Увага! Це є застаріла редакція документа. На останню редакцію

СЛУЖБА БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ
Центральне управління

НАКАЗ
13.01.2014 N 5

Зареєстрований
в Міністерстві юстиції України
5 лютого 2014 р. за N 221/24998

Про харчування у санаторно-курортних та
оздоровчих закладах Служби безпеки України

(Із змінами, внесеними згідно з Наказом Служби безпеки
N 785 від 10.12.20
15)

Відповідно до статті 27 Закону України "Про Службу безпеки України", статті 6 Основ законодавства України про охорону здоров’я та з метою організації харчування у санаторно-курортних та оздоровчих закладах Служби безпеки України НАКАЗУЮ:

1. Затвердити:

1) Перелік середньодобового набору харчових продуктів на одну повнолітню особу в санаторно-курортних та оздоровчих закладах Служби безпеки України, що додається;

2) Норми заміни харчових продуктів на одну повнолітню особу за енергетичною цінністю в санаторно-курортних та оздоровчих закладах Служби безпеки України, що додаються.

2. Харчування та заміну харчових продуктів у санаторно-курортних та оздоровчих закладах Служби безпеки України щодо неповнолітніх осіб здійснювати:

1) в санаторіях "Чорномор’є", "Трускавець", "Одеса", "Ворзель" для батьків з дітьми Об’єднаного санаторію "Євпаторія" Служби безпеки України згідно з нормативами харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних) (денна норма на одну дитину, грамів брутто) та нормативами заміни продуктів за енергетичною цінністю в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних), затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2012 року N 918 "Про затвердження нормативів харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних)";

(Підпункт 1 пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Служби безпеки N 785 від 10.12.2015)

2) в оздоровчому комплексі "Парус", оздоровчому таборі "Маяк" Служби безпеки України згідно з нормами харчування в оздоровчих закладах для учнів (вихованців) навчальних закладів та нормами заміни продуктів за енергоцінністю, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року N 1591 "Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах" (зі змінами);

3) у дитячому санаторії Об’єднаного санаторію "Євпаторія" Служби безпеки України відповідно до нормативів харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних) (денна норма на одну дитину, грамів брутто) та нормативів заміни продуктів за енергетичною цінністю в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2012 року N 918 "Про затвердження нормативів харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних)";

4) у дитячому оздоровчому таборі "Вогник" Об’єднаного санаторію "Євпаторія" Служби безпеки України та позаміському закладі оздоровлення та відпочинку "Дитячий оздоровчий табір "Лісний" санаторію "Ворзель" Служби безпеки України відповідно до норм харчування в оздоровчих закладах для учнів (вихованців) навчальних закладів та норм заміни продуктів за енергоцінністю, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року N 1591 "Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах" (зі змінами).

(Підпункт 4 пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Служби безпеки N 785 від 10.12.2015)

3. Організація харчування неповнолітніх осіб у дитячому санаторії Об’єднаного санаторію "Євпаторія" Служби безпеки України здійснюється відповідно до Порядку організації харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних), затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08 лютого 2013 року N 97, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 26 лютого 2013 року за N 322/22854.

4. Організація харчування неповнолітніх осіб у дитячому оздоровчому таборі "Вогник" Об’єднаного санаторію "Євпаторія" Служби безпеки України та позаміському закладі оздоровлення та відпочинку "Дитячий оздоровчий табір "Лісний" санаторію "Ворзель" Служби безпеки України здійснюється відповідно до Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 01 червня 2005 року N 242/329, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15 червня 2005 року за N 661/10941.

{Пункт 4 із змінами, внесеними згідно з Наказом Служби безпеки N 785 від 10.12.2015)

5. Начальнику Військово-медичного управління Служби безпеки України забезпечити подання цього наказу в установленому порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Служби безпеки України відповідно до розподілу функціональних обов’язків.

7. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Голова Служби О. Якименко

Погоджено:

Заступник Міністра соціальної
політики України Лідія Дроздова

Заступник Міністра освіти і науки України -
керівник апарату О. Дніпров

Міністр охорони
здоров’я України Р. Богатирьова

Перший заступник Голови
Спільного представницького органу
всеукраїнських профспілок та
профспілкових об'єднань Г.В. Осовий

Голова Профспілки працівників
державних установ України Т. Нікітіна

Перший заступник Голови
Спільного представницького органу
сторони роботодавців на національному
рівні О. Мірошниченко

Затверджено
Наказ Центрального управління
Служби безпеки України
13.01.2014 N 5

Перелік
середньодобового набору харчових продуктів на
одну повнолітню особу в санаторно-курортних та
оздоровчих закладах Служби безпеки України*

N з/п  Найменування продукту  Грамів, (штук)  
хліб житній  200 
хліб пшеничний  150 
борошно пшеничне вищого сорту  30 
крохмаль картопляний 
макаронні вироби (з твердих сортів пшениці)  20 
крупа різна  60 
овочі різні  500 
картопля  300 
консерви овочеві (квашена капуста, огірки солоні, помідори солоні, гриби солоні, зелений горошок тощо)  50 
10  томат-паста, томат-пюре  10 
11  фрукти свіжі, ягоди  350 
12  сухофрукти (ізюм, курага, чорнослив), горіхи  30 
13  соки фруктові, овочеві  200 
14  м’ясо  200 
15  ковбасні вироби, копченості  10 
16  субпродукти (печінка, нирки, язик тощо)  30 
17  м’ясо птиці  100 
18  риба свіжа, свіжоморожена  150 
19  морепродукти  25 
20  оселедець  10 
21  ікра червона, риба сьомга, горбуша  10 
22  сир м’який  100 
23  сметана, вершки  40 
24  сир твердий  30 
25  кисломолочні продукти (кефір, ряжанка тощо)  200 
26  молоко незбиране, вміст жиру 3,2 %  100 
27  молоко знежирене, вміст жиру 1,0 %  150 
28  масло вершкове, вміст жиру 80 - 85 %  20 
29  яйця курячі  (1) 
30  олія рослинна  30 
31  цукор та цукрозамінники  40 
32  варення, джем, мед бджолиний, кондитерські вироби  20 
33  чай 
34  кава натуральна, какао 
35  дріжджі пресовані 
36  сіль, сіль йодована 
37  пектин 
38  спеції, сода, лимонна кислота 
39  оцет 
40  мінеральна столова вода  500 

__________

*Харчова та енергетична цінність цього Переліку - 4419,8 кілокалорій (білок - 188,5 грамів, жири - 165,1 грамів, вуглеводи - 556,9 грамів).

Зазначена калорійність цього Переліку дозволяє збільшувати або зменшувати калорійність шляхом пропорційного, збалансованого збільшення або зменшення вмісту харчових речовин за розрахованою персональною потребою особи.

Т.в.о. начальника Військово-медичного управління В. Завалецький

Затверджено
Наказ Центрального управління
Служби безпеки України
13.01.2014 N 5

Норми
заміни харчових продуктів на одну
повнолітню особу за енергетичною цінністю
в санаторно-курортних та оздоровчих закладах
Служби безпеки України

