Полюбляєте збирати ГРИБИ? Поради, ЯК НЕ ОТРУЇТИСЯ.
Як відомо - на території Європи зростають біля 2500 різновидів грибів. Серед останніх багато отруйних (близько 200 видів) та 80 із них ростуть в Україні.
Початок та середину осені сміливо можна важати "сезоном грибів". Саме у цей період реєструється підвищена кількість випадків отруєнь.
Основними причинами отруєнь є:
- вживання отруйних грибів;
- неправильне приготування умовно-їстівних грибів;
- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Найнебезпечнішими є гриби, отруєння якими представляє реальну загрозу для життя людини (гриби, що містять отрути гепатонефротропної дії, наприклад бліда поганка).
Більшість отруєнь спричинені вживанням пластинчатих отруйних грибів (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки, дощовики, шампіньйони), що помилково сприймаються за їстівні та умовно-їстівні гриби (при розламуванні виділяють молочковий сік - дощовики, чорнильний гриб, сморчки та інші) - внаслідок невмілої або неправильної кулінарної їх обробки.
Але! Достатньо випадків отруєнь й їстівними грибами, що є підставою вважати причинами отруєнь й інші фактори (місце збирання грибів, вік грибів тощо). Найнебезпечнішим грибом вважається бліда поганка та її різновиди, при отруєнні її токсинами реєструється до 99% летальності потерпілих.
___________________
Трохи порад
для грибоманів та збирачів-аматорів
Збирайте гриби лише в екологічно чистій місцевості.
Не збирайте грибів, яких не знаєте.
Не кладіть до кошика пошкоджені, перестиглі чи невідомі гриби.
Зібрані гриби ще раз ретельно перевірте.
Не вживайте сирих дикорослих грибів.
Не дозволяйте збирати гриби дітям.
Забороняється вживати гриби дітям до 12 років, вагітним і матерям, що годують дітей груддю.
Страви з грибів необхідно зберігати на холоді в емальованому посуді, але не більше ніж 24 години.
Надайте перевагу грибам промислового вирощування, на які є відповідний сертифікат.
Запам'ятайте! Ефективного способу щоб відрізнити отруйні гриби від хороших їстівних - НЕ існує!
Загрозу для здоров’я становить не тільки вживання в їжу отруйних грибів, але також і їстівних грибів, які були неправильно приготовлені чи неправильно зберігалися!
Якщо вже отруєння сталося, то головною лікарською чи долікарською медичною допомогою стане видалення токсину, що не всмоктався.
________________________________________________________________
СХОЖІ НОВИНИ ЗА ПОПЕРЕДНІЙ ПЕРІОД:
14 вересня 2018 року (ОРГАНІЧНЕ ВИРОБНИЦТВО будуть контролювати за допомогою 3-х реєстрів)
10 вересня 2018 року (ЧИ ПІДЕ ЛІС знову НА ЕКСПОРТ??? Рада дозволила вивозити дрова з України)
10 липня 2018 року (Посилена відповідальність за незаконну вирубку лісу та подальший його експорт)
07 червня 2018 року (Пожежі у лісі ліпше запобігти ніж гасити!)