ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ I ПІДПРИЄМНИЦТВА
РІШЕННЯ
N 17-103/01 від 30.01.2001
Про необхідність усунення порушень вимог Указу Президента
України від 03.02.98 N 79/98 "Про усунення обмежень, що
стримують розвиток підприємницької діяльності"
Міністерством економіки України
На виконання Указу Президента України від 03.02.98 N 79/98 "Про усунення обмежень, що стримують розвиток підприємницької діяльності", здійснюючи аналіз нормативно-правових актів центральних органів виконавчої влади, з метою усунення надмірного та необгрунтованого державного втручання у підприємницьку діяльність Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва ВСТАНОВИВ:
Наказом Міністерства зовнішніх економічних зв'язків України від 03.07.95 N 129 затверджені Правила роботи підприємств громадського харчування (далі Правила роботи підприємств громадського харчування).
Наказом Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України від 08.07.96 N 369 затверджені Правила роботи дрібнороздрібної торговельної мережі (далі - Правила роботи дрібнороздрібної торговельної мережі).
Наказом Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України від 08.07.97 N 344 затверджені Правила роздрібної торгівлі картоплею та плодоовочевою продукцією (далі - Правила роздрібної торгівлі картоплею та плодоовочевою продукцією).
Аналіз Правил роботи підприємств громадського харчування , Правил роботи дрібнороздрібної торговельної мережі , Правил роздрібної торгівлі картоплею та плодоовочевою продукцією виявив норми, які не узгоджуються із законодавством України та створюють перешкоди у здійсненні підприємницької діяльності.
1. Згідно з абзацом 1 пункту 2.1 Правил роботи підприємств громадського харчування (із змінами та доповненнями, внесеними згідно з наказом МЗЕЗторгу України від 23.03.99 N 168 господарюючий суб'єкт розробляє асортиментний перелік страв, виробів, напоїв для даного типу та класу підприємства, погоджує його з територіальними органами санітарно-епідеміологічного нагляду.
В пункті 5 Правил роботи дрібнороздрібної торговельної мережі встановлюється, що асортиментний перелік товарів для дрібнороздрібної торговельної мережі затверджується з дотриманням цих Правил господарюючим суб'єктом, якому вона підпорядкована. При цьому асортиментний перелік продовольчих товарів узгоджується господарюючим суб'єктом з територіальною установою державної санітарно-епідеміологічної служби.
Відповідно до пункту 13 Правил роздрібної торгівлі картоплею та плодоовочевою продукцією суб'єкт господарювання повинен мати санітарні правила, зареєстрований санітарний журнал, медичні книжки працівників, асортиментний перелік продукції, що реалізується, погоджений з територіальною установою державної санітарно-епідеміологічної служби, а також Книгу відгуків та пропозицій встановленої форми.
Встановлена в зазначених нормах необхідність погодження асортиментного переліку продукції, продовольчих товарів, страв, виробів, напоїв, що реалізуються (далі - асортиментний перелік продукції), з територіальним органом (установою) державної санітарно-епідеміологічної служби не узгоджується із законодавством України.
Правила роботи підприємств громадського харчування , Правила роботи дрібнороздрібної торговельної мережі та Правила роздрібної торгівлі картоплею та плодоовочевою продукцією затверджені відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 08.02.95 N 108 "Про Порядок заняття торговельною діяльністю і правила торговельного обслуговування населення" (зі змінами та доповненнями).
Згідно з абзацом 5 пункту 8 Порядку заняття торговельною діяльністю і правил торговельного обслуговування населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 N 108, господарюючі суб'єкти всіх форм власності повинні забезпечити наявність на видному місці в торговельному приміщенні асортиментного переліку товарів, чинних санітарних і ветеринарних правил, правил продажу товарів та іншої необхідної нормативно-технічної документації та дотримання встановлених у них вимог. В пункті 12 Порядку заняття торговельною діяльністю і правил торговельного обслуговування населення зазначається, що торговельно-виробничу діяльність підприємства громадського харчування здійснюють відповідно до меню або асортиментного переліку продукції, затвердженого відповідно до типу даного підприємства власником або керівником підприємства.
