ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
ТЕХНІЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТА СПОЖИВЧОЇ ПОЛІТИКИ
НАКАЗ
26.03.2008 N 101
Про затвердження національних стандартів,
внесення змін до національних стандартів,
скасування нормативних документів та внесення
змін до наказів Держспоживстандарту
від 18.05.2007 р. N 104
та від 05.07.2007 р. N 144
( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Державного комітету
України з питань технічного регулювання
та споживчої політики
N 125 від 16.04.2008 )
Відповідно до Закону України "Про стандартизацію" ( 2408-14 ) та на виконання Плану національної стандартизації на 2007 рік наказую:
1. Затвердити зміни до національних стандартів України з наданням чинності з 1 червня 2008 р.:
Зміна N 1 до Кекси. Загальні технічні умови
ДСТУ 4505:2005
національна Зміна N 2 Сіль кухонна. Загальні технічні умови
до ДСТУ 3583-97
(ГОСТ 13830-97)
( Пункт 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики N 125 від 16.04.2008 )
2. Затвердити національні стандарти України з наданням чинності з 1 липня 2008 р.:
ДСТУ 4933:2008 Безпека у надзвичайних ситуаціях. Техногенні
надзвичайні ситуації. Терміни та визначення
основних понять
- Вперше
ДСТУ 4934:2008 Безпека у надзвичайних ситуаціях. Джерела
фізичного походження природних надзвичайних
ситуацій. Номенклатура та показники впливів
уражальних чинників
- Вперше
( Пункт 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики N 125 від 16.04.2008 )
2.1. Затвердити національні стандарти України з наданням чинності:
а) з 1 січня 2009 р.:
ДСТУ 4936:2008 Розсада суниці. Технічні умови
- Вперше
ДСТУ 4937:2008 Матеріал шипшини садивний. Технічні умови
- Вперше
ДСТУ 4938:2008 Саджанці плодових культур. Технічні умови
- Вперше
ДСТУ 4939:2008 Продукти перероблення фруктів та овочів,
консерви м'ясні та м'ясорослинні. Методи
визначення вмісту хлоридів
- Вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 26186-84)
ДСТУ 4940:2008 Продукти перероблення фруктів та овочів. Метод
визначення вітаміну A
- Вперше
ДСТУ 4941:2008 Продукти перероблення фруктів та овочів, консерви
м'ясні та м'ясо-рослинні. Методи визначення
вмісту жиру
- Вперше (зі скасуванням в Україні
ГОСТ 8756.21-89 та ГОСТ 26183-84)
ДСТУ 4942:2008 Буряки цукрові. Регулятори росту. Методи
визначення біологічної ефективності
- Вперше
ДСТУ 4943:2008 Саджанці троянди. Технічні умови
- Вперше
ДСТУ 4944:2008 Агрохімікати. Встановлювання допустимих
концентрацій шкідливих речовин
- Вперше
ДСТУ 4945:2008 Фрукти, овочі та продукти їх перероблення.
Пікнометричний метод визначення вмісту
розчинних сухих речовин
- Вперше (зі скасуванням в Україні
ГОСТ 29030-91)
ДСТУ 4946:2008 Насіння стевії. Показники якості та методи їх
визначання
- Вперше
ДСТУ 4947:2008 Фрукти, овочі та продукти їх перероблення.
Методи визначення вмісту мікотоксину патуліну
- Вперше (зі скасуванням в Україні
ГОСТ 28038-89)
ДСТУ 4948:2008 Фрукти, овочі та продукти їх перероблення.
Методи визначення вмісту нітратів
- Вперше (зі скасуванням в Україні
ГОСТ 29270-95)
ДСТУ 4949:2008 Розсадництво плодових культур, винограду та
хмелю. Культура ізольованих тканин. Порядок
створення
- Вперше
ДСТУ 4950:2008 Проектування розсадників плодових культур.
Загальні вимоги
- Вперше
ДСТУ 4951:2008 Насадження плодові. Проектування. Загальні
вимоги
- Вперше
ДСТУ 4952:2008 Ягідні насадження. Проектування. Загальні
вимоги
- Вперше
ДСТУ 4953:2008 Фрукти, овочі та продукти їх перероблення.
Метод визначання вмісту крохмалю
- Вперше
ДСТУ 4954:2008 Продукти перероблення фруктів та овочів. Методи
визначання цукрів
- Вперше (зі скасуванням в Україні
ГОСТ 8756.13-87)
б) з 1 липня 2009 року:
ДСТУ 4955:2008 Виноградники. Проектування. Загальні вимоги
- Вперше
ДСТУ 4956:2008 Продукти перероблення фруктів та овочів. Метод
визначення бензойної кислоти
- Вперше (зі скасуванням в Україні
ГОСТ 28467-90)
ДСТУ 4957:2008 Продукти перероблення фруктів та овочів. Методи
визначення титрованої кислотності
- Вперше (зі скасуванням в Україні
ГОСТ 25555.0-82)
ДСТУ 4958:2008 Фрукти, овочі та продукти їх перероблення.
