КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
від 22 листопада 2004 р. N 1591
Київ

Про затвердження норм харчування у навчальних та
дитячих закладах оздоровлення та відпочинку

(Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ
N 873 від 26.06.20
07
N 734 від 08.08.20
12
N 1086 від 28.11.20
12
N 353 від 06.08.20
14
N 211 від 23.03.20
16)

(У назві та тексті Постанови слова "оздоровчих закладах"
замінено словами "дитячих закладах оздоровлення
та відпочинку" згідно з Постановою
КМ N 353 від 06.08.2014)

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити;

1) норми харчування у:

дошкільних навчальних закладах для дітей віком до одного року згідно з додатком 1;

дошкільних навчальних закладах (крім санаторних) для дітей старше одного року згідно з додатком 2;

санаторних дошкільних навчальних закладах (групах) згідно з додатком 3;

дитячих будинках, загальноосвітніх школах-інтернатах, інтернатах у складі загальноосвітніх навчальних закладів, школах соціальної реабілітації та професійних училищах соціальної реабілітації, професійно-технічних навчальних закладах згідно з додатком 4;

(Абзац п’ятий підпункту 1 пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 734 від 08.08.2012)

Олімпійському коледжі імені Івана Піддубного (код згідно з ЄДРПОУ 02125315), училищах фізичної культури та олімпійського резерву згідно з додатком 5;

(Абзац шостий підпункту 1 пункту 1 в редакції Постанови КМ N 211 від 23.03.2016)

дитячих закладах оздоровлення та відпочинку згідно з додатком 6;

(Абзац сьомий підпункту 1 пункту 1 в редакції Постанови КМ N 353 від 06.08.2014)

загальноосвітніх навчальних закладах для одноразового харчування учнів згідно з додатком 7;

2) норми заміни продуктів за енергоцінністю згідно з додатком 8.

2. Установити, що використання у харчуванні дітей у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку спеціальних харчових продуктів без погодження з Міністерством охорони здоров'я забороняється.

2-1. Установити, що студенти Кам'янець-Подільського планово-економічного технікуму-інтернату і Харківського обліково-економічного технікуму-інтернату імені Ф.Г. Ананченка, які є дітьми-інвалідами та інвалідами I-III групи, забезпечуються харчуванням згідно з натуральними добовими нормами харчування в інтернатних установах для громадян похилого віку та інвалідів, вищих навчальних закладах I-II рівня акредитації сфери управління Мінсоцполітики, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 13 березня 2002 р. N 324 "Про затвердження натуральних добових норм харчування в інтернатних установах, навчальних та санаторних закладах сфери управління Міністерства соціальної політики" (Офіційний вісник України, 2002 р., N 12, ст. 592; 2012 р., N 7, ст. 249).

(Постанову доповнено пунктом 2-1 згідно з Постановою КМ N 1086 від 28.11.2012)

3. Міністерству освіти і науки, іншим центральним органам виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям забезпечити дотримання норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених цією постановою, у межах відповідних бюджетних призначень.

(Пункт 3 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ N 734 від 08.08.2012, N 353 від 06.08.2014)

4. Міністерству охорони здоров'я разом з Міністерством освіти і науки установити до 1 травня 2005 р. порядок організації харчування дітей у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

(Пункт 4 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ N 734 від 08.08.2012, N 353 від 06.08.2014)

5. Ця постанова набирає чинності з 1 січня 2005 року.

Прем'єр-міністр України В.ЯНУКОВИЧ

Додаток 1
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591

Норми
харчування у дошкільних навчальних закладах
для дітей віком до одного року

(денна норма на одну дитину, грамів)

