Як відобразити норми природного убутку
в бухгалтерському та податковому обліку
Придбання товару
Одним з найважливіших при придбанні товару є етап його приймання. На сьогодні основним нормативним документом, що регулює приймання товару від постачальників, є Інструкція П-6. Розглянемо деякі основні її положення.
По-перше, приймання продукції здійснюється особами, уповноваженими на те керівником чи заступником керівника підприємства-одержувача. Ці особи несуть відповідальність за суворе дотримання правил приймання продукції. У зв'язку з цим на підприємстві повинен бути наказ керівника, в якому зазначені поіменно особи, що допускаються до приймання продукції.
По-друге, приймання продукції за кількістю здійснюється за товаротранспортними й супровідними документами (рахунком-фактурою, специфікацією, описом, пакувальними ярликами тощо) відправника (виготовлювача). Якщо зазначених документів немає, приймання продукції не припиняється, але складається акт про фактичну наявність продукції, де зазначається, яких документів немає. Акти приймання продукції за кількістю реєструються і зберігаються в порядку, встановленому на підприємстві-одержувачі.
По-третє, якщо при прийманні продукції виявлено нестачу (розбіжності з документами), то одержувач зобов'язаний зупинити подальше приймання. Відповідальні особи складають акт про виявлену нестачу продукції та підписують його. Зазначимо, що відповідальні особи, які приймають товар, мають право засвідчувати своїм підписом тільки ті факти, які встановлені лише з їх участю. Запис в акті даних, не встановлених безпосередньо учасниками приймання, забороняється.
По-четверте, розбіжність фактичної кількості продукції і визначеної в супровідних документах допускається в розмірах природного убутку.
Приклад 1
Підприємство "А" здійснило оплату підприємству "Б" за пиво, алкогольні напої, квас у бочках на суму 10000грн. Підприємство "Б" відвантажило продукцію підприємству "А" 10 жовтня 2002 року. Підприємство "А" прийняло продукцію згідно з Інструкцією П-6 11 жовтня 2002 року. Під час приймання товару було виявлено бій скляної тари. Відстань від постачальника до одержувача - 500 км. Товар перевозився автомобільним транспортом.
Відповідно до додатка 10 до Наказу N 88, норми природного убутку (бою) на алкогольні та безалкогольні напої при транспортуванні автомобільним транспортом до 100 км становлять 0,02 відсотка незалежно від пори року. При перевезенні зазначених товарів на відстань понад 100 км за кожні наступні 100 км норми природного убутку збільшуються на 0,01 відсотка.
Здійснимо необхідні розрахунки. Норма природного убутку при перевезенні навідстань до 100 км - 20 грн (10000 х 0,02%). Норма природного убутку при перевезенні навідстань від 100 км до 500 км - 40 грн (10000 х 0,04%). Отже, норма природного убутку для нашого прикладу становить 60 грн (20 грн + 40 грн).
Хоча національними стандартами бухобліку й не нормовано відображення природного убутку, що виникає в процесі придбання товару, певні висновки з положень стандартів зробити все ж можна. Так, у П(С)БО 9 чітко визначено, що до первісної вартості запасів не включаються понаднормові втрати і нестачі запасів. Але в П(С)БО 9 нічого не говориться про вартість товару в межах норм природного убутку. До того ж, п. 9 цього П(С)БО передбачає, що первісна вартість запасів, придбаних за плату, складається також із суми, що сплачується згідно з договором постачальнику (за мінусом непрямих податків).
Отже, з нашої точки зору, нормовані втрати товарів (норми природноіо убутку) повинні включатися до первісної вартості товару і тим самим збільшувати її. Це цілком логічно, адже постачальник, як і передбачалося умовами договору, відвантажує покупцеві товар належної якості і на всю суму, сплачену,покупцем. Отже, такий убуток товару є нормальним природним явищем, яке не залежить від когось особисто, тож ніхто цю нестачу й не відшкодовуватиме. П(С)БО 9 не забороняє відносити нормативні втрати на збільшення первісної вартості товару.
Втрати товарів у межах норм природного убутку повинні включатися до первісної вартості товару і тим самим збільшувати її: адже постачальник, як і передбачалося умовами договору, відвантажує покупцеві товар належної якості і на всю суму, сплачену покупцем.
