Увага! Це є застаріла редакція документа. На останню редакцію

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
від 25 березня 2009 р. N 263
Київ

Про порядок переведення
підприємств на резервні види палива

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити Порядок переведення підприємств на резервні види палива, що додається.

2. Уповноважити Міністерство палива та енергетики за поданням НАК "Нафтогаз України" приймати рішення про переведення підприємств на резервні види палива відповідно до щорічних графіків, затверджених Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями.

3. Визнати такими, що втратили чинність:

постанову Кабінету Міністрів України від 8 листопада 1996 р. N 1358 "Про порядок переведення підприємств на резервні види палива під час похолодань";

пункт 2 змін, що вносяться до постанов Кабінету Міністрів України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 8 грудня 1999 р. N 2219 (Офіційний вісник України, 1999 р., N 49, ст. 2411);

пункт 4 змін, що вносяться до постанов Кабінету Міністрів України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2001 р. N 367 (Офіційний вісник України, 2001 р., N 17, ст. 739).

Прем'єр-міністр України Ю.ТИМОШЕНКО

Затверджено
постановою Кабінету Міністрів України
від 25 березня 2009 р. N 263

Порядок
переведення підприємств на резервні види палива

1. Цей Порядок визначає організаційно-правові засади переведення підприємств на резервні види палива під час похолодань в осінньо-зимовий період і у разі настання обставин непереборної сили, що перешкоджають постачанню природного газу в Україну, а також запобігання аваріям на магістральних газопроводах та газових мережах.

2. Переведення підприємств на резервні види палива здійснюється за графіками, що складаються за формою згідно з додатком у розрізі населених пунктів підприємствами, які постачають газ безпосередньо споживачам, погоджуються територіальними органами Державної інспекції з енергозбереження і затверджуються щороку до 15 липня Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями.

До графіків включаються підприємства незалежно від форми власності, що мають резервне паливне господарство і відповідно до встановленого паливного режиму можуть працювати на інших, крім газу, видах палива.

Графіки доводяться до відповідних підприємств та територіальних органів Державної інспекції з енергозбереження для здійснення контролю.

3. На основі графіків переведення підприємств на резервні види палива НАК "Нафтогаз України" складає загальний графік, який погоджується Державною інспекцією з енергозбереження, а також Державною житлово-комунальною інспекцією - в частині переведення на резервні види палива підприємств комунальної теплоенергетики і затверджується щороку до 15 серпня Мінпаливенерго.

Підприємства, включені до загального графіка, укладають договори про постачання резервних видів палива для створення запасу.

4. Запас резервних видів палива на підприємствах повинен підтримуватися в обсязі, необхідному для роботи протягом 10 діб.

5. Добовий обсяг споживання газу підприємствами регіону, які переводяться на резервні види палива, повинен скоротитися не менш як на 30 відсотків обсягу споживання газу населенням, бюджетними організаціями та теплопостачальними підприємствами такого регіону.

6. Контроль за наявністю на підприємствах і поповненням запасу резервних видів палива, технічним станом резервного паливного господарства та обладнання, яке працює на такому паливі, здійснює Державна інспекція з енергозбереження.

Додаток
до Порядку

                                      ЗАТВЕРДЖУЮ
______________________________________________
(найменування органу місцевого самоврядування)

від _____ ______________________ 20____ р.

                              ГРАФІК
переведення підприємств _______________________________
(область, місто)

на резервні види палива протягом опалювального періоду ___/__ року

--------------------------------------------------------------------------------------------
|Поряд-|Наймену-|Місце |Середньо-|Обсяг газу,| Вид | Запас |Техноло-|Запас резервних |
|ковий | вання |розташу-|добовий | що |резерв-|резервних|гічна |видів палива на |
|номер | підпри-|вання | обсяг |вивільня- |ного |видів |броня |час затвердження|
| | ємства | | спожи- | ється |палива |палива, |спожи- |графіка, тонн |
| | | | вання | тис.куб. | |тонн/куб.|вання |----------------|
| | | |газу у |метрів на | |метрів |газу, |фактич-|необхід-|
| | | |грудні- | добу | | |тис.куб.|ний |ний |
| | | |січні за |-----------| | |метрів | | |
| | | |останні |перша|друга| | |на добу | | |
| | | |три роки,|черга|черга| | | | | |
| | | |тис.куб. | | | | | | | |
| | | |метрів | | | | | | | |
--------------------------------------------------------------------------------------------

     ПОГОДЖЕНО

Керівник газорозподільного підприємства _____________________________
(прізвище, підпис)

Керівник газотранспортного підприємства _____________________________

Керівник підрозділу Державної
інспекції з енергозбереження _____________________________

______________
Примітка: 1. Обсяг природного газу, що вивільняється
підприємствами у першу чергу, повинен становити не
менше половини середньодобового обсягу споживання
газу у грудні - січні за останні три роки, тобто бути
достатнім для забезпечення соціальних потреб
населення, бюджетних організацій та теплопостачальних
підприємств регіону у разі незначного зниження
температури зовнішнього середовища.

2. Друга черга передбачає зменшення обсягу споживання
підприємствами газу до обсягу технологічної броні,
необхідної для забезпечення функціонування
підприємств, з метою спрямування вивільненого газу на
задоволення в повному обсязі соціальних потреб
населення, бюджетних організацій та теплопостачальних
підприємств регіону у разі різкого зниження
температури зовнішнього середовища або настання
обставин непереборної сили.

3. Обсяг газу, що становить технологічну броню,
визначається Державною інспекцією з енергозбереження
разом з керівництвом підприємства і повинен
переглядатися щороку.