МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
ЛИСТ
N 1/9-394 від 21.06.2007
Міністерство освіти і науки
Автономної Республіки Крим,
управління освіти і науки обласних,
Київської і Севастопольської
міських державних адміністрацій
Про здійснення контролю
за організацією харчування дітей
у дошкільних навчальних закладах
Міністерство освіти і науки України інформує, що відповідно до ст.35 Закону України "Про дошкільну освіту" організація та відповідальність за харчування дітей у державних і комунальних дошкільних навчальних закладах покладається на Раду міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київську та Севастопольську міські державні адміністрації, районні державні адміністрації та підпорядковані їм органи управління, у сфері яких перебувають дошкільні навчальні заклади.
З метою організації раціонального харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, визначення рівня його стану, своєчасного вжиття заходів щодо покращення якості доручаємо органам управління освітою здійснювати систематичний контроль за організацією харчування дітей у дошкільних навчальних закладах.
Звертаємо увагу, що Міністерство освіти і науки Автономної Республіки Крим, управління освіти і науки обласних, Київської і Севастопольської міських державних адміністрацій здійснюють контроль за організацією харчування дітей, як у підпорядкованих місцевих органах управління освітою, так і безпосередньо у дошкільних навчальних закладах.
Вивченню підлягають різні питання, які дають можливість дати оцінку рівню організації харчування дітей, зокрема:
- виконання норм харчування у дошкільних навчальних закладах;
- організація харчування дітей пільгових категорій;
- правильність встановлення плати за харчування дітей різних категорій;
- робота щодо покращення матеріально-технічного забезпечення харчоблоків дошкільних навчальних закладів;
- системність, плановість проведення контролю за організацією харчування дітей у дошкільних навчальних закладах тощо (орієнтовна пам'ятка вивчення управлінської діяльності додається).
Місцеві органи управління освітою вивчають стан організації харчування безпосередньо у дошкільних навчальних закладах:
- під час проведення державної атестації дошкільного навчального закладу (дає можливість комплексно вивчити стан організації харчування в дошкільному навчальному закладі, проводиться не менше одного разу на 10 років, тривалість вивчення може тривати від 3 до 10 днів);
- під час тематичного вивчення (дає можливість скласти уявлення про стан роботи в ряді дошкільних навчальних закладів, тривалість вивчення може продовжуватися 3-5 днів);
- під час вибіркових перевірок, (дає можливість детально вивчити одне з питань організації харчування (наприклад: виконання норм харчування, виховання культурно-гігієнічних навичок тощо); тривалість від декількох годин до 3 днів);
- під час оперативного контролю (дає можливість перевірити питання організації харчування дітей, попередити можливі негативні наслідки; тривалість від декількох годин до 1 дня).
Періодичність вивчення залежить від конкретного стану харчування у дошкільному навчальному закладі, мети надання йому допомоги.
Вивчення стану харчування завжди проводиться в присутності керівника, який безпосередньо відповідає за стан роботи з даного питання в цілому, і кожного працівника, який має відношення до організації харчування.
Успіх вивчення залежить від підготовки до організації перевірки: точність і чіткість поставленої мети, складання плану, детальне ознайомлення з усіма матеріалами, що характеризують роботу дошкільного навчального закладу з даного питання, ознайомлення з висновками і пропозиціями попередніх вивчень.
Після вивчення стану організації харчування оформляються відповідні висновки і пропозиції (вони повинні бути об'єктивними, викладатися чітко, стисло, в певній логічній послідовності, структура повинна відповідати змісту завдань, які ставилися). Не можна обмежуватись лише поверхневим описом або констатацією фактів. Висновки перевірок повинні містити аналітичні матеріали і обов'зково доводитись до відома керівників дошкільних навчальних закладів (орієнтовна пам'ятка вивчення стану організації харчування у дошкільних навчальних закладах додається).
