Документ втратив чиннiсть!

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ
14.10.2005 N 11/1-9/12860-ЕП

Начальникам регіональних
митниць
Начальникам митниць
(Крім енергетичної
регіональної митниці)

(Лист втратив чинність на підставі листа
Державної митної служби України
від 08.12.2005 N 11/1-9/15744-
ЕП)

Про митний контроль та митне оформлення м'яса
та м'ясопродукції, що ввозиться в Україну
з метою імпорту та переробки
на митній території України

У зв'язку зі поширенням вірусу "пташиного грипу", з метою запобігання його проникнення на територію України та вжиття протиепідеміологічних заходів, захисту безпеки та здоров'я громадян, а також недопущення забруднення навколишнього природного становища, вимагаю, до окремого розпорядження, забезпечити наступний порядок митного контролю та митного оформлення м'яса та м'ясопродукції, що ввозяться з метою імпорту та переробки на митній території України (далі - м'яса та м'ясопродукції), а також вивозяться після їх переробки на цій території.

1. Відповідно до статті 71 Митного кодексу України від 11.07.02 N 92-IV (далі - Митний кодекс) контроль та митне оформлення м'яса та м'ясопродукції у відповідний митний режим зі сплатою передбачених законодавством податків та зборів здійснювати в митних органах (їх підрозділах), розташованих в пунктах пропуску через державний кордон України для:

автомобільного сполучення, визначених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16.06.03 N 365-р, зі змінами та доповненнями;

залізничного, морського, повітряного та поромного сполучення, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.96 N 938, зі змінами та доповненнями.

2. При переміщенні (ввезенні) м'яса та м'ясопродукції автомобільним транспортом в пунктах пропуску через державний кордон України митне оформлення їх здійснювати із застосуванням додаткових форм митного контролю:

відповідно до статті 27 Митного кодексу ( 92-15 ), з обов'язковим проведенням відповідними службами ветеринарного та санітарно-епідеміологічного контролю, передбачених законодавством в пунктах пропуску через державний кордон України та засвідченням фактів завершення такого контролю;

відповідно до статей 41 та 55 Митного кодексу ( 92-15 ), з обов'язковим проведенням спільного митного огляду товарів з метою ідентифікації кількісних та якісних характеристик цих товарів, заявлених в попередній декларації (далі - ПД), їх фактичним характеристикам та складанням Акту митного огляду;

обов'язковим проведенням звірок із суміжною стороною про товари та транспортні засоби, що переміщуються в пунктах пропуску шляхом:

обміну супровідними листами на кожний транспортний засіб;

обміну копіями завірених митних та товаросупровідних документів;

в пунктах пропуску де обмін інформацією не здійснюється щоденно - ініціювання запитів до суміжних митних органів по кожному транспортному засобу, що переміщує вказані товари (в даному випадку митний контроль не зупиняється, а транспортні засоби до отримання відповіді не затримуються).

Відповідно до пункту 7) статті 41 Митного кодексу ( 92-15 ) з обов'язковим зважуванням транспортних засобів, за наявності робочих ваг.

3. При оформленні документів контролю за доставкою вантажів до митниць призначення за місцем обліку суб'єкта ЗЕД слід звертати увагу на те, чи є цей суб'єкт на момент оформлення цих документів власником товару.

Відповідно до статті 165 Митного кодексу ( 92-15 ) вид заходу гарантування необхідно застосовувати грошову заставу, гарантію банку чи незалежного фінансового посередника.

При цьому обов'язковим є оформлення ПД на всі види товарів м'яса та м'ясопродуктів.

4. Особливості розміщення м'яса та м'ясопродуктів на складах тимчасового зберігання відкритого та закритого типу (далі - СТЗ).

Відповідно до частини 2 статті 108 Митного кодексу ( 92-15 ), до прийняття Кабінетом Міністрів України рішення щодо встановлення для окремих видів товарів інших, ніж встановлені цим кодексом, строків зберігання товарів на СТЗ, встановити граничний термін зберігання м'яса та м'ясопродукції на СТЗ - 10 діб (стаття 85 Митного кодексу).

Продовження терміну перебування м'яса та м'ясопродукції на СТЗ тимчасово не допускається.

