Документ втратив чиннiсть!

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

Затверджено
Наказ Мінагрополітики
України
12.10.2011 N 5
38

Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
2 листопада 2011 р. за N 1258/19996

(Перелік втратив чинність на підставі Наказу
Міністерства аграрної політики та продовольства України
N 130 від 07.03.20
18)

                             ПЕРЕЛІК
питань для здійснення державними
органами ветеринарної медицини планових заходів
державного нагляду (контролю) за дотриманням
законодавства у галузі ветеринарної медицини
підприємствами по забою тварин

     Пояснення до позначень,  використаних у переліку  питань  для
перевірки:
"Так" - позитивна відповідь на поставлене запитання;
"Ні" - негативна відповідь на поставлене запитання;
"НВ" - дотримання питання не вимагається від даного
(конкретно узятого) об'єкта контролю;
"НП" - питання не перевірялося на даному об'єкті контролю.

            I. Перелік питань, що підлягають перевірці

------------------------------------------------------------------
|N з/п| Питання |Так |Ні |НВ |НП | Нормативне |
| | | | | | |обґрунтуван-|
| | | | | | | ня |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
| 1.1 |Експертиза і узгодження | | | | |Стаття 7 |
| |проектів планування та | | | | |ЗУ 2498-XII;|
| |будівництва боєнь, | | | | |пункти 3.2, |
| |забійно-санітарних | | | | |3.3 глави 3 |
| |пунктів державними | | | | |ВСП для |
| |органами ветеринарної | | | | |боєнь |
| |медицини | | | | | |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
| 1.2 |Відповідність типу і | | | | |Пункт 3.4 |
| |потужності бойні та | | | | |глави 3 ВСП |
| |забійно-санітарного | | | | |для боєнь |
| |пункту узгодженому | | | | | |
| |проекту | | | | | |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
| 1.3 |Наявність у оператора | | | | |Порядок |
| |потужності (об'єкта) | | | | |видачі ЕД |
| |експлуатаційного дозволу| | | | | |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
| 1.4 |Наявність обладнаного | | | | |Пункт 3.6 |
| |постійно діючого | | | | |глави 3 ВСП |
| |дезбар'єра | | | | |для боєнь |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
| 1.5 |Наявність навколо | | | | |Пункт 3.6 |
| |підприємства суцільного | | | | |глави 3 ВСП |
| |паркану висотою | | | | |для боєнь |
| |1,6-2,0 м | | | | | |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
| 1.6 |Наявність асфальтованих | | | | |Пункт 3.6 |
| |доріг для перегону | | | | |глави 3 ВСП |
| |тварин, майданчиків для | | | | |для боєнь |
| |їх приймання тощо | | | | | |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
| 1.7 |Наявність дезкилимків | | | | |Пункт 3.6 |
| |при вході в окремі | | | | |глави 3 ВСП |
| |виробничі відділення | | | | |для боєнь |
| |підприємства | | | | | |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
| 1.8 |Дотримання необхідних | | | | |Пункт 3.7 |
| |ветеринарно-санітарних | | | | |глави 3 ВСП |
| |умов забою та первинної | | | | |для боєнь |
| |переробки тварин | | | | | |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
| 1.9 |Проведення | | | | |Пункт 3.7 |
| |ветеринарно-санітарної | | | | |глави 3 ВСП |
| |експертизи продуктів | | | | |для боєнь |
| |забою | | | | | |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
|1.10 |Раціональне використання| | | | |Пункт 3.7 |
| |конфіскатів чи | | | | |глави 3 ВСП |
| |непридатної для | | | | |для боєнь |
| |використання сировини | | | | | |
| |(виробництво кормового | | | | | |
| |борошна тваринного | | | | | |
| |походження тощо) | | | | | |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
|1.11 |Утилізація відходів | | | | |Пункт 3.7 |
| |забою тварин | | | | |глави 3 ВСП |
| | | | | | |для боєнь |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
|1.12 |Здійснення контрольних | | | | |Пункт 3.7 |
| |досліджень на наявність | | | | |глави 3 ВСП |
| |залишкової кількості | | | | |для боєнь |
| |забруднювачів | | | | | |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
|1.13 |Наявність робочих місць | | | | |Пункт 3.8 |
| |спеціалістів | | | | |глави 3 ВСП |
| |ветеринарної медицини | | | | |для боєнь |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
|1.14 |Миття та профілактична | | | | |Пункт 3.9 |
| |дезінфекція | | | | |глави 3 ВСП |
| | | | | | |для боєнь |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
|1.15 |Наявність зони | | | | |Пункт 4.2 |
| |передзабійного утримання| | | | |глави 4 ВСП |
| |тварин | | | | |для боєнь |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
|1.16 |Наявність зони основного| | | | |Пункт 4.2 |
| |виробництва | | | | |глави 4 ВСП |
| | | | | | |для боєнь |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
|1.17 |Наявність зони | | | | |Пункт 4.2 |
| |допоміжних споруд | | | | |глави 4 ВСП |
| | | | | | |для боєнь |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
|1.18 |Врахування послідовності| | | | |Пункт 4.3 |
| |технологічних процесів | | | | |глави 4 ВСП |
| |переробки при | | | | |для боєнь |
| |розташуванні виробничих | | | | | |
| |відділень бойні | | | | | |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
|1.19 |Перетинання зустрічних | | | | |Пункт 4.3 |
| |виробничих потоків: | | | | |глави 4 ВСП |
| |тварин, сировини тощо | | | | |для боєнь |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|

