КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 16 червня 1992 р. N 336
Київ
Про норми харчування осіб, які тримаються в установах
виконання покарань, слідчих ізоляторах Державної
кримінально-виконавчої служби, ізоляторах тимчасового
тримання, приймальниках-розподільниках та інших
приймальниках Національної поліції
( Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ
N 1752 від 27.12.2001
N 102 від 31.01.2004
N 1074 від 01.08.2006
N 1290 від 02.12.2009
N 1109 від 20.10.2011
N 1141 від 23.12.2015
N 294 від 26.04.2017 )
( Дія Постанови поширюється на осіб, які тримаються у
спеціально відведених місцях для тимчасового тримання
(ізоляторах тимчасового тримання) Служби безпеки,
згідно з Постановою КМ N 197 від
10.03.2016)
( У назві та тексті постанови слова "кримінально-виконавчої
системи" замінено словами "виконання покарань, слідчих
ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби"
згідно з Постановою КМ
N 1074 від 01.08.2006 )
( У назві і тексті постанови та додатках 1 і 2 слова
"Міністерства внутрішніх справ" і "МВС" замінено словами
"Національної поліції" згідно з Постановою КМ N 1141 від 23.12.2015 )
Затвердити:
норми харчування осіб, які тримаються в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках та інших приймальниках Національної поліції, згідно з додатком 1;
норми заміни продуктів харчування осіб, які тримаються в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках та інших приймальниках Національної поліції, згідно з додатком 2;
Порядок застосування норм харчування та норм заміни продуктів харчування осіб, які тримаються в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках та інших приймальниках Національної поліції, згідно з додатком 3.
( Постанова в редакції Постанови КМ N 102 від 31.01.2004 )
Перший віце-прем'єр-міністр України К.МАСИК
Міністр Кабінету Міністрів України В.ПЄХОТА
Додаток N 1
до постанови Кабінету Міністрів України
від 16 червня 1992 р. N 336
НОРМИ
харчування осіб, які тримаються в установах
виконання покарань, слідчих ізоляторах Державної
кримінально-виконавчої служби, ізоляторах
тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках
та інших приймальниках Національної поліції
( Назва додатку 1 в редакції Постанови КМ N 102 від 31.01.2004;
із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1074 від 01.08.2006 )
НОРМА N 1
загальна
(на одну особу на добу, грамів)
------------------------------------------------------------------
| А | Б |Енергетична
Найменування продуктів |---------+----------|цінність
|Загальна |Норма діє-|100 г про-
|норма |тичного |дукту,
| |харчування|ккал
------------------------------------------------------------------
Хліб із суміші борошна житнього
обдирного і пшеничного 1 сорту 500 - 189
Хліб пшеничний із борошна
2 сорту 150 650 221
Борошно пшеничне 2 сорту 10 - 324
Крупа, всього: 120 130
в тому числі: пшоняна 45 - 348
вівсяна 20 30 303
рис - 20 330
манна - 20 328
інша (1) 35 60
Бобові 20 - 298
Макаронні вироби 20 20 335
М'ясо (2) 100 100 168
Риба (3) 100 100 99
Масло тваринне - 27 692
Жири тваринні топлені, маргарин 40 - 712
Олія 20 20 899
Цукор 30 30 379
Чай 1 1 -
Сіль (4) 12 12 -
Картопля 550 550 80
Овочі, всього: 250 250
в тому числі: капуста 150 150 27
буряк 20 20 42
морква 20 20 32
цибуля ріпчаста 30 30 41
огірки, помідори 30 30 11
Лавровий лист 0,1 0,1 -
Томатна паста 3 3 99
Сумарна енергетична цінність, ккал 3026,2 3059,4
Вміст білків, жирів,
вуглеводів в грамах
Б - 95,09 97,80
Ж - 90,81 70,36
В - 457,33 500,67
---------
Примітки:
(1). Тут і далі крупа інша:
перлова - 320 ккал у 100 г продукту, пшенична - 325, ячмінна
- 324, кукурудзяна - 337 ккал у 100 г продукту.
(2). Тут і далі енергетична цінність м'яса встановлена для
яловичини другої категорії.
(3). Тут і далі дозволяється видавати молоко (2,5 проц. жирності -
52 ккал) замість риби при дієтичному харчуванні не більше
двох разів на тиждень згідно з нормами замін продуктів.
За цією нормою харчування забезпечуються:
засуджені, які тримаються у виправних колоніях мінімального і
середнього рівня безпеки;
засуджені, які тримаються у звичайних жилих приміщеннях
виправних колоній максимального рівня безпеки;
засуджені, які тримаються у приміщеннях камерного типу
виправних колоній максимального рівня безпеки і залучаються
до роботи;
засуджені, які тримаються у виправних центрах і не працюють у
зв'язку із захворюванням, а також з причин, від них не
залежних, і не одержують за цей час заробітної плати або
інших доходів;
засуджені, які залишені у слідчому ізоляторі чи направлені у
виправну колонію максимального рівня безпеки для роботи
з господарського обслуговування;
засуджені, які тримаються у транзитних камерах слідчих
ізоляторів, під час переміщення з одного місця відбування
покарання до іншого.
