КОНСУЛЬТУЄ ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА ІНСПЕКЦІЯ ШЕВЧЕНКІВСЬКОГО РАЙОНУ М.КИЄВА
Щодо видачі рахунку у ресторанах або кафе
ПИТАННЯ: Чи потрібно видавати відвідувачам ресторану або кафе касовий чек, якщо їм видають на руки рахунок, а касовий чек видають офіціанту для звіряння з касою буфету після закінчення зміни?
ВІДПОВІДЬ: Абзацом другим п. 3.4 Правил роботи підприємств громадського харчування, затверджених наказом Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України від 03.07.95 р. N129 (із змінами та доповненнями), передбачено, що в підприємствах з обслуговуванням офіціаніами вартість продукції оплачує споживач безпосередньо офіціанту відповідно до рахунка, що виписується на бланку встановленої форми.
Проте така норма не виключає видавання касового чека споживачу. Статтею З Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" встановлено що суб'єкти підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формах (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо), в разі продажу товарів (надання послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов'язані:
- проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок;
- видавати особі, яка одержує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, розрахунковий документ установленої форми на повну суму проведеної операції.
Розрахунковий документ згідно зі ст.2 згаданого Закону - це документ установленої форми і змісту (касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, надрукований у випадках, передбачених цим Законом, і зареєстрований в установленому порядку реєстратором розрахункових операцій або заповнений вручну.
Таким чином, готівкові розрахунки за продукцію і надання послуг на підприємствах громадського харчування (ресторані, кафе, барі) виконуються із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій та обов'язковим видаванням клієнтові касового чека.
Н.ДРОЗД,
головний державний
податковий інспектор
"Праця і зарплата" N 42 (286), листопад 2001 р. Підписний індекс 30214