І. Взаємозамінність продуктів при виготовленні страв

Найменування замінних продуктів  Маса продуктів (кілограмів)  Найменування продуктів, що замінюють  Еквіва-лентна маса продуктів (кілограмів)  Кулінарне використання 
яйця без шкаралупи  яєчний меланж заморожений  у стравах з яєць, запіканках, борошняних виробах 
яєчний порошок  0,28 
масло вершкове несолоне, вміст жиру 80-85 %  масло вершкове, вміст жиру 61,5-72,4%  1,13  у кулінарних виробах і стравах (крім заправки страв при відпуску) 
масло вершкове, вміст жиру 72,5-79,9%  1,06 
масло вершкове солоне (зі зменшенням закладки солі в рецептурі на 0,02 кг)  у фаршах, млинцях, оладках 
масло топлене (молочний жир), вміст жиру не менше 99% (99,8%)  0,84  у фаршах, млинцях, оладках і для заправки кулінарних виробів 
олія соняшникова  олія арахісова, кукурудзяна, соєва, бавовняна, оливкова  у холодних стравах, борошняних виробах, маринадах, стравах з риби 
олія соняшникова рафінована  олія соняшникова нерафінована  у маринадах, деяких соусах, холодних, овочевих, рибних стравах, борошняних виробах 
молоко коров’яче пастеризоване, цільне  молоко коров’яче пастеризоване нежирне (зі збільшенням закладки в рецептурі масла вершкового несолоного на 0,04 кг)  у супах, соусах, стравах з яєць, солодких стравах, борошняних виробах, кашах 
молоко коров’яче пастеризоване, цільне  молоко коров’яче цільне сухе  0,12  у супах, соусах, стравах з яєць, борошняних виробах, овочевих, солодких стравах, напоях 
молоко коров’яче пастеризоване, цільне  молоко коров’яче знежирене сухе (зі збільшенням закладки в рецептурі масла вершкового несолоного на 0,04 кг)  0,09  у супах, соусах, стравах з яєць, солодких стравах, борошняних виробах, кашах 
вершки сухі (зі зменшенням закладки в рецептурі масла вершкового несолоного на 0,042 кг)  0,16  у молочних кашах 
молоко цільне згущене з цукром (зі зменшенням закладки в рецептурі цукру на 0,17 кг)  0,38  у солодких стравах, напоях 
молоко згущене стерилізоване в банках  0,46  у супах, соусах, солодких стравах, борошняних виробах і напоях 
вершки згущені з цукром (зі зменшенням закладки в рецептурі масла вершкового несолоного на 0,07 кг і цукру на 0,18 кг)  0,48  у молочних кашах, борошняних виробах 
цукор-пісок  мед натуральний  1,25  у напоях, киселях, мусах, желе 
цукрова пудра  у солодких стравах, запіканках, пудингах 
повидло, джем  мармелад фруктово-ягідний (різний)  0,84  у солодких стравах 
варення без кісточок 
крохмаль картопляний сухий (20 % вологості)  крохмаль картопляний (сирець 50% воло-гості)  1,6  у киселях, солодких супах 
крохмаль картопляний  крохмаль кукурудзяний  1,5  у молочних киселях, желе 
дріжджі хлібопекарські пресовані  дріжджі хлібопекарські сухі  0,25  для виготовлення напоїв, борошняних виробів 
чай чорний байховий не розфасований  чай плитковий чорний  для виготовлення напоїв 
кава натуральна смажена  кава натуральна розчинна  0,35 
ванілін  ванільний цукор  20  у солодких стравах 
ванільна есенція  12,7 
желатин  агароїд  0,7  у солодких желейних стравах 
горошок зелений (консервований)  горох овочевий (лопатка) свіжий  0,82  у холодних стравах, супах, овочевих стравах, гарнірах 
квасоля овочева (лопатка) свіжа  0,82 
зелений горошок свіжий швидкозаморожений  0,71 
зелень кропу, петрушки, селери свіжа  зелень кропу, петрушки, селери гілочками солона (зі зменшенням закладки солі в рецептурі на 0,29 кг)  для ароматизації бульйонів, супів, соусів 
зелень кропу, петрушки, селери подрібнена солона (зі зменшенням закладки солі в рецептурі на 0,22 кг)  0,76 
пастернак, петрушка, селера кореневі свіжі  білі корені петрушки, селери і пастернаку сушені  0,15  у супах, соусах, при тушкуванні м’яса 
щавель свіжий  пюре зі щавлю (консерви)  0,4  у супах з використанням щавлю 
шпинат свіжий  пюре зі шпинату  0,4  у супах з використанням шпинату, в овочевих стравах 
помідори (томати) свіжі  томатне пюре з вмістом сухих речовин 12%  0,46  в супах, соусах і при тушкуванні овочів 
томатне пюре з вмістом сухих речовин 15%  0,37 
сік томатний натуральний  1,22 
помідори (томати) свіжі  консерви, томати натуральні цілі (округлі плоди)  1,7  в холодних стравах і гарнірах 
консерви, томати натуральні цілі (сливовидні плоди)  1,42 
цибуля-порей свіжа  цибуля зелена свіжа  0,95  у супах, холодних стравах, гарнірах, стравах з овочів 
томатне пюре з вмістом сухих речовин 12 %  сік томатний натуральний  2,66  у супах, соусах і при тушкуванні м’яса, риби, овочів 
томатне пюре з вмістом сухих речовин 15%  0,8 
томатна паста з вмістом сухих речовин 25-30%  0,4 
томатне пюре з вмістом сухих речовин 12 %  томатна паста з вмістом сухих речовин 35-40%  0,3 
  томатна паста солона з вмістом сухих речовин 37% (зі зменшенням закладки солі в рецептурі на 0,03 кг)  0,3 
яблука свіжі  яблука цілі, половинками, четвертинками (бланшовані в цукровому сиропі) швидкозаморожені  0,8/0,73*  в солодких стравах 
брусниця свіжа  журавлина свіжа  у салатах з капусти і в солодких стравах 
урюк  курага, кайса  0,75  у пудингах, солодких соусах, стравах 
виноград сушений (ізюм, сабза)  цукати, каіса, курага 
ядро горіха, мигдалю солодкого  ядро грецьких горіхів, фундука, арахісу  у солодких стравах 
кислота лимонна харчова  кислота винна харчова  у стравах, де використовується лимонна кислота 
сік лимону 