Найменування продукту  Вікова група (місяців) 
0-3  4-5  6-7  8-12 
Сухі адаптовані молочні суміші  80-100  90-120  75-80  30-60 
(або рідкі адаптовані молочні суміші)  (700-900)  1000)  (900-800)  (600-500) 
Хліб житній (з 10 місяців)        5-10 
Хліб пшеничний (з 8 місяців)        5-10 
Крохмаль     
Крупи, бобові, макаронні вироби      20  25-30 
Картопля      50  85 
Овочі      120  180 
Фрукти свіжі, цитрусові      10-60  70-120 
Соки      30-50  50-100 
Фрукти сушені      1-4  4-6 
Кондитерські вироби (сухарики, печиво)        3-15 
Цукор      30  30 
Масло вершкове      1-4  4-6 
Олія      1-3  3-6 
Яйця, штук      1/5 жовтка  1/4 - 1/2 жовтка 
Молоко, кисломолочні продукти      100-200  300-380 
Сир кисломолочний      10-30  30-50 
М’ясо, м’ясопродукти        50-90 
Риба, рибопродукти        15-25 
Кава злакова, цикорій       
Какао       
Чай        0,1 
Сіль, сіль йодована     
Хімічний склад         
Білки  15  19  23  32 
у тому числі тваринні  15  19  22  25 
Жири  30  38  53  61 
у тому числі рослинні     
Вуглеводи  66  77  115  143 
Енергоцінність, ккал  660  730  1029  1249 

__________
Примітка: 

Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми +(-) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 15 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (15 х 7) : 3 = 105 : 3 = 35 грамів (на день). 

Додаток 2
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591

Норми
харчування у дошкільних навчальних закладах
(крім санаторних) для дітей старше одного року

(денна норма на одну дитину, грамів)

Найменування продукту  Вікова група (років) 
від 1 до 3  від 3 до 6 (7) 
Кількість приймання їжі 
Хліб житній  20  30  40  60 
Хліб пшеничний  55  80  80  120 
Борошно пшеничне  15  20  25  32 
Крохмаль 
Крупи, бобові, макаронні вироби  30  40  45  50 
Картопля  130  150  190  220 
Овочі різні  180  210  230  260 
Фрукти свіжі, цитрусові  45  90  100  100 
Соки  50  50  70  100 
Фрукти сушені  10  10  10  10 
Кондитерські вироби  15  15  20 
Цукор  35  40  45  50 
Мед, медопродукти 
Масло вершкове  12  19  21  25 
Олія  15 
Сало 
Яйця, штук  1/4  1/2  1/2  1/2 
Молоко, кисломолочні продукти  350  450  400  500 
Сир кисломолочний  35  40  45  50 
Сир твердий 
Сметана  10  10  15 
М’ясо, м’ясопродукти  60  85  100  110 
Риба, рибопродукти  20  25  45  50 
Кава злакова, цикорій 
Какао 
Чай  0,2  0,2  0,2  0,2 
Сіль, сіль йодована 
Дріжджі  1,5 
Лавровий лист  0,05  0,05  0,1  0,1 
Сухарі панірувальні 
Томатна паста 
Ванільний цукор  0,1  0,1  0,1  0,1 
Кислота лимонна  0,1  0,1  0,1  0,1 
Хімічний склад         
Білки  46,6  60,6  68,1  81,5 
у тому числі тваринні  29,1  37,5  48,4  48,5 
Жири  45,6  63,5  71,7  86,5 
у тому числі рослинні  8,4  12,3  12,7  17,8 
Вуглеводи  167,6  229,3  239,2  298,8 
Енергоцінність, ккал  1267,2  1731,2  1874,8  2299,4 

__________
Примітки: 

1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми +(-) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 50 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень при роботі дошкільного навчального закладу 5 днів на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (50 х 5) : 3 = 250 : 3 = 83 грамів. 
2. У літній оздоровчий період (90 днів) витрати на харчування збільшуються на 10 відсотків для придбання свіжих овочів і фруктів. 

Додаток 3
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591

Норми
харчування у санаторних дошкільних
навчальних закладах (групах)

(денна норма на одну дитину, грамів)

