КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 13 березня 2002 р. N 324
Київ
Про затвердження натуральних
добових норм харчування в інтернатних установах,
навчальних та санаторних закладах сфери управління
Міністерства соціальної політики
(Із змінами, внесеними згідно цю
N 35 від 25.01.2012
N 499 від 08.08.2016
N 499 від 08.08.2016)
(У назві і тексті Постанови слова "Міністерство праці та соціальної політики"
в усіх відмінках замінено словами "Міністерство соціальної політики"
у відповідному відмінку згідно з Постановою
КМ N 35 від 25.01.2012)
З метою вдосконалення організації харчування громадян, які проживають в інтернатних установах, навчаються у навчальних закладах та відпочивають у санаторіях сфери управління Міністерства праці та соціальної політики, Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Затвердити такі, що додаються, натуральні добові норми харчування в установах і закладах сфери управління Міністерства соціальної політики:
в інтернатних установах для громадян похилого віку та інвалідів, вищих навчальних закладах I-II рівня акредитації;
у дитячих будинках-інтернатах I-IV профілю, професійно-технічних училищах для дітей-інвалідів з вадами фізичного та розумового розвитку;
для громадян, які відпочивають у санаторіях.
(Абзац четвертий пункту 1 в редакції Постанови КМ N 499 від 08.08.2016)
2. Міністерству соціальної політики, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям забезпечити дотримання натуральних добових норм харчування в межах асигнувань, що передбачаються у державному бюджеті та відповідних місцевих бюджетах на утримання установ та закладів, зазначених у пункті 1.
3. Визнати такими, що втратили чинність, пункт 1 і абзац другий підпункту 1 пункту 2 постанови Ради Міністрів УРСР від 11 січня 1989 р. N 14 "Про норми витрат на харчування і медикаменти в будинках-інтернатах для престарілих та інвалідів".
Прем'єр-міністр України А.КІНАХ
Затверджено
постановою Кабінету Міністрів України
від 13 березня 2002 р. N 324
Натуральні добові норми харчування
в інтернатних установах для громадян похилого віку та інвалідів,
вищих навчальних закладах I-II рівня акредитації
сфери управління Мінсоцполітики
(грамів брутто на одну людину)
Перелік продуктів харчування | Тип закладу | ||
геріатричні будинки-інтернати, пансіонати, будинки-інтернати загального типу, вищі навчальні заклади | психоневрологічні інтернати | ||
1 | 2 | 3 | |
Хліб житній | 250 | 300 | |
Хліб пшеничний | 250 | 300 | |
Борошно пшеничне | 20 | 20 | |
Крохмаль | 5 | 5 | |
Крупи, макаронні вироби, бобові | 100 | 100 | |
Цукор | 45 | 45 | |
Картопля | 450 | 450 | |
Овочі, усього | 550 | 550 | |
у тому числі: | |||
буряк | 80 | 80 | |
морква | 60 | 60 | |
капуста | 150 | 150 | |
цибуля | 60 | 60 | |
інші свіжі овочі відповідно до сезону | 100 | 100 | |
квашені, консервовані овочі | 100 | 100 | |
Фрукти свіжі, у тому числі цитрусові | 200 | 150 | |
Фрукти сушені | 20 | 20 | |
Фрукти консервовані | 50 | 50 | |
Соки | 150 | 150 | |
М'ясо | 100 | 100 | |
М'ясні консерви, ковбасні вироби | 20 | 20 | |
Риба | 100 | 100 | |
Рибні консерви, оселедець | 50 | 50 | |
Молоко, кисломолочні продукти | 450 | 450 | |
Сир кисломолочний | 50 | 50 | |
Сир твердий | 20 | 20 | |
Сметана | 20 | 20 | |
Масло | 25 | 25 | |
Олія | 35 | 35 | |
Маргарин | 5 | 5 | |
Сало, смалець | 20 | 20 | |
Яйця, штук | 1/3 | 1/3 | |
Чай | 1 | 0,5 | |
Кава злакова | 4 | 4 | |
Кондитерські вироби | 35 | 35 | |
Какао | 3 | 3 | |
Сіль | 10 | 10 | |
Дріжджі | 1 | 1 | |
Спеції | 2 | 2 | |
Хімічний склад | |||
Білки | 115 | 118 | |
Жири | 118 | 121 | |
Вуглеводи | 425 | 455 | |
Енергія, ккал | 3222 | 3381 |
__________
Примітки:
1. Добова норма таких продуктів як ковбаса, сир, риба, дріжджі, мед тощо сумується за 7-10 днів і реалізується в 2-3 прийоми протягом цього періоду.
2. У разі відсутності необхідних продуктів харчування можна проводити їх заміну згідно із затвердженими МОЗ нормами заміни продуктів.
3. Для квашення овочів (огірків, помідорів, капусти тощо) та консервування овочів та фруктів використовують сіль і цукор згідно з рецептурами понад добову норму.