(4). Тут і далі - без урахування додаткової кількості солі,
яку дозволяється витребувати для інших потреб згідно з
пунктом 7 Порядку застосування норм харчування та норм
заміни продуктів харчування осіб, які тримаються в установах
виконання покарань, слідчих ізоляторах Державної
кримінально-виконавчої служби, ізоляторах тимчасового
тримання, приймальниках-розподільниках та інших приймальниках
Національної поліції.
( Норма N 1 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ N 102 від 31.01.2004, N 1074 від 01.08.2006 )
НОРМА N 2
для засуджених, зайнятих на важких роботах
чи роботах із шкідливими умовами праці
(на одну особу на добу, грамів)
------------------------------------------------------------------
| А | Б |Енергетична
Найменування продуктів |---------+----------|цінність
|Загальна |Норма діє-|100 г про-
|норма |тичного |дукту,
| |харчування|ккал
------------------------------------------------------------------
Хліб із суміші борошна житнього
обдирного і пшеничного 1 сорту 550 - 189
Хліб пшеничний із борошна
2 сорту 200 750 221
Борошно пшеничне 2 сорту 20 - 324
Крупа, всього: 140 160
в тому числі: пшоняна 55 - 348
вівсяна 25 40 303
рис - 20 330
манна - 20 328
інша (1) 40 80
Бобові 20 - 298
Макаронні вироби 40 40 335
М'ясо (2) 120 120 168
Риба (3) 120 120 99
Масло тваринне - 27 692
Жири тваринні топлені, маргарин 40 - 712
Олія 20 20 899
Цукор 35 35 379
Чай 1,2 1,2 -
Сіль (4) 12 12 -
Картопля 600 600 80
Овочі, всього: 300 300
в тому числі: капуста 150 150 27
буряк 30 30 42
морква 40 40 32
цибуля ріпчаста 40 40 41
огірки, помідори 40 40 11
Лавровий лист 0,1 0,1 -
Томатна паста 3 3 99
Полівітаміни 1 драже 1 драже
Сумарна енергетична цінність, ккал 3477,55 3527,74
Вміст білків, жирів,
вуглеводів в грамах
Б - 116,51 119,68
Ж - 98,43 78,24
В - 531,41 586,13
---------
Примітки:
(1)
(2)
(3)
(4) - Див. примітки до норми N 1.
Особи, які тримаються в установах виконання покарань і
забезпечуються продуктами харчування по нормі N 2 та зайняті на
роботах з особливо важкими або особливо шкідливими умовами праці,
додатково одержують на одну особу: 200 г хліба із суміші борошна
житнього обдирного та пшеничного 1 сорту, 20 г сала, 10 г
маргарину, 15 г цукру (сумарна енергетична цінність продуктів -
671,35 ккал).
( Норма N 2 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ N 102 від 31.01.2004, N 1074 від 01.08.2006 )
НОРМА N 3
для осіб, які тримаються у слідчих ізоляторах
Державної кримінально-виконавчої служби,
ізоляторах тимчасового тримання,
приймальниках-розподільниках та інших
приймальниках Національної поліції
(на одну особу на добу, грамів)
( Назва норми N 3 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1074 від 01.08.2006 )
------------------------------------------------------------------
| А | Б |Енергетична
Найменування продуктів |---------+----------|цінність
|Загальна |Норма діє-|100 г про-
|норма |тичного |дукту,
| |харчування|ккал
------------------------------------------------------------------
Хліб із суміші борошна житнього
обдирного і пшеничного 1 сорту 500 - 189
Хліб пшеничний із борошна
2 сорту 150 650 221
Борошно пшеничне 2 сорту 10 - 324
Крупа, всього: 120 130
в тому числі: пшоняна 45 - 348
вівсяна 20 30 303
рис - 20 330
манна - 20 328
інша (1) 35 60
Бобові 20 - 298
Макаронні вироби 20 20 335
М'ясо (2) 80 80 168
Риба (3) 100 100 99
Масло тваринне - 27 692
Жири тваринні топлені, маргарин 40 - 712
Олія 20 20 899
Цукор 30 30 379
Чай 1 1 -
Сіль (4) 12 12 -
Картопля 500 500 80
Овочі, всього: 250 250
в тому числі: капуста 150 150 27
буряк 20 20 42
морква 20 20 32
цибуля ріпчаста 30 30 41
огірки, помідори 30 30 11
Лавровий лист 0,1 0,1 -
Томатна паста 3 3 99
Сумарна енергетична цінність, ккал 2846,73 2966,26
Вміст білків, жирів,
вуглеводів в грамах
Б - 94,36 97,17
Ж - 90,77 70,32
В - 446,13 459,58
---------
Примітки:
(1)
(2)
(3)
(4) - Див. примітки до норми N 1.
