КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
від 6 серпня 2014 р. N 353
Київ

Про внесення змін до постанови
Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Внести до постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 р. N 1591 "Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах" (Офіційний вісник України, 2004 р., N 47, ст. 3107; 2012 р., N 60, ст. 2437) зміни, що додаються.

2. Ця постанова набирає чинності з 1 січня 2015 року.

Прем'єр-міністр України А.ЯЦЕНЮК

Затверджено
постановою Кабінету Міністрів України
від 6 серпня 2014 р. N 353

Зміни,
що вносяться до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591

1. У назві та тексті постанови слова "оздоровчих закладах" замінити словами "дитячих закладах оздоровлення та відпочинку".

2. Абзац сьомий підпункту 1 пункту 1 викласти у такій редакції:

"дитячих закладах оздоровлення та відпочинку згідно з додатком 6".

3. У пункті 3 слова "Міністерству освіти і науки, молоді та спорту" замінити словами "Міністерству освіти і науки".

4. У пункті 4 слова "Міністерством освіти і науки, молоді та спорту" замінити словами "Міністерством освіти і науки".

5. Додатки 6 і 8 до постанови викласти в такій редакції:

"Додаток 6
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591

(в редакції постанови
Кабінету Міністрів України
від 6 серпня 2014 р. N 353)

Норми
харчування у дитячих закладах
оздоровлення та відпочинку

(денна норма на одну дитину, грамів/ккал) 

Найменування продукту  Дитячі заклади оздоровлення та відпочинку 
праці та відпочинку,наметові містечка  позаміські (стаціонарні), дитячі центри  санаторного типу  табір з денним перебу-ванням 
діти віком 12-17 років включно  діти віком до 10 років включно  діти віком 11-17 років включно  діти віком до 10 років включно  діти віком 11-17 років включно  діти віком 8-14 років включно 
Хліб житній  150/393  100/254  125/308  125/308  125/308  40/131 
Хліб пшеничний  200/521  125/380  150/395  200/521  200/521  90/234 
Борошно пшеничне  70/164  50/158  50/158  30/101  40/172  10/33 
Крохмаль*  4/15  4/15  4/15  4/15  4/15  3/10 
Крупи, бобові, макаронні вироби  140/360  65/221  85/372  65/221  85/372  32/120 
Картопля  400/233  320/181  400/233  320/181  400/233  180/132 
Овочі різні  420/24  350/20  450/27  350/20  450/50  210/22 
Фрукти свіжі  250/105  250/105  250/105  300/326  450/468  50/21 
Соки  200/84  200/84  200/84  200/84  200/84  50/21 
Фрукти сушені*  20/51  15/46  15/46  10/56  10/56  10/28 
Кондитерські вироби  50/173  50/173  50/173  50/195  50/195  10/46 
Цукор  60/217  40/176  60/217  50/185  60/217  35/147 
Мед, медопродукти*  4/13  4/13  4/13  5/16  5/16  2/6 
Масло вершкове  40/237  45/320  50/367  45/320  50/367  20/148 
Олія  20/160  18/156  20/160  15/144  20/160  8/70 
Сало*  7/30  5/21  9/38  5/21  5/21   
Яйця, штук  1/64  1/64  1/64  1/64  1/64   
Молоко, кисломолочні продукти  500/230  500/230  500/230  500/230  500/230  250/147 
Сир кисломолочний  50/71  40/57  40/57  60/86  60/86  25/37 
Сир твердий  20/58  15/47  15/47  10/30  10/30  5/15 
Сметана*  25/71  15/57  15/57  15/57  15/57  10/28 
М’ясо, птиця  220/380  160/320  200/360  200/360  220/380  80/182 
М’ясо-ковбасні вироби  40/150  20/120  20/120  20/120  20/120   
Риба, рибопродукти*  60/30  55/28  65/33  60/30  70/35  30/15 
Кава злакова*  3,5/0  1,5/0  1,5/0  2,5/0  2,5/0  1/0 
Какао*  1/6  1/6  1/6  1/6  1/6   
Чай  1,5/0  0,5/0  0,5/0  0,5/0  0,5/0  0,1/0 
Сіль, сіль йодована  10/0  10/0  10/0  10/0  10/0  8/0 
Дріжджі  2/0  2/0  2/0  2/0  2/0   
Лавровий лист  0,01/0  0,01/0  0,01/0  0,01/0  0,01/0  0,01/0 
Кислота лимонна  0,05/0  0,05/0  0,05/0  0,05/0  0,05/0  0,05/0 
Хімічний склад             
Білки  144  113  125  123  129  58 
у тому числі тваринні  72  39  68  82  82  35 
Жири  131  113  119  115  115  57 
у тому числі рослинні  25  15  23  20  20 
Вуглеводи  540  418  487  417  434  212 
Енергоцінність, ккал  3840  3252  3685  3697  4263  1593 

__________

Примітка.

