Увага! Це є застаріла редакція документа. На останню редакцію

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКАРАЇНИ

ПОСТАНОВА
від 16 червня 1992 р. N 336
Київ

Про затвердження норм добового забезпечення
продуктами харчування засуджених до позбавлення волі, а також осіб, що перебувають у слідчих
ізоляторах, лікувально-трудових профілакторіях та ізоляторах тимчасового утримання Міністерства
внутрішніх справ України, норм заміни одних продуктів іншими та порядку застосування
вказаних норм

Кабінет Міністрів України ПОСТАНОВЛЯЄ:

Затвердити норми добового забезпечення продуктами харчування засуждених до позбавлення волі, а також осіб, що перебувають у слідчих ізоляторах, лікувально-трудових профілакторіях та ізоляторах тимчасового утримання Міністерства внутрішніх справ України, норми заміни одних продуктів іншими та порядок застосування вказаних норм згідно з додатком N 1-3.

Перший віце-прем'єр-міністр України К.Масик

Міністр Кабінету Міністрів України В.Пєхота

Додаток N 1
до постанови Кабінету Міністрів України
від 16 червня 1992 р. N 336

Норми добового забезпечення продуктами харчування
засуджених до позбавлення волі, а також осіб, що знаходяться в слідчих ізоляторах, лікувально-трудових
профілакторіях та ізоляторах тимчасового утримання
Міністертсва внутрішніх справ України

Норма N 1
забезпечення продуктами харчування засуджених,
що знаходяться в установах по виконанню покарань
(на одну особу на добу в грамах)

  --------------------------------- --------- ---------- -----------
| А | Б |Енергетич-
Найменування продуктів |---------|----------|на цінність
|Загальна |Норма діє-|100 г про-
|норма |тичного |дукту,
| |харчування|ккал
--------------------------------- --------- ---------- -----------

Хліб із суміші борошна житнього
обдирного і пшеничного 1 сорту 500 - 189

Хліб пшеничний із борошна
2 сорту 150 650 221

Борошно пшеничне 2 сорту 10 - 324

Крупа всьго: 120 130

в тому числі: пшоняна 45 - 348
вівсяна 20 30 303
рис - 20 330
манна - 20 328
інша (1) 35 60

Бобові 20 - 298

Макаронні вироби 20 20 335

М'ясо (2) 100 100 168

Риба (3) 100 100 99

Масло тваринне - 27 692

Жири тваринні топлені, маргарин 40 - 712

Олія 20 20 899

Цукор 30 30 379

Чай 1 1 -

Сіль (4) 12 12 -

Картопля 550 550 80

Овочі, всього: 250 250

в тому числі: капуста 150 150 27
буряк 20 20 42
морква 20 20 32
цибуля ріпчаста 30 30 41
огірки, помідори 30 30 11

Лавровий лист 0,1 0,1 -

Томатна паста 3 3 99

Сумарна енергетична цінність,ккал 3026,2 3059,4

Вміст білків, жирів,
вуглеводів в грамах
Б - 95,09 97,80
Ж - 90,81 70,36
В - 457,33 500,67

Примітки:

(1). Тут і далі крупа інша:

перлова - 320 ккал у 100 г продукту, пшенична - 325, ячмінна - 324, кукурузна - 337 ккал у 100 г продукту.

(2). Тут і далі енергетична ціність м'яса встановлена для яловичини другої категорії.

(3). Тут і далі дозволяється видавати молоко /2,5 проц.жирності - 52 ккал/ замість риби при дієтичному харчуванні не більше двох разів на тиждень згідно з нормами замін продуктів. За цією нормою також забезпечуються: транзитно-пересильні засуджені; засуджені, що етапуються із СІЗО; засуджені, що залишені в СІЗО, тюрмах, лікарня для потреб господарського обслуговування.

(4). Тут і далі дивись п.7 порядку застосування норм добового забезпечення засуджених, ув'язнених, адмінпокараних, що знаходяться в установах по виконанню покарань, слідчих ізоляторів та лікувально-трудових профілакторіях МВС України.

Норма N 2
забезпечення продуктами харчування засуджених,
що знаходяться в установах по виконанню покарань,
зайнятих на роботах з важкими або шкідливими
умовами праці
(на одну особу на добу в грамах)

  --------------------------------- --------- ---------- -----------
| А | Б |Енергетич-
Найменування продуктів |---------|----------|на цінність
|Загальна |Норма діє-|100 г про-
|норма |тичного |дукту,
| |харчування|ккал
--------------------------------- --------- ---------- -----------

Хліб із суміші борошна житнього
обдирного і пшеничного 1 сорту 500 - 189

Хліб пшеничний із борошна
2 сорту 200 750 221

Борошно пшеничне 2 сорту 20 - 324

Крупа всьго: 140 160

в тому числі: пшоняна 55 - 348
вівсяна 25 40 303
рис - 20 330
манна - 20 328
інша (1) 40 80

