МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ
N 1/9-394 від 21.06.2007

Міністерство освіти і науки
Автономної Республіки Крим,
управління освіти і науки обласних,
Київської і Севастопольської
міських державних адміністрацій

Про здійснення контролю
за організацією харчування дітей
у дошкільних навчальних закладах

Міністерство освіти і науки України інформує, що відповідно до ст.35 Закону України "Про дошкільну освіту" організація та відповідальність за харчування дітей у державних і комунальних дошкільних навчальних закладах покладається на Раду міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київську та Севастопольську міські державні адміністрації, районні державні адміністрації та підпорядковані їм органи управління, у сфері яких перебувають дошкільні навчальні заклади.

З метою організації раціонального харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, визначення рівня його стану, своєчасного вжиття заходів щодо покращення якості доручаємо органам управління освітою здійснювати систематичний контроль за організацією харчування дітей у дошкільних навчальних закладах.

Звертаємо увагу, що Міністерство освіти і науки Автономної Республіки Крим, управління освіти і науки обласних, Київської і Севастопольської міських державних адміністрацій здійснюють контроль за організацією харчування дітей, як у підпорядкованих місцевих органах управління освітою, так і безпосередньо у дошкільних навчальних закладах.

Вивченню підлягають різні питання, які дають можливість дати оцінку рівню організації харчування дітей, зокрема:

- виконання норм харчування у дошкільних навчальних закладах;

- організація харчування дітей пільгових категорій;

- правильність встановлення плати за харчування дітей різних категорій;

- робота щодо покращення матеріально-технічного забезпечення харчоблоків дошкільних навчальних закладів;

- системність, плановість проведення контролю за організацією харчування дітей у дошкільних навчальних закладах тощо (орієнтовна пам'ятка вивчення управлінської діяльності додається).

Місцеві органи управління освітою вивчають стан організації харчування безпосередньо у дошкільних навчальних закладах:

- під час проведення державної атестації дошкільного навчального закладу (дає можливість комплексно вивчити стан організації харчування в дошкільному навчальному закладі, проводиться не менше одного разу на 10 років, тривалість вивчення може тривати від 3 до 10 днів);

- під час тематичного вивчення (дає можливість скласти уявлення про стан роботи в ряді дошкільних навчальних закладів, тривалість вивчення може продовжуватися 3-5 днів);

- під час вибіркових перевірок, (дає можливість детально вивчити одне з питань організації харчування (наприклад: виконання норм харчування, виховання культурно-гігієнічних навичок тощо); тривалість від декількох годин до 3 днів);

- під час оперативного контролю (дає можливість перевірити питання організації харчування дітей, попередити можливі негативні наслідки; тривалість від декількох годин до 1 дня).

Періодичність вивчення залежить від конкретного стану харчування у дошкільному навчальному закладі, мети надання йому допомоги.

Вивчення стану харчування завжди проводиться в присутності керівника, який безпосередньо відповідає за стан роботи з даного питання в цілому, і кожного працівника, який має відношення до організації харчування.

Успіх вивчення залежить від підготовки до організації перевірки: точність і чіткість поставленої мети, складання плану, детальне ознайомлення з усіма матеріалами, що характеризують роботу дошкільного навчального закладу з даного питання, ознайомлення з висновками і пропозиціями попередніх вивчень.

Після вивчення стану організації харчування оформляються відповідні висновки і пропозиції (вони повинні бути об'єктивними, викладатися чітко, стисло, в певній логічній послідовності, структура повинна відповідати змісту завдань, які ставилися). Не можна обмежуватись лише поверхневим описом або констатацією фактів. Висновки перевірок повинні містити аналітичні матеріали і обов'зково доводитись до відома керівників дошкільних навчальних закладів (орієнтовна пам'ятка вивчення стану організації харчування у дошкільних навчальних закладах додається).

Заступник Міністра В.В. Тесленко

Додаток 1
до листа МОН України
від 21.06.07 N 1/9-394

Пам’ятка
вивчення управлінської діяльності
з питань організації харчування дітей
у дошкільних навчальних закладах