(Норми із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 35 від 25.01.2012)
Затверджено
постановою Кабінету Міністрів України
від 13 березня 2002 р. N 324
Натуральні добові норми харчування
в дитячих будинках-інтернатах I-IV профілю,
професійно-технічних училищах для дітей-інвалідів
з вадами фізичного та розумового розвитку
сфери управління Мінсоцполітики
(грамів брутто)
Перелік продуктів харчування | Норма на одного вихованця за віковими групами | |||
3-7 років (дошкільний вік) | 7-10 років (1-4 класи) | 11-17 років (5-11 класи, учні ПТУ) | ||
Хліб житній | 100 | 150 | 200 | |
Хліб пшеничний | 150 | 200 | 250 | |
Борошно пшеничне | 35 | 35 | 40 | |
Крохмаль | 3 | 3 | 3 | |
Крупи, макаронні вироби, бобові | 50 | 65 | 80 | |
Картопля | 300 | 350 | 400 | |
Овочі | 300 | 350 | 400 | |
Фрукти свіжі, у тому числі цитрусові | 250 | 300 | 300 | |
Фрукти сушені | 15 | 20 | 20 | |
Соки | 200 | 200 | 200 | |
Цукор | 50 | 60 | 70 | |
Мед | 9 | 13 | 18 | |
Кондитерські вироби | 30 | 30 | 35 | |
М'ясо | 95 | 100 | 120 | |
Птиця | 30 | 30 | 40 | |
Ковбасні вироби | 20 | 25 | 25 | |
Риба | 75 | 85 | 100 | |
Рибні продукти | 7 | 10 | 15 | |
Молоко, кисломолочні продукти | 500 | 500 | 500 | |
Сир кисломолочний | 40 | 50 | 70 | |
Сир твердий | 12 | 15 | 20 | |
Сметана | 15 | 20 | 25 | |
Масло | 40 | 45 | 50 | |
Олія | 12 | 15 | 20 | |
Сало | 2 | 4 | 6 | |
Яйця, штук | 1 | 1 | 1 | |
Кава злакова | 4 | 4 | 4 | |
Какао | 1 | 2 | 3 | |
Чай | 0,2 | 0,5 | 1 | |
Спеції | 2 | 2 | 2 | |
Дріжджі | 1 | 1 | 1 | |
Сіль | 6 | 8 | 10 | |
Хімічний склад | ||||
Білки | 74 | 87 | 100 | |
у тому числі тваринні | 37 | 43 | 50 | |
Жири | 67 | 77 | 94 | |
у тому числі олія | 24 | 28 | 34 | |
Вуглеводи | 355 | 400 | 470 | |
Енергія, ккал | 2320 | 2640 | 3120 |
__________
Примітки:
1. Добова норма таких продуктів, як ковбаса, сир, риба, дріжджі, мед тощо сумується за 7-10 днів і реалізується в 2-3 прийоми протягом цього періоду.
2. У разі відсутності необхідних продуктів харчування можна проводити їх заміну згідно із затвердженими МОЗ нормами заміни продуктів.
3. Для квашення овочів (огірків, помідорів, капусти тощо) та консервування овочів та фруктів використовують сіль і цукор згідно з рецептурами понад добову норму.
(Норми із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 35 від 25.01.2012)
Затверджено
постановою Кабінету Міністрів України
від 13 березня 2002 р. N 324
(в редакції постанови
Кабінету Міністрів України
від 8 серпня 2016 р. N 499)
Натуральні добові норми харчування
громадян, які відпочивають у санаторіях
сфери управління Мінсоцполітики
(грамів брутто)
Перелік продуктів харчування | Норма на одного громадянина |
Хліб житній | 100 |
Хліб пшеничний | 200 |
Борошно пшеничне | 25 |
Крохмаль | 2 |
Крупи, макаронні вироби, бобові | 150 |
Картопля | 400 |
Овочі | 500 |
Фрукти свіжі, в тому числі цитрусові | 200 |
Фрукти сушені | 20 |
Соки | 150 |
Цукор | 55 |
Мед | 5 |
Кондитерські вироби | 40 |
М’ясо, м’ясопродукти | 190 |
Птиця | 90 |
Риба, рибопродукти | 90 |
Молоко, кисломолочні продукти | 500 |
Сир кисломолочний | 80 |
Сир твердий | 45 |
Сметана | 25 |
Масло вершкове | 40 |
Олія | 35 |
Яйця, штук | 1 |
Кава натуральна розчинна, злакова, какао | 4 |
Чай | 3 |
Спеції | 0,2 |
Сіль | 10 |
Хімічний склад | |
Білки | 123 |
у тому числі тваринні | 83 |
Жири | 120 |
у тому числі олія | 35 |
Вуглеводи | 405 |
Енергія, ккал | 3216 |
Додатковий перелік продуктів харчування для випікання кондитерських виробів | |
Борошно пшеничне | 50 |
Маргарин | 20 |
Дріжджі | 2 |
__________
Примітки:
1. Добова норма таких продуктів, як фрукти сушені, мед, кава натуральна, кава злакова, какао тощо сумується за 7-10 днів і реалізується за 2-3 прийоми протягом цього періоду.
2. У разі відсутності необхідних продуктів харчування можна проводити їх заміну згідно із затвердженими МОЗ нормами заміни продуктів.
3. Для квашення овочів (огірків, помідорів, капусти тощо) та консервування овочів і фруктів використовують сіль, цукор і спеції згідно з рецептурами понад добову норму.
4. Для посипки колоди для рубання м’яса використовують сіль понад добову норму.
5. Застосування натуральних добових норм щодо борошна пшеничного, маргарину та дріжджів, зазначених у додатковому переліку продуктів харчування, передбачити лише у разі забезпечення у санаторії можливостей випікання кондитерських виробів.
(Норми із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 35 від 25.01.2012; в редакції Постанови КМ N 499 від 08.08.2016)