МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

НАКАЗ
05.02.2018 N 43

Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
28 лютого 2018 р. за N 253/31705

Про затвердження Змін до Інструкції з організації продовольчого
забезпечення Збройних Сил України та годування штатних тварин
військових частин Збройних Сил України шляхом залучення
суб'єктів господарювання

Відповідно до статті 10 Закону України "Про Збройні Сили України", Положення про Міністерство оборони України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 листопада 2014 року N 671 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2016 року N 730), та з метою вдосконалення продовольчого забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Зміни до Інструкції з організації продовольчого забезпечення Збройних Сил України та годування штатних тварин військових частин Збройних Сил України шляхом залучення суб’єктів господарювання, затвердженої наказом Міністерства оборони України від 09 лютого 2016 року N 62, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 10 березня 2016 року за N 361/28491, що додаються.

2. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Міністр оборони України генерал
армії України С.Т. Полторак

Затверджено
Наказ Міністерства оборони України
05.02.2018 N 43

Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
28 лютого 2018 р. за N 253/31705

Зміни
до Інструкції з організації продовольчого забезпечення
Збройних Сил України та годування штатних тварин військових
частин Збройних Сил України шляхом залучення
суб’єктів господарювання

1. У розділі I:

пункт 2 викласти в такій редакції:

"2. Ця Інструкція не застосовується у воєнний час та у разі організації харчування із застосуванням каталогу продуктів харчування.";

у пункті 4:

абзаци перший, другий викласти в такій редакції:

"4. Послуги щодо забезпечення військовослужбовців харчуванням надаються відповідно до Норм харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 року N 426 (зі змінами) (далі - Норми харчування), та Норм годування штатних тварин військових частин, закладів, установ і організацій Збройних Сил, інших військових формувань, структурних підрозділів Державної спеціальної служби транспорту, органів і підрозділів Національної поліції, цивільного захисту та установ кримінально-виконавчої служби, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 15 жовтня 2001 року N 1348 (зі змінами).

Приготування їжі здійснюється згідно з розкладкою продуктів, яка складається відповідно до Норм харчування представником замовника спільно з представником виконавця з урахуванням розкладки продуктів та порядку планування страв у військових частинах Збройних Сил України (додаток 1).";

після абзацу другого доповнити новим абзацом третім такого змісту:

"За рішенням замовника, враховуючи сезонність поставок харчових продуктів, для урізноманітнення харчування дозволяється вносити зміни до розкладки продуктів та порядку планування страв у військових частинах Збройних Сил України за умови дотримання Норм харчування та Норм заміни продуктів харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 року N 426 (далі - Норми заміни).".

У зв’язку з цим абзац третій вважати абзацом четвертим;

абзац четвертий викласти в такій редакції:

"Заміна одних продуктів харчування іншими проводиться відповідно до Норм заміни.";

у пункті 5:

в абзаці другому слова "Про здійснення державних закупівель" замінити словами "Про публічні закупівлі".

2. У розділі IІ:

друге речення пункту 2 виключити;

пункт 4 викласти в такій редакції:

"4. Харчові продукти мають відповідати чинним нормативним документам, визначеним замовником, та технічному регламенту щодо правил маркування харчових продуктів.

Під час надання послуг виконавцем у встановленому порядку повинні бути надані документи, що засвідчують безпечність та якість харчових продуктів, відсутність їх шкідливого впливу на здоров’я людини безпосередньо чи опосередковано згідно із санітарними та гігієнічними нормативами, та документ, що гарантує якість наданого продовольства від виробника.".

3. У розділі IV:

у пункті 2:

в абзаці другому слова "акредитованою установою ветеринарної медицини Міноборони або ЗСУ" замінити словами "установою з контролю безпечності харчових продуктів та ветеринарії Міністерства оборони України";

в абзаці третьому слова "у закладах охорони здоров’я ЗСУ" замінити словами "в установі з контролю безпечності харчових продуктів та ветеринарії Міністерства оборони України";

абзац другий пункту 3 викласти в такій редакції:

"Акт приймання складається лише за наявності позитивних результатів лабораторних випробувань у протоколі випробувань на харчові продукти, що закладаються на зберігання, виданому установою з контролю безпечності харчових продуктів та ветеринарії Міністерства оборони України.".