5. Особливості митного контролю та митного оформлення м'яса та м'ясопродуктів при розміщенні їх у відповідний митний режим.

При розміщенні м'яса та м'ясопродуктів у митний режим імпорту, митного ліцензійного складу або переробки необхідно:

залучення підрозділів тарифів та митної вартості до здійснення митного контролю та митного оформлення зазначених товарів, в тому числі, з метою перевірки автентичності документів, що подаються до митного оформлення;

з метою чіткого визначення коду товару згідно з УКТЗЕД ( 2371а-14, 2371б-14, 2371в-14, 2371г-14 ) здійснювати відбір та надання проб, відповідно до встановленої процедури, для досліджень до Центральної митної лабораторії;

проведення верифікації сертифікатів про походження товарів;

перевірки автентичності зовнішньоекономічних контрактів, в тому числі шляхом направлення запитів до відповідних митних служб держав-експортерів, в рамках укладених угод про співробітництво в митних справах;

Митне оформлення м'яса та м'ясопродуктів згідно з митним режимом переробки на митній території України з наданням у сплату податків простих авальованих векселів, здійснювати за умови наявності підтвердження комерційного банку про здійснення авалювання таких векселів, та інших заходів, передбачених податковим законодавством.

При розміщенні м'яса та м'ясопродуктів в митний режим переробки на митній території України проводити детальний аналіз поданих до митного оформлення зовнішньоекономічних контрактів з метою підтвердження їх автентичності, в тому числі шляхом ініціювання експертизи контрактів в Мінекономіки України на предмет віднесення операції за цим контрактом до давальницької.

6. При вивезенні за межі митної території України товарів (м'яса та м'ясопродуктів), що перебували на цій території в режимі переробки митний контроль та митне оформлення цих товарів здійснювати в такому порядку.

6.1. Митний орган, що здійснює митне оформлення готової продукції (далі - митниця відправлення), забезпечує проведення комісійного контролю за ідентифікацією, завантаженням та опломбовуванням митним забезпеченням транспортних засобів з цією продукцією. До складу комісії, яка формується на підставі наказу митниці відправлення, обов'язково включаються посадові особи цієї митниці на рівні керівників (заступників керівників) структурних підрозділів митниці, начальника (заступника начальника) відповідного митного поста або підрозділу цієї митниці та посадової особи підрозділу по боротьбі з контрабандою та порушенням митних правил.

6.2. Митниця відправлення забезпечує відбір та надання проб давальницької сировини та готової продукції, виробленої з неї, відповідно до встановленої процедури для досліджень до Центральної митної лабораторії.

6.3. Митниця відправлення в строк, що не перевищує 2 годин після оформлення вантажної митної декларації (далі - ВМД) на окремі види готової продукції, яка вивозиться за межі митної території України, інформує за формою, наведеною в додатку до цього листа, каналами оперативного зв'язку митний орган, через пункт пропуску якого передбачається вивезення (далі - митниця призначення) продукції, про її направлення до цього митного органу.

6.4. Митниця призначення забезпечує проведення комісійної перевірки результатів митного оформлення з обов'язковим оглядом продукції. До складу комісії, яка формується на підставі наказу митниці призначення, обов'язково включаються посадові особи цієї митниці на рівні керівників (заступників керівників) структурних підрозділів митниці, начальника (заступника начальника) відповідного митного поста або підрозділу митниці та посадової особи підрозділу по боротьбі з контрабандою та порушенням митних правил.

6.5. Результати роботи комісій, створених згідно з пп. 6.1 і 6.4 цього листа, відображається шляхом вчинення на зворотному боці відповідного аркуша ВМД, що залишається в справах митного органу, запису "Правильність здійснення митного оформлення підтверджено", який завіряється підписами із зазначенням їх прізвища, імені та по батькові.

6.6. Якщо митниця відправлення є одночасно й митницею призначення, то комісійні контроль і перевірка проводяться під час митного оформлення та під час пропуску вантажу.