Приклад 2
Підприємство "А" має намір придбати в підприємства "Б" партію пива - 200 пляшок на суму 300 грн. Під час транспортування 2 пляшки пива розбилися. Було підраховано, що така втрата вкладається у межі норм природного убутку. Отже, незважаючи на те,
що товару стало на 2 пляшки менше, загалом його вартість все одно становить 300 грн, але одиниця вартості цього товару збільшиться й становитиме вже не 1,50 грн, а 1,52 грн.
Наведемо приклад відображення в бухгалтерському обліку підприємства списання природного убутку при прийманні товару.
Приклад З
Торговельне підприємство "А" отримало:
1. З оптового складу підприємства "Б" таку продукцію:
мінеральну воду "Столову" в скляних пляшках на суму 24000 грн (ут. ч. ПДВ - 4000 грн);
майонез "Провансаль" у скляних банках на суму 9000 грн (у Т..Ч. ПДВ 1500 грн).
Додаткові дані Продукція доставлялася автомобільним транспортом постачальника. Відстань від підприємства "А" до підприємства "Б" -300 км.
Під час приймання товару було виявлено бій пляшок з мінеральною водою "Столова" на суму 120 грн (у т. ч. ПДВ - 20 грн) та банок з майонезом "Провансаль" на суму 60 грн, у т. ч. ПДВ - 10 грн.
2. З оптового складу підприємства Т" отримано таку продукцію:
мінеральну воду "Лікувальну" в скляних пляшках на суму 12000 грн (у т. ч. ПДВ - 2000 грн);
кетчуп "Шашличний" у скляних банках на суму 6000 грн (в. т. ч. ПДВ 1000 грн).
Додаткові дані Продукція доставлялася автомобільним транспортом постачальника.
Підприємство "А" і підприємство Т" розміщені в одному місті (відстань від одного підприємства до другого менше 25 км).
Під час приймання товару було виявлено бій пляшок з мінеральною водою "Лікувальна" на суму 24 грн, у т. ч. ПДВ 4 грн, та банок з кетчупом "Шашличний" на суму 6 грн, у тому числі ПДВ - 1 грн.
Проведемо розрахунки нормативних втрат від бою скляної тари з харчовими товарами при транспортуванні автомобільним та гужовим транспортом згідно з умовами нашого прикладу (див. таблицю 1). Норми втрат залежно від виду товару та відстані визначені в додатку 12 до Наказу N 88.
Таблиця 1.
+--------------------------------------------------------------------------+
¦Назва ¦Відста-¦Втрати від бою ¦Розрахунок втрат за ¦Сума втрат, грн ¦
¦товару ¦нь ¦у всіх видах ¦нормами природного +-----------------¦
¦ ¦перевез¦транспортної ¦убутку ¦ За ¦Понад ¦
¦ ¦ення,км¦тари, % ¦ ¦нормами,¦норми, ¦
¦ ¦ ¦ ¦ ¦ грн ¦грн ¦
+----------+-------+----------------+--------------------+--------+--------¦
¦МВ ¦300 ¦0,07 + за кожні ¦1. 24000 х 0,07% = ¦ ¦ ¦
¦"Столова" ¦ ¦наступні 50 км ¦16,80 грн 2. 300 - ¦ 24 ¦ ¦
¦ ¦ ¦норма збільшуєть¦2. 300-50=250 км ¦ ¦120-24 ¦
¦ ¦ ¦ся на 0,01 ¦3. 250/50х0,01=0,05%¦ ¦= 96 ¦
¦ ¦ ¦ ¦4. 24000 х 0,03 = ¦ ¦ ¦
¦ ¦ ¦ ¦7,20 ¦ ¦ ¦
¦ ¦ ¦ ¦5. 16,80+7,20=24грн ¦ ¦ ¦
+----------+-------+----------------+--------------------+--------+--------¦
¦М. "Прова-¦300 ¦0,05 ¦9000 х 0,05% = 4,5 ¦ 4,5 ¦55,50 ¦
¦нсаль" ¦ ¦ ¦грн ¦ ¦ ¦
+----------+-------+----------------+--------------------+--------+--------¦
¦МВ "Лікува¦ До 25 ¦0,06 ¦12000х0,06% = 7,20 ¦ 7,20 ¦16,80 ¦
¦льна" ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
+----------+-------+----------------+--------------------+--------+--------¦
¦"Шашличний¦До 25 ¦0,04 ¦6000 х 0,04% = 2,40 ¦ 2,40 ¦3,60 ¦
¦" К. ¦ ¦ ¦грн ¦ ¦ ¦
+--------------------------------------------------------------------------+
Відображення бухгалтерського та податкового обліку господарських операцій прикладу покажемо в таблиці 2.
