ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ЛИСТ
02.04.2013 N 11.1/3-16/3031-ЕП
Начальникам митниць
Щодо митного оформлення відходів соняшника
До Держмитслужби України надійшла відповідь від Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.04.13 N 37-32-2-7/6433 щодо роз'яснень по вмісту жиру у переробленій продукції соняшника (додається).
Також, в додаток до методичних рекомендацій по класифікації соняшника та продуктів його переробки, повідомляємо наступне.
Продукт "Паливні пелети з лушпиння соняшнику" класифікується у товарній позиції 1404.
В товарну позицію 1404 також включаються продукти складені з рослинних матеріалів соняшника (лушпиння, стебла, листя, незначна кількість частин зерен, інші відходи виробництва олії). На такі продукти відсутні нормативні технічні умови з визначеними показниками вмісту жиру. Тому, у разі заявлення до митного оформлення такого продукту контролювати вміст жиру недоцільно.
У разі наявності в продукті макухи або шроту більше 50%, такий продукт у відповідності до Правила 3б) Основних правил інтерпретації класифікації товарів повинен класифікуватись у товарній позиції 2306. Такого підходу до класифікації дотримується і Європейський Союз та відноситься і до пресованих продуктів переробки соняшника.
Враховуючи викладене, передостанній абзац методичних рекомендацій - "Залишки від вилучення з насіння соняшнику олії повинні містити олії менш як 4%, у разі вилучення олії шляхом екстрагування та менш як 10%, у разі вилучення олії шляхом пресування." вважати таким, що втратив чинність.
Директор Департаменту, член колегії Держмитслужби А.Є. Гутник
Насіння соняшнику однолітнього (Helianthus annuus), у лушпинні та лущене, у природному стані або смажене, макуха | 1206, 1208, 2008, 2306 |
У товарній позиції 1206 класифікується насіння соняшнику однолітнього, що використовується для отримання олії (шляхом пресування або екстрагування розчинником), для сівби, в харчовій промисловості тощо. Насіння може бути цілим, подрібненим, колотим або лущеним. Насіння цієї товарної позиції може бути піддано помірній тепловій обробці з метою кращого зберігання, наприклад для інактивації ліполітичних ферментів (ліпаз, що руйнують жири), зменшення вологості (шляхом процесу сушіння), усунення гіркоти, полегшення використання тощо. Така теплова обробка допускається, якщо вона не змінює властивості насіння як природного продукту і не призводить до утворення продукту, придатного для більш специфічного використання. Насіння соняшнику в залежності від сорту буває високоолійним, для вилучення олії та, відповідно, призначеним для іншого використання. В додаткових поясненнях до товарних категорій товарної позиції 1206 вказано, що насіння соняшнику "лущене; у лушпинні сірого кольору та з білими смугами" товарної категорії 1206 00 91 призначене для виготовлення кондитерських виробів, корму для птахів або безпосереднього споживання людиною. Як правило його довжина становить лише половину довжини лушпиння, яка може перевищувати 2 см. У цьому насінні вміст олії зазвичай становить приблизно 30-35 мас.%. Насіння у лушпинні чорного кольору, призначене для виробництва олії, класифікується у товарній категорії 1206 00 99. Свіжозібране насіння може мати високу вологість (в межах 20 %) та не може зберігатися і відповідно транспортуватися, внаслідок високої можливості самозаймання та псування. За цього рівня вологості при температурі 20-25 оС відбувається стрімкий ріст мікроорганізмів, інтенсифікація гідролітичних і окислювальних процесів, що призводить до значного погіршення якості насіння. У зв'язку з цим зібране насіння соняшнику, яке має вологість понад 12%, підлягає обов'язкові термічній обробці або сушінню з метою зниження рівня його вологості. Після процесу сушіння насіння зберігається при вологості біля 6-7%. Проте, це стандарт, при якому дозволено зберігати продукт, і процес сушіння зерна до вологості менше 6% не призводить до зміни категорії оброблення. Внаслідок такої термічної обробки та факту того, що білки, жири, цукри, крохмаль зерна знаходяться у зв'язаному стані (що перешкоджає інтенсифікації процесів термічного руйнування насіння) не відбуваються глибокі зміни органічних сполук. Процесами технологічної обробки насіння соняшнику, яке призводить до утворення продукту, відмінного від природного, є смаження. Цей процес здійснюється у спеціальних апаратах - жаровнях при безпосередньому контакті насіння з розжареною поверхнею, при цьому температура зерна може досягати 120 оС, зокрема, у процесах виробництва халви. При смаженні насіння відбуваються незворотні зміни їх властивостей, таких як: - денатурація білків, внаслідок чого збільшується вміст частки нерозчинних білків; - карамелізація цукрів, про що свідчить зростання частки не інвертованих вуглеводів; - руйнування ліпідів (олії), про що свідчить зниження олійності насіння та інші процеси. Отже, при смаженні насіння соняшнику відбуваються значні зміни, продукт втрачає характеристики, властиві природному продукту. Насіння, що класифікується у товарній категорії 1206 00 91 (лущене; у лушпинні сірого кольору та з білими смугами), піддане процесам додання солі (солоне насіння) або інших ароматизувальних речовин, також призводить до розгляду продукту, як приготовленого та класифікується у товарній позиції 2008. Насіння соняшнику, лушпиння якого має чорний колір, лущене, призначене для виробництва олії може класифікуватись у товарній позиції 2008 за умови, що воно піддане додатковій обробці шляхом смаження або додавання солі тощо. Насіння нелущене, смажене, піддане або не піддане іншим процесам додаткової обробки також класифікується у товарній позиції 2008. У товарній позиції 1208 класифікується борошно з насіння чи плодів олійних культур. У поясненнях до товарної позиції 1208 зазначено, що до цієї товарної позиції відноситься борошно одержане шляхом розмелювання насіння. Насіння у лушпинні, піддане подрібненню, навіть за умови подрібнення на дуже дрібну фракцію, у тому числі піддане процесам подальшої агломерації у вигляді пресованих форм, не відносить цей товар до товарної позиції 1208 (таке насіння класифікується у товарній позиції 1206), тому що такого товару, як борошно з насіння соняшника не лущеного незнежиреного в товарознавстві не існує. Знежирений продукт з насіння соняшника, мелений або немелений, у вигляді брикетів або гранул (макуха, шрот), класифікується у товарній позиції 2306. Залишки від вилучення з насіння соняшнику олії повинні містити олії менш як 4%, у разі вилучення олії шляхом екстрагування та менш як 10%, у разі вилучення олії шляхом пресування. Перевірка відповідності задекларованих відомостей про товар щодо його відповідності терміну "мелений" товарної позиції 1208, чи терміну "приготовлений" товарної позиції 2008, або щодо вмісту олії у продуктах товарної позиції 2306 та 2308 можлива шляхом проведення експертних досліджень. |