4. У пункті 1 розділу V слова "Про здійснення державних закупівель" замінити словами "Про публічні закупівлі".

5. У розділі VI:

у пункті 1:

в абзацах четвертому, п’ятому слова "Про здійснення державних закупівель" замінити словами "Про публічні закупівлі";

абзац дванадцятий виключити.

У зв’язку з цим абзаци тринадцятий, чотирнадцятий вважати відповідно абзацами дванадцятим, тринадцятим;

абзаци другий, третій пункту 2 викласти в такій редакції:

"узагальнює стан та якість харчування на підставі вивчення режиму харчування, поживної (харчової) цінності харчових продуктів та готової їжі за результатами розрахунків і лабораторних досліджень хімічного складу та енергетичної цінності, повноти доведення встановлених Норм харчування до особового складу, захворюваності особового складу, пов’язаної зі станом харчування, організації дієтичного та лікувального харчування;

перевіряє організацію та умови харчування військовослужбовців шляхом контролю за санітарним станом об’єктів продовольчої служби, їх забезпеченням необхідним обладнанням цих об’єктів, дотриманням технології приготування їжі, поточності продуктів, дотриманням вимог санітарних норм під час видачі готових страв, організацією протиепідемічних заходів, включаючи проходження особами, що контактують з харчовими продуктами, та визначеним персоналом обов’язкових медичних оглядів та гігієнічного навчання, дотриманням протиепідемічного режиму, проведенням дезінфекційних, дезінсекційних і дератизаційних заходів на об’єктах продовольчої служби;";

абзаци третій, четвертий пункту 3 викласти в такій редакції:

"на підставі звітів об’єднаних центрів забезпечення Тилу Збройних Сил України узагальнює та аналізує дані про кількість і вартість отриманих послуг із харчування;

під час здійснення перевірок з питань організації харчування у військових частинах (установах) у присутності уповноваженого представника виконавця здійснює контроль за зберіганням продовольства на складі, технологією приготування їжі, її якістю, дотриманням Норм харчування і Норм приготування їжі для штатних тварин або забезпеченням їх продуктами та фуражем, створенням та освіженням запасів продовольства, забезпеченням військових частин військовим майном відповідно до штатів, табелів та норм забезпечення, військовим майном, переданим виконавцю, експлуатацією за призначенням і подальшим утриманням у робочому стані та відновленням (поновленням) його ресурсу;";

після пункту 3 доповнити новим пунктом 4 такого змісту:

"4. Головне управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України спільно з Управлінням безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини:

організовує здійснення контролю безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, які використовуються виконавцем під час надання послуг, в установах безпечності харчових продуктів та ветеринарії Міністерства оборони України;

здійснює контрольні заходи щодо стану надання послуг з організації харчування у військових частинах, установах, закладах з питань своєчасності освіження та стану зберігання запасів продовольства на складах та об’єктах продовольчої служби, дотримання порядку та вимог щодо обліку майна продовольчої служби, повноти доведення Норм харчування особовому складу, виконання встановлених замовником вимог щодо приготування їжі, виконання встановлених санітарно-гігієнічних вимог працівниками, що контактують з харчовими продуктами, столово-кухонним посудом, обладнанням та інвентарем, обліку особового складу, який забезпечено харчуванням, переміщення продовольства у військових частинах, установах, закладах;

за результатами проведеного контрольного заходу складає відповідний акт.".

У зв’язку з цим пункти 4, 5 вважати відповідно пунктами 5, 6.

Тимчасово виконуючий обов’язки директора
Департаменту державних закупівель та постачання
матеріальних ресурсів Міністерства оборони України
полковник О.М. Лутченко