Бобові 20 - 298

Макаронні вироби 40 40 335

М'ясо (2) 120 120 168

Риба (3) 120 120 99

Масло тваринне - 27 692

Жири тваринні топлені, маргарин 40 - 712

Олія 20 20 899

Цукор 35 35 379

Чай 1,2 1,2 -

Сіль (4) 12 12 -

Картопля 600 600 80

Овочі, всього: 300 300

в тому числі: капуста 150 150 27
буряк 30 30 42
морква 40 40 32
цибуля ріпчаста 40 40 41
огірки, помідори 40 40 11

Лавровий лист 0,1 0,1 -

Томатна паста 3 3 99

Полівітаміни 1 драже 1 драже

Сумарна енергетична цінність,ккал 3477,55 3527,74

Вміст білків, жирів,
вуглеводів в грамах
Б - 116,51 119,68
Ж - 98,43 78,24
В - 531,41 586,13

Примітки:

(1) (2) (3) (4) - Див. примітки до норми N 1.

Засуджені, що знаходяться в установах по виконанню покарань і забезпечуються продуктами харчування по нормі N 2 та зайняті на роботах з особливо важкими або особливо шкідливими умовами праці, додатково одержують на одну особу: 200 г хліба із суміші борошна житнього обдирного та пшеничного 1 сорту, 20 г сала, 10 г маргарину, 15 г цукру (сумарна енергетична цінність продуктів - 671,35 ккал).

Норма N 3
забезпечення продуктами харчування засуджених,
що знаходяться в слідчих ізоляторах, приймальниках-
розподільниках та ізоляторах тимчасового
утримання
(на одну особу на добу в грамах)

  --------------------------------- --------- ---------- ----------
| А | Б |Енергетич-
Найменування продуктів |---------|----------|на цінність
|Загальна |Норма діє-|100 г про-
|норма |тичного |дукту,
| |харчування|ккал
--------------------------------- --------- ---------- ----------

Хліб із суміші борошна житнього
обдирного і пшеничного 1 сорту 500 - 189

Хліб пшеничний із борошна
2 сорту 150 650 221

Борошно пшеничне 2 сорту 10 - 324

Крупа всьго: 120 130

в тому числі: пшоняна 45 - 348
вівсяна 20 30 303
рис - 20 330
манна - 20 328
інша (1) 35 60

Бобові 20 - 298

Макаронні вироби 20 20 335

М'ясо (2) 80 80 168

Риба (3) 100 100 99

Масло тваринне - 27 692

Жири тваринні топлені, маргарин 40 - 712

Олія 20 20 899

Цукор 30 30 379

Чай 1 1 -

Сіль (4) 12 12 -

Картопля 500 500 80

Овочі, всього: 250 250

в тому числі: капуста 150 150 27
буряк 20 20 42
морква 20 20 32
цибуля ріпчаста 30 30 41
огірки, помідори 30 30 11

Лавровий лист 0,1 0,1 -

Томатна паста 3 3 99

Сумарна енергетична цінність,ккал 2846,73 2966,26

Вміст білків, жирів,
вуглеводів в грамах
Б - 94,36 97,17
Ж - 90,77 70,32
В - 446,13 459,58

Примітки:

(1) (2) (3) (4) - Див. примітки до норми N 1.

За цією нормою забезпечуються:

особи, взяті під варту, щодо яких проводиться слідство або справа розглядається в суді;

особи, які чекають розгляду касаційних скарг та вступу вироку в законну силу;

особи, заарештовані в адміністративному порядку.

Неповнолітнім, які знаходяться в слідчих ізоляторах, додатково до цієї норми видається (на одну особу): масло тваринне - 15 г, цукор - 10 г.

Норма N 4
забезпечення продуктами харчування засуджених,
що знаходяться в тюрмах
(на одну особу на добу в грамах)

  --------------------------------- --------- ---------- ----------
| А | Б |Енергетич-
Найменування продуктів |---------|----------|на цінність
|Загальна |Норма діє-|100 г про-
|норма |тичного |дукту,
| |харчування|ккал
--------------------------------- --------- ---------- ----------

Хліб із суміші борошна житнього
обдирного і пшеничного 1 сорту 600 600 189

Борошно пшеничне 2 сорту 10 - 324

Крупа всьго: 80 90

в тому числі: пшоняна 30 - 348
вівсяна 15 20 303
рис - 20 330
манна - 20 328
інша (1) 25 30

Бобові 10 - 298

Макаронні вироби 20 20 335

М'ясо (2) 40 40 168

Риба (3) 100 100 99

Жири тваринні топлені, маргарин 30 30 712

Олія 15 15 899

Цукор 20 20 379

Чай 0,3 0,3 -

Сіль (4) 12 12 -

Картопля 600 600 80

Овочі, всього: 300 300

в тому числі: капуста 150 150 27
буряк 30 30 42
морква 40 40 32
цибуля ріпчаста 40 40 41
огірки, помідори 40 40 11

Лавровий лист 0,1 0,1 -

Томатна паста 3 3 99

Сумарна енергетична цінність,ккал 2503,71 2456,86

Вміст білків, жирів,
вуглеводів в грамах
Б - 87,45 79,69
Ж - 67,27 64,74
В - 402,58 388,86

Примітки:

(1) (2) (3) (4) - Див. примітки до норми N 1.