Таблиця 2.
+----------------------------------------------------------------------------+
¦ N ¦ ¦Бухгалтер¦Сума ¦Податковий ¦
¦ з/¦ Зміст ¦ський ¦ ¦облік ¦
¦ п¦ господарських операцій ¦ облік ¦ ¦ ¦
¦ ¦ +---------¦ +-----------¦
¦ ¦ ¦Дт ¦Кт ¦ ¦ВД ¦ВВ ¦
+---+--------------------------------------------+----+----+-----+-----+-----¦
¦ 1 ¦Оприбутковано майонез "Провансаль" ¦281 ¦ 631¦7500 ¦ ¦7500 ¦
+---+--------------------------------------------+----+----+-----+-----+-----¦
¦ 2 ¦ Відображено податковий кредит (ПДВ) ¦641 ¦ 631¦1500 ¦ ¦ ¦
+---+--------------------------------------------+----+----+-----+-----+-----¦
¦ 3 ¦Оприбутковано МВ "Столова" ¦281 ¦631 ¦20000¦ ¦20000¦
¦ ¦зобов'язань ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
+---+--------------------------------------------+----+----+-----+-----+-----¦
¦ 4¦ Відображено податковий кредит (ПДВ) ¦641 ¦631 ¦4000 ¦ ¦ ¦
+---+--------------------------------------------+----+----+-----+-----+-----¦
¦ 5 ¦Оприбутковано МВ "Лікувальна" ¦ 281¦631 ¦10000¦ ¦10000¦
+---+--------------------------------------------+----+----+-----+-----+-----¦
¦ 6¦ Відображено податковий кредит (ПДВ) ¦641 ¦631 ¦2000 ¦ ¦ ¦
+---+--------------------------------------------+----+----+-----+-----+-----¦
¦ 7 ¦Оприбутковано кетчуп "Шашличний" ¦281 ¦631 ¦5000 ¦ ¦ ¦
+---+--------------------------------------------+----+----+-----+-----+-----¦
¦ 8 ¦Відображено податковий кредит (ПДВ) ¦311 ¦681 ¦8400 ¦7000 ¦ ¦
+---+--------------------------------------------+----+----+-----+-----+-----¦
¦ 9 ¦Перераховано кошти постачальникам за товар ¦641 ¦631 ¦1000 ¦ ¦ ¦
+---+--------------------------------------------+----+----+-----+-----+-----¦
¦ 10¦Списано вартість втраченого товару в межах ¦ 23 ¦281 ¦31,75¦ ¦ ¦
¦ ¦норм природного убутку на витрати ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
¦ ¦підприємства ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
+---+--------------------------------------------+----+----+-----+-----+-----¦
¦ 11¦Відображено понаднормо ву суму убутку ¦947 ¦281 ¦143,2¦ ¦ ¦
¦ ¦ ¦ ¦ ¦5 ¦ ¦ ¦
+---+--------------------------------------------+----+----+-----+-----+-----¦
¦ 12¦Зменшено валові витрати на суму понаднормово¦ ¦ ¦ ¦ ¦-143,¦
¦ ¦го убутку ¦ ¦ ¦ ¦ ¦25 ¦
+---+--------------------------------------------+----+----+-----+-----+-----¦
¦ 13¦Стороно суму податкового кредиту з ПДВ щод ¦641 ¦631 ¦28,65¦ ¦ ¦
¦ ¦товару, втраченого понад норми природного ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
¦ ¦убутку ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
+---+--------------------------------------------+----+----+-----+-----+-----¦
¦ 14¦Віднесено на витрати суму ПДВ, сплачено у ¦947 ¦631 ¦28,65¦ ¦ ¦
¦ ¦вартості товару, втраченого понад норми ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
¦ ¦природного убутк ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
+---+--------------------------------------------+----+----+-----+-----+-----¦
¦ 15¦Зараховано на позабалансовий рахунок варті- ¦072 ¦ - ¦171,9¦ ¦ ¦
¦ ¦сть товару, втраченого понад норми природно-¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
¦ ¦го убутку ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
+---+--------------------------------------------+----+----+-----+-----+-----¦
¦ 16¦ Списано наприкінці звітного періоду нестачу¦791 ¦947 ¦171,9¦ ¦ ¦
¦ ¦товару, що перевищує норми природного убутку¦ ¦ ¦0 ¦ ¦ ¦