За цією нормою харчування забезпечуються особи, які
тримаються у слідчих ізоляторах (крім засуджених, які залишені у
слідчому ізоляторі для роботи із господарського обслуговування)
Державної кримінально-виконавчої служби, ізоляторах тимчасового
тримання, приймальниках-розподільниках та інших приймальниках
Національної поліції.
Неповнолітнім, які знаходяться в слідчих ізоляторах,
додатково до цієї норми видається (на одну особу): масло тваринне
- 15 г, цукор - 10 г.
( Норма N 3 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ N 102 від 31.01.2004, N 1074 від 01.08.2006 )
НОРМА N 4
для засуджених, які тримаються в приміщеннях
камерного типу виправних колоній максимального
рівня безпеки та арештних домах
(на одну особу на добу, грамів)
------------------------------------------------------------------
| А | Б |Енергетична
Найменування продуктів |---------+----------|цінність
|Загальна |Норма діє-|100 г про-
|норма |тичного |дукту,
| |харчування|ккал
------------------------------------------------------------------
Хліб із суміші борошна житнього
обдирного і пшеничного 1 сорту 600 600 189
Борошно пшеничне 2 сорту 10 - 324
Крупа, всього: 80 90
в тому числі: пшоняна 30 - 348
вівсяна 15 20 303
рис - 20 330
манна - 20 328
інша (1) 25 30
Бобові 10 - 298
Макаронні вироби 20 20 335
М'ясо (2) 40 40 168
Риба (3) 100 100 99
Жири тваринні топлені, маргарин 30 30 712
Олія 15 15 899
Цукор 20 20 379
Чай 0,3 0,3 -
Сіль (4) 12 12 -
Картопля 600 600 80
Овочі, всього: 300 300
в тому числі: капуста 150 150 27
буряк 30 30 42
морква 40 40 32
цибуля ріпчаста 40 40 41
огірки, помідори 40 40 11
Лавровий лист 0,1 0,1 -
Томатна паста 3 3 99
Сумарна енергетична цінність, ккал 2503,71 2456,86
Вміст білків, жирів,
вуглеводів в грамах
Б - 87,45 79,69
Ж - 67,27 64,74
В - 402,58 388,86
---------
Примітки:
(1)
(2)
(3)
(4) - Див. примітки до норми N 1.
За цією нормою харчування забезпечуються:
засуджені, які тримаються в приміщеннях камерного типу
виправних колоній максимального рівня безпеки і не залучаються до
роботи;
засуджені, які тримаються в арештних домах.
Засудженим, які палять і забезпечуються продуктами харчування
за нормою N 4, видається 6 цигарок VI класу на добу та 3 коробки
сірників на місяць (на одну особу).
( Норма N 4 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 102 від 31.01.2004 )
НОРМА N 5
для засуджених, які тримаються у виховних колоніях
(на одну особу на добу, грамів )
------------------------------------------------------------------
| А | Б |Енергетична
Найменування продуктів |---------+----------|цінність
|Загальна |Норма діє-|100 г про-
|норма |тичного |дукту,
| |харчування|ккал
------------------------------------------------------------------
Хліб із суміші борошна житнього
обдирного і пшеничного 1 сорту 350 350 189
Хліб пшеничний із борошна
2 сорту 250 250 221
Борошно пшеничне 2 сорту 10 - 324
Крупа, всього: 80 90
в тому числі: пшоняна 20 - 348
вівсяна 15 10 303
рис 10 30 330
манна 10 30 328
інша (1) 15 20
Бобові 10 - 298
Макаронні вироби 40 40 335
М'ясо (2) 120 120 168
Риба 85 85 99
в тому числі оселедці 15 15 173
Молоко 300 300 52
Масло тваринне 20 20 692
Сир 60 60 159
Жири тваринні топлені, маргарин 30 30 712
Олія 20 20 899
Яйця курячі (штук) 0,5 0,5 157
Цукор 50 50 379
Чай 1 1 -
Сіль 10 10 -
Картопля 400 400 80
Крохмаль картопляний 1 1 327
Овочі, всього: 300 300
в тому числі: капуста 150 150 27
буряк 30 30 42
морква 40 40 32
цибуля ріпчаста 40 40 41
огірки, помідори 40 40 11
Фрукти сушені 15 15 217
Лавровий лист 0,1 0,1 -
Томатна паста 3 3 99
Сумарна енергетична цінність, ккал 3332,89 3325,31
Вміст білків, жирів,
вуглеводів в грамах
Б - 112,92 109,7
Ж - 114,31 113,76
В - 461,64 465,26
---------
Примітки:
(1)
(2) - Див. примітки до норми N 1.