За цією нормою забезпечуються засуджені, що тримаються в тюрмах і не залучаються до роботи.

Засуджені, що знаходяться в тюрмах і залучаються до роботи, забезпечуються за нормою N 1.

Засудженим, які палять і забезпечуються продуктами харчування за нормою N 4, видається 6 цигарок УІ класу на добу та 3 коробки сірників на місяць (на одну особу).

Норма N 5
забезпечення продуктами харчування осіб,
що відбувають покарання в установах по
виконанню покарання для неповнолітніх
(на одну особу на добу в грамах)

  --------------------------------- --------- ---------- -----------
| А | Б |Енергетич-
Найменування продуктів |---------|----------|на цінність
|Загальна |Норма діє-|100 г про-
|норма |тичного |дукту,
| |харчування|ккал
--------------------------------- --------- ---------- -----------

Хліб із суміші борошна житнього
обдирного і пшеничного 1 сорту 350 350 189

Хліб пшеничний із борошна
2 сорту 250 250 221

Борошно пшеничне 2 сорту 10 - 324

Крупа всьго: 80 90

в тому числі: пшоняна 20 - 348
вівсяна 15 10 303
рис 10 30 330
манна 10 30 328
інша (1) 15 20

Бобові 10 - 298

Макаронні вироби 40 40 335

М'ясо (2) 120 120 168

Риба 85 85 99

в тому числі оселедці 15 15 173

Молоко 300 300 52

Масло тваринне 20 20 692

Сир 60 60 159

Жири тваринні топлені, маргарин 30 30 712

Олія 20 20 899

Яйця курячі (штук) 0,5 0,5 157

Цукор 50 50 379

Чай 1 1 -

Сіль (4) 10 10 -

Картопля 400 400 80

Крохмаль картопляний 1 1 327

Овочі, всього: 300 300

в тому числі: капуста 150 150 27
буряк 30 30 42
морква 40 40 32
цибуля ріпчаста 40 40 41
огірки, помідори 40 40 11

Фрукти сушені 15 15 217

Лавровий лист 0,1 0,1 -

Томатна паста 3 3 99

Сумарна енергетична цінність,ккал 3332,89 3325,31

Вміст білків, жирів,
вуглеводів в грамах
Б - 112,92 109,7
Ж - 114,31 113,76
В - 461,64 465,26

Примітки:

(1) (2) - Див. примітки до норми N 1.

Норма N 6
забезпечення продуктами харчування осіб,
які знаходяться в лікувльно-трудових профілакторіях
(на одну особу на добу в грамах)

  --------------------------------- --------- ---------- -----------
| А | Б |Енергетич-
Найменування продуктів |---------|----------|на цінність
|Загальна |Норма діє-|100 г про-
|норма |тичного |дукту,
| |харчування|ккал
--------------------------------- --------- ---------- -----------

Хліб із суміші борошна житнього
обдирного і пшеничного 1 сорту 450 450 189

Хліб пшеничний із борошна
2 сорту 300 300 221

Борошно пшеничне 2 сорту 10 - 324

Крупа всьго: 100 110

в тому числі: пшоняна 15 - 348
вівсяна 10 10 303
рис 20 40 330
манна 20 40 328
гречана 10 10 295
інша (1) 15 10

Бобові 10 - 298

Макаронні вироби 40 40 335

М'ясо (2) 120 120 168

Риба 120 120 99

Молоко 150 150 52

Масло тваринне 20 20 692

Жири тваринні топлені, маргарин 30 30 712

Олія 20 20 899

Цукор 45 45 379

Чай 1 1 -

Сіль (4) 12 12 -

Картопля 500 500 80

Крохмаль картопляний 1 1 327

Овочі, всього: 300 300

в тому числі: капуста 150 150 27
буряк 30 30 42
морква 40 40 32
цибуля ріпчаста 40 40 41
огірки, помідори 40 40 11

Фрукти сушені 15 15 217

Лавровий лист 0,1 0,1 -

Томатна паста 3 3 99

Сумарна енергетична цінність,ккал 3510,42 3542,3

Вміст білків, жирів,
вуглеводів в грамах
Б - 122,35 120,23
Ж - 112,34 112,28
В - 533,6 544,19

Примітки:

(1) (2) (4) - Див. примітки до норми N 1.