¦ ¦, на фінансовий результат ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
+---+--------------------------------------------+----+----+-----+-----+-----¦
¦ 17¦Виставлено претензію постачальнику ¦374*¦716 ¦171,9¦ ** ¦ ¦
+---+--------------------------------------------+----+----+-----+-----+-----¦
¦ 18¦Отримано компенсацію за заявленою претензією¦311 ¦374*¦171,9¦ ¦ ¦
+---+--------------------------------------------+----+----+-----+-----+-----¦
¦ 19¦Списано з позабалансового рахунка вартість ¦ ¦ ¦171,9¦ ¦ ¦
¦ ¦втраченого товару ¦ - ¦072 ¦ ¦ ¦ ¦
+---+--------------------------------------------+----+----+-----+-----+-----¦
¦ 20¦Суму доходу від раніше списаних активів ¦716 ¦791 ¦171,9¦ ¦ ¦
¦ ¦віднесено на фінансовий результат ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
¦ ¦підприємства ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
+----------------------------------------------------------------------------¦
¦ * - Якщо у втраті товару винна матеріально відповідальна особа покупця ¦
¦то замість субрахунка 374 "Розрахунки за претензіями" застосовують¦
¦субрахунок 375 "Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків" ¦
¦ ¦
¦ ** - Відповідно до пп. 4.2.3 Закону про прибуток, суми коштів або¦
¦вартість майна, отримані платником податку за рішенням суду (арбітражного¦
¦суду) або внаслідок задоволення претензій у порядку, встановленому¦
¦законодавством як компенсація прямих ви- трат або збитків, понесених таким¦
¦платником податку в результаті порушення його прав та інтересів, що ¦
¦охороняються законом, у разі якщо вони не були віднесені таким платником¦
¦податку до складу валових витрат, або відшкодовані за рахунок коштів¦
¦страхових резервів, не включаються до складу валового доходу. ¦
+----------------------------------------------------------------------------+
Зберігання та реалізація товару на підприємстві
При визначенні норм природного убутку товару при його зберіганні на підприємстві слід користуватися положеннями Наказу N 88, зокрема додатками 1 та 2 (Норми природного убутку продовольчих товарів у роздрібній мережі державної та кооперативної торгівлі та Інструкція з їх застосування) та додатками 3 і 4 (Норми природного убутку продовольчих товарів при зберіганні на складах і базах роздрібних торговельних організацій та організацій громадського харчування та Інструкція з їх застосування).
Розгляньмо деякі основні положення цих інструкцій.
Норми природного убутку встановлені на стандартні товари, які реалізуються на вагу, у відсотках до їх роздрібного обороту на відшкодування втрат, що утворюються при зберіганні товарів у підсобному приміщенні та на прилавках, а також при підготовці до продажу і продажу товарів внаслідок: усушки; розпилу; розкришення, яке виникає при продажу товарів, за винятком карамелі обсипної і цукру-рафінаду; витікання (танення, просочування); розливу при перекачуванні і продажу рідких товарів; витрат речовин на дихання (борошно, крупа). Крім того, у ці норми також включаються: маса полімерної плівки, фольги і пергаменту, які видаляються при продажу, сирів, що надійшли запакованими у зазначені матеріали, а також кінці оболонок, шпагат і металеві затискачі, які видаляють при підготовці до продажу ковбасного копченого сиру.
Затверджені норми є граничними і застосовуються лише в тих випадках, коли під час перевірки фактичної наявності товарів виявиться недостача порівняно з обліковими залишками.