( Норма N 5 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 102 від 31.01.2004 )
( Норму N 6 виключено на підставі Постанови КМ N 1290 від 02.12.2009 )
НОРМА N 7
для осіб, які тримаються в установах
виконання покарань, слідчих ізоляторах Державної
кримінально-виконавчої служби, ізоляторах тимчасового
тримання, приймальниках-розподільниках та
інших приймальниках Національної поліції, що
постраждали від наслідків аварії на
Чорнобильській АЕС
(на одну особу на добу, грамів)
( Назва норми N 7 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1074 від 01.08.2006 )
------------------------------------------------------------------
| Кіль- | Енергетична
Найменування продуктів | кість | цінність
| | 100 г про-
| | дукту, ккал
------------------------------------------------------------------
Хліб із суміші борошна житнього
обдирного і пшеничного 1 сорту 200 189
Хліб пшеничний із борошна
2 сорту 550 221
Борошно пшеничне 2 сорту 20 324
Крупа, всього: 160
в тому числі: вівсяна 40 303
рис 20 330
манна 20 328
гречана 20 335
інша (1) 40
Бобові 20 298
Макаронні вироби 40 335
М'ясо (2) 120 168
Риба 120 99
Молоко 200 52
Масло тваринне 20 692
Жири тваринні топлені, маргарин 30 712
Олія 20 899
Цукор 45 379
Чай 1 -
Сіль (4) 12 -
Картопля 500 80
Крохмаль картопляний 1 327
Овочі, всього: 500
в тому числі: капуста 140 27
буряк 90 42
морква 110 32
цибуля ріпчаста 40 41
огірки, помідори 50 11
Гарбузові (гарбуз, кавун) 70 22
Фрукти сушені 15 217
Лавровий лист 0,1 -
Томатна паста 3 99
Сумарна енергетична цінність, ккал 3979,77
Вміст білків, жирів,
вуглеводів в грамах
Б - 125,84
Ж - 118,93
В - 601,51
---------
Примітки:
(1)
(2)
(4) - Див. примітки до норми N 1.
Додатково до норми вказані особи забезпечуються на добу:
полівітамінами - 1 драже (типу аевіт, аскорутин та інші);
пектином - 2 г
або соками, які містять пектин (сливовий, абрикосовий,
яблучний з м'якоттю) - 250 г.
( Норма N 7 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 102 від 31.01.2004 )
НОРМА N 8
для хворих, які перебувають на лікуванні у
лікувальних закладах і медичних частинах установ
Державної кримінально-виконавчої служби
(на одну особу на добу, грамів)
( Назва норми N 8 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1074 від 01.08.2006 )
------------------------------------------------------------------
| А | Б | В | Г |
|-----+----------+------+----------|Енер-
Найменування продуктів |За- |Для хворих|Для |Для за- |гетич-
|галь-|на |хворих|суджених, |на
|на |дистрофію,|на |які |цін-
|норма|виразкову |цукро-|тримаються|ність
| |хворобу, |вий |у виховних|на
| |авітамі- |діабет|колоніях і|100 г
| |ноз, | |пере- |проду-
| |злоякісні | |бувають на|кту
| |новоутво- | |стаціонар-|ккал
| |рення | |ному |
| | | |лікуванні |
------------------------------------------------------------------
Хліб із суміші борошна
житнього обдирного і
пшеничного 1 сорту 250 200 250 250 189
Хліб пшеничний із
борошна 2 сорту 250 250 200 300 221
Борошно пшеничне
2 сорту 10 10 10 10 324
Крупа, всього: 70 70 70 70
в тому числі: пшоняна 15 20 - 5 348
вівсяна 10 10 20 5 303
рис 10 10 15 20 330
манна 10 10 15 20 328
гречана - - 20 10 335
інша (1) 20 15 - 5
Бобові 5 5 - 5 298
Макаронні вироби 20 30 20 35 335
М'ясо (2) 100 150 150 125 168
Риба 100 100 100 100 99
Молоко, молочнокислі
продукти 250 500 500 300 52
Масло тваринне 20 40 47 30 692
Сир - 50 50 30 88
Жири тваринні топлені,
маргарин 15 10 - 10 712
Олія 20 20 15 20 899
Яйця курячі (штук) - 0,5 1 0,5 157
Цукор (або ксиліт) 40 45 20(45) 45 379
Чай 1 1 1 1 -
Сіль 10 10 10 10 -
Картопля 450 450 450 450 80
Крохмаль картопляний 1 1 - 1 327
Овочі, всього: 300 350 700 350
в тому числі: капуста 150 150 500 150 27
буряк 30 50 50 50 42
морква 40 50 40 50 32
цибуля
ріпчаста 40 50 50 50 41
огірки,
помідори 40 50 60 50 11
Фрукти сушені 15 15 35 15 217
Лавровий лист 0,1 0,1 0,1 0,1 -
Томатна паста 3 3 3 3 99
Сумарна енергетична
цінність, ккал 2726,33 3114,32 3106,75 3120,67
Вміст білків, жирів,
вуглеводів в грамах
Б - 86,43 109,95 112,22 106,67
Ж - 86,97 119,8 114,43 101,83
В - 399,47 399,08 407,0 444,38
---------
Примітки:
(1)
(2) - Див. примітки до норми N 1.