Найменування продукту  Санаторні заклади (групи) різних профілів  Санаторні заклади (групи) для дітей, які страждають на захворювання органів травлення 
Вікова група (років) 
від 1до 3  від 3 до 6(7)  від 1 до 3  від 3 до 6(7) 
Кількість приймання їжі 
Хліб житній  30  30  50  50     
Хліб пшеничний  55  70  70  110  100  160 
Борошно пшеничне  15  20  32  35  10  25 
Крохмаль 
Крупи, бобові, макаронні вироби  30  35  45  50  40  60 
Картопля  140  150  220  240  150  200 
Овочі різні  200  250  250  300  180  250 
Фрукти свіжі, цитрусові  100  150  160  200  100  150 
Соки  60  70  100  130  50  100 
Фрукти сушені  10  10  10  12  15  20 
Кондитерські вироби  12  15  20  10  20 
Цукор  35  40  45  50  40  55 
Мед, медопродукти 
Масло вершкове  25  32  30  40  30  35 
Олія  12  17  10 
Яйця, штук  1/2 
Молоко, кисломолочні продукти  400  500  450  550  500  550 
Сир кисломолочний  45  50  60  70  50  70 
Сир твердий  10  10  10 
Сметана  10  12  15  18  10  15 
М’ясо, м’ясопродукти  85  110  120  130  100  120 
Риба, рибопродукти  30  30  60  60  30  60 
Кава злакова, цикорій 
Какао     
Чай  0,1  0,2  0,2  0,2  0,1  0,2 
Сіль, сіль йодована 
Дріжджі  1,5  1,5 
Лавровий лист  0,02  0,02  0,02  0,02  0,02  0,02 
Сухарі панірувальні 
Томатна паста 
Хімічний склад             
Білки  60,2  77,1  98,1  116  69,3  96,6 
у тому числі тваринні  41,4  51,8  66  69  49  69 
Жири  68,3  89,3  110,2  127,7  80,8  113,7 
у тому числі рослинні  8,6  12,5  17  24,1  8,6  13,7 
Вуглеводи  194,7  260,7  316,3  428,3  223,7  304,1 
Енергоцінність, ккал  1634,5  2155  2649,1  3326,2  1899  2625,9 

__________
Примітки: 

1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми +(-) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 50 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень при роботі дошкільного навчального закладу 5 днів на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: ( 60 х 5 ) : 3 = 300 : 3 = 100 грамів. 
2. Діти, хворі на туберкульоз та інфіковані мікобактеріями туберкульозу, забезпечуються харчуванням згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. N 1752 "Про норми харчування для осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу". 

Додаток 4
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591

Норми
харчування у дитячих будинках, загальноосвітніх школах-інтернатах,
інтернатах у складі загальноосвітніх навчальних закладів,
школах соціальної реабілітації та професійних училищах
соціальної реабілітації, професійно-технічних навчальних закладах

(Назва додатка 4 із змінами, внесеними згідно з постановою Кабінету Міністрів України N 734 від 08.08.2012)

(денна норма на одну дитину, грамів)

Найменування продукту  Вікова група (років) 
від 3 до 6  від 6 до 10  від 10 до 13  від 13 і старше 
Хліб житній  100  150  180  200 
Хліб пшеничний  130  180  230  250 
Борошно пшеничне  30  40  45  50 
Крохмаль 
Крупи, бобові, макаронні вироби  45  65  80  80 
Картопля  300  350  400  420 
Овочі свіжі  350  400  450  470 
Фрукти свіжі, цитрусові  250  300  300  300 
Соки  150  180  200  200 
Фрукти сушені  20  15  15  15 
Кондитерські вироби  30  30  35  40 
Цукор  50  60  70  70 
Мед, медопродукти 
Масло вершкове  40  45  50  50 
Олія  12  15  18  20 
Сало 
Яйця, штук 
Молоко, кисломолочні продукти  500  500  500  500 
Сир кисломолочний  40  50  70  70 
Сир твердий  12  15  20  20 
Сметана  15  20  25  25 
М’ясо, птиця  125  130  160  160 
Ковбасні вироби  25  20  25  40 
Риба, рибопродукти  75  85  100  100 
Кава злакова, цикорій 
Какао 
Чай  0,1  0,2  0,5  0,5 
Сіль, сіль йодована  10  10 
Дріжджі 
Лавровий лист  0,02  0,02  0,02  0,02 
Сухарі панірувальні 
Томатна паста 
Ванільний цукор  0,1  0,1  0,1  0,1 
Кислота лимонна  0,1  0,1  0,1  0,2 
Хімічний склад         
Білки  74  87  100  107 
у тому числі тваринні  37  43  51  53 
Жири  67  77  90  95 
у тому числі рослинні  24  28  15  16 
Вуглеводи  355  400  390  428 
Енергоцінність, ккал  2319  2641  2500  2995 

