КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 10 жовтня 2012 р. N 918
Київ
Про затвердження нормативів
харчування в державних
і комунальних дитячих санаторно-курортних
закладах (крім протитуберкульозних)
Відповідно до статей 5 і 11 Закону України "Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії" Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Затвердити:
нормативи харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних) згідно з додатком 1;
нормативи заміни продуктів за енергетичною цінністю в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних) згідно з додатком 2.
2. Міністерству охорони здоров’я привести власні нормативно-правові акти у відповідність з цією постановою та затвердити порядок організації харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних).
3. Ця постанова набирає чинності з 1 січня 2013 року.
Прем'єр-міністр України М.АЗАРОВ
Додаток 1
до постанови Кабінету Міністрів України
від 10 жовтня 2012 р. N 918
Нормативи харчування
в державних і комунальних дитячих
санаторно- курортних закладах
(крім протитуберкульозних)
(денна норма на одну дитину, грамів брутто)
Найменування продукту | Вікова група, років | ||||
2-3 | 4-7 | 8-10 | 11-14 | 15-18 | |
Хліб пшеничний | 70 | 140 | 150 | 180 | 190 |
Хліб житній | 30 | 100 | 100 | 100 | 150 |
Борошно пшеничне | 25 | 40 | 45 | 50 | 55 |
Крохмаль | 2 | 2 | 3 | 3 | 3 |
Крупи, бобові, макаронні вироби | 65 | 75 | 80 | 85 | 90 |
Картопля | 150 | 300 | 350 | 400 | 450 |
Овочі | 300 | 350 | 400 | 450 | 500 |
Фрукти свіжі, цитрусові | 200 | 250 | 300 | 300 | 300 |
Соки | 120 | 150 | 200 | 200 | 200 |
Фрукти сушені | 15 | 20 | 25 | 30 | 35 |
Кондитерські вироби | 20 | 30 | 40 | 40 | 40 |
Цукор | 45 | 50 | 60 | 70 | 70 |
Мед, медопродукти | 1 | 4 | 5 | 5 | 5 |
Масло вершкове | 30 | 50 | 55 | 57 | 60 |
Олія | 10 | 16 | 18 | 20 | 22 |
Яйця, штук | 1/2 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Молоко | 400 | 350 | 300 | 300 | 300 |
Кисломолочні продукти (наприклад кефір) | 150 | 150 | 200 | 200 | 200 |
Сир кисломолочний | 50 | 70 | 80 | 90 | 100 |
Сир твердий | 5 | 12 | 15 | 20 | 20 |
Сметана | 15 | 20 | 25 | 30 | 30 |
М’ясо, м’ясопродукти | 130 | 170 | 180 | 220 | 230 |
Риба, рибопродукти | 70 | 90 | 100 | 120 | 130 |
Какао | 1 | 4 | 4 | 4 | 5 |
Чай | 0,1 | 0,25 | 0,4 | 0,5 | 1 |
Сіль, сіль йодована | 5 | 8 | 10 | 10 | 10 |
Дріжджі | 1 | 2 | 3 | 3 | 3 |
Лавровий лист | 0,02 | 0,02 | 0,02 | 0,02 | 0,02 |
Ванільний цукор | 0,02 | 0,02 | 0,02 | 0,02 | 0,02 |
Рекомендований хімічний склад та енергетична цінність норм харчування для дітей різних вікових груп | |||||
Білки, | 61 | 75 | 90 | 100 | 110 |
у тому числі тваринні | 41 | 43 | 45 | 51 | 55 |
Жири, | 61 | 67 | 81 | 89 | 97 |
у тому числі рослинні | 9 | 11,5 | 18 | 21 | 23 |
Вуглеводи | 244 | 351 | 420 | 469 | 513 |
Енергетична цінність, ккал | 1771 | 2300 | 2760 | 3076 | 3364 |
Примітка.
1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове, м’ясо) повинні використовуватися в межах добової норми ± 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі тощо, - декілька разів на тиждень.
2. Норма овочів і фруктів у літньо-осінній період може бути збільшена на 50-100 відсотків за рахунок зменшення на 50 відсотків норми круп, макаронних виробів та картоплі. У зимово-весняний період норма овочів і фруктів свіжих може бути зменшена на 30-50 відсотків із збільшенням соків на 50 відсотків.
3. Норма поживних речовин та енергетична цінність харчового раціону дітей, які перебувають на лікуванні у санаторно-курортному закладі, повинні бути збільшені на 5-10 відсотків, за деякими нозологічними формами - до 20 відсотків порівняно з фізіологічними нормами.
