КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 9 листопада 1996 р. N 1371
(Постанова втратила чинність на підставі Постанови
Кабінету Міністрів України
N 1408 від 26 грудня 2011 р.)
Про вдосконалення контролю
якості і безпеки харчових продуктів
З метою захисту прав споживачів та запобігання реалізації продукції, небезпечної для життя та здоров'я громадян, і відповідно до Законів України "Про захист прав споживачів", "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", "Про зовнішньоекономічну діяльність" та Декрету Кабінету Міністрів України від 10 травня 1993 р. N 46 "Про стандартизацію і сертифікацію" Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Державному комітетові по стандартизації, метрології та сертифікації:
посилити контроль за якістю і безпекою харчових продуктів, що виробляються в Україні, та імпортованих харчових продуктів (далі - товар) щодо їх відповідності вимогам та стандартам, які діють в Україні;
забезпечити поетапне розширення переліку харчової продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації.
2. Товар, який реалізується в роздрібній торгівлі, повинен мати на етикетках (упаковці) інформацію в доступній для сприйняття формі, викладену відповідно до чинного законодавства про мови, і містити відомості про:
загальну назву харчового продукту;
масу (об'єм);
склад, включаючи перелік використаних у процесі виготовлення інших продуктів харчування, харчових добавок, барвників тощо;
калорійність;
дату виготовлення;
термін придатності до споживання та умови зберігання;
найменування та адресу виробника.
Державному митному комітету, Державному комітету у справах захисту прав споживачів, Міністерству зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі, Державному комітету по стандартизації, метрології та сертифікації забезпечити контроль за дотриманням вимог цього пункту.
3. Підтвердження відповідності товару, що виробляється в Україні або ввозиться на митну територію України, обов'язковим вимогам діючих в Україні стандартів та інших нормативних документів здійснюється шляхом його сертифікації або визнання виданих за кордоном документів, що підтверджують відповідність товару діючим в Україні вимогам безпеки для життя і здоров'я громадян (далі - іноземний сертифікат).
Правила сертифікації товару та визнання іноземних сертифікатів установлюються Державним комітетом по стандартизації, метрології та сертифікації.
4. Реалізація товару, що виготовлений в Україні та підлягає обов'язковій сертифікації, здійснюється лише за наявності сертифіката. Пропуск на митну територію товару, що підлягає обов'язковій сертифікації, здійснюється митними органами за умови подання відповідному митному органові сертифіката або документа про визнання іноземного сертифіката, виданого відповідним органом України.
5. Не підлягає реалізації товар, що виготовлений в Україні, а також пропуску через митний кордон товар, термін придатності до споживання якого виробником не зазначено.
Не підлягає пропуску на митну територію України товар без сертифіката або документа про визнання іноземного сертифіката, якщо він підлягає обов'язковій сертифікації. Такий товар залишається під митним контролем та передається на зберігання у порядку, передбаченому законодавством.
6. Заборонити з 1 січня 1997 року пропуск на митну територію України та реалізацію в роздрібній торгівлі товару, щодо якого не виконуються вимоги пункту 2 цієї постанови.
7. Доручити Міністерству зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі, Міністерству охорони здоров'я, Міністерству сільського господарства і продовольства, Державному митному комітету, Державному комітету у справах захисту прав споживачів, Державному комітету по стандартизації, метрології та сертифікації в місячний термін внести проект рішення Кабінету Міністрів України про вдосконалення контролю відповідності харчових продуктів фітосанітарним нормам.
Прем'єр-міністр України П. ЛАЗАРЕНКО