|1.20 |Обладнання вікон        |    |    |     |    |Пункт 4.3   |
| |захисними сітками від | | | | |глави 4 ВСП |
| |комах | | | | |для боєнь |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
|1.21 |Проведення заходів з | | | | |Пункт 4.3 |
| |дератизації | | | | |глави 4 ВСП |
| | | | | | |для боєнь |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
|1.22 |Наявність запасу засобів| | | | |Пункт 4.3 |
| |для дезінфекції, | | | | |глави 4 ВСП |
| |дезінсекції та | | | | |для боєнь |
| |дератизації | | | | | |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
|1.23 |Наявність обладнаної | | | | |Пункт 4.3 |
| |кімнати для прання | | | | |глави 4 ВСП |
| |спецодягу | | | | |для боєнь |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
|1.24 |Відповідність підлоги у | | | | |Пункт 4.3 |
| |виробничих приміщеннях | | | | |глави 4 ВСП |
| |діючим вимогам (ухил у | | | | |для боєнь |
| |бік каналізації) | | | | | |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
|1.25 |Наявність спеціального | | | | |Пункт 4.4 |
| |відділення для забою | | | | |глави 4 ВСП |
| |птиці, кролів та нутрій | | | | |для боєнь |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
|1.26 |Наявність спеціальної | | | | |Пункт 4.4 |
| |камери охолодження, | | | | |глави 4 ВСП |
| |санітарної камери тощо | | | | |для боєнь |
| |для птиці, кролів та | | | | | |
| |нутрій | | | | | |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
|1.27 |Наявність у | | | | |Пункт 4.5 |
| |холодильниках | | | | |глави 4 ВСП |
| |ізольованої камери | | | | |для боєнь |
| |відповідної ємності для | | | | | |
| |зберігання м'яса, зразки| | | | | |
| |якого направлені для | | | | | |
| |лабораторних досліджень | | | | | |
| |у державну лабораторію | | | | | |
| |ветеринарної медицини, а| | | | | |
| |також м'ясопродуктів, | | | | | |
| |які дозволяється | | | | | |
| |використовувати лише | | | | | |
| |після знешкодження | | | | | |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
|1.28 |Наявність визначених і | | | | |Пункт 4.6 |
| |відповідно обладнаних | | | | |глави 4 ВСП |
| |точок | | | | |для боєнь |
| |ветеринарно-санітарного | | | | | |
| |контролю для проведення | | | | | |
| |ветеринарно-санітарної | | | | | |
| |експертизи продуктів | | | | | |
| |забою (вішала, столи | | | | | |
| |тощо) | | | | | |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
|1.29 |Наявність окремої | | | | |Пункт 4.6 |
| |кімнати для роботи | | | | |глави 4 ВСП |
| |спеціалістів | | | | |для боєнь |
| |ветеринарної медицини з | | | | | |
| |обладнаним місцем для | | | | | |
| |проведення дослідження | | | | | |
| |на трихінельоз, | | | | | |
| |мікроскопії | | | | | |
| |мазків-відбитків, інших | | | | | |
| |необхідних лабораторних | | | | | |
| |досліджень, ведення | | | | | |
| |документації | | | | | |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
|1.30 |Наявність у персоналу | | | | |Пункт 4.7 |
| |бойні особистих медичних| | | | |глави 4 ВСП |
| |книжок з відмітками про | | | | |для боєнь |
| |проходження медичного | | | | | |
| |огляду | | | | | |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
|1.31 |Забезпечення працівників| | | | |Пункт 4.8 |
| |спеціальним одягом, | | | | |глави 4 ВСП |
| |взуттям | | | | |для боєнь |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
|1.32 |Наявність шаф з | | | | |Пункт 4.8 |
| |відокремленими відділами| | | | |глави 4 ВСП |
| |для власного та | | | | |для боєнь |
| |санітарного одягу | | | | | |
| |працівників; душової; | | | | | |
| |рукомийників з | | | | | |
| |підведеною гарячою і | | | | | |
| |холодною водою, з | | | | | |
| |безконтактними кранами, | | | | | |
| |а також мила, рушників, | | | | | |
| |аптечки | | | | | |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
|1.33 |Чи піддаються | | | | |Пункт 5.3 |
| |ветеринарному огляду, | | | | |глави 5 ВСП |
| |вибірковій термометрії | | | | |для боєнь |
| |тварини, що надходять на| | | | | |
| |бойню | | | | | |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
|1.34 |Чи проводяться | | | | |Пункт 5.3 |
| |дозиметричні дослідження| | | | |глави 5 ВСП |
| |тварин з населених | | | | |для боєнь; |
| |пунктів, критичних за | | | | |пункт 10.2 |
| |забрудненням | | | | |глави 10 |
| |радіонуклідами, та зони | | | | |Правил |
| |посиленого | | | | |ПВОіВСЕ N 28|
| |радіоекологічного | | | | | |
| |контролю | | | | | |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|