Методи визначення собінової кислоти
- Вперше (зі скасуванням в Україні
ГОСТ 26181-84)
в) з 1 жовтня 2009 року:
ДСТУ 4959:2008 Прутки і труби зі сплавів на основі міді для
обробляння різанням. Технічні умови
- Вперше
ДСТУ 4960:2008 Борошно із зерна тритикале. Технічні умови
- Вперше
ДСТУ 4961:2008 Продукти перероблення фруктів та овочів. Метод
визначання метавинної кислоти
- Вперше
3. Затвердити національні стандарти України з наданням чинності з 1 січня 2010 року:
ДСТУ 4962:2008 Сорго. Технічні умови
- Вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 8759-92)
ДСТУ 4963:2008 Овес. Технічні умови
- Вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 7757-71
та ГОСТ 28673-90)
ДСТУ 4964:2008 Соя. Технічні умови
- Вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 17109-88)
ДСТУ 4965:2008 Рис. Технічні умови
- Вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 6293-90)
ДСТУ 4966:2008 Насіння ріпаку для промислового переробляння.
Технічні умови
- Вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 10583-76)
ДСТУ 4967:2008 Насіння льону олійного для переробляння.
Технічні умови
- Вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 10582-76)
ДСТУ 4968:2008 Фрукти, овочі та продукти їх перероблення.
Метод визначення формального числа
- Вперше
ДСТУ 4969-1:2008 Насіння, макухи та шроти хрестоцвітих культур.
Методи визначання глюкозинолатів.
Частина 1. Методи фотоколориметричного визначання
загального вмісту глюкозинолатів
- Вперше
( Пункт 3 із змінами, внесеними згідно з Наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики N 125 від 16.04.2008 )
4. Скасувати чинність нормативних документів:
а) з 1 січня 2009 року:
ГОСТ 26186-84 Продукты переработки плодов и овощей, консервы
мясные и мясорастительные. Методы определения
хлоридов
ГОСТ 8756.21-89 Продукты переработки плодов и овощей. Методы
определения жира
ГОСТ 26183-84 Продукты переработки плодов и овощей, консервы
мясные и мясорастительные. Метод определения
жира
ГОСТ 29030-91 Продукты переработки плодов и овощей.
Пикнометрический метод определения растворимых
сухих веществ
ГОСТ 28467-90 Продукты переработки плодов и овощей. Методы
определения бензойной кислоты
ГОСТ 28038-89 Продукты переработки плодов и овощей. Метод
определения микотоксина патулина
ГОСТ 29270-95 Продукты переработки плодов и овощей. Методы
определения нитратов
ГОСТ 8756.13-87 Продукты переработки плодов и овощей. Методы
определения сахаров
б) з 1 липня 2009 року:
ГОСТ 25555.0-82 Продукты переработки плодов и овощей. Методы
определения титруемой кислотности
ГОСТ 26181-84 Продукты переработки плодов и овощей. Методы
определения сорбиновой кислоты
в) з 1 січня 2010 року:
ГОСТ 8759-92 Сорго. Требования при заготовках и поставках
ГОСТ 7757-71 Овес для переработки на солод в спиртовом
производстве. Технические условия
ГОСТ 28673-90 Овес. Требования при заготовках и поставках
ГОСТ 17109-88 Соя. Требования при заготовках и поставках
ГОСТ 6293-90 Рис. Требования при заготовках и поставках
ГОСТ 10583-76 Рапс для промышленной переработки. Технические
условия
ГОСТ 10582-76 Семена льна масличного. Промышленное сырье.
Технические условия
4.1. Внести зміну до наказу Держспоживстандарту від 18 травня 2007 р. N 104 "Про затвердження національних стандартів України, скасування нормативних документів та внесення змін до наказів Держспоживстандарту України", а саме:
у пункті 3 термін надання чинності ДСТУ 4370:2005 встановити з 1 грудня 2009 року.
5. Внести зміну до наказу Держспоживстандарту від 5 липня 2007 р. N 144 "Про затвердження національних стандартів України, скасування нормативних документів та внесення змін до наказів Держспоживстандарту", а саме:
у підпункті "в" пункту 1 термін надання чинності ДСТУ 4804:2007 та ДСТУ 4805:2007 встановити з 1 вересня 2008 року.
6. Державному підприємству "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості" (Цициліано О.Д.) забезпечити:
опублікування цього наказу у черговому виданні щомісячного інформаційного покажчика "Стандарти";
видання не пізніше ніж за 90 днів до набрання чинності затверджених цим наказом національних стандартів.
7. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Черепкова С.Т.
Голова Л.Лосюк