За нормою 8-Б також забезпечуються особи, які перебувають на
стаціонарному лікуванні у лікувальних закладах і медичних частинах
установ Державної кримінально-виконавчої служби, на амбулаторному
лікуванні з приводу виразкової хвороби, злоякісних новоутворень,
дистрофії, авітамінозів незалежно від місця перебування.
За нормою 8-В забезпечуються хворі на цукровий діабет за
висновком лікаря незалежно від місця перебування. Хворі на
цукровий діабет не направляються на важкі роботи та роботи із
шкідливими умовами праці.
( Норма N 8 додатка 1 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ N 1752 від 27.12.2001, N 102 від 31.01.2004, N 1074 від 01.08.2006 )
НОРМА N 9
для вагітних жінок і матерів-годувальниць, які
тримаються в установах виконання покарань та
слідчих ізоляторах
(на одну особу на добу, грамів)
------------------------------------------------------------------
| А | Б |Енергетич-
Найменування продуктів |---------+----------|на цінність
|Загальна |Норма діє-|100 г про-
|норма |тичного |дукту,
| |харчування|ккал
------------------------------------------------------------------
Хліб із суміші борошна житнього
обдирного і пшеничного 1 сорту 200 200 189
Хліб пшеничний із борошна
2 сорту 300 300 221
Борошно пшеничне 2 сорту 10 - 324
Крупа, всього: 70 80
в тому числі: пшоняна 5 - 348
вівсяна 10 10 303
рис 15 20 330
манна 15 20 328
гречана 10 10 335
інша (1) 5 20
Бобові 10 - 298
Макаронні вироби 20 20 335
М'ясо (2) 125 125 168
Риба 100 100 99
Молоко 500 500 52
Масло тваринне 40 40 692
Сир 50 50 88
Жири тваринні топлені, маргарин 10 10 712
Олія 20 20 899
Яйця курячі (штук) 1 1 157
Цукор 60 60 379
Чай 1 1 -
Сіль (4) 10 10 -
Картопля 450 450 80
Крохмаль картопляний 1 1 327
Овочі, всього: 350 350
в тому числі: капуста 150 150 27
буряк 50 60 42
морква 50 50 32
цибуля ріпчаста 50 50 41
огірки, помідори 50 50 11
Фрукти сушені 15 15 217
Лавровий лист 0,1 0,1 -
Томатна паста 3 3 99
Сумарна енергетична цінність, ккал 3284,23 3282,09
Вміст білків, жирів,
вуглеводів в грамах
Б - 114,37 112,58
Ж - 118,63 118,41
В - 439,77 441,52
---------
Примітки:
(1)
(2) - Див. примітки до норми N 1.
За цією нормою забезпечуються вагітні жінки за чотири місяці
до пологів, годуючі матері і годувальниці на час годування до
дев'ятимісячного віку дитини (за висновками лікаря).
( Норма N 9 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 102 від 31.01.2004 )
НОРМА N 10
для дітей, які перебувають із матерями у слідчих
ізоляторах та у будинках дитини при виправних
колоніях, у яких тримаються їх матері
(на одну особу на добу, грамів )
------------------------------------------------------------------
| Кіль- | Енергетична
Найменування продуктів | кість | цінність
| | 100 г про-
| | дукту, ккал
------------------------------------------------------------------
Хліб із суміші борошна житнього
обдирного і пшеничного 1 сорту 30 189
Хліб пшеничний із борошна
1 сорту 70 247
Борошно пшеничне 1 сорту 16 324
Крупа, всього: 30
в тому числі: вівсяна 10 303
рис 5 330
манна 10 328
гречана 5 335
Макаронні вироби 5 335
М'ясо 120 168
Риба 25 99,6
Молоко 700 52
Масло тваринне 30 692
Сир 50 159
Сир твердий 10 349
Сметана 20 248
Олія 6 899
Яйця курячі (штук) 1 157
Цукор 50 379
Чай 0,2 -
Кавовий напій 1 381
Сіль 5 -
Дріжджі 1 -
Кондитерські вироби 10 320
Картопля 150 80
Крохмаль картопляний 3 323
Овочі, всього: 300
в тому числі: капуста 120 27
буряк 40 42
морква 50 32
цибуля ріпчаста 20 41
огірки, помідори 40 11
Горошок зелений 20 73
Зелень 10 40
Фрукти свіжі 250 51
Фрукти сушені 15 321
Сік фруктовий 50 47,5
Сумарна енергетична цінність, ккал 1960,5
Вміст білків, жирів,
вуглеводів в грамах
Б - 77,83
Ж - 87,58
В - 215,24
--------------
Примітка:
Щодобово додатково видається до перших та третіх страв вітамін "С"
для дітей віком до 1 року - 0,03 г, від 1 до 3 років - 0,04 г.