Отже, нормами Порядку заняття торговельною діяльністю і правил торговельного обслуговування населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 N 108, передбачена обов'язкова наявність у суб'єкта господарювання, що здійснює діяльність у сфері торгівлі або громадського харчування, асортиментного переліку продукції, а також визначений порядок його затвердження і застосування. Однак Порядком заняття торговельною діяльністю і правилами торговельного обслуговування населення не передбачене обов'язкове погодження асортиментного переліку продукції з територіальним органом (установою) санітарно-епідеміологічної служби.
Погодження асортиментного переліку продукції з територіальним органом (установою) державної санітарно-епідеміологічної служби не передбачене іншими актами законодавства вищої юридичної сили, які регулюють здійснення торговельної діяльності та діяльності з громадського харчування.
Не передбачене зазначене погодження також нормами Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" від 24.02.94 N 4004-XII , Положення про державний санітарно-епідеміологічний нагляд в Україні, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.06.99 N 1109 , Положення про державну санітарно-епідеміологічну службу Міністерства охорони здоров'я України, затвердженого наказом МОЗ України від 18.04.2000 N 78 , іншими нормативно-правовими актами, які регулюють діяльність органів (установ) державної санітарно-епідеміологічної служби.
2. Законодавством України вже встановлена чітка система державного регулювання, спрямована на забезпечення належної якості та безпеки продовольчих товарів і виробів з них (страв та напоїв) при їх виробництві та реалізації, в тому числі шляхом додержання санітарно-гігієнічних норм і правил.
Зокрема, відповідно до частини другої статті 5 Закону України "Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини" від 23.12.97 N 771/97-ВР належна якість та безпека харчових продуктів, продовольчої сировини і супутніх матеріалів підтверджується сертифікатом відповідності, Державним реєстром або висновком державної санітарно-гігієнічної експертизи, ветеринарним дозволом для харчових продуктів та продовольчої сировини тваринного походження, карантинним дозволом для продукції рослинного походження.
Згідно з пунктом 10 Порядку розробки та затвердження технологічної документації на фірмові страви, кулінарні та борошняні кондитерські вироби на підприємствах громадського харчування, затвердженого наказом Міністерства економіки України від 25.09.2000 N 210 , розроблені технологічні карти на фірмові страви та вироби погоджуються з територіальним органом державної санітарно-епідеміологічної служби.
Нормативно-правовими актами, які регулюють діяльність у сфері торгівлі та громадського харчування, встановлені загальні та спеціальні вимоги щодо відповідності виробничих, складських та інших приміщень, що використовуються для торговельної діяльності та діяльності з громадського харчування, санітарно-гігієнічним, ветеринарним та екологічним нормам і правилам, нормативним документам щодо зберігання, виробництва та продажу відповідних товарів, а також встановлені контроль та відповідальність за їх недодержання. Зокрема, згідно з пунктами 45 та 46 Порядку заняття торговельною діяльністю і правил торговельного обслуговування населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 N 108 , санітарний стан торговельних і складських приміщень господарюючого суб'єкта повинен відповідати вимогам, установленим органами державного санітарного нагляду, а для торгівлі продовольчими товарами - й спеціальним санітарним правилам. У разі зберігання товарів у підсобних приміщеннях і розміщення їх у торговельних залах чи пунктах дрібнороздрібної мережі працівники господарюючого суб'єкта зобов'язані дотримуватися принципу товарного сусідства, санітарних правил, норм складування і вимог протипожежної безпеки.
З огляду на це погодження асортиментного переліку продукції з територіальним органом (установою) державної санітарно-епідеміологічної служби є недоцільним та зайвим.
До того ж мета погодження асортиментного переліку продукції з територіальним органом (установою) державної санітарно-епідеміологічної служби є невизначеною.