1. Зірочкою (*) позначаються продукти, які споживаються кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 60 грамів на дитину використовується в меню три рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (60 х 7) : 3 = 420 : 3 = 140 грамів.

2. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються у межах денної норми ± 5 відсотків.

3. Показники калорійності харчових продуктів є середніми і можуть змінюватися залежно від виду, сорту продукту, способу обробки, технології приготування чи рецептури страви тощо.";

"Додаток 8
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591

(в редакції постанови
Кабінету Міністрів України
від 6 серпня 2014 р. N 353)

Норми
заміни продуктів за енергоцінністю

Найменування продукту  Вага, кілограмів брутто  Продукт-замінник  Вага, кілограмів брутто  Примітка 
Масло вершкове  олія  0,73   
  масло вершкове топлене  0,8   
Олія  олія (соняшникова, кукурудзяна)   
Молоко коров’яче пастеризоване  молоко коров’яче сухе  0,11   
  вершки сухі  0,12   
  молоко згущене стерилізоване  0,46   
  молоко згущене з цукром  0,39   
  вершки згущені з цукром  0,35   
  кисломолочні продукти (наприклад, кефір)   
  сир кисломолочний напівжирний  0,2   
  сир твердий  0,11   
Хліб житній  хліб пшеничний  0,66   
  борошно пшеничне  0,46   
Хліб пшеничний  хліб житній  1,5   
  борошно пшеничне  0,7   
  сухарі (з борошна першого сорту)  0,75   
Чай чорний  чай чорний плитковий   
    чай зелений   
Картопля (30 відсотків відходів)  пюре картопляне сухе  0,25   
  капуста білокачанна  1,11   
  капуста цвітна  0,8   
    квасоля, горох свіжі  0,52   
Бобові (зерно)  горох, квасоля свіжі  4,2   
  кукурудза консервована  4,44   
  горошок зелений консервований  6,6   
Морква (буряк) свіжа  морква (буряк) для гарніру (консерви)  1,4   
Томати свіжі  томати консервовані  1,04   
  томатний сік  1,14   
  томатне пюре (вміст сухих речовин - 12 відсотків)  0,42   
Капуста свіжа  капуста білокачанна квашена  1,15   
  капуста білокачанна рання   
  капуста цвітна   
  капуста брюссельська  1,3   
Цибуля-порей  цибуля свіжа зелена  0,95   
Огірки (томати) солені  огірки (томати) консервовані  1,64   
Томатне пюре (вміст сухих речовин - 12 відсотків)  сік томатний натуральний  2,66   
  томатне пюре (вміст сухих речовин - 20 відсотків)  0,66   
  томати свіжі  2,38   
Яблука свіжі  яблука консервовані  0,41   
  сік яблучний  0,92   
  сік сливовий  0,53   
  сік виноградний  0,65   
  інші соки плодові натуральні  0,9   
  яблука сушені  0,2   
  сливи сушені  0,2   
  абрикоси сушені  0,17   
  родзинки  0,15   
  фрукти (ягоди) свіжі (груші, айва, персики, сливи, черешні, вишні, абрикоси, банани)   
  виноград  0,8   
  компоти консервовані  0,5   
Яблука сушені  яблука свіжі   
  груші сушені   
  фрукти, ягоди сушені (курага, чорнослив, урюк, родзинки)  0,5   
Дріжджі хлібопекарські  дріжджі хлібопекарські сухі  0,3   
Кури патрані (I категорії)  яловичина, свинина   
  кури напівпатрані (I категорії)  1,34   
  курчата патрані   
  курчата напівпатрані  1,5   
  стегенця курячі  0,8   
  філе куряче  0,6   
  консерви з курятини  0,75  за медичними показаннями 
М’ясо (яловичина, свинина нежирна)    печінка   
  серце  1,77   
  м’ясо птиці патраної (I категорії)   
  ковбаса варена  0,8   
  консерви м’ясні (у тому числі з курятини)  0,75  за медичними показаннями 
  риба  1,15   
  сир кисломолочний напівжирний  1,2   
Риба (охолоджена, морожена)  оселедець солений із головою   
  рибне філе  0,7   
  консерви рибні  0,8  за медичними показаннями". 
  яловичина  0,87   
  яйце  0,9   
Яйця, штук  сир кисломолочний напівжирний  0,031   
  яловичина  0,1   
  молоко  0,18   
  сир твердий  0,02