КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 13 червня 2002 р. N 803
Київ
Про заходи щодо проведення моніторингу
цін і тарифів на споживчому ринку
(Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ
N 288 від 13.04.2005
N 1220 від 19.12.2012)
На виконання розпорядження Президента України від 19 листопада 2001 р. N 328 "Про вдосконалення спостережень за цінами і тарифами" та з метою забезпечення органів виконавчої влади оперативною інформацією з питань ціноутворення Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Затвердити такі, що додаються:
перелік соціально значущих товарів і послуг, за яким проводитиметься постійний моніторинг цін і тарифів на споживчому ринку регіонів;
Порядок проведення моніторингу цін і тарифів на споживчому ринку.
2. Центральним та місцевим органам виконавчої влади, уповноваженим регулювати ціни і тарифи на окремі види продукції, товарів і послуг, сприяти Державній інспекції з контролю за цінами та її територіальним органам у проведенні моніторингу цін і тарифів та надавати необхідну інформацію відповідно до законодавства.
(Пункт 2 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1220 від 19.12.2012)
3. Міністерству економічного розвитку і торгівлі:
(Абзац перший пункту 3 в редакції Постанови КМ N 1220 від 19.12.2012)
за результатами проведення моніторингу цін і тарифів подавати інформацію Кабінету Міністрів України, Національному банку, центральним та місцевим органам виконавчої влади;
разом з Міністерством юстиції розглянути у двомісячний термін питання стосовно визначення відповідальності суб'єктів господарювання за невиконання вимог законодавства щодо проведення органами державного контролю за цінами моніторингу цін і тарифів та подати Кабінетові Міністрів України пропозиції про внесення змін до законодавчих актів з цього питання.
Прем'єр-міністр України А.КІНАХ
Затверджено
постановою Кабінету Міністрів України
від 13 червня 2002 р. N 803
Перелік
соціально значущих товарів і послуг,
за яким проводитиметься постійний
моніторинг цін і тарифів
на споживчому ринку регіонів
Продукти харчування
Борошно пшеничне вищого сорту
Хліб з борошна пшеничного вищого сорту
Хліб з борошна пшеничного I сорту
Хліб житньо-пшеничний
Макаронні вироби (вермішель з борошна пшеничного вищого сорту)
Крупи гречані
Рис
Яловичина I категорії
Свинина*
Сало*
Птиця
Ковбаса варена I сорту
Молоко жирністю 2,5 відсотка
Сметана жирністю 20 відсотків
Сир м'який
Масло
Яйця курячі
Цукор-пісок
Олія соняшникова
Картопля
Сіль
__________
* Моніторинг проводиться лише на продовольчих ринках Автономної Республіки Крим, областей, мм. Києва та Севастополя.
Окремі види продуктів перероблення нафти
Дизельне паливо
Бензин марки А-95
газ скраплений (пропан-бутан), що реалізується через мережу автозаправних станцій
Товари та послуги, які реалізуються за регульованими цінами і тарифами
Електрична енергія
Газ скраплений, що відпускається населенню для побутових потреб
Тверде паливо, що відпускається населенню для побутових потреб
Послуги міського пасажирського транспорту
Житлово-комунальні послуги з тепло-, водопостачання, водовідведення, користування житлом (квартирна плата) та утримання житла
(Перелік із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ N 288 від 13.04.2005, N 1220 від 19.12.2012)
Затверджено
постановою Кабінету Міністрів України
від 13 червня 2002 р. N 803
Порядок
проведення моніторингу цін і тарифів
на споживчому ринку
1. Цей Порядок, розроблений відповідно до Закону України "Про ціни і ціноутворення", постанов Кабінету Міністрів України, інших нормативно-правових актів з питань ціноутворення та контролю за цінами, регламентує питання організації та проведення моніторингу вільних і державних регульованих цін і тарифів на товари і послуги у сфері їх реалізації суб'єктами господарювання та їх структурними підрозділами.
(Пункт 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1220 від 19.12.2012)
2. Моніторинг цін і тарифів - це оперативне дослідження рівня цін і тарифів на окремі товари та послуги у регіонах, аналіз і визначення їх динаміки, що здійснюється на підставі інформації та первинних документів підприємств і не є перевіркою дотримання ними державної дисципліни цін.
Метою проведення моніторингу цін і тарифів є вивчення рівня, структури та динаміки цін і тарифів на окремі товари та послуги і внесення на підставі отриманих даних Кабінетові Міністрів України, центральним та місцевим органам виконавчої влади пропозицій щодо стабілізації цінової ситуації на споживчому ринку.
(Пункт 2 в редакції Постанови КМ N 288 від 13.04.2005)
3. Організація та безпосереднє проведення моніторингу цін і тарифів здійснюється Держцінінспекцією та її територіальними органами.
(Пункт 3 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1220 від 19.12.2012)
4. Моніторинг цін і тарифів проводиться за окремими видами соціально значущих товарів і послуг згідно з переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України.
5. Моніторинг цін і тарифів проводиться у терміни, що встановлюються Держцінінспекцією залежно від цінової ситуації на споживчому ринку.
6. Моніторинг проводиться за розмірами роздрібних цін, у тому числі розмірами торговельних (постачальницько-збутових) надбавок.
7. У разі коли змінюється рівень торговельної (постачальницько-збутової) надбавки, проводиться аналіз складових витрат обігу (на транспортування, зберігання, реалізацію з урахуванням обробки, сортування та пакування товарів, на заробітну плату, утримання приміщень та інвентарю, сплату відсотків за користування кредитом тощо), а також рівня рентабельності з урахуванням обсягів товарообігу і товарних запасів.
У разі зміни рівня оптово-відпускних цін проводиться аналіз структури та складових ціни за економічними елементами собівартості - матеріальних витрат, витрат на оплату праці, відрахувань на соціальні заходи, амортизації основних фондів тощо, а також податків, зборів та інших обов'язкових відрахувань і розміру прибутку.
(Пункт 7 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ N 288 від 13.04.2005)
8. Моніторинг цін і тарифів проводиться посадовими особами Держцінінспекції та її територіальних органів на підставі виданих зазначеною Інспекцією та її територіальними органами посвідчень на право його проведення.
(Пункт 8 в редакції Постанови КМ N 1220 від 19.12.2012)
9. Центральні та місцеві органи виконавчої влади, яким надані повноваження щодо регулювання (встановлення) цін і тарифів, зобов'язані надавати на вимогу Держцінінспекції та її територіальних органів матеріали економічного обґрунтування встановлених ними цін і тарифів.
(Пункт 9 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1220 від 19.12.2012)
10. Результати моніторингу цін і тарифів систематизуються і узагальнюються Держцінінспекцією та її територіальними органами.
11. Інформація про результати моніторингу цін і тарифів у розрізі регіонів подається:
Мінекономрозвитку, Антимонопольному комітетові та Національному банку з відповідними висновками і пропозиціями щодо поліпшення цінової ситуації в електронному та паперовому вигляді;
(Абзац другий пункту 11 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1220 від 19.12.2012)
Держстату з метою поглиблення аналізу даних щодо зміни цін і тарифів на споживчі товари та послуги, які надходять від територіальних органів державної статистики.
(Абзац третій пункту 11 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1220 від 19.12.2012)
(Пункт 11 в редакції Постанови КМ N 288 від 13.04.2005)