ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Центральне митне управління лабораторних
досліджень та експертної роботи

ЛИСТ
10.02.2007 N 29/1-11.1/696-ЕП

Київська регіональна митниця

Щодо класифікації згідно з УКТЗЕД товарів:
"Палсгаард 5817" та "Палсгаард 5850"

У Центральному митному управлінні лабораторних досліджень та експертної роботи розглянуто лист Київської регіональної митниці від 12.12.06 N 35/1.2-13/12492 щодо класифікації згідно з УКТЗЕД ( 2371а-14, 2371б-14, 2371в-14, 2371г-14 ) товарів: "Палсгаард 5817" та "Палсгаард 5850".

З зазначеного питання повідомляємо наступне.

Харчові добавки - це природні, ідентичні природним або синтетичні хімічні сполуки, які зазвичай не використовуються в якості харчових продуктів, але які додають в продукти харчування з метою наданням їм заданих якісних показників, а також для прискорення технологічного процесу їх отримання.

Емульгатори, стабілізатори, гелеутворювачі відносяться до групи харчових добавок, які регулюють або формують консистенцію продуктів. До цієї групи харчових добавок відносяться також стабілізаційні системи, які включають декілька компонентів: емульгатор, стабілізатор і загусник та ін. Їх якісний склад, співвідношення компонентів можуть бути дуже різноманітними, що залежить від характеру харчового продукту, його консистенції, технології отримання, умов зберігання.

На підставі представлених документів (Довідка експерта від 01.12.06 N 13.1-699, додатково проведених досліджень щодо вмісту білків в цих продуктах, Сертифікатів якості від фірми-виробника) встановлено, що товар "Палсгаард 5817" - це стабілізаційна система у вигляді порошкоподібної суміші, до складу якої входить яловичий желатин - гелеутворювач (вміст - 65,1%), моно- і дигліцериди жирних кислот (Е471 - емульгатор, стабілізатор), декстроза - (вміст - 16,5+ 0,2% за специфікацією) та цитрат натрію (Е331 - регулятор кислотності, емульгатор, стабілізатор); "Палсгаард 5850" - стабілізаційна системи у вигляді порошкоподібної суміші, основу якої складає модифікований крохмаль (гідроксипропілдикрохмальфосфат Е1442 - стабілізатор) з доданням яловичого желатину (вміст - 27,9%).

Загальними положеннями до групи 38 визначено, що поняття "харчові продукти чи інші речовини, що мають поживну цінність" стосується також харчового желатину товарної позиції 3503 ( 2371б-14 ), декстринів та інших модифікованих крохмалів товарної позиції 3505. Суміші "харчових продуктів чи інших речовин, що мають поживну цінність", які використовуються у виготовленні харчових продуктів або як їх інгредієнти для поліпшення певних властивостей звичайно класифікуються у товарній позиції 2106 ( 2371а-14 ).

Речовини, які використовуються як стабілізатори у харчовій промисловості, та такі, що в іншому місці УКТ ЗЕД ( 2371а-14 ) не зазначені, в залежності від їх складу класифікуються у товарних підкатегоріях 2106 90 92 00 або 2106 90 98 50.

Згідно з Додатковою приміткою 1 до групи 21 ( 2371а-14 ) для продуктів товарних підкатегорій 2106 10 20 00 і 2106 90 92 00 термін "крохмаль" означає також продукти розщеплення крохмалю.

Продуктами розщеплення крохмалю вважаються "декстрини" (Примітка 2 до групи 35 ( 2371б-14 ) - продукти, одержувані шляхом розщеплення крохмалю кислотним гідролізом чи за допомогою ферментів, або обсмажуванням крохмалю з невеликою кількістю хімічних реагентів або без них

Оскільки продукт "Палсгаард 5850" в своєму складі не містить молочних жирів, цукрози, ізоглюкози, глюкози, "крохмалю" (містить гідроксипропілдикрохмальфосфат - модифікований крохмаль, що не вважається "крохмалем") пропонуємо класифікувати його у товарній підкатегорії 2106 90 92 00 згідно з УКТЗЕД ( 2371а-14 ).

Продукт "Палсгаард 5817" (суміш желатину, моно- і дигліцеридів жирних кислот, з умістом декстрози - 16,5+ 0,2% та цитрату натрію) пропонуємо класифікувати у товарній підкатегорії 2106 90 98 50 ( 2371а-14 ).

Начальник Управління І.П.Рамусь