КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
від 2 червня 2000 р. N 868
Київ

Про деякі питання державного
регулювання виробництва і реалізації цукру

( Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ
N 1977 від 25.12.
2002
N 117 від 04.02.20
04 )

На виконання Закону України "Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру" ( 758-14 ) Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Установити граничний розмір квоти поставки цукру на внутрішній ринок у період з 1 вересня 2000 р. до 1 вересня 2001 р. 1600 тис. тонн.

( Пункт 2 втратив чинність на підставі Постанови КМ N 1977 від 25.12.2002 )

3. Установити, що Міністерство аграрної політики та Міністерство економіки здійснюють повноваження з проведення заходів щодо регулювання виробництва і реалізації цукру.

4. Затвердити такі, що додаються:

Положення про порядок формування квот поставки цукру на внутрішній ринок і за міжнародними договорами, визначення та розподіл обсягів вирощування цукрових буряків і виробництва цукру в межах цих квот;

Порядок визначення мінімальних цін на цукрові буряки та цукор.

5. Міністерству аграрної політики, Міністерству економіки і Міністерству фінансів за погодженням з Національним банком:

розробити і подати у двомісячний термін Кабінетові Міністрів України проект Порядку кредитування виробників цукрових буряків та цукру;

для забезпечення поточних розрахунків, пов'язаних з постачанням та переробкою цукрової сировини, вирішити питання про відкриття цукровим заводам та бурякосіючим господарствам спеціальних рахунків з установленням особливого порядку використання коштів, що накопичуватимуться на цих рахунках.

6. Державному комітетові статистики за поданням Міністерства аграрної політики розробити і затвердити до 1 вересня 2000 р. форму державної статистичної звітності щодо стану реалізації цукру суб'єктами підприємницької діяльності незалежно від форми власності.

7. Визнати такими, що втратили чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 24 травня 1997 р. N 490 "Про регулювання ринку цукру" (Офіційний вісник України, 1997 р., число 21, с. 58) та від 4 серпня 1997 р. N 814 "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 24 травня 1997 р. N 490" (Офіційний вісник України, 1997 р., число 32 с. 2).

8. Контроль за виконанням умов виробництва та реалізації цукру, що встановлені Законом України "Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру", покласти на Міністерство аграрної політики, Міністерство економіки та з питань європейської інтеграції, Державну інспекцію з контролю за цінами, Державну податкову адміністрацію (в межах її компетенції), Раду міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київську та Севастопольську міські державні адміністрації. ( Пункт 8 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 117 від 04.02.2004 )

9. Контроль за виконанням цієї постанови покласти на Віце-прем'єр-міністра України Гладія М.В.

Прем'єр-міністр України В.ЮЩЕНКО

( Додаток втратив чинність на підставі Постанови КМ N 1977 від 25.12.2002 )

Затверджено
постановою Кабінету Міністрів України
від 2 червня 2000 р. N 868

Положення
про порядок формування квот поставки цукру на внутрішній ринок
і за міжнародними договорами, визначення та розподіл обсягів
вирощування цукрових буряків і виробництва цукру
в межах цих квот

1. Це Положення встановлює порядок формування квоти поставки цукру на внутрішній ринок (квота "А"), квоти поставки цукру за міжнародними договорами (квота "В") та обсягів цукру, виробленого понад квоти "А" і "В" і призначеного для реалізації його власниками виключно за межами країни (квота "С"), визначення та розподілу обсягів вирощування цукрових буряків для виробництва цукру в межах квот "А" і "В" та виробництва цукру в межах цих квот.

2. У цьому Положенні терміни "квота "А", "квота "В" і "квота "С" вживаються у значеннях Закону України "Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру" ( 758-14 ).

3. Для формування квоти "А" беруться до уваги такі показники:

науково обгрунтовані норми споживання цукру;

очікувані залишки цукру станом на 1 вересня поточного року;

обсяги цукру, що можуть бути реалізовані протягом одного року з урахуванням попиту внутрішнього ринку;

роздрібна ціна на цукор;

обсяги виробництва цукру в середньому за останні 5 років;

обсяги імпортування цукру та цукровмісних продуктів, цукрозамінників та підсолоджувачів;

рівень попиту на цукор.