Норма N 7
забезпечення продуктами харчування засуджених,
до позбавлення волі, а також осіб, що знаходяться в слідчих ізоляторах, лікувально-
трудових профілакторіях та ізоляторах тимчасового утримання, що постраждали від аварії на
Чорнобильській АЕС, або утримуються в установах, які розташовані на територіях, віднесених до зон
посиленого радіоактивного контролю
(на одну особу на добу в грамах)

  --------------------------------- ------------ -------------------
| Кіль- | Енергетична
Найменування продуктів | кість | цінність
| | 100 г про-
| | дукту, ккал
--------------------------------- ------------ -------------------

Хліб із суміші борошна житнього
обдирного і пшеничного 1 сорту 200 189

Хліб пшеничний із борошна
2 сорту 550 221

Борошно пшеничне 2 сорту 20 324

Крупа всьго: 160

в тому числі: вівсяна 40 303
рис 20 330
манна 20 328
гречана 20 335
інша (1) 40

Бобові 20 289

Макаронні вироби 40 335

М'ясо (2) 120 168

Риба 120 99

Молоко 200 52

Масло тваринне 20 692

Жири тваринні топлені, маргарин 30 712

Олія 20 899

Цукор 45 379

Чай 1 -

Сіль (4) 12 -

Картопля 500 80

Крохмаль картопляний 1 327

Овочі, всього: 500

в тому числі: капуста 140 27
буряк 90 42
морква 110 32
цибуля ріпчаста 40 41
огірки, помідори 50 11

Гарбузові (гарбуз, кавун) 70 22

Фрукти сушені 15 217

Лавровий лист 0,1 -

Томатна паста 3 99

Сумарна енергетична цінність,ккал 3979,77

Вміст білків, жирів,
вуглеводів в грамах
Б - 125,84
Ж - 118,93
В - 601,51

Примітки:

(1) (2) (4) - Див. примітки до норми N 1.

Додатково до норми вказані особи забезпечуються на добу:

полівітамінами - 1 драже (типу аевіт, аскорутин та інші);

пектином - 2 г

або соками, які містять пектин (сливовий, абрикосовий, яблучний з м'якоттю) - 250 г.

Норма N 8
забезпечення продуктами харчування хворих,
що знаходяться на стаціонарному лікуванні в лікувальних установах і медичних частинах
установ по виконанню покарань, лікувально- трудових профілакторіях та слідчих ізоляторах
(на одну особу на добу в грамах)

  ------------------------ ----- ---------- ------ ---------- ------
| А | Б | В | Г |
|-----|----------|------|----------|Енерге
Найменування продуктів |За- |Для хворих|Для |Для непов-|тична
|галь-|на тубер- |хворих|нолітніх |цін-
|на |кульоз, |на |хворих, що|ність
|норма|дистрофію,|цукро-|знаходять-|на
| |виразкову |вий |ся на ста-|100 г
| |хворобу, |діабет|ціонарному|проду-
| |авітаміноз| |лікуванні |кту
| |злоякісні | |та в оздо-|ккал
| |новоутво- | |ровчих |
| |рення | |групах |
------------------------ ----- ---------- ------ ---------- ------

Хліб із суміші борошна
житнього обдирного і
пшеничного 1 сорту 250 200 250 250 189

Хліб пшеничний із
борошна 2 сорту 250 250 200 300 221

Борошно пшеничне
2 сорту 10 10 10 10 324

Крупа всьго: 70 70 70 70

в тому числі: пшоняна 15 20 - 5 348
вівсяна 10 10 20 5 303
рис 10 10 15 20 330
манна 10 10 15 20 328
гречана - - 20 10 335
інша (1) 20 15 - 5

Бобові 5 5 - 5 298

Макаронні вироби 20 30 20 35 335

М'ясо (2) 100 150 150 125 168

Риба 100 100 100 100 99

Молоко, молочнокислі
продукти 250 500 500 300 52

Масло тваринне 20 40 47 30 692

Сир - 50 50 30 88

Жири тваринні топлені,
маргарин 15 10 - 10 712

Олія 20 20 15 20 899

Яйця курячі (штук) - 0,5 1 0,5 157

Цукор (або ксиліт) 40 45 20(45) 45 379

Чай 1 1 1 1 -

Сіль 10 10 10 10 -

Картопля 450 450 450 450 80

Крохмаль картопляний 1 1 - 1 327

Овочі, всього: 300 350 700 350

в тому числі: капуста 150 150 500 150 27
буряк 30 50 50 50 42
морква 40 50 40 50 32
цибуля
ріпчаста 40 50 50 50 41
огірки,
помідори 40 50 60 50 11

Фрукти сушені 15 15 35 15 217

Лавровий лист 0,1 0,1 0,1 0,1 -

Томатна паста 3 3 3 3 99

Сумарна енергетична цін-
ність, ккал 2726,33 3114,32 3106,75 3120,67

Вміст білків, жирів,
вуглеводів в грамах
Б - 86,43 109,95 112,22 106,67
Ж - 86,97 119,8 114,43 101,83
В - 399,47 399,08 407,0 444,38

Примітки:

(1) (2) Див. примітки до норми N 1.