|1.35 |Чи проводиться          |    |    |     |    |Пункт 5.5   |
| |обов'язкова | | | | |глави 5 ВСП |
| |ветеринарно-санітарна | | | | |для боєнь |
| |експертиза туші, | | | | | |
| |внутрішніх органів та | | | | | |
| |інших продуктів забою | | | | | |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
|1.36 |Ведення обліку | | | | |Пункт 5.6 |
| |передзабійного | | | | |глави 5 ВСП |
| |ветеринарного огляду | | | | |для боєнь |
| |тварин та результатів | | | | | |
| |ветеринарно-санітарної | | | | | |
| |експертизи м'яса та | | | | | |
| |інших продуктів забою на| | | | | |
| |бойні у відповідних | | | | | |
| |журналах встановленої | | | | | |
| |форми | | | | | |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
|1.37 |Чи здійснюється контроль| | | | |Пункт 5.8 |
| |за реалізацією та | | | | |глави 5 ВСП |
| |перевезенням продукції | | | | |для боєнь |
| |тваринного походження, | | | | | |
| |отриманої на бойні, | | | | | |
| |транспортними засобами, | | | | | |
| |що мають санітарний | | | | | |
| |паспорт | | | | | |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
|1.38 |Проведення клеймування | | | | |Інструкція |
| |м'яса та шкур, що | | | | |по |
| |випускаються із бойні | | | | |клеймуванню |
| | | | | | |м'яса; |
| | | | | | |Інструкція з|
| | | | | | |ПВКШтХС |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
|1.39 |Проведення санітарної | | | | |Інструкція |
| |обробки приміщень та | | | | |щодо миття і|
| |обладнання після забою | | | | |дезінфекції |
| |тварин та їх первинної | | | | | |
| |переробки | | | | | |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
|1.40 |Проведення дезінфекції | | | | |Пункт 5.10 |
| |(2% розчином | | | | |глави 5 ВСП |
| |формальдегіду, 2% гаря- | | | | |для боєнь |
| |чим розчином їдкого | | | | | |
| |натру, освітленим | | | | | |
| |розчином хлорного вапна | | | | | |
| |із вмістом 2-3% | | | | | |
| |активного хлору тощо) | | | | | |
| |ємкостей для твердих | | | | | |
| |відходів після кожної їх| | | | | |
| |очистки, а також стоків,| | | | | |
| |забруднених кров'ю та | | | | | |
| |канигою, після | | | | | |
| |закінчення зміни | | | | | |
|-----+------------------------+----+----+-----+----+------------|
|1.41 |Направлення конфіскатів,| | | | |Пункт 5.11 |
| |отриманих на бойнях, на | | | | |глави 5 ВСП |
| |завод з переробки | | | | |для боєнь |
| |відходів тваринного | | | | | |
| |походження | | | | | |
------------------------------------------------------------------