Інформація за такими показниками надається МОЗ, Держкомстатом, Держмитслужбою в межах їх повноважень Мінекономіки та Міністерству аграрної політики.

4. Квота "В" формується відповідно до зобов'язань держави на експортні поставки за міжнародними договорами.

5. Мінекономіки та Міністерство аграрної політики вносять до Кабінету Міністрів України пропозиції щодо визначення граничних розмірів квот "А" і "В", що підлягають затвердженню на наступний рік до 1 грудня поточного року.

6. Обсяги реалізації цукру за квотою "С" формуються його власниками самостійно з урахуванням необхідних ресурсів для виконання зобов'язань за квотами "А" і "В".

7. Бурякосіючі господарства подають органам державної статистики інформацію про обсяги вирощування цукрових буряків, передбачені договорами, що укладаються з цукровими заводами станом на 1 червня поточного року.

8. Цукрові заводи щомісяця починаючи з 1 вересня 2000 р. подають органам державної статистики протягом всього періоду переробки цукрових буряків інформацію про обсяги виробництва цукру (квот "А", "В" і "С") для її узагальнення Держкомстатом та Міністерством аграрної політики.

9. Обсяги вирощування цукрових буряків для виробництва цукру в межах квот "А" та "В" визначаються щороку Міністерством аграрної політики.

10. Міністерство аграрної політики виходячи з установлених Кабінетом Міністрів України граничних розмірів квот "А" і "В" провадить непізніше 1 січня наступного року розподіл обсягів виробництва цукру між цукровими заводами на конкурсних умовах згідно з поданими заявками та з урахуванням пропозицій обласних асоціацій цукрової промисловості, погоджених з облдержадміністраціями.

Розгляд заявок здійснюється з урахуванням таких показників:

забезпечення цукросировиною (не менш як на 45 діб);

розміри витрат на переробку цукрових буряків (не вище розрахункового для встановленої мінімальної ціни на цукор);

обсяги вирощування цукрових буряків на 1 гектар та виробленого з них цукру;

обсяги виробництва цукру в середньому за останні 5 років;

ступінь вилучення цукру з цукрових буряків;

потужність заводу;

виробництво цукру згідно з розподіленими обсягами в межах квоти "А" за попередній рік;

обсяги експортування цукру за попередній рік.

11. Обласні та районні держадміністрації на підставі доведених цукровим заводам обсягів виробництва цукру розподіляють між бурякосіючими господарствами обсяги вирощування цукрових буряків базисної цукристості (16 відсотків) для виробництва цукру в межах квот "А" і "В" з урахуванням таких показників:

середня урожайність цукрових буряків за останні 5 років;

середня цукристість за останні 5 років;

розмір витрат на вирощування цукрових буряків (не вище розрахункового для встановленої мінімальної ціни на цукрові буряки).

12. Бурякосіючі господарства, які виконали свої зобов'язання за розподіленими обсягами вирощування цукрових буряків для виробництва цукру в межах квот "А" і "В" та мають їх лишок, можуть залучатися до забезпечення виконання зобов'язань інших бурякосіючих господарств за погодженням з ними і цукровими заводами та з укладенням відповідних договорів.

Затверджено
постановою Кабінету Міністрів України
від 2 червня 2000 р. N 868

Порядок
визначення мінімальних цін на цукрові буряки та цукор

1. Цей Порядок установлює основні вимоги щодо визначення і затвердження мінімальних цін на цукрові буряки, що поставляються для виробництва цукру в межах квоти його поставки на внутрішній ринок (квота "А") і за міжнародними договорами (квота "В"), та мінімальних цін на цукор квоти "А".

