КОНСУЛЬТУЄ МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Державна експертиза умов праці
Про безоплатну видачу
лікувально-профілактичного
харчування
ПИТАННЯ: Який порядок передбачено чинним законодавством для видачі працівникам лікувально-профілактичного харчування?
ВІДПОВІДЬ: Нині питання безоплатної видачі працівникам лікувально-профілактичного харчування у зв'язку з особливо шкідливими умовами праці регулюють три нормативні акти, затверджені постановою Держкомпраці СРСР та Президії ВЦРПС від 07.01.77 р. N 4/П-1:
Перелік виробництв, професій та посад, зайнятість у яких дає право на безкоштовне одержання лікувально-профілактичного харчування у зв'язку з особливо шкідливими умовами праці;
Раціони лікувально-профілактичного харчування і норми безоплатної видачі вітамінних препаратів;
Правила безкоштовної видачі лікувально-профілактичного харчування.
Рішення щодо видачі працівникам лікувально-профілактичного харчування у зв'язку з особливо шкідливими умовами праці ухвалюється роботодавцем відповідно до названого вище Переліку і за результатами атеста ції робочих місць за умовами праці, яка проводиться в Порядку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.92 р. N 442.
На підставі проведеної атестації атестаційною комісією підприємства за погодженням з профспілковим комітетом складається перелік робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад, працівникам яких підтверджено право на відповідні пільги та компенсації, в тому числі безоплатне харчування.
Згідно з п.3 названих Правил лікувально-профілактичне харчування видається працівникам у дні фактичної зайнятості виконанням ними робіт у виробництвах, професіях і на посадах, передбачених у відповідному Переліку, а також у дні тимчасової втрати працездатності працівника, якщо захворювання за своїм характером є професійним і працівника не госпіталізовано, та в інших випадках, перелічених п.4 Правил. Зокрема, таке харчування надається інвалідам у зв'язку з професійним захворюванням та вагітним жінкам, зайнятим на відповідних роботах.
Лікувально-профілактичне харчування не видається в неробочі дні, в дні відпустки, службових відряджень, навчання з відривом від виробництва, виконання робіт на інших ділянках, де таке харчування не передбачене, виконання державних або громадських зобов'язань, перебування в лікарні, а також у період тимчасової непрацездатності під час загальних захворювань.
Готують та видають лікувально-профілактичне харчування та вітаміни відповідно до переліків продуктів та їхньої кількості, зазначених у Раціонах.
Відповідальність за забезпечення працівників підприємств лікувально-профілактичним харчуванням та додержання вимог названих Правил покдадається на керівника підприємства.
До затвердження такого Переліку в установленому порядку відповідно до ст.7 Закону України «Про охорону праці» роботодавець може за свої кошти додатково встановлювати за колективним договором (угодою, трудовим договором) працівникові пільги і компенсації (в тому числі лікувально-профілактичне харчування), не передбачені законодавством.
Відповідно до ст.100 КЗпП підвищена оплата праці встановлюється на важких роботах, на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, на роботах з особливими природними, географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров'я. Перелік цих робіт визначається Кабінетом Міністрів України.
Неля СИНЬКО,
Начальник відділу
«Праця i зарплата» N 26 (798), 11 липня 2012 р.
Передплатний iндекс: 30214