У магазинах самообслуговування, включаючи універсами, а також у магазинах інших типів при торговій площі понад 400 кв. м застосовуються ті ж норми природного убутку, що й для магазинів першої групи*. В інших магазинах і ятках застосовуються норми, встановлені для другої групи магазинів.
Норми природного убутку застосовуються лише до товарів, проданих за звітний період, незалежно від терміну їх зберігання у роздрібному торговельному підприємстві.
Списання природного убутку товарів може здійснюватися лише після інвентаризації товарів на основі відповідного розрахунку. Виявлений природний убуток товарів списується за фактичними розмірами, але не вище встановлених норм та за цінами, за якими товари було оприбутковано. Найчастіше товар у роздрібній торгівлі обліковується за продажними цінами. Отже, за цими цінами він і списується з матеріально відповідальних осіб. Розраховуючи суму, яку треба списати з матеріально відповідальної особи (понад нормативний убуток) або включити до складу витрат підприємства (нормативний убуток), слід визначити втрати підприємства, без торгової націнки.
Україна не встановила власних, "незалежних" норм природного убутку. Тому поки що ми застосовуємо старі, ще радянські норми, встановлені наказами Міністерства торгівлі СРСР.
* - Категорія магазину ("люкс", "вища", "перша", "друга") встановлюється відповідно до Методичних рекомендацій про атестацію об'єктів роздрібної торгівлі та порядок віднесення їх до певних атестаційних категорій, затверджених наказом Мінекономіки України від 19.09.2002 р. N 276.
Приклад 4
Спеціалізований магазин "Кондитерські вироби" реалізував у період з 1 липня 2002 року до 1 січня 2003 року кондитерських виробів на суму 150000 грн (у тому числі ПДВ - 25000 грн, торгова націнка
(31,6%) - 30000 грн). За результатами інвентаризації виявлено недостачі на загальну суму 550 грн.
Розрахуємо недостачу в межах норм природного убутку (див. табл. 3).
Таблиця З
+--------------------------------------------------------------------------+
¦ N ¦Найменування товару ¦Реалізовано товару ¦Норми природного убутку ¦
¦з/п ¦ +-------------------+------------------------¦
¦ ¦ ¦Кількість ¦ Сума, ¦ % ¦ Сума, грн ¦
¦ ¦ ¦ (кг) ¦ грн ¦ ¦ ¦
+----+------------------------+----------+--------+------+-----------------¦
¦ 1 ¦Карамель, ірис та драже ¦ 1000 ¦ 5000 ¦ 0,10¦ 5,00 ¦
+----+------------------------+----------+--------+------+-----------------¦
¦ 2 ¦Цукерки глазуровані ¦ 3500 ¦ 45000 ¦ 0,15¦ 67,50 ¦
+----+------------------------+----------+--------+------+-----------------¦
¦ 3 ¦Цукерки неглазуровані ¦ 200 ¦ 1400 ¦ 0,26¦ 3,65 ¦
+----+------------------------+----------+--------+------+-----------------¦
¦ 4 ¦Мармелад і пат ¦ 1500 ¦ 15000 ¦ 0,33¦ 49,50 ¦
+----+------------------------+----------+--------+------+-----------------¦
¦ 5 ¦Пастила та зефір ¦ 500 ¦ 5000 ¦ 0,46¦ 23,00 ¦
+----+------------------------+----------+--------+------+-----------------¦
¦ 6 ¦Халва ¦ 500 ¦ 4000 ¦ 0,55¦ 22,00 ¦
+----+------------------------+----------+--------+------+-----------------¦
¦ 7 ¦Мед і повидло ¦ 100 ¦ 2500 ¦ 0,45¦ 11,25 ¦
+----+------------------------+----------+--------+------+-----------------¦
¦ 8 ¦Печиво, галети та вафлі ¦ 700 ¦ 5600 ¦ 0,22¦ 12,30 ¦
+----+------------------------+----------+--------+------+-----------------¦
¦ 9 ¦Пряники та медівники ¦ 1000 ¦ 6500 ¦ 0,34¦ 22,10 ¦
+----+------------------------+----------+--------+------+-----------------¦
¦10 ¦Інші вагові ¦ 5000 ¦ 60000 ¦ 0,15¦ 300,00 ¦
¦ ¦кондитерські товари ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
+----+------------------------+----------+--------+------+-----------------¦
¦11 ¦Разом ¦ - ¦ 150000 ¦ -¦ 516,30* ¦
+--------------------------------------------------------------------------¦
¦* У т. ч. торгова націнка на зазначені товари становить 163,15 грн. ¦
+--------------------------------------------------------------------------+
Відповідно до зазначених умов прикладу та згідно з.розрахунком понаднормативні втрати становлять 33,70 грн (550 - 516,30), у т. ч. торгова націнка станоить 10,65грн.
