Документ втратив чиннiсть!

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ

Затверджено
Наказ Державного комітету
статистики України
24.06.2005 N 1
62

Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
12 липня 2005 р. за N 734/11014

( Документ втратив чинність на підставі Наказу
Державного комітету статистики
N 296 від 27.08.20
08 )

Інструкція
щодо заповнення форми державного статистичного
спостереження N 3-сг "Звіт про сівбу ярих культур
на "___" ___________200_ року"

1. Загальні положення

1.1. Форму N 3-сг "Звіт про сівбу ярих культур на "__" _______ 200_ року" подають юридичні особи, їх відокремлені підрозділи, які здійснюють сільськогосподарську діяльність, незалежно від підпорядкування, форм власності та господарювання, які згідно з чинним законодавством не належать до малих підприємств (за винятком тих малих підприємств, які мають у своєму користуванні понад 100 га сільськогосподарських угідь), органу державної статистики за місцезнаходженням землі у період виконання робіт.

1.1.1. Якщо земельні ділянки господарства, на яких проведено посіви, розміщені у різних адміністративних районах, то форма подається відповідним районним органам державної статистики за місцезнаходженням земельних ділянок.

1.2. Заповнення форми проводиться на підставі первинних облікових документів та актів про виконання робіт.

1.3. Показники даної форми щодо площ посівів заповнюються у гектарах, овочевих культур - у гектарах з одним десятковим знаком, внесення органічних добрив - у тоннах, внесення мінеральних добрив - у центнерах.

1.4. Дані вказуються наростаючим підсумком з початку проведення робіт.

1.5. Адресна частина форми заповнюється таким чином:

реквізит "Найменування організації - складача інформації" - указується повна назва підприємства (господарства), що подає форму (згідно з установчими документами);

реквізит "Поштова адреса" - указується фактична повна адреса підприємства, що подає форму;

сітка кодів заповнюється підприємствами згідно з довідкою про включення підприємства до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ).

1.6. У рядках форми, де показники відсутні, ставиться прочерк.

2. Заповнення бланка форми

2.1. У формі ураховуються фактичні розміри посівів ярих сільськогосподарських культур на землях, що перебувають у власності та користуванні господарства, включаючи узяті в оренду землі, що оформлені актами (договорами оренди) відповідно до чинного законодавства. За посіви на землях, що передані в оренду іншим землекористувачам, форму складає орендар, при умові, якщо передання земельних ділянок здійснене та оформлене договором відповідно до чинного законодавства.

2.2. У рядках 001 - 024 указується площа, яка засіяна на звітну дату ярими культурами, без площ пересіву загиблих озимих культур та багаторічних трав, але включаючи площі овочевих та інших культур, які були посіяні під зиму та збереглися (моркви, цибулі, часнику, вики, люпину, гороху, соняшнику та інших), за фактичним розміром їх площ.

2.2.1. При загибелі ярих культур та пересіві їх ярими культурами площа спочатку посіяної культури, що загинула, виключається з показників у розмірі пересіву. На звітну дату у форму включається площа посіву тих культур, якими пересіяно площі, що загинули. Непересіяні площі загиблих ярих культур з показників не вилучаються.

2.3. У рядках 001 - 024 у посів ярих культур не включаються:

площі самосіву (падалиця);

повторні (пожнивні) посіви;

посіви у міжряддях просапних культур (крім посівів у міжряддях садів);

кулісні посіви на парах;

посіви озимих культур на зерно і зелений корм;

площі багаторічних трав та інших багаторічних культур посіву попередніх років;

посіви підпокривних багаторічних трав;

посіви люпину, середели та інших сидеральних культур на зелене добриво.

2.4. У рядку 001 указується площа посіву усіх ярих культур у господарстві на звітну дату, включаючи площі посівів тих ярих культур, які не зазначені у формі.

2.5. У рядку 002 указується загальним підсумком площа посіву на зерно ярої пшениці, ярого жита, ярого ячменю, вівса, проса, гречки, сорго, рису, суміші колосових, вики і викових сумішей, люпину, гороху, квасолі, сочевиці, чини, машу, нуту, пелюшки, кормових бобів, а також посіви овочевих сортів квасолі, гороху (зеленого горошку) на зерно.

2.5.1. У рядок 002 не включаються: усі посіви кукурудзи, посіви зернових і зернобобових культур на зелений корм, сіно, силос та випас, викові суміші на сіно, а також посіви гороху, квасолі і бобів для збирання стручків у зеленому вигляді та посіви овочевого гороху на насіння. Посіви зернобобових культур для збирання стручків у зеленому вигляді і посіви зеленого горошку ураховуються у рядку 021.

2.6. У рядках 003 - 007, 061 указуються зернові культури за переліком, у рядку 068 ураховуються загальним підсумком не зазначені у бланку посіви інших зернових культур, які будуть зібрані на зерно (ярого жита, сорго, суміші колосових та інших).

2.7. У рядку 008 указуються посіви вики і викових сумішей, люпину, гороху, квасолі, сочевиці, чини, машу, нуту, пелюшки, кормових бобів, а також посіви овочевих сортів квасолі, гороху (зеленого горошку) на зерно.

2.8. У рядку 009 із числа зернобобових культур виділяються посіви гороху на зерно.