__________
Примітки: 

1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми +(-) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 75 г на учня (вихованця), використовується в меню 3 рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: ( 75 х 7 ) : 3 = 525 : 3 = 175 грамів. 
2. У санаторних школах-інтернатах (для дітей, які страждають на захворювання серцево-судинної системи, хронічні неспецифічні захворювання органів дихання, хронічні неспецифічні захворювання органів травлення, психоневрологічні захворювання, хворих на цукровий діабет) витрати на харчування збільшуються на 8 відсотків для придбання дієтичних продуктів. Зміни норм харчування для дітей у період загострення захворювання вносяться лише за призначенням лікаря. 
3. Діти, хворі на туберкульоз та інфіковані мікобактеріями туберкульозу, забезпечуються харчуванням згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. N 1752 "Про норми харчування для осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу". 
4. У літній оздоровчий період (90 днів), неділю, святкові і канікулярні дні витрати на харчування збільшуються на 10 відсотків для придбання свіжих овочів і фруктів. 
(Пункт 5 приміток до додатка 4 виключено) 
6. Учні ліцеїв з посиленою військово-фізичною підготовкою забезпечуються харчуванням згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 р. N 426 "Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань" (норма N 6 - ліцеїстська). 
7. Згідно з нормами для дітей віком від 13 і старше забезпечуються харчуванням також студенти і курсанти вищих навчальних закладів, які відповідно до законодавства перебувають на державному забезпеченні, та студенти і курсанти з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на повному державному забезпеченні або яким в установленому законодавством порядку призначено опікуна чи піклувальника. У разі відсутності можливості для організації повноцінного харчування зазначеним категоріям студентів, курсантів у навчальному закладі може виплачуватися грошова компенсація у розмірі вартості харчування у школах-інтернатах відповідного регіону з урахуванням торговельних націнок. Особам, яким в установленому законодавством порядку призначено опікуна чи піклувальника, виплачується вартість обіду. 
8. Діти, які перебувають в притулках для дітей, центрах соціально-психологічної реабілітації дітей, соціально-реабілітаційних центрах (дитячі містечка), забезпечуються харчуванням згідно з нормами, передбаченими цим додатком. 

(Додаток 4 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ N 873 від 26.06.2007, N 734 від 08.08.2012)

Додаток 5
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591

Норми
харчування в Олімпійському коледжі імені Івана Піддубного
(код згідно з ЄДРПОУ 02125315), училищах
фізичної культури та олімпійського резерву

(Назва додатка 5 в редакції Постанови КМ N 211 від 23.03.2016)

(денна норма на одну дитину, грамів)

Найменування продукту  Група харчування за енерговитратами 
перша  друга  третя  четверта  п`ята 
Хліб житній  85  110  145  185  195 
Хліб пшеничний  150  200  240  320  400 
Борошно пшеничне  15  15  15  25  25 
Крохмаль 
Крупи, бобові, макаронні вироби  65  75  95  110  135 
Картопля  190  205  275  290  360 
Овочі свіжі  280  285  370  440  500 
Фрукти свіжі, цитрусові  270  300  370  460  550 
Соки  120  140  170  210  220 
Фрукти сушені  10  10  15  20  25 
Кондитерські вироби  50  75  100  135  200 
Цукор  60  60  70  60  75 
Мед, медопродукти  15  17  23  25  30 
Масло вершкове  10  15  20  25  30 
Олія  15  15  20  20  30 
Сало 
Яйця, штук 
Молоко, кисломолочні продукти  380  425  480  540  400 
Сир кисломолочний  40  50  60  60  90 
Сир твердий  15  25  30  45  70 
Сметана  15  20  20  25  35 
М'ясо, м’ясопродукти  165  200  240  400  490 
Риба, рибопродукти  45  70  80  125  140 
Кава, кава злакова, цикорій 
Какао 
Чай  0,4  0,4  0,4  0,5  0,5 
Сіль, сіль йодована  10  10 
Дріжджі 
Спеції  0,04  0,04  0,06  0,07  0,08 
Мінеральна вода  100  100  180  200  200 
Хімічний склад           
Білки  85  105  130  160  205 
у тому числі тваринні  51  63  78  96  123 
Жири  66  87  119  160  205 
у тому числі рослинні  17  22  30  40  51 
Вуглеводи  342  450  527  655  834 
Енергоцінність, ккал  2302  3003  3699  4700  6001 