Заступник Міністра В.В. Тесленко
Додаток 1
до листа МОН України
від 21.06.07 N 1/9-394
Пам’ятка
вивчення управлінської діяльності
з питань організації харчування дітей
у дошкільних навчальних закладах
Виконання вимог чинного законодавства | План вивчення питання |
Постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 р. N 1591 "Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах" | - забезпечення виконання норм харчування по основним продуктам харчування в районі, області; |
- аналітична діяльність управління освіти (аналіз з урахуванням заміни продуктів за енергоцінністю, проведення порівняльних аналізів, тощо); | |
- організація харчування дітей пільгових категорій, в тому числі постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС; | |
- наявність наказів про стан організації харчування, їх об’єктивність, контроль за їх виконанням; | |
- системність, плановість проведення перевірок стану організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах | |
Закону України "Про дошкільну освіту" (ст. 35); | - наявність розпорядження про встановлення плати для батьків; |
Постанови Кабінету Міністрів України від 26.08.2002 р. N 1243 "Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів"; Постанови Кабінету Міністрів України від 22.06.2005 р. N 507 "Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 26.08.2002 р. N 1243"; | - відповідність встановлення плати для батьків різних категорій нормативно-правовим документам |
наказу Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 р. N 667 "Про затвердження Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах"; | |
наказу Міністерства освіти і науки України від 25.07.2005 р. N 431 "Про внесення змін до Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладів" | |
спільного наказу Міністерства охорони здоров"я України, Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 р. N 242/329 "Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах" | - визначення постачальників продуктів харчування і продовольчої сировини (проведення торгів, укладання угод, тощо); |
- розподіл коштів на організацію харчування (позитивні зміни); | |
- робота щодо покращення матеріально-технічного забезпечення закладів (наявність програм, плановість поповнення технологічним, холодильним обладнанням, проведення його поточного ремонту, тощо); | |
- наявність листів, приписів СЕС щодо порушень в організації харчування, результативність реагування на зауваження та пропозиції; | |
- наявність скарг громадян щодо організації харчування, реагування на них; | |
- організація медичних оглядів для працівників дошкільних навчальних закладів | |
спільного наказу Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров"я України від 17.04.2006 р. N 298/227 "Інструкція з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах" | - заслухання питання стану організації харчування на нарадах керівників, апаратних нарадах, колегіях, систематичність, дієвість, контроль за виконанням їх рішень; |
- проведення контролю за організацією харчування дітей в дошкільних навчальних закладах, його плановість, різновидність, систематичність; організація контролю за виконанням рекомендацій та пропозицій; | |
- кадрове забезпечення харчоблоків дошкільних навчальних закладів, наявність вакансій медичних сестер, комірників, кухарів; | |
- проведення заходів, спрямованих на підвищення кваліфікації працівників, відповідальних за організацію харчування (курсова перепідготовка різних категорій працівників, методичні об"єднання, семінари, тощо); | |
- обізнаність керівників та забезпечення дошкільних навчальних закладів нормативними документами з питань організації харчування; | |
- співпраця управління освіти з іншими структурами, організаціями |
Додаток 2
до листа МОН України
від 21.06.07 N 1/9-394
Пам’ятка
вивчення стану організації харчування
у дошкільних навчальних закладах
Питання, які вивчаються | План вивчення питання | Дотримання вимог Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах |
Загальна організація | - встановлення режиму харчування; | П.1.2, 1.3, 1.4 |
- наявність меню-вивіски (про денне меню), графіку видачі їжі; | П.1.5 | |
- зберігання добових проб; | П.1.25 | |
- організація санітарно-освітньої роботи серед персоналу,батьків з питань організації раціонального харчування, заслуховування питань організації харчування на зборах, радах,тощо; | П.1.24 | |
- наявність приписів СЕС щодо порушення санітарно-гігієнічного режиму, калорійностї страв, тощо; | П.1.9 | |
- наявність наказів щодо стану харчування, призначення відповідальних осіб за організацією харчування; | ||
- наявність аналітичних матеріалів (порівняльних таблиць виконання норм, тощо); | ||
- проведення контролю за дотриманням посадових обов"язків відповідальних осіб; проходження медичних оглядів | ||
- організація питного режиму; | ||
Матеріально-технічне забезпечення | - наявність харчоблоку, комори, овочесховища, тощо; відповідність їх утримання до санітарно-гігієнічних вимог, запас продуктів у коморі; | П.5, 1, 5.2, 5.13, 5.14, 5.15, 1.16, 1.17, 4.5, 4.6, 4.7, 4.10, 4.11, 4.12, 4.13, 4.16, 4.17, 4.18 4.19 |
- стан технологічного, холодильного обладнання, його кількість, характеристика робочого стану; | ||
- забезпечення закладу необхідною кількістю посуду, його маркування та використання за призначенням; | П.5, 2, 1.26 | |
Дотримання вимог безпеки | - наявність інструкцій щодо правил миття посуду, використання миючих засобів, технологічного обладнання тощо; | П.5.3 |
- правильність використання електроприладів тощо | ||
Нормативно-технологічна документація | - наявність примірного двотижневого меню; | П.1.12 |
- наявність щоденного меню-розкладу; | П.1.18 | |
- наявність додаткового меню-розкладу; | П.1.20 | |
- наявність картотеки страв; | П.1.20 | |
- відповідність меню-розкладу картотеці страв | ||
Ведення документації по харчуванню | - зошит обліку відходів; | П.1.21 |
- журнал бракеражу готової продукції; | П.1.22 | |
- журнал обліку виконання норм харчування; | П.1.30 | |
- журнал бракеражу сирої продукції; | П.1.37, 4.8 | |
- журнал здоров"я працівників харчоблоку; | П.1.37 | |
- книга складського обліку; | П.1.38, 4.9 | |
- заявка на продукти | П.1.15 | |
Проведення С-вітамінізації | - безпосереднє проведення С-вітамінізації; | П.1.31-1.34 |
- запис використання | ||
Організація дієтичного харчування | - наявність списків дітей, які потребують дієтичного харчування, відповідно до рекомендацій лікаря; | Розділ 3 |
- технологія приготування страв; | ||
- організація харчування дітей пільгових категорій | ||
Виховання культурно-гігієнічних навичок | - організація чергування дітей; | П.1.7-1.10 |
- сервірування столу; | П.1.28 | |
- дотримання графіку отримання їжі; | П.1.27 | |
- взаємодія вихователя і помічника вихователя; | П.1.7,1.9 | |
- використання різних методів і прийомів щодо виховання в дітей культурно-гігієнічних навичок |