За нормою 8-Б також забезпечуються хворі, що знаходяться на амбулаторному лікуванні з приводу виразкової хвороби, злоякісних новоутворень, дистрофії, авітамінозів, а також особи, що наглядаються з приводу туберкульозу I-П, У-УП груп диспансерного обліку незалежно від місця знаходження.

За нормою 8-Б забезпечуються хворі на цукровий діабет за висновком лікаря незалежно від місця тримання. Хворі на цукровий діабет направляються на роботи, не зв'язані з важкими та шкідливими умовами праці.

Норма N 9
забезпечення продуктами харчування вагітних
жінок і годуючих матерів, що знаходяться в
установах по виконанню покарань та слідчих ізоляторах
(на одну особу на добу в грамах)

  --------------------------------- --------- ---------- -----------
| А | Б |Енергетич-
Найменування продуктів |---------|----------|на цінність
|Загальна |Норма діє-|100 г про-
|норма |тичного |дукту,
| |харчування|ккал
--------------------------------- --------- ---------- -----------

Хліб із суміші борошна житнього
обдирного і пшеничного 1 сорту 200 200 189

Хліб пшеничний із борошна
2 сорту 300 300 221

Борошно пшеничне 2 сорту 10 - 324

Крупа всьго: 70 80

в тому числі: пшоняна 5 - 348
вівсяна 10 10 303
рис 15 20 330
манна 15 20 328
гречана 10 10 295
інша (1) 5 20

Бобові 10 - 298

Макаронні вироби 20 20 335

М'ясо (2) 125 125 168

Риба 100 100 99

Молоко 500 500 52

Масло тваринне 40 40 692

Сир 50 50 88

Жири тваринні топлені, маргарин 10 10 712

Олія 20 20 899

Яйця курячі (штук) 1 1 157

Цукор 60 60 379

Чай 1 1 -

Сіль (4) 10 10 -

Картопля 450 450 80

Крохмаль картопляний 1 1 327

Овочі, всього: 350 350

в тому числі: капуста 150 150 27
буряк 50 60 42
морква 50 50 32
цибуля ріпчаста 50 50 41
огірки, помідори 50 50 11

Фрукти сушені 15 15 217

Лавровий лист 0,1 0,1 -

Томатна паста 3 3 99

Сумарна енергетична цінність,ккал 3284,23 3282,09

Вміст білків, жирів,
вуглеводів в грамах
Б - 114,37 112,58
Ж - 118,63 118,41
В - 439,77 441,52

Примітки:

(1) (2) - Див. примітки до норми N 1.

За цією нормою забезпечуються вагітні жінки за чотири місяці до пологів, годуючі матері і годувальниці на час годування до дев'ятимісячного віку дитини (за висновками лікаря).

Норма N 10
забезпечення продуктами харчування дітей, що
знаходяться з матерями в установах по виконанню
покарань і слідчих ізоляторах, а також дітей,
що знаходяться в будинках дитини при установах
по виконанню покарання
(на одну особу на добу в грамах)

  --------------------------------- ------------ -------------------
| Кіль- | Енергетична
Найменування продуктів | кість | цінність
| | 100 г про-
| | дукту, ккал
--------------------------------- ------------ -------------------

Хліб із суміші борошна житнього
обдирного і пшеничного 1 сорту 30 189

Хліб пшеничний із борошна
1 сорту 70 247

Борошно пшеничне 1 сорту 16 324

Крупа всьго: 30

в тому числі: вівсяна 10 303
рис 5 330
манна 10 328
гречана 5 335

Макаронні вироби 5 335

М'ясо 120 168

Риба 25 99,6

Молоко 700 52

Масло тваринне 30 692

Сир 50 159

Сир твердий 10 349

Сметана 20 248

Олія 6 899

Яйця курячі (штук) 1 157

Цукор 50 379

Чай 0,2 -

Кавовий напій 1 381

Сіль 5 -

Дріжджі 1 -

Кондитерські вироби 10 320

Картопля 150 80

Крохмаль картопляний 3 323

Овочі, всього: 300

в тому числі: капуста 120 27
буряк 40 42
морква 50 32
цибуля ріпчаста 20 41
огірки, помідори 40 11

Горошок зелений 20 73

Зелень 10 40

Фрукти свіжі 250 51

Фрукти сушені 15 321

Сік фруктовий 50 47,5

Сумарна енергетична цінність,ккал 1960,5

Вміст білків, жирів,
вуглеводів в грамах
Б - 77,83
Ж - 87,58
В - 215,24

Примітка:

Щодобово додатково видається до перших та третіх страв вітамін "С" для дітей віком до 1 року - 0,03 г, від 1 до 3 років - 0,04 г.