Розподіл груп харчування за енерговитратами

Групи харчування за енер говитратами  Калорійність раціону, ккал  Вік, років  Стать  Вид спорту 
Перша  2300
(2000-2600) 
11-13  хлопчики  спортивна гімнастика 
    11-13  дівчатка  спортивна гімнастика 
Друга  3000
(2800-3200) 
14-17  юнаки  спортивна гімнастика 
    14-17  дівчата  спортивна гімнастика 
Третя  3700
(3200-3900) 
11-13  хлопчики  фехтування, легка атлетика (стрибки, метання, спринт тощо) 
    11-13  дівчатка  фехтування, легка атлетика (стрибки, метання, спринт тощо) 
    14-17  юнаки  бокс, боротьба (легка вагова категорія) 
Четверта  4700
(4500-5000) 
11-13  хлопчики  плавання 
    11-17  дівчата  плавання 
    14-17  юнаки  футбол, легка атлетика (спортивна ходьба, біг на середні та довгі дистанції, спринт) 
    14-17  дівчата  фехтування, легка атлетика (спортивна ходьба, біг на середні та довгі дистанції, спринт) 
    14-17  юнаки  бокс, боротьба (середня вагова категорія) 
П’ята  6000
(5600-6400) 
14-17  юнаки  фехтування, плавання, бокс, боротьба (важка вагова категорія) 

__________
Примітки: 

1. Харчування учасників обласних, районних (міських) спортивних змагань, зборів, олімпіад та інших масових заходів здійснюється за нормами для дітей віком від 13 років і старше згідно з додатком 4, а республіканських, міжнародних - для четвертої групи харчування за енерговитратами згідно з додатком 5. 
2. Вартість харчування в дорозі та під час проведення одноденних заходів визначається за нормами згідно з додатком 4 для дітей віком від 13 років і старше. 
3. За нормами для дітей третьої групи харчування забезпечуються учні хореографічних училищ віком 11-13 років. 
4. За нормами для дітей четвертої групи харчування забезпечуються учні хореографічних училищ віком 14-17 років. 

Додаток 6
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591

(в редакції постанови
Кабінету Міністрів України
від 6 серпня 2014 р. N 353)

Норми
харчування у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку

(денна норма на одну дитину, грамів/ккал)