Відображення бухгалтерського та податкового обліку господарських операцій прикладу покажемо в таблиці 4.
Таблиця 4.
+----------------------------------------------------------------------------+
¦ N¦ ¦Бухгалтерсь¦Сума ¦Податковий ¦
¦ з¦ Зміст господарських операцій ¦кий облік ¦ , ¦облік ¦
¦ /¦ +-----------¦грн +-----------¦
¦ п¦ ¦ Д-т¦ К-т¦ ¦ВД ¦ ВВ ¦
+--+-------------------------------------------+-----+-----+-----+---+-------¦
¦ 1¦Списано на витрати собівартість товарів у ¦ 23¦ 282¦353, ¦ ¦ ¦
¦ ¦межах норм природного убутку, без ¦ ¦ ¦ 15 ¦ ¦ ¦
¦ ¦урахування торгової націнки (516,30-163,15)¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
+--+-------------------------------------------+-----+-----+-----+---+-------¦
¦ 2¦Списано на витрати нестачу, що перевищує ¦ 947¦ 282¦23,05¦ ¦-23,05 ¦
¦ ¦нормативні втрати товару, без урахування ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
¦ ¦торгової націнки (33,70 - 10,65) ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
+--+-------------------------------------------+-----+-----+-----+---+-------¦
¦ 3¦Сторновано суму податкового кредиту за ¦ 641¦ 631¦4,61 ¦ ¦ ¦
¦ ¦нестачею, що перевищує норми природних ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
¦ ¦втрат (23,05 х 20%) ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
+--+-------------------------------------------+-----+-----+-----+---+-------¦
¦ 4¦Відображено відсторновану суму ПДВ за ¦ 947¦ 631¦4,61 ¦ ¦ ¦
¦ ¦товаром, що був зіпсований понад норми ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
¦ ¦природного убутку, у складі нестачі ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
+--+-------------------------------------------+-----+-----+-----+---+-------¦
¦ 5¦Відображено вартість нестачі на ¦ 072¦ -¦27,66¦ ¦ ¦
¦ ¦позабалансовому рахунку ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
+--+-------------------------------------------+-----+-----+-----+---+-------¦
¦ 6¦Списано торгову націнку, що припадає на ¦ 285¦ 282¦173,8¦ ¦ ¦
¦ ¦суму виявленої нестачі (163, 15 + 10,65) ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
+--+-------------------------------------------+-----+-----+-----+---+-------¦
¦ 7¦Віднесено вартість зіпсованого товару на ¦ 375¦ 716¦27,66¦ ¦ ¦
¦ ¦винну особу ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
+--+-------------------------------------------+-----+-----+-----+---+-------¦
¦ 8¦Списано з позабалансового рахунка ¦ -¦ 072¦27,66¦ ¦ ¦
¦ ¦відображену суму нестачі ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
+--+-------------------------------------------+-----+-----+-----+---+-------¦
¦ 9¦Внесено суму нестачі в касу підприємства ¦ 301¦ 375¦27,66¦ ¦ ¦
¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
+--+-------------------------------------------+-----+-----+-----+---+-------¦
¦10¦Списано суму нестачі на фінансовий ¦ 791¦ 947¦27,66¦ ¦ ¦
¦ ¦результат ¦ ¦ ¦ 6 ¦ ¦ ¦
¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
+--+-------------------------------------------+-----+-----+-----+---+-------¦
¦11¦Списано на фінансовий результат суму, що ¦ 716¦ 791¦27,66¦ ¦ ¦
¦ ¦була раніше віднесена на винну особу ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
+----------------------------------------------------------------------------+
Податковий облік нормативних втрат товару
Податок на прибуток. Як уже було показано вище, природний убуток включається до первісної вартості запасів. Балансова вартість запасів, відповідно до п. 4.9 Порядку N 214, визначається в податковому обліку з метою відображення в рядку 13 Декларації про прибуток підприємства їх приросту (убутку) за оцінкою, що проводиться в порядку, встановленому П(С)БО 9 **.