__________

*Чисельник - маса яблук при розморожуванні напівфабрикату на повітрі, знаменник - маса яблук при розморожуванні напівфабрикату в цукровому сиропі.

ІІ. Заміна продуктів за білком і вуглеводами*

Найменування замінних продуктів  Кількість продуктів (грамів)  Хімічний склад  Додати до добового раціону (+) або виключити з нього (-) (грамів) 
білки (грамів)  жири (грамів)  вуглеводи (грамів) 
Заміна хліба (за білком і вуглеводами) 
хліб пшеничний з борошна 1 сорту  100  7,6  0,9  49,7   
хліб житній простий формовий  150  8,26  1,5  48,1   
борошно пшеничне 1 сорту  70  7,42  0,84  48,16   
макарони, вермішель 1 сорту  70  7,49  0,91  48,72   
крупа манна  70  7,91  0,49  50,12   
крупа пшенична  70  8,05  2,31  46,55   
Заміна картоплі (за вуглеводами) 
картопля  100  0,4  17,3   
буряк  190  2,85  17,29   
морква  240  3,12  0,24  17,04   
капуста б/к  370  6,66  0,37  17,39   
макарони, вермішель 1 сорту  25  2,67  0,32  17,4   
крупа манна  25  2,82  0,17  17,9   
хліб пшеничний 1 сорту  35  2,66  0,31  17,39   
хліб житній простий формовий  55  3,05  0,55  17,64   
Заміна свіжих яблук (за вуглеводами) 
яблука свіжі  100  0,4  9,8   
яблука сушені  15  0,48  9,69   
курага (без кісточок)  15  0,78  8,25   
чорнослив  15  0,34  8,67   
Заміна молока (за білком) 
молоко  100  2,8  3,2  4,7   
сир нежирний  20  3,34  1,8  0,26   
сир жирний  20  2,8  3,6  0,57   
сир твердий  10  2,68  2,73   
яловичина 1 категорії  15  2,79  2,1   
яловичина 2 категорії  15  1,24   
риба (філе тріски)  20  3,2  0,12   
Заміна м’яса (за білком) 
яловичина 1 категорії  100  18,6  14   
яловичина 2 категорії  90  18  7,47  масло + 6 
сир нежирний  110  18,3  9,9  1,43  масло + 4 
сир жирний  130  18,2  23,4  3,7  масло - 9 
риба (філе тріски)  120  19,2  0,72  масло + 13 
яйце  145  18,4  16,67  1,01   
Заміна риби (за білком) 
риба (філе тріски)  100  16  0,6  1,3   
яловичина 1 категорії  85  15,81  11,9  масло - 11 
яловичина 2 категорії  80  16  6,64  масло - 6 
сир нежирний  100  16,7  1,3  масло - 8 
сир жирний  115  16,1  20,7  3,27  масло - 20 
яйце  125  15,87  14,37  0,87  масло - 13 
Заміна сиру (за білком) 
сир нежирний  100  16,7  1,3   
яловичина 1 категорії  90  16,7  12,6  масло - 3 
яловичина 2 категорії  85  17  7,47   
риба (філе тріски)  100  16  0,6  масло + 9 
яйце  130  16,51  14,95  0,91  масло - 5 
Заміна яйця (за білком) 
яйце  40  5,08  4,6  0,28   
сир нежирний  30  5,01  2,7  0,39   
сир жирний  35  4,9  6,3  0,99   
сир твердий  20  5,36  5,46   
яловичина 1 категорії  30  5,58  4,2   
яловичина 2 категорії  25  2,07   
риба (філе тріски)  35  5,6  0,73   

__________

*Заміна продуктів проводиться у разі відсутності продуктів у торговельній мережі або за медичними показаннями.

Т.в.о. начальника Військово-медичного управління В. Завалецький