( Норма N 10 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 102 від 31.01.2004 )
НОРМА N 11
для засуджених, які переміщуються до місця
відбування покарання, з одного місця відбування
покарання до іншого, та осіб, які звільнені
від відбування покарання і прямують до
місця проживання
(на одну особу на добу, грамів)
------------------------------------------------------------------
Найменування продуктів | Кількість
------------------------------------------------------------------
Хліб із суміші борошна житнього обдирного і
пшеничного 1 сорту 700
Консерви м'ясорослинні в асортименті (1/250 г) 500
або консерви рибні (1/250 г) 500
або консерви риборослинні (1/250 г) 500
Сало 20
Цукор 30
Чай 1
Сіль 10
------------------------------------------------------------------
Примітки:
1. За цією нормою забезпечуються засуджені, які
переміщуються до місця відбування покарання, з одного місця
відбування покарання до іншого, та особи, які звільнені від
відбування покарання і прямують до місця проживання.
2. Хворим та дітям на час переміщення видається набір
продуктів за призначенням лікаря в межах вартості продуктів, що
входять до норми харчування, за якою вони забезпечуються в
установах перебування.
3. Звільнених від відбування покарання на час проїзду до
місця проживання дозволяється замість набору продуктів
забезпечувати коштами у розмірі вартості продуктів, що входять до
норми харчування, за якою вони забезпечувалися в установі
перебування, за діючими цінами.
4. Під час прямування до місця проживання звільнених жінок з
дітьми набір продуктів за призначенням лікаря видається також і на
дітей виходячи із вартості продуктів, що входять до норми
забезпечення дітей.
5. Особи, які переміщуються до місця призначення більше ніж
протягом трьох діб, обов'язково забезпечуються гарячим
харчуванням.
( Норма N 11 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 102 від 31.01.2004 )
Міністр Кабінету Міністрів України В.ПЄХОТА
Додаток N 2
до постанови Кабінету Міністрів України
від 16 червня 1992 р. N 336
НОРМИ
заміни продуктів харчування осіб, які тримаються в
установах виконання покарань, слідчих ізоляторах
Державної кримінально-виконавчої служби, ізоляторах
тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках та
інших приймальниках Національної поліції
( Назва додатку 2 в редакції Постанови КМ N 102 від 31.01.2004;
із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1074 від 01.08.2006 )
------------------------------------------------------------------ | Кількість, грам |--------------------- Найменування продуктів |продукту, |продукту, |що замі- |який про- |нюється |понується | |для заміни ------------------------------------------------------------------ Хліб із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного 1 сорту заміняти: 100 сухарями з борошна житнього обійного, пшеничного та 2 сорту 60 галетами звичайними з борошна пшеничного обійного та 2 сорту 60 борошном житнім обдирним і борошном 42 пшеничним 1 сорту 28 хлібом з борошна пшеничного 2 сорту 85 хлібом білим з борошна пшеничного 1 сорту 90 Хліб білий з борошна пшеничного 1 сорту заміняти: 100 сухарями з борошна пшеничного 1 сорту 65 борошном пшеничним 1 сорту 75 галетами звичайними з борошна пшеничного 1 сорту 65 вафлями 55 батонами звичайними і нарізними з борошна пшеничного 1 сорту 95 хлібом з борошна пшеничного вищого сорту 85 хлібом з борошна пшеничного 2 сорту 105 Хліб з борошна пшеничного 2 сорту заміняти: 100 сухарями з борошна пшеничного 2 сорту 65 борошном пшеничним 2 сорту 70 галетами звичайними з борошна пшеничного 2 сорту 65 Борошно пшеничне 1 сорту заміняти: 100 рисом 100 макаронними виробами 100 крупою манною 100 Борошно пшеничне 2 сорту заміняти: 100 крупою різною 100 Крупу різну заміняти: 100 крупами, що не потребують варки 100 рисом 100 макаронними виробами 100 концентратами круп'яними, крупоовочевими та овочевими 100 борошном пшеничним 2 сорту 100 картоплею свіжою 500 овочами свіжими 500 овочами квашеними і соленими 500 картоплею і овочами сушеними, пюре картопляним сухим, картопляною крупкою, картоплею і овочами сублімаційної сушки 100 консервами овочевими і бобовими натуральними та маринованими (включати заливку) 500 консервами овочевими перших обідніх страв без м'яса 375 консервами овочевими заправними 250 консервами овочевими закусочними 375 Рис заміняти: 100 макаронними виробами 100 крупою манною 100 борошном пшеничним 1 сорту 100 Крупу манну заміняти: 100 рисом 100 макаронними виробами 100 борошном пшеничним 1 сорту 100 Макаронні вироби заміняти: 100 крупою різною і бобовими 100 борошном пшеничним 1 і 2 сорту 100 М'ясо заміняти: 100 м'ясними блоками на кістках 100 м'ясними блоками без кісток 80 субпродуктами 1 категорії (в тому числі печінкою) 100 м'ясом птиці потрошеної 100 м'ясом птиці непотрошеної та напівпотрошеної 120 м'ясом сублімаційної і теплової сушки 33 ковбасою вареною і сосисками (сардельками) 80 м'ясокопченостями (шинка, грудинка, рулети, ковбаса напівкопчена) 60 консервами м'ясними різними 75 консервами м'ясорослинними із заліком в норму добового забезпечення жиру 