Отже, природний убуток збільшує первісну вартість товарів і не виключається з валових витрат підприємства.
Приклад 5
Підприємство "А" у вересні 2002 року придбало товар на суму 10000 грн (без урахування ПДВ). Під час приймання товару від постачальника було виявлено нестачу на суму 50 грн. Розрахунок показав, що нестача - у межах норм природного убутку. Зазначений товар було реалізовано підприємством "А" в наступному звітному періоді.
Згідно з умовами прикладу, при складанні Відомості приросту (убутку) балансової вартості товарних і матеріальних ресурсів за третій квартал 2002 року в колонці "Залишок на кінець періоду" слід показати 10000 грн. Тобто приріст становитиме цю ж суму - 10000 грн. Отже, валові витрати за третій квартал 2002 року коригуються в бік зменшення на суму 10000 грн. Потім, при складанні такої ж відомості за четвертий квартал 2002 року, у цій же колонці слід поставити 0. Тобто валові витрати четвертого кварталу збільшуються на 10000 грн. інша річ, якщо підприємство придбаває і реалізує товари в одному звітному періоді. Тоді валові витрати, що збільшуються при придбанні товару, не коригуються, а природний убуток з них не виключається.
Податок на додану вартість. Оскільки при виявленні природного убутку загальна вартість товару не змінюється, не змінюються й валові витрати, тому й суму ПДВ на придбані товари коригувати не треба. Отже, згідно з пп. 7.4.1 Закону про ПДВ, уся сума ПДВ, сплачена постачальнику за придбані товари, відноситься до податкового кредиту.
При зберіганні та реалізації продовольчого товару в норму природного убутку не включаються:
- нормовані відходи, які утворюються під час підго товки до продажу ковбас, м'ясокопченостей і риби, яку продають після попередньої обробки;
- зачистки вершкового масла;
- крихти, які утворюються при продажу карамелі обсипної і цукру-рафінаду;
- втрати, які утворюються внаслідок псування товарів, пошкодження тари, а також різниці між фактичною масою тари і масою за трафаретом (зважування тари);
- фактичні додаткові втрати, пов'язані з реалізацією товарів методом самообслуговування, у межах встановлених норм*.
Розраховуємо природний убуток
Розрахунок природного убутку на товари, продані вроздріб, за інвентаризаційний період складається в такому порядку: (п. 9 додатка 2 до інструкції N 88): Крок 1. До суми природного убутку на фактичні залишки товарів, що числилися за даними інвентаризації на початок звітного періоду, додається сума обчисленого убутку на товари, що надійшли за документами за той період, за який проводиться інвентаризація.
Крок 2. Від одержаної суми віднімається убуток, обчислений за документами на товари, за якими не визначається природний убуток.
Крок 3. Від одержаного результату віднімається природний убуток, нарахований на фактичний залишок товарів за інвентарним описом на кінець звітного періоду. При відображенні в бухгалтерському обліку втрат (нормативних і понаднормативних) за товарами, що зберігаються та реалізуються в торгівлі, слід враховувати, що втрати треба включати до складу витрат у період виявлення. Вони обчислюються на реалізований товар. Відповідно до п. 20 П(С)БО 16, нестачі й втрати від псування цінностей, не залежно від причин псування, включаються до інших операційних витрат.
Приклад
розрахунку природного убутку
Додаток
до акта про результати
перевірки цінностей
на 01 січня 2003 р.
Магазин "Калина"
Відділ "Кондитерські вироби"
Розрахунок
природного убутку на реалізовані товари
з 1 липня 2002 р. до 1 січня 2003 р.