Найменування продукту  Дитячі заклади оздоровлення та відпочинку 
праці та відпочинку, наметові містечка  позаміські (стаціонарні), дитячі центри  санаторного типу  табір з денним перебуванням 
діти віком 12-17 років включно  діти віком до 10 років включно  діти віком 11-17 років включно  діти віком до 10 років включно  діти віком 11-17 років включно  діти віком 8-14 років включно 
Хліб житній  150/393  100/254  125/308  125/308  125/308  40/131 
Хліб пшеничний  200/521  125/380  150/395  200/521  200/521  90/234 
Борошно пшеничне  70/164  50/158  50/158  30/101  40/172  10/33 
Крохмаль*  4/15  4/15  4/15  4/15  4/15  3/10 
Крупи, бобові, макаронні вироби  140/360  65/221  85/372  65/221  85/372  32/120 
Картопля  400/233  320/181  400/233  320/181  400/233  180/132 
Овочі різні  420/24  350/20  450/27  350/20  450/50  210/22 
Фрукти свіжі  250/105  250/105  250/105  300/326  450/468  50/21 
Соки  200/84  200/84  200/84  200/84  200/84  50/21 
Фрукти сушені*  20/51  15/46  15/46  10/56  10/56  10/28 
Кондитерські вироби  50/173  50/173  50/173  50/195  50/195  10/46 
Цукор  60/217  40/176  60/217  50/185  60/217  35/147 
Мед, медопродукти*  4/13  4/13  4/13  5/16  5/16  2/6 
Масло вершкове  40/237  45/320  50/367  45/320  50/367  20/148 
Олія  20/160  18/156  20/160  15/144  20/160  8/70 
Сало*  7/30  5/21  9/38  5/21  5/21   
Яйця, штук  1/64  1/64  1/64  1/64  1/64   
Молоко, кисломолочні продукти  500/230  500/230  500/230  500/230  500/230  250/147 
Сир кисломолочний  50/71  40/57  40/57  60/86  60/86  25/37 
Сир твердий  20/58  15/47  15/47  10/30  10/30  5/15 
Сметана*  25/71  15/57  15/57  15/57  15/57  10/28 
М’ясо, птиця  220/380  160/320  200/360  200/360  220/380  80/182 
М’ясо-ковбасні вироби  40/150  20/120  20/120  20/120  20/120   
Риба, рибопродукти*  60/30  55/28  65/33  60/30  70/35  30/15 
Кава злакова*  3,5/0  1,5/0  1,5/0  2,5/0  2,5/0  1/0 
Какао*  1/6  1/6  1/6  1/6  1/6   
Чай  1,5/0  0,5/0  0,5/0  0,5/0  0,5/0  0,1/0 
Сіль, сіль йодована  10/0  10/0  10/0  10/0  10/0  8/0 
Дріжджі  2/0  2/0  2/0  2/0  2/0   
Лавровий лист  0,01/0  0,01/0  0,01/0  0,01/0  0,01/0  0,01/0 
Кислота лимонна  0,05/0  0,05/0  0,05/0  0,05/0  0,05/0  0,05/0 
Хімічний склад             
Білки  144  113  125  123  129  58 
у тому числі тваринні  72  39  68  82  82  35 
Жири  131  113  119  115  115  57 
у тому числі рослинні  25  15  23  20  20 
Вуглеводи  540  418  487  417  434  212 
Енергоцінність, ккал  3840  3252  3685  3697  4263  1593 

__________
Примітка. 
1. Зірочкою (*) позначаються продукти, які споживаються кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 60 грамів на дитину використовується в меню три рази на тиждень.
Розрахунок проводиться таким чином: (60 х 7) : 3 = 420 : 3 = 140 грамів. 
2. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються у межах денної норми ± 5 відсотків. 
3. Показники калорійності харчових продуктів є середніми і можуть змінюватися залежно від виду, сорту продукту, способу обробки, технології приготування чи рецептури страви тощо. 

(Додаток 6 в редакції Постанови КМ N 353 від 06.08.2014)

Додаток 7
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591

Норми
харчування у загальноосвітніх навчальних закладах
для одноразового харчування учнів

(норма на одного учня, грамів)

Найменування продукту  Вікова група (років) 
від 6 до 10  від 10 і старше 
Хліб житній  60  80 
Борошно пшеничне  10 
Крупи, бобові, макаронні вироби  21  30 
Цукор  15  18 
Масло вершкове  10 
Олія  10 
Картопля  100  120 
Овочі різні  140  180 
Фрукти, соки  50  75 
Фрукти сушені 
Яйця, штук  1/4  1/4 
Молоко та кисломолочні продукти  18  20 
Сир кисломолочний  16  20 
Сметана 
М’ясо, птиця, м’ясопродукти  35  35 
Риба та рибопродукти  25  25 
Чай  0,1  0,1 
Хімічний склад     
Білки  27  31,8 
у тому числі тваринні  14,1  15 
Жири  25,6  30,7 
у тому числі рослинні  10 
Вуглеводи  114  143 
Енергоцінність, ккал  794  975 

__________
Примітки: 

1. До набору продуктів не включені сіль, дріжджі, спеції, що видаються згідно із затвердженими рецептурами. 
2. За нормами для дітей віком від 6 до 10 років забезпечуються безоплатним одноразовим харчуванням учні 1-4 класів та учні, які відвідують групи продовженого дня. 
3. За нормами для дітей відповідного віку забезпечуються безоплатним харчуванням діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти з малозабезпечених сімей згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 19 червня 2002 р. N 856