2.9. У рядку 010 указуються усі посіви кукурудзи, незалежно від того, для яких потреб вони призначені: на зерно у повній стиглості чи на силос і зелений корм у восковій, молочно - восковій і домолочно-восковій стиглості.

2.10. У рядку 011 із загальної площі кукурудзи виділяються посіви, які передбачені для збирання на зерно.

2.11. У рядку 012 указуються тільки ті посіви цукрових буряків, продукція з яких призначається для переробки на цукрових та інших заводах. Посіви цукрових буряків на годівлю худоби, а також посіви маточних цукрових буряків і висадків у цей рядок не включаються.

2.12. У рядку 017 указуються як площі посіву поточного року, так і площі соняшнику на зерно, які були посіяні у минулому році під зиму та збереглися. Посіви соняшнику на силос у цю площу не включаються.

2.13. У рядку 020 указується разом площа весняної і літньої посадки картоплі.

2.14. У рядку 021 указується загальним підсумком посів усіх овочевих культур, незалежно від способу посадки (посіву), але без урахування посівів (посадок) овочів на насіннєві потреби.

2.14.1. У рядку 021 ураховуються посіви капусти всякої, огірків, помідорів, буряків столових, моркви столової, цибулі на ріпку, часнику, зеленого горошку та інших овочів. До складу інших овочів входять: гарбузи столові, кабачки, баклажани, патисони, перець солодкий (гіркий), столові коренеплоди (хрін, петрушка, селера, пастернак, ріпа, редька, редиска, бруква), зелені культури (цибуля зелена, цибуля-порей, салат, кріп, щавель, шпинат, ревінь, кінза тощо). До інших овочів включаються і посіви кукурудзи молочної і молочно-воскової стиглості, початки якої призначаються для консервування або використовуються у свіжому вигляді на продовольчі потреби. Посіви зернобобових культур (гороху, квасолі, бобів), які призначені для збирання стручків у зеленому вигляді, також ураховуються у цьому показнику.

2.14.2. Посіви баштанних культур (дині та кавуни) у посіви овочевих культур не включаються.

2.15. У рядку 024 указуються загальним підсумком посіви однорічних трав та інших культур, що висіваються на сіно, зелений корм (уключаючи підзимні посіви) та випас, для приготування гранул і брикетів, а також насінники однорічних трав.

2.16. У рядку 029 указується вся площа посіву ярих культур на загиблих озимих та багаторічних травах, а у рядку 030 - пересів загиблих озимих культур та багаторічних трав ярими зерновими і зернобобовими культурами (без кукурудзи). Дані рядків 029 та 030 заповнюються за фактичним розміром площі пересіву загиблих озимих на звітну дату.

2.17. У рядку 031 указується загальна площа озимих культур (пшениці, жита, ячменю, тритікале, вики, ріпаку на зерно і зелений корм), що загинула, у рядку 032 - площа загиблих озимих на зерно, у рядку 033 - площа багаторічних трав, що загинули.

2.17.1. У рядок 032 посіви ріпаку озимого на зерно не включаються.

2.17.2. Дані у рядку 029 не повинні перевищувати суму рядків 031 та 033; дані у рядку 030 не повинні перевищувати суму рядків 032 та 033. Дані про розміри загиблих площ озимих культур у господарстві повинні бути підтверджені відповідними актами з підписами відповідальних осіб, що перевіряли і встановили факт загибелі, або висновками страхової організації, якщо посіви були застраховані.

2.18. У рядку 034 указується площа, на якій проведено весняне підживлення озимих культур мінеральними і органічними добривами на звітну дату. Підживлена площа указується один раз, незалежно від кількості проведених на ній підживлень.

2.19. У рядках 035-038 указується внесення мінеральних та органічних добрив під посіви ярих культур, урожай з яких буде отримано у поточному році.

2.19.1. Мінеральні добрива (рядок 035) показуються у перерахунку на 100% поживних речовин. Вміст поживних речовин установлюється із рахунків платіжних вимог і сертифікатів на продукцію заводів-постачальників, відділків, баз, складів. Шляхом множення фізичної ваги добрив на відсоток вмісту поживних речовин і ділення на 100 обчислюється кількість добрив у поживних речовинах. Перерахунок складних добрив у поживні речовини здійснюється за вмістом кожного елемента живлення (азоту, фосфору, калію) окремо.

2.19.2. У рядку 037 указується загальна кількість органічних добрив (гною, різних компостів, органо-мінеральних сумішей, пташиного посліду та ін. у фізичній вазі), внесених під посіви ярих культур, урожай з яких буде отримано у поточному році.

2.19.3. У рядках 036 та 038 указується фізична удобрена площа мінеральними і органічними добривами, тобто площа, на якій фактично вносилися добрива (восени минулого та весною поточного року) під посіви ярих культур, урожай з яких буде отримано у поточному році.

2.19.4. Детально порядок перерахунку добрив на 100% поживних речовин та проведення обліку удобрених площ викладено в інструкції щодо заповнення державного статистичного спостереження за формою N 9-б-сг "Звіт про внесення мінеральних, органічних добрив, гіпсування та вапнування ґрунтів під урожай 200_ року".

Усі показники у формі повинні бути взаємоузгоджені, достовірні та обґрунтовані документами, які оформлені згідно з установленим порядком.

Форма підписується керівником підприємства та головним агрономом, які несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.

Директор департаменту статистики сільського господарства
та навколишнього середовища О.М.Прокопенко