ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ
від 18.02.2000, N 2286/7/16-2117
м.Київ

Щодо застосування норми Указу Президента України N 746

Статтею 7 Указу Президента України від 28 червня 1999 року N 746 "Про внесення змін до Указу Президента України від 3 липня 1998 року N 727 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" встановлено, що на фізичних осіб, які займаються підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи і здійснюють торгівлю лікеро-горілчаними та тютюновими виробами, пально-мастильними матеріалами дія цього Указу не поширюється, і такі особи не можуть бути платниками єдиного податку.

З метою недопущення помилок при застосуванні цієї норми Указу стосовно тих фізичних осіб, які здійснюють торгівлю лікеро-горілчаними виробами, Державна податкова адміністрація України повідомляє.

Основним документом при виробництві горілок і лікеро-горілчаних напоїв є "Технологічний регламент на виробництва горілок і лікеро-горілчаних напоїв" (ТР У 18.5084-96), розроблений Держхарчопромом України та Українським науково-дослідним інститутом спирту і біотехнології продовольчих товарів (УкрНДІ спиртбіопром). Термін введення в дію з 01.01.1997 року.

Розділом 1 цього Регламенту "Загальна характеристика виробництва" визначено, що лікеро-горілчане виробництво - галузь харчової промисловості, що зебезпечує випуск алкогольної продукції - горілок і лікеро-горілчаних напоїв.

Розділом 2 "Загальна характеристика продукції" визначено, що лікеро-горілчана включає горілки і лікеро-горілчані напої.

Горілка - алкогольний напій, який готується шляхом обробки активованим вугіллям в вугільно-очисній батареї водно-спиртового розчину місткістю 38-56% з додаванням до нього інгредієнтів, або без них, з наступною фільтрацією. При цьому, інгредієнти, що вносяться, не повинні змінювати колір горілки. Горілка - прозора безбарвна рідина без сторонніх включень і осаду з характерним горілчаним ароматом і смаком.

В залежності від якості спирту і інгредієнтів горілки поділяються на горілки і горілки особливі. Особливі горілки (Українська горілка, Древньокиївська, Ювілейна та ін.) відрізняються специфічним ароматом і м'яким смаком, які створюються внесеними інгредієнтами - ароматними спиртами, медом та ін. В залежності від якості горілок їх готують, використовуючи спирт вищої очистки, або Екстра, або Люкс, або високоякісний із меляси.

Фізико-хімічні показники горілок регламентуються ГОСТ 12712-80 "Горілки та горілки особливі".

Лікеро-горілчані напої - це напої міцністню 12-60%, виготовлені шляхом змішування напівфабрикатів (спиртових настоїв, соків, морсів, ароматичних спиртів, цукрового сиропу, ефірних олій) з етиловим ректифікованим спиртом, водою з добавкою барвників або без них.

Лікеро-горілчані напої відрізняються міцністю, вмістом екстрактивних речовин, органічних кислот й органолептичними показниками.

Згідно з класифікацією, визначеною ГОСТ 7190 лікеро-горілчані напої поділяють на групи: лікери міцні, лікери десертні, лікери емульсійні, креми, наливки, пунші, настоянки солодкі, настоянки напівсолодкі, настоянки гіркі слабоградусні, аперитиви, напої десертні, бальзами, коктейлі.

Визначаючим фактором при класифікації напоїв на групи є вміст в них спирту, цукру, органічних кислот та екстракту.

Таким чином, положення Указу Президента України від 28 червня 1999 року N 746 "Про внесення змін до Указу Президента України від 3 липня 1998 року N 727 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" не поширюються на фізичних осіб, які здійснюють торгівлю всіма видами горілок, в Т.Ч. особливими, та лікеро-горілчаними напоями: лікерами, кремами, наливками, пуншами, настоянками тощо.

Про зазначене необхідно терміново довести до підпорядкованих державних податкових інспекцій та платників податків.

Заступник голови ДПА України Г.Оперенко