КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
від 13 березня 2002 р. N 324
Київ

Про затвердження натуральних
добових норм харчування в інтернатних установах,
навчальних та санаторних закладах сфери управління
Міністерства соціальної політики

(Із змінами, внесеними згідно цю
N 35 від 25.01.20
12
N 499 від 08.08.20
16
N 499 від 08.08.20
16)

(У назві і тексті Постанови слова "Міністерство праці та соціальної політики"
в усіх відмінках замінено словами "Міністерство соціальної політики"
у відповідному відмінку згідно з Постановою
КМ N 35 від 25.01.2012)

З метою вдосконалення організації харчування громадян, які проживають в інтернатних установах, навчаються у навчальних закладах та відпочивають у санаторіях сфери управління Міністерства праці та соціальної політики, Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити такі, що додаються, натуральні добові норми харчування в установах і закладах сфери управління Міністерства соціальної політики:

в інтернатних установах для громадян похилого віку та інвалідів, вищих навчальних закладах I-II рівня акредитації;

у дитячих будинках-інтернатах I-IV профілю, професійно-технічних училищах для дітей-інвалідів з вадами фізичного та розумового розвитку;

для громадян, які відпочивають у санаторіях.

(Абзац четвертий пункту 1 в редакції Постанови КМ N 499 від 08.08.2016)

2. Міністерству соціальної політики, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям забезпечити дотримання натуральних добових норм харчування в межах асигнувань, що передбачаються у державному бюджеті та відповідних місцевих бюджетах на утримання установ та закладів, зазначених у пункті 1.

3. Визнати такими, що втратили чинність, пункт 1 і абзац другий підпункту 1 пункту 2 постанови Ради Міністрів УРСР від 11 січня 1989 р. N 14 "Про норми витрат на харчування і медикаменти в будинках-інтернатах для престарілих та інвалідів".

Прем'єр-міністр України А.КІНАХ

Затверджено
постановою Кабінету Міністрів України
від 13 березня 2002 р. N 324

Натуральні добові норми харчування
в інтернатних установах для громадян похилого віку та інвалідів,
вищих навчальних закладах I-II рівня акредитації
сфери управління Мінсоцполітики

(грамів брутто на одну людину)

Перелік продуктів харчування  Тип закладу 
геріатричні будинки-інтернати, пансіонати, будинки-інтернати загального типу, вищі навчальні заклади  психоневрологічні інтернати 
Хліб житній  250  300 
Хліб пшеничний  250  300 
Борошно пшеничне  20  20 
Крохмаль 
Крупи, макаронні вироби, бобові  100  100 
Цукор  45  45 
Картопля  450  450 
Овочі, усього  550  550 
у тому числі:     
  буряк  80  80 
  морква  60  60 
  капуста  150  150 
  цибуля  60  60 
  інші свіжі овочі відповідно до сезону  100  100 
  квашені, консервовані овочі  100  100 
Фрукти свіжі, у тому числі цитрусові  200  150 
Фрукти сушені  20  20 
Фрукти консервовані  50  50 
Соки  150  150 
М'ясо  100  100 
М'ясні консерви, ковбасні вироби  20  20 
Риба  100  100 
Рибні консерви, оселедець  50  50 
Молоко, кисломолочні продукти  450  450 
Сир кисломолочний  50  50 
Сир твердий  20  20 
Сметана  20  20 
Масло  25  25 
Олія  35  35 
Маргарин 
Сало, смалець  20  20 
Яйця, штук  1/3  1/3 
Чай  0,5 
Кава злакова 
Кондитерські вироби  35  35 
Какао 
Сіль  10  10 
Дріжджі 
Спеції 
Хімічний склад 
Білки  115  118 
Жири  118  121 
Вуглеводи  425  455 
Енергія, ккал  3222  3381 

__________

Примітки:

1. Добова норма таких продуктів як ковбаса, сир, риба, дріжджі, мед тощо сумується за 7-10 днів і реалізується в 2-3 прийоми протягом цього періоду.

2. У разі відсутності необхідних продуктів харчування можна проводити їх заміну згідно із затвердженими МОЗ нормами заміни продуктів.

3. Для квашення овочів (огірків, помідорів, капусти тощо) та консервування овочів та фруктів використовують сіль і цукор згідно з рецептурами понад добову норму.

