МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

НАКАЗ
02.11.2017 N 592

Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
27 листопада 2017 р. за N 1434/31302

Про затвердження Вимог до видів цукрів,
призначених для споживання людиною

Відповідно до статей 8 - 10 Закону України "Про технічні регламенти та оцінку відповідності", постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року N 1057 "Про визначення сфер діяльності, в яких центральні органи виконавчої влади здійснюють функції технічного регулювання", підпункту 11 пункту 4 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 листопада 2015 року N 1119, наказую:

1. Затвердити Вимоги до видів цукрів, призначених для споживання людиною, що додаються.

2. Департаменту продовольства забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

3. Цей наказ набирає чинності з 01 вересня 2022 року.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Ковальову О.В.

Заступник Міністра з питань європейської інтеграції О. Трофімцева

Затверджено
Наказ Міністерства аграрної політики та
продовольства України
02.11.2017 N 592

Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
27 листопада 2017 р. за N 1434/31302

Вимоги
до видів цукрів, призначених для споживання людиною

1. Ці Вимоги застосовуються до видів цукрів, визначених пунктами 2 - 12 цих Вимог і не застосовуються до продуктів, якщо вони набувають такі форми, як цукрова пудра, льодяниковий цукор, пресований цукор.

2. Напівбілий цукор - очищена та кристалізована цукроза належної товарної якості з такими характеристиками:

1) поляризація    не менше ніж 99,5 °Z 
2) інвертний цукор    не більше ніж 0,1 % до кількості продукту 
3) вологість (втрати шляхом висушування)    не більше ніж 0,1 % до кількості продукту. 

3. Білий цукор (цукор) - очищена та кристалізована цукроза належної товарної якості з такими характеристиками:

1) поляризація    не менше ніж 99,7 °Z 
2) інвертний цукор    не більше ніж 0,04 % до кількості продукту 
3) вологість (втрати шляхом висушування)    не більше ніж 0,06 % до кількості продукту 
4) тип кольоровості    не більше ніж дев’ять балів, визначених згідно з підпунктом 1 пункту 13 цих Вимог. 

4. Екстра білий цукор - продукт з характеристиками, зазначеними в підпунктах 1 - 3 пункту 3 цих Вимог, стосовно яких загальна кількість балів, визначених відповідно до положень пункту 13 цих Вимог, не перевищує восьми і не є більшою, ніж:

чотири для типу кольоровості;

шість для вмісту золи;

три для кольоровості в розчині.

5. Цукровий розчин - водний розчин цукрози з такими характеристиками1:

1) сухі речовини    не менше ніж 62 % до кількості продукту 
2) інвертний цукор
(співвідношення фруктози до декстрози 1,0 ± 0,2) 
  не більше ніж 3 % у перерахунку на суху речовину 
3) кондуктометрична зола    не більше ніж 0,1 % у перерахунку на суху речовину, визначена згідно з підпунктом 2 пункту 13 цих Вимог 
4) кольоровість у розчині    не більше ніж 45 одиниць ICUMSA. 

6. Розчин інвертного цукру - водний розчин цукрози, частково інвертований гідролізом, у якому вміст інвертного цукру не переважає, з такими характеристиками1:

1) сухі речовини    не менше ніж 62 % до кількості продукту 
2) інвертний цукор зі співвідношенням фруктози до декстрози (1,0±0,1)    більше ніж 3%, але не більше ніж 50 % у перерахунку на суху речовину 
3) кондуктометрична зола    не більше ніж 0,4 % у перерахунку на суху речовину, визначена згідно з підпунктом 2 пункту 13 цих Вимог. 

7. Сироп інвертного цукру - водний розчин (можливо кристалізований) цукрози, яку частково інвертовано гідролізом, у якому вміст інвертного цукру (показник фруктози/декстрози 1,0 ± 0,1) повинен бути більше ніж 50 % у перерахунку на суху речовину, але який за всіма іншими характеристиками повинен відповідати вимогам, викладеним у підпунктах 1, 3 пункту 6 цих Вимог1.

8. Глюкозно-фруктозний сироп - очищений і концентрований водний розчин харчових сахаридів, отриманий з крохмалю та/або інуліну, з такими характеристиками2:

1) сухі речовини    не менше ніж 70 % до кількості продукту 
2) еквівалент декстрози    не менше ніж 20 % у перерахунку на суху речовину, виражений як D-глюкоза 
3) сульфатна зола    не більше ніж 1 % у перерахунку на суху речовину. 

9. Сушений сироп глюкози - частково висушений сироп глюкози з мінімум 93 % сухої речовини, який повинен відповідати вимогам, викладеним у підпунктах 2, 3 пункту 8 цих Вимог3.

__________

1 Опис "білий" застосовується для:

цукрового розчину, якщо колір у розчині не перевищує 25 одиниць Міжнародної комісії з уніфікації методів аналізу цукру (ICUMSA), визначених відповідно до методу, встановленого підпунктом 3 пункту 13 цих Вимог;

інвертного цукрового розчину та інвертного цукрового сиропу, у якого:

масова частка кондуктометричної золи не більше ніж 0,1 %;

кольоровість у розчині не перевищує 25 одиниць ICUMSA, визначених відповідно до підпункту 3 пункту 13 цих Вимог.

2 Якщо продукт містить фруктозу у пропорціях більше ніж 5 % у перерахунку на суху речовину, його необхідно маркувати і як продукт, і як складові, таким чином:

"глюкозно-фруктозний сироп" або "фруктозно-глюкозний сироп" з відображенням наявності більшої частки глюкози чи фруктози.

3 Якщо продукт містить фруктозу у пропорціях більше ніж 5% у перерахунку на суху речовину, його необхідно маркувати і як продукт, і як складові, таким чином:

"сушений глюкозно-фруктозний сироп" або "сушений фруктозно-глюкозний сироп" з відображенням наявності більшої частки глюкози чи фруктози.

10. Декстроза або моногідрат декстрози - очищена та кристалізована D-глюкоза, яка містить одну молекулу води в кристалі, з такими характеристиками:

1) декстроза (D-глюкоза)    не менше ніж 99,5 % у перерахунку на суху речовину 
2) сухі речовини    не менше ніж 90 % до кількості продукту 
3) сульфатна зола    не більше ніж 0,25 % у перерахунку на суху речовину. 

11. Декстроза або ангідридна декстроза - очищена та кристалізована D-глюкоза, яка не містить води в кристалі (з мінімум 98 % сухої речовини), яка за всіма іншими характеристиками повинна відповідати вимогам, викладеним у підпунктах 1, 3 пункту 10 цих Вимог.

12. Фруктоза - очищена кристалізована D-фруктоза з такими характеристиками:

1) фруктоза    не менше ніж 98 % 
2) глюкоза    не більше ніж 0,5 % 
3) вологість (втрати шляхом висушування)    не більше ніж 0,5 % до кількості продукту 
4) кондуктометрична зола    не більше ніж 0,1%, визначена згідно з підпунктом 2 пункту 13 цих Вимог. 

13. Одному балу відповідає:

1) для типу кольоровості - 0,5 одиниці (обчислюють за методом Брауншвейського інституту технологій сільського господарства та цукрової промисловості);

2) для вмісту золи - 0,0018 % (обчислюють за методом Міжнародної комісії з уніфікації методів аналізу цукру (ICUMSA));

3) для кольоровості у розчині - 7,5 одиниці (обчислюють за методом Міжнародної комісії з уніфікації методів аналізу цукру (ICUMSA)).

Директор Департаменту продовольства М. Мороз