КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
від 10 жовтня 2012 р. N 918
Київ

Про затвердження нормативів
харчування в державних
і комунальних дитячих санаторно-курортних
закладах (крім протитуберкульозних)

Відповідно до статей 5 і 11 Закону України "Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії" Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити:

нормативи харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних) згідно з додатком 1;

нормативи заміни продуктів за енергетичною цінністю в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних) згідно з додатком 2.

2. Міністерству охорони здоров’я привести власні нормативно-правові акти у відповідність з цією постановою та затвердити порядок організації харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних).

3. Ця постанова набирає чинності з 1 січня 2013 року.

Прем'єр-міністр України М.АЗАРОВ

Додаток 1
до постанови Кабінету Міністрів України
від 10 жовтня 2012 р. N 918

Нормативи харчування
в державних і комунальних дитячих
санаторно- курортних закладах
(крім протитуберкульозних)
(денна норма на одну дитину, грамів брутто)

Найменування продукту  Вікова група, років 
2-3  4-7  8-10  11-14  15-18 
Хліб пшеничний  70  140  150  180  190 
Хліб житній  30  100  100  100  150 
Борошно пшеничне  25  40  45  50  55 
Крохмаль 
Крупи, бобові, макаронні вироби  65  75  80  85  90 
Картопля  150  300  350  400  450 
Овочі  300  350  400  450  500 
Фрукти свіжі, цитрусові  200  250  300  300  300 
Соки  120  150  200  200  200 
Фрукти сушені  15  20  25  30  35 
Кондитерські вироби  20  30  40  40  40 
Цукор  45  50  60  70  70 
Мед, медопродукти 
Масло вершкове  30  50  55  57  60 
Олія  10  16  18  20  22 
Яйця, штук  1/2 
Молоко  400  350  300  300  300 
Кисломолочні продукти (наприклад кефір)  150  150  200  200  200 
Сир кисломолочний  50  70  80  90  100 
Сир твердий  12  15  20  20 
Сметана  15  20  25  30  30 
М’ясо, м’ясопродукти  130  170  180  220  230 
Риба, рибопродукти  70  90  100  120  130 
Какао 
Чай  0,1  0,25  0,4  0,5 
Сіль, сіль йодована  10  10  10 
Дріжджі 
Лавровий лист  0,02  0,02  0,02  0,02  0,02 
Ванільний цукор  0,02  0,02  0,02  0,02  0,02 
Рекомендований хімічний склад та енергетична цінність норм харчування для дітей різних вікових груп 
Білки,  61  75  90  100  110 
у тому числі тваринні  41  43  45  51  55 
Жири,  61  67  81  89  97 
у тому числі рослинні  11,5  18  21  23 
Вуглеводи  244  351  420  469  513 
Енергетична цінність, ккал  1771  2300  2760  3076  3364 

Примітка.

1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове, м’ясо) повинні використовуватися в межах добової норми ± 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі тощо, - декілька разів на тиждень.

2. Норма овочів і фруктів у літньо-осінній період може бути збільшена на 50-100 відсотків за рахунок зменшення на 50 відсотків норми круп, макаронних виробів та картоплі. У зимово-весняний період норма овочів і фруктів свіжих може бути зменшена на 30-50 відсотків із збільшенням соків на 50 відсотків.

3. Норма поживних речовин та енергетична цінність харчового раціону дітей, які перебувають на лікуванні у санаторно-курортному закладі, повинні бути збільшені на 5-10 відсотків, за деякими нозологічними формами - до 20 відсотків порівняно з фізіологічними нормами.

Додаток 2
до постанови Кабінету Міністрів України
від 10 жовтня 2012 р. N 918

Нормативи заміни продуктів
за енергетичною цінністю в державних і комунальних дитячих
санаторно-курортних закладах (крім протитуберкульозних)

Найменування продукту  Вага, кілограмів брутто  Продукт-замінник  Вага, кілограмів брутто  Примітка 
Масло вершкове  олія  0,73   
    масло вершкове топлене  0,8   
Олія  олія (соняшникова, кукурудзяна)   
Молоко коров’яче пастеризоване  молоко коров’яче сухе  0,11   
  вершки сухі  0,12   
  молоко згущене стерилізоване  0,46   
    молоко згущене з цукром  0,39   
    вершки згущені з цукром  0,35   
    кисломолочні продукти (наприклад кефір)   
    сир кисломолочний напівжирний  0,2   
    сир твердий  0,11   
Хліб житній  хліб пшеничний  0,66   
    борошно пшеничне  0,46   
Хліб пшеничний  хліб житній  1,5   
    борошно пшеничне  0,7   
    сухарі (з борошна першого сорту)  0,75   
Чай чорний  чай чорний плитковий   
    чай зелений   
Картопля (30 відсотків відходів)  пюре картопляне сухе  0,25   
    капуста білокачанна  1,11   
    капуста цвітна  0,8   
    квасоля, горох свіжі  0,52   
Бобові (зерно)  горох, квасоля свіжі  4,2   
    кукурудза консервована  4,44   
    горошок зелений консервований  6,6   
Морква (буряк) свіжа  морква (буряк) для гарніру (консерви)  1,4   
Томати свіжі  томати консервовані  1,04   
    томатний сік  1,14   
    томатне пюре (вміст сухих речовин 12 відсотків)  0,42   
Капуста свіжа  капуста білокачанна квашена  1,15   
    капуста білокачанна рання   
    капуста цвітна   
    капуста брюссельська  1,3   
Цибуля-порей  цибуля свіжа зелена  0,95   
Огірки (томати) солені  огірки (томати) консервовані  1,64   
Томатне пюре (вміст сухих речовин 12 відсотків)  сік томатний натуральний  2,66   
  томатне пюре (вміст сухих речовин 20 відсотків)  0,66   
  томати свіжі  2,38   
Яблука свіжі  яблука консервовані  0,41   
    сік яблучний  0,92   
    сік сливовий  0,53   
    сік виноградний  0,65   
    інші соки плодові натуральні  0,9   
    яблука сушені  0,2   
    сливи сушені  0,2   
    абрикоси сушені  0,17   
    родзинки  0,15   
    фрукти (ягоди) свіжі (груші, айва, персики, слива, черешні, вишні, абрикоси, банани)   
    виноград  0,8   
    компоти консервовані  0,5   
Яблука сушені  яблука свіжі   
    груші сушені   
    фрукти, ягоди сушені (курага, чорнослив, урюк, родзинки)  0,5   
Дріжджі хлібопекарські  дріжджі хлібопекарські сухі  0,3   
Кури патрані (I категорії)  яловичина, свинина   
    кури напівпатрані (I категорії)  1,34   
    курчата патрані   
    курчата напівпатрані  1,5   
    стегенця курячі  0,8   
    філе куряче  0,6   
    консерви з курятини  0,75  за медичними показаннями 
М’ясо (яловичина, свинина нежирна)    печінка   
  серце  1,77   
  м’ясо птиці патраної (I категорії)   
    ковбаса варена  0,8   
    консерви м’ясні (у тому числі з курятини)  0,75  за медичними показаннями 
    риба  1,15   
    сир кисломолочний напівжирний  1,2   
Риба (охолоджена, морожена)  оселедець солений з головою   
    рибне філе  0,7   
    консерви рибні  0,8  за медичними показаннями 
    яловичина  0,87   
    яйце  0,9   
Яйця, штук  сир кисломолочний напівжирний  0,031   
    яловичина  0,1   
    молоко  0,18   
    сир твердий  0,02   

__________

Примітка. Заміна продуктів проводиться у разі відсутності продуктів у торговельній мережі або за медичними показаннями.