Виконання вимог чинного законодавства  План вивчення питання 
Постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 р. N 1591 "Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах"  - забезпечення виконання норм харчування по основним продуктам харчування в районі, області; 
- аналітична діяльність управління освіти (аналіз з урахуванням заміни продуктів за енергоцінністю, проведення порівняльних аналізів, тощо); 
- організація харчування дітей пільгових категорій, в тому числі постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС; 
- наявність наказів про стан організації харчування, їх об’єктивність, контроль за їх виконанням; 
- системність, плановість проведення перевірок стану організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах 
Закону України "Про дошкільну освіту" (ст. 35);  - наявність розпорядження про встановлення плати для батьків; 
Постанови Кабінету Міністрів України від 26.08.2002 р. N 1243 "Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів"; Постанови Кабінету Міністрів України від 22.06.2005 р. N 507 "Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 26.08.2002 р. N 1243";  - відповідність встановлення плати для батьків різних категорій нормативно-правовим документам 
наказу Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 р. N 667 "Про затвердження Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах";   
наказу Міністерства освіти і науки України від 25.07.2005 р. N 431 "Про внесення змін до Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладів"   
спільного наказу Міністерства охорони здоров"я України, Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 р. N 242/329 "Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах"  - визначення постачальників продуктів харчування і продовольчої сировини (проведення торгів, укладання угод, тощо); 
- розподіл коштів на організацію харчування (позитивні зміни); 
- робота щодо покращення матеріально-технічного забезпечення закладів (наявність програм, плановість поповнення технологічним, холодильним обладнанням, проведення його поточного ремонту, тощо); 
- наявність листів, приписів СЕС щодо порушень в організації харчування, результативність реагування на зауваження та пропозиції; 
- наявність скарг громадян щодо організації харчування, реагування на них; 
- організація медичних оглядів для працівників дошкільних навчальних закладів 
спільного наказу Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров"я України від 17.04.2006 р. N 298/227 "Інструкція з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах"  - заслухання питання стану організації харчування на нарадах керівників, апаратних нарадах, колегіях, систематичність, дієвість, контроль за виконанням їх рішень; 
- проведення контролю за організацією харчування дітей в дошкільних навчальних закладах, його плановість, різновидність, систематичність; організація контролю за виконанням рекомендацій та пропозицій; 
- кадрове забезпечення харчоблоків дошкільних навчальних закладів, наявність вакансій медичних сестер, комірників, кухарів; 
- проведення заходів, спрямованих на підвищення кваліфікації працівників, відповідальних за організацію харчування (курсова перепідготовка різних категорій працівників, методичні об"єднання, семінари, тощо); 
- обізнаність керівників та забезпечення дошкільних навчальних закладів нормативними документами з питань організації харчування; 
- співпраця управління освіти з іншими структурами, організаціями 

Додаток 2
до листа МОН України
від 21.06.07 N 1/9-394

Пам’ятка
вивчення стану організації харчування
у дошкільних навчальних закладах

Питання, які вивчаються  План вивчення питання  Дотримання вимог Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах 
Загальна організація  - встановлення режиму харчування;  П.1.2, 1.3, 1.4 
- наявність меню-вивіски (про денне меню), графіку видачі їжі;  П.1.5 
- зберігання добових проб;  П.1.25 
- організація санітарно-освітньої роботи серед персоналу,батьків з питань організації раціонального харчування, заслуховування питань організації харчування на зборах, радах,тощо;  П.1.24 
- наявність приписів СЕС щодо порушення санітарно-гігієнічного режиму, калорійностї страв, тощо;  П.1.9 
- наявність наказів щодо стану харчування, призначення відповідальних осіб за організацією харчування;   
- наявність аналітичних матеріалів (порівняльних таблиць виконання норм, тощо);   
- проведення контролю за дотриманням посадових обов"язків відповідальних осіб; проходження медичних оглядів   
- організація питного режиму;   
Матеріально-технічне забезпечення  - наявність харчоблоку, комори, овочесховища, тощо; відповідність їх утримання до санітарно-гігієнічних вимог, запас продуктів у коморі;  П.5, 1, 5.2, 5.13, 5.14,
5.15, 1.16, 1.17, 4.5, 4.6, 4.7, 4.10,
4.11, 4.12, 4.13, 4.16, 4.17, 4.18 4.19 
- стан технологічного, холодильного обладнання, його кількість, характеристика робочого стану;   
- забезпечення закладу необхідною кількістю посуду, його маркування та використання за призначенням;  П.5, 2, 1.26 
Дотримання вимог безпеки  - наявність інструкцій щодо правил миття посуду, використання миючих засобів, технологічного обладнання тощо;  П.5.3 
- правильність використання електроприладів тощо 
 
Нормативно-технологічна документація  - наявність примірного двотижневого меню;  П.1.12 
- наявність щоденного меню-розкладу;  П.1.18 
- наявність додаткового меню-розкладу;  П.1.20 
- наявність картотеки страв;  П.1.20 
- відповідність меню-розкладу картотеці страв   
Ведення документації по харчуванню  - зошит обліку відходів;  П.1.21 
- журнал бракеражу готової продукції;  П.1.22 
- журнал обліку виконання норм харчування;  П.1.30 
- журнал бракеражу сирої продукції;  П.1.37, 4.8 
- журнал здоров"я працівників харчоблоку;  П.1.37 
- книга складського обліку;  П.1.38, 4.9 
- заявка на продукти  П.1.15 
Проведення С-вітамінізації  - безпосереднє проведення С-вітамінізації;  П.1.31-1.34 
- запис використання 
Організація дієтичного харчування  - наявність списків дітей, які потребують дієтичного харчування, відповідно до рекомендацій лікаря;  Розділ 3 
- технологія приготування страв; 
- організація харчування дітей пільгових категорій 
Виховання культурно-гігієнічних навичок  - організація чергування дітей;  П.1.7-1.10 
- сервірування столу;  П.1.28 
- дотримання графіку отримання їжі;  П.1.27 
- взаємодія вихователя і помічника вихователя;  П.1.7,1.9 
- використання різних методів і прийомів щодо виховання в дітей культурно-гігієнічних навичок