Разом з тим мета затвердження асортиментного переліку продукції власником або керівником відповідного суб'єкта господарювання є зрозумілою.
Так, відповідно до положень Закону України "Про захист прав споживачів" від 12.05.91 N 1023-XII, Порядку заняття торговельною діяльністю і правил торговельного обслуговування населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 N 108 , асортиментний перелік продукції затверджується з метою інформування споживачів про наявний асортимент товарів, додержання вимоги щодо здійснення реалізації товарів протягом робочого дня або періоду, визначеного для їх реалізації, у відповідності з таким асортиментним переліком. Крім того, згідно з частиною четвертою статті 3 та частиною четвертою статті 3-2 Закону України "Про патентування деяких видів підприємницької діяльності" від 23.03.96 N 98/96-ВР (зі змінами та доповненнями) вартість торгового патенту на здійснення торговельної діяльності та вартість спеціального торгового патенту встановлюється органами місцевого самоврядування в залежності, зокрема, від асортиментного переліку товарів.
3. Оскільки законодавством України передбачена можливість надання платних послуг державними та комунальними санітарно-профілактичними закладами охорони здоров'я, за погодженням асортиментного переліку продукції може справлятися плата згідно з тарифами, встановленими Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями.
Зокрема, пунктом 21 Розділу III, пунктами 5 та 6 Розділу V Тарифів на платні послуги, що надаються санітарно-профілактичними закладами охорони здоров'я, затверджених розпорядженням голови Київської міської державної адміністрації від 16.02.98 N 302, встановлені тарифи за обстеження місць приватної торгівлі та погодження асортименту продукції, погодження асортименту продукції без обстеження підприємства чи установи, погодження асортименту продукції з обстеженням підприємства чи установи.
Необхідність погодження асортиментного переліку, за яке органами (установами) державної санітарно-епідеміологічної служби стягується плата, призводить до збільшення витрат суб'єктів підприємницької діяльності та до порушення вимоги статті 2 Указу Президента України від 03.02.98 N 79/98 "Про усунення обмежень, що стримують розвиток підприємницької діяльності", згідно з якою міністерства та інші центральні органи виконавчої влади повинні забезпечувати максимальне скорочення витрат суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаних з виконанням нормативно-правових актів.
Погодження асортиментного переліку продукції з територіальним органом (установою) державної санітарно-епідеміологічної служби також призводить до витрат робочого часу суб'єктів підприємницької діяльності - фізичних осіб та працівників підприємств.
Крім того, зазначене погодження створює підгрунтя для незаконного втручання у господарську діяльність суб'єктів підприємництва, оскільки посадовим особам органів (установ) державної санітарно-епідеміологічної служби надається можливість при погодженні конкретного асортиментного переліку продукції вимагати вилучення з нього окремих товарів або товарних груп.
У зв'язку з виявленням положень, що не узгоджуються з положеннями законодавства України і реалізація яких призводить до створення перешкод у здійсненні підприємницької діяльності, Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва ВИРІШИВ:
Запропонувати Міністерству економіки України як правонаступникові Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України внести зміни:
в абзац 1 пункту 2.1 Правил роботи підприємств громадського харчування, затверджених наказом МЗЕЗ України від 03.07.95 N 129 ;
в пункт 5 Правил роботи дрібнороздрібної торговельної мережі, затверджених наказом МЗЕЗторгу України від 08.07.96 N 369 ;
в пункт 13 Правил роздрібної торгівлі картоплею та плодоовочевою продукцією, затверджених наказом МЗЕЗторгу України від 08.07.97 N 344 ,
передбачивши скасування необхідності погодження асортиментного переліку продукції, що реалізується, з територіальним органом (установою) державної санітарно-епідеміологічної служби.
Рішення Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва щодо усунення обмежень, які стримують розвиток підприємницької діяльності, є обов'язковим для виконання.
Голова О.Кужель
