КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
від 8 серпня 2016 р. N 499
Київ

Про внесення змін до постанови
Кабінету Міністрів України
від 13 березня 2002 р. N 324

Кабінет Міністрів України постановляє:

Внести до постанови Кабінету Міністрів України від 13 березня 2002 р. N 324 "Про затвердження натуральних добових норм харчування в інтернатних установах, навчальних та санаторних закладах сфери управління Міністерства соціальної політики" (Офіційний вісник України, 2002 р., N 12, ст. 592; 2012 р., N 7, ст. 249) зміни, що додаються.

Прем’єр-міністр України В. ГРОЙСМАН

Затверджено
постановою Кабінету Міністрів України
від 8 серпня 2016 р. N 499

Зміни,
що вносяться до постанови
Кабінету Міністрів України
від 13 березня 2002 р. N 324

1. Абзац четвертий пункту 1 викласти в такій редакції:

"для громадян, які відпочивають у санаторіях.".

2. Натуральні добові норми харчування відпочиваючих у санаторіях сфери управління Мінсоцполітики, затверджені зазначеною постановою, викласти в такій редакції:

"Затверджено
постановою Кабінету Міністрів України
від 13 березня 2002 р. N 324

(в редакції постанови Кабінету Міністрів України
від 8 серпня 2016 р. N 499)

Натуральні добові норми харчування
громадян, які відпочивають у санаторіях
сфери управління Мінсоцполітики

(грамів брутто)

Перелік продуктів харчування  Норма на одного громадянина 
Хліб житній  100 
Хліб пшеничний  200 
Борошно пшеничне  25 
Крохмаль 
Крупи, макаронні вироби, бобові  150 
Картопля  400 
Овочі  500 
Фрукти свіжі, в тому числі цитрусові  200 
Фрукти сушені  20 
Соки  150 
Цукор  55 
Мед 
Кондитерські вироби  40 
М’ясо, м’ясопродукти  190 
Птиця  90 
Риба, рибопродукти  90 
Молоко, кисломолочні продукти  500 
Сир кисломолочний  80 
Сир твердий  45 
Сметана  25 
Масло вершкове  40 
Олія  35 
Яйця, штук 
Кава натуральна розчинна, злакова, какао 
Чай 
Спеції  0,2 
Сіль  10 

Хімічний склад

Білки  123 
  у тому числі тваринні  83 
Жири  120 
  у тому числі олія  35 
Вуглеводи  405 
Енергія, ккал  3216 

Додатковий перелік продуктів харчування
для випікання кондитерських виробів

Борошно пшеничне  50 
Маргарин  20 
Дріжджі 

__________

Примітки:

1. Добова норма таких продуктів, як фрукти сушені, мед, кава натуральна, кава злакова, какао тощо сумується за 7-10 днів і реалізується за 2-3 прийоми протягом цього періоду.

2. У разі відсутності необхідних продуктів харчування можна проводити їх заміну згідно із затвердженими МОЗ нормами заміни продуктів.

3. Для квашення овочів (огірків, помідорів, капусти тощо) та консервування овочів і фруктів використовують сіль, цукор і спеції згідно з рецептурами понад добову норму.

4. Для посипки колоди для рубання м’яса використовують сіль понад добову норму.

5. Застосування натуральних добових норм щодо борошна пшеничного, маргарину та дріжджів, зазначених у додатковому переліку продуктів харчування, передбачити лише у разі забезпечення у санаторії можливостей випікання кондитерських виробів.".