                    II. Нормативні документи,
на підставі яких складено та яким відповідають
питання, передбачені цим Актом перевірки

------------------------------------------------------------------
|N з/п| Скорочення | Назва документа |
| | документа | |
|-----+----------------------------------------------------------|
|2.1 | Закони України |
|-----+----------------------------------------------------------|
|2.1.1|ЗУ 771/97-ВР |Закон України від 23.12.97 N 771/97-ВР |
| | |"Про безпечність та якість |
| | |харчових продуктів" |
|-----+---------------+------------------------------------------|
|2.1.2|ЗУ 2498-XII |Закон України від 25.06.92 N 2498-XII |
| | |"Про ветеринарну медицину" |
|-----+---------------+------------------------------------------|
|2.1.3|ЗУ 877-V |Закон України від 05.04.2007 N 877-V |
| | |"Про основні засади державного |
| | |нагляду (контролю) у сфері господарської |
| | |діяльності" |
|-----+----------------------------------------------------------|
|2.2 | Постанови Кабінету Міністрів України та накази органів |
| | виконавчої влади |
|-----+----------------------------------------------------------|
|2.2.1|Порядок видачі |Порядок видачі експлуатаційного дозволу |
| |ЕД |для потужностей (об'єктів) з виробництва, |
| | |переробки або реалізації харчових |
| | |продуктів, затверджений постановою |
| | |Кабінету Міністрів України від 12.05.2007 |
| | |N 712 |
|-----+---------------+------------------------------------------|
|2.2.2|ВСП для боєнь |Ветеринарно-санітарні правила для боєнь, |
| | |забійно-санітарних пунктів господарств та |
| | |подвірного забою тварин, затверджені |
| | |наказом Державного департаменту |
| | |ветеринарної медицини Міністерства |
| | |аграрної політики України від 14.01.2004 |
| | |N 4, зареєстровані в |
| | |Міністерстві юстиції України 28.01.2004 за|
| | |N 121/8720 |
|-----+---------------+------------------------------------------|
|2.2.3|Інструкція по |Інструкція по клеймуванню м'яса, |
| |клеймуванню |затверджена наказом Головного державного |
| |м'яса |інспектора ветеринарної медицини України |
| | |від 12.06.97 N 19, |
| | |зареєстрована в Міністерстві юстиції |
| | |України 25.09.97 за N 447/2251 |
|-----+---------------+------------------------------------------|
|2.2.4|Правила ПВОіВСЕ|Правила передзабійного ветеринарного |
| | |огляду тварин і ветеринарно-санітарної |
| | |експертизи м'яса та м'ясних продуктів, |
| | |затверджені наказом Державного |
| | |департаменту ветеринарної медицини |
| | |Міністерства аграрної політики України від|
| | |07.06.2002 N 28, |
| | |зареєстровані в Міністерстві юстиції |
| | |України 21.06.2002 за N 524/6812 |
|-----+---------------+------------------------------------------|
|2.2.5|Інструкція щодо|Інструкція щодо миття і профілактичної |
| |миття і |дезінфекції на підприємствах м'ясної і |
| |дезінфекції |птахопереробної промисловості, затверджена|
| | |Міністерством м'ясної та молочної |
| | |промисловості СРСР від 15.01.85 |
|-----+---------------+------------------------------------------|
|2.2.6|Інструкція з |Інструкція з порядку ветеринарного |
| |ПВКШтХС |клеймування шкіряної та хутрової сировини,|
| | |затверджена наказом Головного державного |
| | |інспектора ветеринарної медицини України |
| | |від 03.07.2001 N 52, |
| | |зареєстрована в Міністерстві юстиції |
| | |України 03.10.2001 за N 855/6046 |
------------------------------------------------------------------

Директор Департаменту тваринництва А.А.Гетя