2. У цьому Порядку терміни "мінімальна ціна на цукрові буряки", "мінімальна ціна на цукор", "квота "А" і "квота "В" вживаються у значеннях Закону України "Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру" (758-14 ).

3. Мінімальна ціна на цукрові буряки визначається з урахуванням нормативних витрат, пов'язаних з виробництвом 1 тонни цукрових буряків у заліковій вазі базисної цукристості 16 відсотків на умовах франко-поле, і мінімального прибутку та податку на додану вартість.

Для визначення фактичних мінімальних цін на цукрові буряки у разі відхилення їх цукристості від базисної застосовуються коефіцієнти перерахунку цін згідно з додатком.

Для визначення фактичних мінімальних цін на цукрові буряки заокруглення цін здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26 серпня 1996 р. N 1002 "Про переоцінку товарів (робіт, послуг) та механізм контролю за переглядом цін та формуванням вартісних показників в умовах грошової реформи".

4. Мінімальна ціна на цукор визначається з урахуванням мінімальної ціни на цукрові буряки з базисною цукристістю 16 відсотків та нормативних витрат, пов'язаних з виробництвом 1 тонни цукру, що відповідає вимогам установлених стандартів, на умовах франко-станція відправлення, і з урахуванням мінімального прибутку та податку на додану вартість.

5. Мінімальна ціна на цукрові буряки, які поставляються для виробництва цукру квот "А" і "В", та мінімальна ціна на цукор квоти "А" і умови їх застосування визначаються щороку Кабінетом Міністрів України за пропозицією Міністерства аграрної політики, погодженою з Мінекономіки, і встановлюються до 1 січня наступного року із застосуванням щомісячних індексів інфляції.

Міністерство аграрної політики за погодженням з Мінекономіки вносить Кабінетові Міністрів України щороку до 1 грудня з необхідними обгрунтуваннями і розрахунками пропозиції щодо зміни (перегляду) зазначених мінімальних цін.

6. Затверджені мінімальні ціни на цукрові буряки та цукор є обов'язковими для всіх суб'єктів підприємницької діяльності незалежно від форми власності для визначення ціни на цукрові буряки та цукор під час укладання угод купівлі-продажу.

Додаток
до Порядку про визначення мінімальних цін
на цукрові буряки та цукор

Коефіцієнти
перерахунку ціни 1 тонни цукрових буряків
залежно від рівня їх цукристості

Цукристість
 
Коефіціент перерахунку  Цукристість
 
Коефіціент перерахунку  Цукристість
 
Коефіціент перерахунку 
13,0  0,750  15,4  0,950  17,8  1,150 
13,1  0,758  15,5  0,958  17,9  1,158 
13,2  0,767  15,6  0,967  18,0  1,167 
13,3  0,775  15,7  0,975  18,1  1,175 
13,4  0,783  15,8  0,983  18,2  1,183 
13,5  0,792  15,9  0,992  18,3  1,192 
13,6  0,800  16,0  1,000  18,4  1,200 
13,7  0,808  16,1  1,008  18,5  1,208 
13,8  0,817  16,2  1,017  18,6  1,217 
13,9  0,825  16,3  1,025  18,7  1,225 
14,0  0,833  16,4  1,033  18,8  1,233 
14,1  0,842  16,5  1,042  18,9  1,242 
14,2  0,850  16,6  1,050  19,0  1,250 
14,3  0,858  16,7  1,058  19,1  1,258 
14,4  0,867  16,8  1,067  19,2  1,267 
14,5  0,875  16,9  1,075  19,3  1,275 
14,6  0,883  17,0  1,083  19,4  1,283 
14,7  0,892  17,1  1,092  19,5  1,292 
14,8  0,900  17,2  1,100  19,6  1,300 
14,9  0,908  17,3  1,108  19,7  1,308 
15,0  0,917  17,4  1,117  19,8  1,317 
15,1  0,925  17,5  1,125  19,9  1,325 
15,2  0,933  17,6  1,133  20,0  1,333 
15,3  0,942  17,7  1,142