Норма N 11
забезпечення продуктами харчування осіб,
що знаходяться у дорозі
(на одну особу на добу в грамах)

  ---------------------------------------------- -------------------
Найменування продуктів | Кількість
---------------------------------------------- -------------------

Хліб із суміші борошна житнього обдирного і
пшеничного 1 сорту 700
Консерви м'ясорослинні в асортименті (1/250 г) 500
або консерви рибні (1/250 г) 500
або консерви риборослинні (1/250 г) 500
Сало 20
Цукор 30
Чай 1
Сіль 10

------------------------------------------------------------------

Примітки:

За цією нормою забезпечуються:

засуджені, які знаходяться у дорозі до установ по виконанню покарань, та слідчих ізоляторів;

звільнені з-під варти, що прямують до місця проживання;

особи, які перебувають в лікувально-трудових профілакторіях при переведенні їх із однієї установи в іншу.

Хворим у дорогу видається набір продуктів за призначенням лікаря в межах вартості продуктів, що входять до норми харчування, за якою вони забезпечуються в установах перебування.

Звільненим з-під варти після відбуття строку покарання на час проїзду до місця проживання дозволяється замість пайка забезпечення грішми в розмірі вартості продуктів, які входять до складу пайка, що обчислюється за діючими цінами.

При прямуванні до місця проживання звільнених жінок з дітьми пайок видається також і на дітей у вигляді набору продуктів за призначенням лікаря, виходячи із вартості продуктів, які входять до норми постачання дітей.

Особи, які перебувають в дорозі до місця призначення більше трьох діб, обов'язково забезпечуються гарячим харчуванням.

Міністр Кабінету Міністрів України В.Пєхота

Додаток N 2
до постанови Кабінету Міністрів України
від 16 червня 1992 р. ь 336

Норми
заміни одних продуктів іншими

  -------------------------------------------- ---------------------
| Кількість, грам
|---------- ----------
Найменування продуктів |продукту, |продукту,
|що замі- |який про-
|нюється |понується
| |для заміни
-------------------------------------------- ---------- ----------

Хліб із суміші борошна житнього обдирного
і пшеничного 1 сорту заміняти: 100

сухарями з борошна житнього обійного,
пшеничного та 2 сорту 60

галетами звичайними з борошна пшеничного
обійного та 2 сорту 60

борошном житнім обдирним і 42
борошном пшеничним 1 сорту 28

хлібом з борошна пшеничного 2 сорту 85

хлібом білим з борошна пшеничного 1 сорту 90

Хліб білий з борошна пшеничного 1 сорту
заміняти: 100

сухарями з борошна пшеничного 1 сорту 65

борошном пшеничним 1 сорту 75

галетами звичайними з борошна пшеничного
1 сорту 65

вафлями 55

батонами звичайними і нарізними з борошна
пшеничного 1 сорту 95

хлібом з борошна пшеничного вищого сорту 85

хлібом з борошна пшеничного 2 сорту 105

Хліб з борошна пшеничного 2 сорту заміняти: 100

сухарями з борошна пшеничного 2 сорту 65

борошном пшеничним 2 сорту 70

галетами звичайними з борошна пшеничного
2 сорту 65

Борошно пшеничне 1 сорту заміняти: 100

рисом 100

макаронними виробами 100

крупою манною 100

Борошно пшеничне 2 сорту заміняти: 100

крупою різною 100

Крупу різну заміняти: 100

крупами, що не потребують варки 100

рисом 100

макаронними виробами 100

концентратами круп'яними, крупоовочевими та
овочевими 100

борошном пшеничним 2 сорту 100

картоплею свіжою 500

овочами свіжими 500

овочами квашеними і соленими 500

картоплею і овочами сушеними, пюре картопля-
ним сухим, картопляною крупкою, картоплею і
овочами сублімаційної сушки 100

консервами овочевими і бобовими натуральними
та маринованими (включати заливку) 500

консервами овочевими перших обідніх страв
без м'яса 375

консервами овочевими заправними 250

консервами овочевими закусочними 375

Рис заміняти: 100

макаронними виробами 100

крупою манною 100

борошном пшеничним 1 сорту 100

Крупу манну заміняти: 100

рисом 100

макаронними виробами 100

борошном пшеничним 1 сорту 100

Макаронні вироби заміняти: 100

крупою різною і бобовими 100

борошном пшеничним 1 і 2 сорту 100

М'ясо заміняти: 100

м'ясними блоками на кістках 100

м'ясними блоками без кісток 80

субпродуктами 1 категорії (в тому числі
печінкою) 100

м'ясом птиці потрошеної 100

м'ясом птиці непотрошеної та напівпотрошеної 120

м'ясом сублімаційної і теплової сушки 33

ковбасою вареною і сосисками (сардельками) 80

м'ясокопченостями (шинка, грудинка, рулети,
ковбаса напівкопчена) 60

консервами м'ясними різними 75

консервами м'ясорослинними із заліком в
норму добового забезпечення жиру
12,5 г і крупи різної 86 г 86 265