Додаток 8
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591

(в редакції постанови Кабінету Міністрів України
від 6 серпня 2014 р. N 353)

Норми
заміни продуктів за енергоцінністю

Найменування продукту  Вага, кілограмів брутто  Продукт-замінник  Вага, кілограмів брутто  Примітка 
Масло вершкове  олія  0,73   
  масло вершкове топлене  0,8   
Олія  олія (соняшникова, кукурудзяна)   
Молоко коров’яче пастеризоване  молоко коров’яче сухе  0,11   
  вершки сухі  0,12   
  молоко згущене стерилізоване  0,46   
  молоко згущене з цукром  0,39   
  вершки згущені з цукром  0,35   
  кисломолочні продукти (наприклад, кефір)   
  сир кисломолочний напівжирний  0,2   
  сир твердий  0,11   
Хліб житній  хліб пшеничний  0,66   
  борошно пшеничне  0,46   
Хліб пшеничний  хліб житній  1,5   
  борошно пшеничне  0,7   
  сухарі (з борошна першого сорту)  0,75   
Чай чорний  чай чорний плитковий   
    чай зелений   
Картопля (30 відсотків відходів)  пюре картопляне сухе  0,25   
  капуста білокачанна  1,11   
  капуста цвітна  0,8   
    квасоля, горох свіжі  0,52   
Бобові (зерно)  горох, квасоля свіжі  4,2   
  кукурудза консервована  4,44   
  горошок зелений консервований  6,6   
Морква (буряк) свіжа  морква (буряк) для гарніру (консерви)  1,4   
Томати свіжі  томати консервовані  1,04   
  томатний сік  1,14   
  томатне пюре (вміст сухих речовин - 12 відсотків)  0,42   
Капуста свіжа  капуста білокачанна квашена  1,15   
  капуста білокачанна рання   
  капуста цвітна   
  капуста брюссельська  1,3   
Цибуля-порей  цибуля свіжа зелена  0,95   
Огірки (томати) солені  огірки (томати) консервовані  1,64   
Томатне пюре (вміст сухих речовин - 12 відсотків)  сік томатний натуральний  2,66   
  томатне пюре (вміст сухих речовин - 20 відсотків)  0,66   
  томати свіжі  2,38   
Яблука свіжі  яблука консервовані  0,41   
  сік яблучний  0,92   
  сік сливовий  0,53   
  сік виноградний  0,65   
  інші соки плодові натуральні  0,9   
  яблука сушені  0,2   
  сливи сушені  0,2   
  абрикоси сушені  0,17   
  родзинки  0,15   
  фрукти (ягоди) свіжі (груші, айва, персики, сливи, черешні, вишні, абрикоси, банани)   
  виноград  0,8   
  компоти консервовані  0,5   
Яблука сушені  яблука свіжі   
  груші сушені   
  фрукти, ягоди сушені (курага, чорнослив, урюк, родзинки)  0,5   
Дріжджі хлібопекарські  дріжджі хлібопекарські сухі  0,3   
Кури патрані (I категорії)  яловичина, свинина   
  кури напівпатрані (I категорії)  1,34   
  курчата патрані   
  курчата напівпатрані  1,5   
  стегенця курячі  0,8   
  філе куряче  0,6   
  консерви з курятини  0,75  за медичними показаннями 
М’ясо (яловичина, свинина нежирна)    печінка   
  серце  1,77   
  м’ясо птиці патраної (I категорії)   
  ковбаса варена  0,8   
  консерви м’ясні (у тому числі з курятини)  0,75  за медичними показаннями 
  риба  1,15   
  сир кисломолочний напівжирний  1,2   
Риба (охолоджена, морожена)  оселедець солений із головою   
  рибне філе  0,7   
  консерви рибні  0,8  за медичними показаннями 
  яловичина  0,87   
  яйце  0,9   
Яйця, штук  сир кисломолочний напівжирний  0,031   
  яловичина  0,1   
  молоко  0,18   
  сир твердий  0,02   

(Додаток 8 в редакції Постанови КМ N 353 від 06.08.2014)