1. Природний убуток на залишок товарів за інвентаризаційним описом попереднього облікуна 1 липня 2002 р. 100грн
2. Нараховано природного убутку на товари, що надійшли за період з 1 липня 2002 р. до 1 січня 2003 р. 1500 грн
Всього нараховано разом із залишком 1600грн
Виключається:
а) нарахований природний убуток за документами на товари, що вибули (відпущені іншим магазинам) 140 грн
б) нарахований природний убуток на фактичну кількість товарів на 1 липня 2002 р. 150 грн
Всього виключається з нарахованої суми 290 грн
Сума природного убутку до списання на реалізовані товари 1310 грн
Керівник підприємства (організації)______________________________________________ Даниленко
Головний (старший) бухгалтер __________________________________________________ Петренко
* - Відповідно до роз'яснень ДПА України, наданих у Листі від 14.01.2002 N 251/6/15-1116 "Щодо відображення в бухгалтерському та податковому обл товарних запасів, викрадених у магазинах самообслуговування", това запаси, які в подальшому були викрадені у магазинах самообслуговуван слід вважати витраченими на цілі, не пов'язані з підготовкою, організаці веденням виробництва, продажем продукції (робіт, послуг).
Тобто платник податку повинен зменшити-балансову вартість запасів початок звітного кварталу на балансову вартість товарних запасів, які б викрадені у магазинах самообслуговування. При цьому вартість таких това не включається до складу валових витрат платника податку, оскільки вартість попередньо вже була відображена в складі валових витрат підставі пп. 5.2.1 ст. 5 Закону про прибуток, при придбанні цих товарів.
** - При обчисліенні розміру природного убутку в межах встановлених для роздрібної торговельної мережі у роздрібний обіг не включаються това відпущені іншим магазинам, філіалам магазину (яткам, палаткам), які ма окремий облік матеріальних цінностей, а також продані у порядку дрібн оптового товару соціально-культурним закладам (дитячим садкам, санаторі лікарням тощо) та іншим підприємствам, організаціям і закладам; поверн постачальникам, а також здані на переробку; списані за актами внаслідок лому, кришення, псування, зниження якості, зважування і пошкодження тари.
Постановою Верховної Ради України від 12.09.91 р. N 1545-XII "Порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР" встановлено, щодо прийняття відповідних актів законодавства України на території республіки застосовуються акти законодавства Союзу з питань, які не врегульовані законодавством України, за умови, що вони суперечать Конституції і законам України. Як сказано в листі Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 07.05.2002р.N 56-31/164, нормативним документом щодо норм природного убутку та норм списання втрат товарів є Наказ Міністерства торгівлі СРСР від 23.03.84 р. N 75 "Про затвердже диференційованих розмірів списання втрат непродовольчих і продовольчих товарів у магазинах (відділах, секціях) самообслуговування". Тож мож констатувати, що всі інші документи з питання природного убутку товару також є чинними.
Крім Наказу N 88, про який уже згадувалося, це:
- Наказ Міністерства торгівлі СРСР від 04.01.88 N 2 "Про
затвердження норм втрат (бою) фарфоро-фаянсових, майолікових і гончарних товарів, посуду скляного сортового, господарського, кухонного з жаростійкого скла і к для термосів при транспортуванні, зберіганні і реалізації та Порядку застосування".
Нормативна база
1. Закон про прибуток - Закон України від 22.05.97 р. N 283/97-ВР "Про оподаткування прибуткупідприємств".
2. Закон про ПДВ - Закон України від 03.04.97 р. N 168/97-ВР "Про податок на додану вартість".
3. Інструкція П-6 - Інструкція про порядок приймання продукції виробничо-технічного призначен і товарів народного споживання за кількістю, затверджена постановою Держарбітражу при Раді Міністрів СРСР від 15.06.65 р. N П-6.
4. Наказ N 88 - Наказ Міністерства торгівлі СРСР від 02.04.87 р. N 88 "Про затвердження норм природного убутку продовольчих товарів у торгівлі та інструкцій з їх застосування".
5. П(С)БО 9 - Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 "Запаси", затверджене наказом Міністерства фінансів України від 20.10.99 N 46.
6. П(С)БО 16 - Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 "Витрати" затверджене наказом Мінфіну України від 31.12.99р. N 318. Порядок N 214 -
7. Порядок N 214 - Порядок складання про прибуток підприємства, затверджений наказом ДПА України від 08.07.97 р. N 214.
"Киевский бухгалтер" N 11(101), 16 квітня 2003 р.
Підписний індекс 22259