Додаток 2
до постанови Кабінету Міністрів України
від 10 жовтня 2012 р. N 918
Нормативи заміни продуктів
за енергетичною цінністю в державних і комунальних дитячих
санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних)
Найменування продукту | Вага, кілограмів брутто | Продукт-замінник | Вага, кілограмів брутто | Примітка |
Масло вершкове | 1 | олія | 0,73 | |
масло вершкове топлене | 0,8 | |||
Олія | 1 | олія (соняшникова, кукурудзяна) | 1 | |
Молоко коров’яче пастеризоване | 1 | молоко коров’яче сухе | 0,11 | |
вершки сухі | 0,12 | |||
молоко згущене стерилізоване | 0,46 | |||
молоко згущене з цукром | 0,39 | |||
вершки згущені з цукром | 0,35 | |||
кисломолочні продукти (наприклад кефір) | 1 | |||
сир кисломолочний напівжирний | 0,2 | |||
сир твердий | 0,11 | |||
Хліб житній | 1 | хліб пшеничний | 0,66 | |
борошно пшеничне | 0,46 | |||
Хліб пшеничний | 1 | хліб житній | 1,5 | |
борошно пшеничне | 0,7 | |||
сухарі (з борошна першого сорту) | 0,75 | |||
Чай чорний | 1 | чай чорний плитковий | 1 | |
чай зелений | 1 | |||
Картопля (30 відсотків відходів) | 1 | пюре картопляне сухе | 0,25 | |
капуста білокачанна | 1,11 | |||
капуста цвітна | 0,8 | |||
квасоля, горох свіжі | 0,52 | |||
Бобові (зерно) | 1 | горох, квасоля свіжі | 4,2 | |
кукурудза консервована | 4,44 | |||
горошок зелений консервований | 6,6 | |||
Морква (буряк) свіжа | 1 | морква (буряк) для гарніру (консерви) | 1,4 | |
Томати свіжі | 1 | томати консервовані | 1,04 | |
томатний сік | 1,14 | |||
томатне пюре (вміст сухих речовин 12 відсотків) | 0,42 | |||
Капуста свіжа | 1 | капуста білокачанна квашена | 1,15 | |
капуста білокачанна рання | 1 | |||
капуста цвітна | 1 | |||
капуста брюссельська | 1,3 | |||
Цибуля-порей | 1 | цибуля свіжа зелена | 0,95 | |
Огірки (томати) солені | 1 | огірки (томати) консервовані | 1,64 | |
Томатне пюре (вміст сухих речовин 12 відсотків) | 1 | сік томатний натуральний | 2,66 | |
томатне пюре (вміст сухих речовин 20 відсотків) | 0,66 | |||
томати свіжі | 2,38 | |||
Яблука свіжі | 1 | яблука консервовані | 0,41 | |
сік яблучний | 0,92 | |||
сік сливовий | 0,53 | |||
сік виноградний | 0,65 | |||
інші соки плодові натуральні | 0,9 | |||
яблука сушені | 0,2 | |||
сливи сушені | 0,2 | |||
абрикоси сушені | 0,17 | |||
родзинки | 0,15 | |||
фрукти (ягоди) свіжі (груші, айва, персики, слива, черешні, вишні, абрикоси, банани) | 1 | |||
виноград | 0,8 | |||
компоти консервовані | 0,5 | |||
Яблука сушені | 1 | яблука свіжі | 5 | |
груші сушені | 1 | |||
фрукти, ягоди сушені (курага, чорнослив, урюк, родзинки) | 0,5 | |||
Дріжджі хлібопекарські | 1 | дріжджі хлібопекарські сухі | 0,3 | |
Кури патрані (I категорії) | 1 | яловичина, свинина | 1 | |
кури напівпатрані (I категорії) | 1,34 | |||
курчата патрані | 1 | |||
курчата напівпатрані | 1,5 | |||
стегенця курячі | 0,8 | |||
філе куряче | 0,6 | |||
консерви з курятини | 0,75 | за медичними показаннями | ||
М’ясо (яловичина, свинина нежирна) | печінка | 1 | ||
серце | 1,77 | |||
м’ясо птиці патраної (I категорії) | 1 | |||
ковбаса варена | 0,8 | |||
консерви м’ясні (у тому числі з курятини) | 0,75 | за медичними показаннями | ||
риба | 1,15 | |||
сир кисломолочний напівжирний | 1,2 | |||
Риба (охолоджена, морожена) | 1 | оселедець солений з головою | 1 | |
рибне філе | 0,7 | |||
консерви рибні | 0,8 | за медичними показаннями | ||
яловичина | 0,87 | |||
яйце | 0,9 | |||
Яйця, штук | 1 | сир кисломолочний напівжирний | 0,031 | |
яловичина | 0,1 | |||
молоко | 0,18 | |||
сир твердий | 0,02 |
__________
Примітка. Заміна продуктів проводиться у разі відсутності продуктів у торговельній мережі або за медичними показаннями.