(Норми із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 35 від 25.01.2012)

Затверджено
постановою Кабінету Міністрів України
від 13 березня 2002 р. N 324

Натуральні добові норми харчування
в дитячих будинках-інтернатах I-IV профілю,
професійно-технічних училищах для дітей-інвалідів
з вадами фізичного та розумового розвитку
сфери управління Мінсоцполітики

(грамів брутто)

Перелік продуктів харчування  Норма на одного вихованця за віковими групами 
3-7 років (дошкільний вік)  7-10 років (1-4 класи)  11-17 років (5-11 класи, учні ПТУ) 
Хліб житній  100  150  200 
Хліб пшеничний  150  200  250 
Борошно пшеничне  35  35  40 
Крохмаль 
Крупи, макаронні вироби, бобові  50  65  80 
Картопля  300  350  400 
Овочі  300  350  400 
Фрукти свіжі, у тому числі цитрусові  250  300  300 
Фрукти сушені  15  20  20 
Соки  200  200  200 
Цукор  50  60  70 
Мед  13  18 
Кондитерські вироби  30  30  35 
М'ясо  95  100  120 
Птиця  30  30  40 
Ковбасні вироби  20  25  25 
Риба  75  85  100 
Рибні продукти  10  15 
Молоко, кисломолочні продукти  500  500  500 
Сир кисломолочний  40  50  70 
Сир твердий  12  15  20 
Сметана  15  20  25 
Масло  40  45  50 
Олія  12  15  20 
Сало 
Яйця, штук 
Кава злакова 
Какао 
Чай  0,2  0,5 
Спеції 
Дріжджі 
Сіль  10 
Хімічний склад 
Білки  74  87  100 
  у тому числі тваринні  37  43  50 
Жири  67  77  94 
  у тому числі олія  24  28  34 
Вуглеводи  355  400  470 
Енергія, ккал  2320  2640  3120 

__________

Примітки:

1. Добова норма таких продуктів, як ковбаса, сир, риба, дріжджі, мед тощо сумується за 7-10 днів і реалізується в 2-3 прийоми протягом цього періоду.

2. У разі відсутності необхідних продуктів харчування можна проводити їх заміну згідно із затвердженими МОЗ нормами заміни продуктів.

3. Для квашення овочів (огірків, помідорів, капусти тощо) та консервування овочів та фруктів використовують сіль і цукор згідно з рецептурами понад добову норму.

(Норми із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 35 від 25.01.2012)

Затверджено
постановою Кабінету Міністрів України
від 13 березня 2002 р. N 324

(в редакції постанови
Кабінету Міністрів України
від 8 серпня 2016 р. N 499)

Натуральні добові норми харчування
громадян, які відпочивають у санаторіях
сфери управління Мінсоцполітики

(грамів брутто)

Перелік продуктів харчування  Норма на одного громадянина 
Хліб житній  100 
Хліб пшеничний  200 
Борошно пшеничне  25 
Крохмаль 
Крупи, макаронні вироби, бобові  150 
Картопля  400 
Овочі  500 
Фрукти свіжі, в тому числі цитрусові  200 
Фрукти сушені  20 
Соки  150 
Цукор  55 
Мед 
Кондитерські вироби  40 
М’ясо, м’ясопродукти  190 
Птиця  90 
Риба, рибопродукти  90 
Молоко, кисломолочні продукти  500 
Сир кисломолочний  80 
Сир твердий  45 
Сметана  25 
Масло вершкове  40 
Олія  35 
Яйця, штук 
Кава натуральна розчинна, злакова, какао 
Чай 
Спеції  0,2 
Сіль  10 
Хімічний склад 
Білки  123 
у тому числі тваринні  83 
Жири  120 
у тому числі олія  35 
Вуглеводи  405 
Енергія, ккал  3216 
Додатковий перелік продуктів харчування для випікання кондитерських виробів 
Борошно пшеничне  50 
Маргарин  20 
Дріжджі 

__________

Примітки:

1. Добова норма таких продуктів, як фрукти сушені, мед, кава натуральна, кава злакова, какао тощо сумується за 7-10 днів і реалізується за 2-3 прийоми протягом цього періоду.

2. У разі відсутності необхідних продуктів харчування можна проводити їх заміну згідно із затвердженими МОЗ нормами заміни продуктів.

3. Для квашення овочів (огірків, помідорів, капусти тощо) та консервування овочів і фруктів використовують сіль, цукор і спеції згідно з рецептурами понад добову норму.

4. Для посипки колоди для рубання м’яса використовують сіль понад добову норму.

5. Застосування натуральних добових норм щодо борошна пшеничного, маргарину та дріжджів, зазначених у додатковому переліку продуктів харчування, передбачити лише у разі забезпечення у санаторії можливостей випікання кондитерських виробів.

(Норми із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 35 від 25.01.2012; в редакції Постанови КМ N 499 від 08.08.2016)