12,5 г і крупи різної 86 г 86 265 консервами із птиці з кістками 100 рибою (в охолодженому, мороженому, солоному вигляді без голови) 150 консервами рибними різними 120 сиром твердим 48 сиром плавленим 72 яйцями курячими, штук 2 Рибу (в охолодженому, мороженому і солоному вигляді, потрошену без голови) заміняти: 100 оселедцем солоним і копченим з головою 100 оселедцем солоним без голови незалежно від стану розбирання 85 горбушею солоною з головою 100 горбушею солоною без голови 85 рибою всіх видів і сімейств з головою незалежно від стану розбирання рибою копченою і в'яленою 75 75 рибним філе 70 рибою сушеною і рибою сублімаційної сушки 33 консервами рибними різними 80 консервами рибно-овочевими закусочними 120 консервами м'ясорослинними 100 консервами м'ясними різними 50 м'ясом 67 молоком (1) 200 молоком сухим або сухим кислим молоком 60 сиром 50 сиром твердим 33 сиром плавленим 50 яйцями курячими, штук 1 Масло тваринне заміняти: 100 олією 150 салом 100 жиром тваринним топленим 150 сметаною 300 сиром 200 молоком згущеним з цукром 330 Жири тваринні топлені, маргарин заміняти: 100 маслом тваринним 67 олією 100 салом 100 жиром-сирцем 130 Олію заміняти: 100 маслом тваринним 67 жиром тваринним топленим 100 жиром-сирцем 130 Молоко тваринне заміняти: 100 молоком сухим, молоком сухим кислим та кисломолочними продуктами сублімаційної сушки 15 молоком згущеним з цукром 20 молоком згущеним без цукру 30 кавою натуральною або какао із згущеним молоком з цукром 20 кисломолочними продуктами (кефіром, молоком кислим, ацидофіліном) 100 сиром 30 сиром твердим 12 сиром плавленим 18 яйцями курячими 0,5 бринзою 24 рибою (в охолодженому, мороженому і солоному вигляді, потрошеною без голови) 50 Сир заміняти: 100 молоком 333 молоком згущеним з цукром 66 молоком згущеним без цукру 100 молоком сухим, молоком сухим кислим 50 вершками 66 сметаною 50 сиром твердим 40 бринзою 80 Сир твердий заміняти: 100 сиром 250 бринзою 200 молоком 825 молоком згущеним з цукром 165 молоком сухим 125 яйцями курячими, штук 3 Сметану заміняти: 100 сметаною сухою 50 вершками 133 вершками згущеними з цукром 100 молоком 667 молоком згущеним з цукром 133 молоком згущеним без цукру 200 молоком сухим, молоком сухим кислим 100 маслом тваринним 40 Яйця курячі заміняти: 100 порошком яєчним 15 меланжом яєчним 50 сиром 80 молоком 320 м'ясом 80 рибою 120 Цукор заміняти: 100 карамеллю 50 варенням, джемом, повидлом 140 мармеладом 130 Каву натуральну заміняти: 100 какао натуральним 100 кавою розчинною 40 кавовим напоєм 200 чаєм 25 Гірчичний порошок заміняти: 100 гірчицею готовою, хріном, соусом закусочним 600 Томатну пасту заміняти: 100 томатом-пюре 200 соусами томатними 100 соком томатним, помідорами свіжими 500 Крохмаль картопляний заміняти: 100 концентратом киселю на плодових і ягідних екстрактах 100 борошном пшеничним 2 сорту 150 картоплею свіжою 500 Оцет заміняти: 100 оцтовою есенцією 5 Чай заміняти: 100 чаєм розчинним 80 кавовим напоєм 800 Соки плодові і ягідні заміняти: 100 консервами овочевими закусочними 50 лимонною кислотою 1 і сахаром 30 соком томатним, овочевим 300 молоком 100 Концентрат киселю на плодових і ягідних екстрактах заміняти: 100 цукром 50 і чаєм 2 фруктами сушеними 67 Фрукти сушені заміняти: 100 цукром 75 і чаєм 3 фруктами свіжими 500 кавунами 1500 динями 1000 компотами консервованими 250 концентратом киселю на плодових і ягідних екстрактах 150 повидлом 200 варенням, джемом 125 соками натуральними плодовими і ягідними 500 плодами і ягодами сублімаційної сушки 100 Фрукти свіжі заміняти: 100 ягодами свіжими 100 кавунами 300 динями 200 фруктами сушеними 20 компотами консервованими 50 соками плодовими і ягідними натуральними 100 напоями фруктовими 130 варенням, джемом, повидлом 17 концентратом киселю на плодових і ягідних екстрактах 30 Дріжджі пресовані заміняти: 100 дріжджами сушеними 100 Картоплю заміняти: 100 картоплею сушеною, пюре картопляним сухим та сушеними овочевими сумішами 20 овочами свіжими, квашеними і солоними 100 овочами сушеними 10 консервами овочевими перших обідніх страв без м'яса 75 крупою різною, бобовими, борошном пшеничним 1 та 2 сорту 20 консервами овочевими і бобовими натуральними та маринованими (зелений горошок, квасоля, томати, огірки, щавель-пюре, морква, буряк), включаючи заливку 100 консервами овочевими закусочними та салатами 75 консервами овочевими заправними 50 Овочі свіжі та солені заміняти: 100 картоплею свіжою 100 картоплею сушеною, пюре картопляним сухим і сушеними овочевими сумішами 20 консервами овочевими перших обідніх страв без м'яса 75 овочами сушеними 10 консервами овочевими і бобовими натуральними і маринованими (зелений горошок, квасоля, томати, огірки, щавель-пюре, морква, буряк), включаючи заливку 100 консервами овочевими заправними 50 консервами овочевими закусочними і салатами 75 крупою різною, бобовими, борошном пшеничним 1 і 2 сорту 20 Цибулю ріпчасту заміняти: 100 цибулею ріпчастою сушеною 10 цибулею зеленою 200 часником свіжим 50 Ксиліт заміняти: 100 сорбітом 200
--------- Примітка. (1) В даних нормах 100 куб.сантиметрів молока умовно прийнято за 100 грамів.
