МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ І ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ
Затверджено
Наказ Міністерства економічного
розвитку і торгівлі України
14.08.2013 N 967
Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
6 вересня 2013 р. за N 1546/24078
(Наказ втратив чинність на підставі Наказу
Міністерства економічного розвитку і торгівлі України
N 1513 від 19.10.2017)
Порядок
надання висновків щодо розрахунків економічно обґрунтованих
планованих витрат під час формування оптово-відпускних цін на
продовольчі товари, зміни цін на які підлягають декларуванню
1. Цей Порядок установлює механізм надання Державною інспекцією України з контролю за цінами або її територіальними органами висновків щодо розрахунків економічно обґрунтованих планованих витрат під час формування оптово-відпускних цін для суб'єктів господарювання, які провадять діяльність з виробництва та/або реалізації соціально значущих продовольчих товарів, зміни цін на які підлягають декларуванню (далі - висновки).
2. Для отримання висновку суб'єкти господарювання всіх форм власності, які провадять діяльність з виробництва та/або реалізації продовольчих товарів (далі - суб'єкти господарювання), у разі збільшення протягом місяця більш як на 1 відсоток оптово-відпускних цін на такі товари подають до Державної інспекції України з контролю за цінами або її територіальних органів документи в обсязі та згідно з вимогами щодо їх оформлення, визначеними пунктами 3 і 4 Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2007 року N 1222 (далі - Порядок декларування зміни оптово-відпускних цін).
Калькуляція собівартості виробництва продовольчих товарів та калькуляція витрат з їх реалізації подаються за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку.
Достовірність зазначеної в документах інформації забезпечує суб'єкт господарювання.
3. Документи, що надходять до Державної інспекції України з контролю за цінами або її територіальних органів, реєструються централізовано службою діловодства.
4. У разі коли документи подано в повному обсязі та з додержанням установлених цим Порядком вимог, Державна інспекція України з контролю за цінами або її територіальні органи проводять аналіз розрахунків планованих та фактичних витрат, що включаються до оптово-відпускних цін на продовольчі товари, під час якого перевіряються:
обґрунтованість усіх статей витрат виробничої собівартості, урахування при їх визначенні планованого обсягу виробництва, галузевих технологічних нормативів (норм) матеріальних витрат, техніко-економічних розрахунків та кошторисів, ставок податків і зборів (обов'язкових платежів) та цін у планованому періоді, визначених на підставі прогнозних індексів зміни цін виробників;
додержання вимог Порядку формування цін на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2008 року N 373.
5. За результатами аналізу документів Державна інспекція України з контролю за цінами або її територіальні органи надають суб'єктові господарювання висновок за формою згідно з додатком 2 до цього Порядку.
6. Підставою для відмови у видачі висновку є неподання суб'єктом господарювання в повному обсязі документів, зазначених у пунктах 3 і 4 Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін, неналежне їх оформлення або необґрунтованість необхідності зміни оптово-відпускних цін.
У такому разі Державна інспекція України з контролю за цінами або її територіальні органи повідомляють про відмову в наданні висновку з чітким обґрунтуванням причин такої відмови і посиланням на відповідні нормативно-правові акти.
7. Рішення щодо надання висновку або відмови в наданні висновку приймається Державною інспекцією України з контролю за цінами або її територіальними органами в строки, визначені пунктом 5 Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін, з дати реєстрації документів службою діловодства.
8. Висновок або відмова в наданні висновку підписується Головою Державної інспекції України з контролю за цінами чи його заступниками, керівниками територіальних органів чи їх заступниками та скріплюється печаткою.
9. Рішення Державної інспекції України з контролю за цінами та її територіальних органів щодо надання висновку або відмови в наданні висновку може бути оскаржено в установленому законодавством порядку.
10. У разі виявлення Державною інспекцією України з контролю за цінами під час проведення в суб'єктів господарювання в установленому порядку планових або позапланових перевірок фактів подання недостовірної інформації для отримання висновку до суб'єктів господарювання застосовуються адміністративно-господарські санкції відповідно до законодавства.
Директор департаменту розвитку реального
сектору економіки О.В. Пендзин
Додаток 1
до Порядку надання висновків
щодо розрахунків економічно
обґрунтованих планованих витрат
під час формування оптово-відпускних
цін на продовольчі товари, зміни цін
на які підлягають декларуванню
Калькуляція
собівартості виробництва продовольчих товарів
та витрат з їх реалізації
Статті витрат | Фактичні показники | Декларовані показники | Відхилення | ||
грн/т | грн/од. | грн/т | грн/од. | % | |
1. Виробнича собівартість, всього, у тому числі: | |||||
прямі матеріальні витрати: | |||||
сировина, матеріали, напівфабрикати | |||||
паливно-енергетичні ресурси | |||||
роботи та послуги виробничого характеру | |||||
прямі витрати з оплати праці: | |||||
витрати з виплати основної заробітної плати основному виробничому персоналу | |||||
витрати з виплати додаткової заробітної плати основному виробничому персоналу | |||||
інші заохочувальні та компенсаційні виплати основному виробничому персоналу | |||||
інші прямі витрати: | |||||
відрахування на загальнообов'язкове державне соціальне страхування працівників, безпосередньо зайнятих виробництвом продовольчих товарів | |||||
амортизація основних засобів виробничого призначення | |||||
плата за оренду об'єктів виробничого призначення | |||||
інші витрати (розшифрувати) | |||||
загальновиробничі витрати: | |||||
витрати некапітального характеру | |||||
податки і збори (обов'язкові платежі) | |||||
2. Адміністративні витрати, всього, у тому числі: | |||||
утримання апарату управління та працівників, зайнятих обслуговуванням адміністративної інфраструктури | |||||
амортизаційні відрахування на основні засоби адміністративного призначення | |||||
утримання основних засобів | |||||
оплата аудиторських послуг | |||||
оплата послуг зв'язку | |||||
оплата розрахунково-касового обслуговування та інших послуг банків | |||||
податки, збори, крім тих, що включаються у виробничу собівартість | |||||
використання малоцінних і швидкозношуваних предметів | |||||
інші витрати (розшифрувати) | |||||
3. Витрати на збут, всього, у тому числі: | |||||
оплата праці та сплата внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування | |||||
утримання основних засобів | |||||
інші витрати (розшифрувати) | |||||
4. Фінансові витрати, всього, у тому числі: | |||||
відсотки за користування кредитами | |||||
5. Всього повна собівартість (рядок 1 + рядок 2 + рядок 3 + рядок 4) | |||||
6. Прибуток | |||||
7. Оптово-відпускна ціна виробництва/ реалізації без ПДВ (рядок 5 + рядок 6) | |||||
8. ПДВ | |||||
9. Оптово-відпускна ціна виробництва/ реалізації з ПДВ (рядок 7 + рядок 8) |
_____________________________________ (посада керівника суб'єкта господарювання) |
________ (підпис) |
___________________________ (ініціали та прізвище) |
М.П.
Додаток 2
до Порядку надання висновків
щодо розрахунків економічно
обґрунтованих планованих витрат
під час формування оптово-відпускних
цін на продовольчі товари, зміни цін
на які підлягають декларуванню
Висновок
щодо розрахунку економічно обґрунтованих планованих
витрат під час формування оптово-відпускних цін для
суб'єктів господарювання, які провадять діяльність
З Додатком 2 можна ознайомитись: розділ "Довідники", підрозділ "Додатки до документів", папка "Накази".