консервами із птиці з кістками 100

рибою (в охолодженому, мороженому, соло-
ному вигляді без голови) 150

консервами рибними різними 120

сиром твердим 48

сиром плавленим 72

яйцями курячими, штук 2

Рибу (в охолодженому, мороженому і солоному
вигляді, потрошену без голови) заміняти: 100

оселедцем солоним і копченим з головою 100

оселедцем солоним без голови незалежно від
стану розбирання 85

горбушею солоною з головою 100

горбушею солоною без голови 85

рибою всіх видів і сімейств з головою
незалежно від стану розбирання

рибою копченою і в'яленою 75 75

рибним філе 70

рибою сушеною і рибою сублімаційної сушки 33

консервами рибними різними 80

консервами рибно-овочевими закусочними 120

консервами м'ясорослинними 100

консервами м'сними різними 50

м'ясом 67

молоком (1) 200

молоком сухим або сухим кислим молоком 60

сиром 50

сиром твердим 33

сиром плавленим 50

яйцями курячими, штук 1

Масло тваринне заміняти: 100

олією 150

салом 100

жиром тваринним топленим 150

сметаною 300

сиром 200

молоком згущеним з цукром 330

Жири тваринні топлені, маргарин заміняти: 100

маслом тваринним 67

олією 100

салом 100

жиром-сирцем 130

Олію заміняти: 100

маслом тваринним 67

жиром тваринним топленим 100

жиром-сирцем 130

Молоко тваринне заміняти: 100

молоком сухим, молоком сухим кислим та кис-
ломолочними продуктами сублімаційної сушки 15

молоком згущеним з цукром 20

молоком згущеним без цукру 30

кавою натуральною або какао із згущеним
молоком з цукром 20

кисломолочними продуктами (кефіром, моло-
ком кислим, ацидофіліном) 100

сиром 30

сиром твердим 12

сиром плавленим 18

яйцями курячими 0,5

бринзою 24

рибою (в охолодженому, мороженому і соло-
ному вигляді, потрошеною без голови) 50