Міністр Кабінету Міністрів України В.ПЄХОТА
Додаток N 3
до постанови Кабінету Міністрів України
від 16 червня 1992 р. N 336
Порядок
застосування норм харчування та норм заміни продуктів
харчування осіб, які тримаються в установах
виконання покарань, слідчих ізоляторах Державної
кримінально-виконавчої служби, ізоляторах тимчасового
тримання, приймальниках-розподільниках та інших
приймальниках Національної поліції
( Назва додатку 3 в редакції Постанови КМ N 102 від 31.01.2004; із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ N 1074 від 01.08.2006, N 1141 від 23.12.2015 )
1. Особам, які тримаються в установах виконання покарань і мають зріст 190 см і вище, видається додатково до норми половина пайка з утриманням вартості продуктів на загальних умовах. ( Пункт 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1074 від 01.08.2006 )
2. Особи, що хворіють на шлунково-кишкові захворювання (за винятком хворих на виразкову хворобу), згідно з висновками лікаря на час амбулаторного лікування забезпечуються продуктами харчування за дієтичними нормами.
На дієтичне харчування заліковується не більше трьох відсотків від облікової чисельності осіб, які тримаються в установі. ( Абзац другий пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1074 від 01.08.2006 )
3. Для проведення інсуліново-шокової терапії при лікуванні душевнохворих засуджених, що знаходяться на лікуванні в психіатричних лікарнях (відділеннях), на курс лікування на протязі 25-30 діб додатково до норм забезпечення видається по 200 г цукру на добу на одну особу.
4. Для попередження захворювання авітамінозом дозволяється додавати до раціону харчування полівітаміни по одному драже на одну особу на добу. Вартість виданих препаратів вітаміну утримується на загальних підставах.
5. Для виконання примусового годування засуджених і осіб, що знаходяться в слідчих ізоляторах, замість основної норми харчування застосовується такий набір продуктів на одну особу на добу: крупа манна або вівсяна - 50 грамів, м'ясо для бульйону - 200, масло тваринне - 30, цукор - 100, молоко коров'яче - 800, сіль - 10 грамів, яйця - 2 штуки, аскорбінова кислота - 0,1 грам (1638,5 ккал). ( Пункт 5 додатка 3 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1290 від 02.12.2009 )
6. Розрахунок енергоцінності м'яса, риби, картоплі та овочів проводити за масою нетто.
7. Дозволяється для інших потреб (соління овочів, сала, обробка м'ясних колод та інше) додатково витребувати необхідну кількість солі, але не більше 8 г у розрахунку на одного споживача на добу.
8. Заміна одних продуктів іншими здійснюється при відсутності на складах установ виконання покарань Державної кримінально-виконавчої служби і базах постачальників встановленого асортименту продуктів харчування за письмовим розпорядженням начальника установи. При цьому не повинна знижуватись харчова цінність добового раціону харчування. ( Пункт 8 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ N 1074 від 01.08.2006, N 1141 від 23.12.2015 )
9. Дозволяється тільки одна пряма чи одна зворотна заміна одного продукта на інший в межах даного пункту норм заміни.
10. Не допускаються в разі заміни одних продуктів іншими перевитрати або недовитрати в межах тижня встановлених норм забезпечення продуктами харчування.
11. При надходженні на постачання нових видів продуктів норми їх встановлюються у кожному конкретному випадку Мін’юстом та Національною поліцією. ( Пункт 11 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ N 1074 від 01.08.2006, N 1109 від 20.10.2011, N 1141 від 23.12.2015, N 294 від 26.04.2017 )
Міністр Кабінету Міністрів України В.ПЄХОТА