7. Начальникам регіональних митниць, митниць:

7.1. Забезпечити щоденний аналіз інформації щодо вантажів м'яса та м'ясопродукції, що очікуються суб'єктами ЗЕД, акредитованими в зоні діяльності відповідного митного органу. Аналіз проводити на підставі щоденної інформації відділів контролю за переміщенням товарів митниці на підставі оформлених за попередню добу ПД на ці вантажі.

7.2. Забезпечити обов'язкову участь відділів контролю митної вартості та номенклатури в проведенні оформлення ПД на товари м'яса та м'ясопродукції з метою визначення можливих факторів ризику при здійсненні наступного митного оформлення та здійснення попереднього аналізу та попередньої перевірки документів, що прямо або опосередковано підтверджують правильність кодування м'яса та м'ясопродукції та їх митну вартість.

7.3. Включити до функціональних обов'язків одного із заступників начальника регіональної митниці, митниці обов'язки щодо здійснення загальної координації заходів та контролю, пов'язаних з митним контролем й митним оформленням м'яса та м'ясопродукції.

7.4. Покласти функції по здійсненню митного оформлення м'яса та м'ясопродукції, що ввозиться на митну територію України в митному режимі імпорту суб'єктами підприємницької діяльності, на окремо визначені підрозділи регіональних митниць, митниць (митний пост, вантажний відділ тощо), який повинен бути визначений наказом начальника митного органу. Кількість таких підрозділів встановити з розрахунку по одному підрозділу в зоні діяльності регіональної митниці, митниці.

7.5. Визначити мінімальну кількість СТЗ для можливості зберігання на них м'яса та м'ясопродукції та погодити питання зберігання зазначених товарів на них з місцевими органами ветеринарного контролю.

7.6. У разі виявлення в процесі переміщення через митний кордон України або при здійсненні митного оформлення м'яса та м'ясопродукції порушень, вживати невідкладних заходів, передбачених законодавством, в тому числі статтею 37 Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" ( 959-12 ), зі змінами та доповненнями.

8. З метою підвищення рівня відповідальності за результати митного контролю та митного оформлення м'яса та м'ясопродукції встановити, що керівник відповідного підрозділу митного органу (або особа, яка його заміщує) після завершення митного оформлення вказаних товарів здійснює перевірку правильності оформлення та на зворотному боці 1 примірнику ВМД вчиняє запис "З результатами митного контролю та митного оформлення згоден", який завіряє власним підписом.

Голова Служби О.Б.Єгоров

Додаток
до листа Держмитслужби
України
14.10.2005
N 11/1-9/12860-ЕП

                             ПЕРЕЛІК
окремих видів готової продукції,
яка оформлена ________________ митницею
та направлена на адресу _____________ митниці

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
| N |Реквізи |Експортер |Інформація про |Реквізити |Строк доставки |Визначений|Інформація |
|з/п|ВМД | |окремі види готової |транспортних |товарів у митницю |митницею |про |
| | | |продукції |засобів, |призначення |відправ- |накладене |
| | | | |якими | |лення |митне |
| | | | |переміщуються| |пункт |забезпечення|
| | | | |окремі види | |пропуску |(запірно |
| | | | |готової | |через |пломбувальні|
| | | | |продукції | |державний |пристрої |
| | | | | | |кордон |нового |
| | | | | | |України |зразка) |
|---+----------+------------+--------------------+-------------+------------------+----------+------------|
| |Дата|Номер|Назва|Код за|Код за|Кіль- |Митна |Вид|Державний|Установ-|Очікува- |Назва|Код |Кіль-|Рекві-|
| | | | |ЄДРПОУ|УКТЗЕД|кість,|вар- |ТЗ |номер ТЗ |лений |ний | | |кість|зити |
| | | | | | |тис. |тість,| | |митницею|(розра- | | | | |
| | | | | | |тонн |тис. | | |відправ-|хунковий)| | | | |
| | | | | | | |грн. | | |лення |строк | | | | |
| | | | | | | | | | |строк | | | | | |
| | | | | | | | | | |доставки| | | | | |
|---+----+-----+-----+------+------+------+------+---+---------+--------+---------+-----+----+-----+------|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
|---+----+-----+-----+------+------+------+------+---+---------+--------+---------+-----+----+-----+------|
| | | | | | | | | | | | | | | | |
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------