Сир заміняти: 100

молоком 333

молоком згущеним з цукром 66

молоком згущеним без цукру 100

молоком сухим, молоком сухим кислим 50

вершками 66

сметаною 50

сиром твердим 40

бринзою 80

Сир твердий заміняти: 100

сиром 250

бринзою 200

молоком 825

молоком згущеним з цукром 165

молоком сухим 125

яйцями курячими, штук 3

Сметану заміняти: 100

сметаною сухою 50

вершками 133

вершками згущеними з цукром 100

молоком 667

молоком згущеним з цукром 133

молоком згущеним без цукру 200

молоком сухим, молоком сухим кислим 100

маслом тваринним 40

Яйця курячі заміняти: 100

порошком яєчним 15

меланжом яєчним 50

сиром 80

молоком 320

м'ясом 80

рибою 120

Цукор заміняти 100

карамеллю 50

варенням, джемом, повидлом 140

мармеладом 130

Каву натуральну заміняти: 100

какао натуральним 100

кавою розчинною 40

кавовим напоєм 200

чаєм 25

Гірчичний порошок заміняти: 100

гірчицею готовою, хріном, соусом закусочним 600

Томатну пасту заміняти: 100

томатом-пюре 200

соусами томатними 100

соком томатним, помідорами свіжими 500

Крохмаль картопляний заміняти: 100

концентратом киселю на плодових і ягідних
екстрактах 100

борошном пшеничним 2 сорту 150

картоплею свіжою 500

Оцет заміняти: 100

оцтовою есенцією 5

Чай заміняти: 100

чаєм розчинним 80

кавовим напоєм 800

Соки плодові і ягідні заміняти: 100

консервами овочевими закусочними 50

лимонною кислотою 1

і сахаром 30

соком томатним, овочами 300

молоком 100

Концентрат киселю на плодових і ягідних
екстрактах заміняти: 100

цукром 50

і чаєм 2

фруктами сушеними 67

Фрукти сушені заміняти: 100

цукром 75

і чаєм 3

фруктами свіжими 500

кавунами 1500

динями 1000

компотами консервованими 250

концентратом киселю на плодових і ягідних
екстрактах 150

повидлом 200

варенням, джемом 125

соками натуральними плодовими і ягідними 500

плодами і ягодами сублімаційної сушки 100

Фрукти свіжі заміняти: 100

ягодами свіжими 100

кавунами 300

динями 200

фруктами сушеними 20

компотами консервованими 50

соками плодовими і ягідними натуральними 100

напоями фруктовими 130

варенням, джемом, повидлом 17

концентратом киселю на плодових і ягідних
екстрактах 30

Дріжджі пресовані заміняти: 100

дріжджами сушеними 100

Картоплю заміняти: 100

картоплею сушеною, пюре картопляним сухим
та сушеними овочевими сумішами 20

овочами свіжими, квашеними і солоними 100

овочами сушеними 10

консервами овочевими перших обідніх
страв без м'яса 75

крупою різною, бобовими, борошном
пшеничним 1 та 2 сорту 20

консервами овочевими і бобовими натуральни-
ми та маринованими (зелений горошок, квасо-
ля, томати, огірки, щавель-пюре, морква,
буряк), включаючи заливку 100

консервами овочевими закусочними та
салатами 75

консервами овочевими заправними 50

Овочі свіжі та солені заміняти: 100

картоплею свіжою 100

картоплею сушеною, пюре картопляним сухим
і сушеними овочевими сумішами 20

консервами овочевими перших обідніх страв
без м'яса 75

овочами сушеними 10

консервами очочевими і бобовими натуральними
і маринованими (зелений горошок, квасоля,
томати, огірки, щавель-пюре, морква, буряк),
включаючи заливку 100

консервами овочевими заправними 50

консервами овочевими закусочними
і салатами 75

крупою різною, бобовими, борошном
пшеничним 1 і 2 сорту 20

Цибулю ріпчасту заміняти: 100

цибулею ріпчастою сушеною 10

цибулею зеленою 200

часником свіжим 50

Ксиліт заміняти 100

сорбітом 200

Примітка. (1) В даних нормах 100 куб.сантиметрів молока умовно прийнято за 100 грамів.

Міністр Кабінету Міністрів України В.Пєхота

Додаток N 3
до постанови Кабінету Міністрів України
від 16 червня 1992 р. ь 336

Порядок
застосування норм добового забезпечення
продуктами харчування засуджених до позбавлення волі, а також осіб, що знаходяться в слідчих
ізоляторах, лікувально-трудових профілакторіях та ізоляторах тимчасового утримання
Міністерства внутрішніх справ України, та норм заміни одних продуктів іншими

1. Засудженим, що знаходяться в установах по виконанню покарань і мають зріст 190 см і вище, видається додатково до норми половина пайка з утриманням вартості продуктів на загальних умовах.

2. Особи, що хворіють на шлунково-кишкові захворювання (за винятком хворих на виразкову хворобу), згідно з висновками лікаря на час амбулаторного лікування забезпечуються продуктами харчування за дієтичними нормами.

На дієтичне харчування заліковується не більше трьох відсотків від облікової чисельності спецконтингенту.

3. Для проведення інсуліново-шокової терапії при лікуванні душевнохворих засуджених, що знаходяться на лікуванні в психіатричних лікарнях (відділеннях), на курс лікування на протязі 25 - 30 діб додатково до норм забезпечення видається по 200 г цукру на добу на одну особу.

4. Для попередження захворювання авітамінозом дозволяється додавати до раціону харчування полівітаміни по одному драже на одну особу на добу. Вартість виданих препаратів вітаміну утримується на загальних підставах.

5. Для виконання примусового годування засуджених і осіб, що знаходяться в слідчих ізоляторах і лікувально-трудових профілакторіях, замість основної норми харчування застосовується такий набір продуктів на одну особу на добу: крупа манна або вівсяна - 50 грамів, м'ясо для бульйону - 200, масло тваринне - 30, цукор - 100, молоко коров'яче - 800, сіль - 10 грамів, яйця 2 штуки, аскорбінова кислота - 0,1 грам (1638,5 ккал).

6. Розрахунок енергоцінності м'яса, риби, картоплі та овочів проводити за масою нетто.

7. Дозволяється для інших потреб (соління овочів, сала, обробка м'ясних колод та інше) додатково витребувати необхідну кількість солі, але не більше 8 г у розрахунку на одного споживача на добу.

8. Заміна одних продуктів іншими здійснюється при відсутності на складах установ системи МВС України і базах постачальників встановленого асортименту продуктів харчування за письмовим розпорядженням начальника установи. При цьому не повинна знижуватись харчова цінність добового раціону харчування.

9. Дозволяється тільки одна пряма чи одна зворотна заміна одного продукта на інший в межах даного пункту норм заміни.

10. Не допускаються в разі заміни одних продуктів іншими перевитратити або недовитратити в межах тижня встановлених норм забезпечення продуктами харчування.

11. При надходженні на постачання нових видів продуктів норми їх встановлюються у кожному конкретному випадку управлінням матеріально-технічного і військового постачання МВС України.

Міністр Кабінету Міністрів України В.Пєхота