбачаються у державному бюджеті та відповідних місцевих бюджетах на утримання установ та закладів, зазначених у пункті 1.

3. Визнати такими, що втратили чинність, пункт 1 і абзац другий підпункту 1 пункту 2 постанови Ради Міністрів УРСР від 11 січня 1989 р. N 14 "Про норми витрат на харчування і медикаменти в будинках-інтернатах для престарілих та інвалідів".

Прем'єр-міністр України А.КІНАХ

Затверджено
постановою Кабінету Міністрів України
від 13 березня 2002 р. N 324

Натуральні добові норми харчування
в інтернатних установах для громадян похилого віку та інвалідів,
вищих навчальних закладах I-II рівня акредитації
сфери управління Мінсоцполітики

(грамів брутто на одну людину)

Перелік продуктів харчування
 
Тип закладу
 
геріатричні будинки-інтернати, пансіонати, будинки-інтернати загального типу, вищі навчальні заклади  психо
неврологіч
ні інтернати
 
Хліб житній  250  300 
Хліб пшеничний  250  300 
Борошно пшеничне  20  20 
Крохмаль 
Крупи, макаронні вироби, бобові  100  100 
Цукор  45  45 
Картопля  450  450 
Овочі, усього  550  550 
у тому числі:     
  буряк  80  80 
  морква  60  60 
  капуста  150  150 
  цибуля  60  60 
  інші свіжі овочі відповідно до сезону  100  100 
  квашені, консервовані овочі  100  100 
Фрукти свіжі, у тому числі цитрусові  200  150 
Фрукти сушені  20  20 
Фрукти консервовані  50  50 
Соки  150  150 
М'ясо  100  100 
М'ясні консерви, ковбасні вироби  20  20 
Риба  100  100 
Рибні консерви, оселедець  50  50 
Молоко, кисломолочні продукти  450  450 
Сир кисломолочний  50  50 
Сир твердий  20  20 
Сметана  20  20 
Масло  25  25 
Олія  35  35 
Маргарин 
Сало, смалець  20  20 
Яйця, штук  1/3  1/3 
Чай  0,5 
Кава злакова 
Кондитерські вироби  35  35 
Какао 
Сіль  10  10 
Дріжджі 
Спеції 
Хімічний склад 
Білки  115  118 
Жири  118  121 
Вуглеводи  425  455 
Енергія, ккал  3222  3381 

__________

Примітки:

1. Добова норма таких продуктів як ковбаса, сир, риба, дріжджі, мед тощо сумується за 7-10 днів і реалізується в 2-3 прийоми протягом цього періоду.

2. У разі відсутності необхідних продуктів харчування можна проводити їх заміну згідно із затвердженими МОЗ нормами заміни продуктів.

3. Для квашення овочів (огірків, помідорів, капусти тощо) та консервування овочів та фруктів використовують сіль і цукор згідно з рецептурами понад добову норму.

(Норми із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 35 від 25.01.2012)

Затверджено
постановою Кабінету Міністрів України
від 13 березня 2002 р. N 324

Натуральні добові норми харчування
в дитячих будинках-інтернатах I-IV профілю,
професійно-технічних училищах для дітей-інвалідів
з вадами фізичного та розумового розвитку
сфери управління Мінсоцполітики

(грамів брутто)

Перелік продуктів харчування
 
Норма на одного вихованця за віковими групами 
3-7 років (дошкільний вік)  7-10 років (1-4 класи)
 
11-17 років (5-11 класи, учні ПТУ) 
Хліб житній  100  150  200 
Хліб пшеничний  150  200  250 
Борошно пшеничне  35  35  40 
Крохмаль 
Крупи, макаронні вироби, бобові  50  65  80 
Картопля  300  350  400 
Овочі  300  350  400 
Фрукти свіжі, у тому числі цитрусові  250  300  300 
Фрукти сушені  15  20  20 
Соки  200  200  200 
Цукор  50  60  70 
Мед  13  18 
Кондитерські вироби  30  30  35 
М'ясо  95  100  120 
Птиця  30  30  40 
Ковбасні вироби  20  25  25 
Риба  75  85  100 
Рибні продукти  10  15 
Молоко, кисломолочні продукти  500  500  500 
Сир кисломолочний  40  50  70 
Сир твердий  12  15  20 
Сметана  15  20  25 
Масло  40  45  50 
Олія  12  15  20 
Сало 
Яйця, штук 
Кава злакова 
Какао 
Чай  0,2  0,5 
Спеції 
Дріжджі 
Сіль  10 
Хімічний склад 
Білки  74  87  100 
  у тому числі тваринні  37  43  50 
Жири  67  77  94 
  у тому числі олія  24  28  34 
Вуглеводи  355  400  470 
Енергія, ккал  2320  2640  3120 

__________

Примітки:

1. Добова норма таких продуктів, як ковбаса, сир, риба, дріжджі, мед тощо сумується за 7-10 днів і реалізується в 2-3 прийоми протягом цього періоду.

2. У разі відсутності необхідних продуктів харчування можна проводити їх заміну згідно із затвердженими МОЗ нормами заміни продуктів.

3. Для квашення овочів (огірків, помідорів, капусти тощо) та консервування овочів та фруктів використовують сіль і цукор згідно з рецептурами понад добову норму.

(Норми із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 35 від 25.01.2012)

Затверджено
постановою Кабінету Міністрів України
від 13 березня 2002 р. N 324

Натуральні добові норми харчування
відпочиваючих у санаторіях сфери управління Мінсоцполітики

(грамів брутто)

Перелік продуктів харчування
 
Норма на одного відпочиваючого   
Хліб житній  250   
Хліб пшеничний  150   
Борошно пшеничне  40   
Крохмаль  15   
Крупи, макаронні вироби, бобові  100   
Картопля  400   
Овочі  500   
Фрукти свіжі, в тому числі цитрусові  200   
Фрукти сушені  20   
Соки  150   
Цукор  60   
Мед   
Кондитерські вироби  50   
М'ясо  150   
Птиця  50   
Ковбасні вироби  20   
Риба, рибопродукти  120   
Молоко, кисломолочні продукти  500   
Сир кисломолочний  100   
Сир твердий  25   
Сметана  40   
Масло  65   
Олія  25   
Сало, смалець  20   
Маргарин  15   
Яйця, штук   
Кава натуральна розчинна   
Кава злакова   
Какао   
Чай   
Спеції   
Дріжджі   
Сіль  10   
Хімічний склад   
Білки  121   
  у тому числі тваринні  75   
Жири  123   
  у тому числі олія  25   
Вуглеводи  475   
Енергія, ккал  3521   

__________

Примітки:

1. Добова норма таких продуктів як ковбаса, сир, риба, дріжджі, мед тощо сумується за 7-10 днів і реалізується в 2-3 прийоми протягом цього періоду.

2. У разі відсутності необхідних продуктів харчування можна проводити їх заміну згідно із затвердженими МОЗ нормами заміни продуктів.

3. Для квашення овочів (огірків, помідорів, капусти тощо) та консервування овочів та фруктів використовують сіль та цукор згідно з рецептурами понад добову норму.

(Норми із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 35 від 25.01.2012)