Документ втратив чиннiсть!

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ

НАКАЗ
18.12.2007 N 450

Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
26 грудня 2007 р. за N 1399/14666

(Наказ втратив чинність на підставі Наказу
Державної служби статистики України
N 85 від 27.03.20
15)

Про затвердження Інструкції щодо заповнення
форми державного статистичного спостереження
N 1-споживання (річн
а) "Обстеження споживання
продуктів та послуг у виробництві продукції
(робіт, послуг) за 2007 рік"

Відповідно до статей 4, 14, 18 Закону України "Про державну статистику" ( 2614-12 ), частини восьмої статті 19 та статті 55 Господарського кодексу України ( 436-15 ) та з метою забезпечення інформаційних потреб системи національних рахунків наказую:

1. Затвердити Інструкцію щодо заповнення форми державного статистичного спостереження N 1-споживання (річна) "Обстеження споживання продуктів та послуг у виробництві продукції (робіт, послуг) за 2007 рік" (далі - Інструкція), що додається.

2. Респондентам під час заповнення форми державного статистичного спостереження N 1-споживання (річна) "Обстеження споживання продуктів та послуг у виробництві продукції (робіт, послуг) за 2007 рік" використовувати Інструкцію, затверджену цим наказом.

3. Департаменту міжгалузевої статистики підприємств (Жук І.М.) визначити необхідний тираж, підготувати й передати адміністративно-господарському департаменту оригінал Інструкції, затвердженої цим наказом, для виготовлення.

4. Департаменту фінансового забезпечення, бухгалтерського обліку та звітності (Кучіна І.Ю.) забезпечити фінансування послуг щодо виготовлення та доставки Інструкції, затвердженої цим наказом.

5. Адміністративно-господарському департаменту (Кобзар О.К.) забезпечити контроль за своєчасним виготовленням та доставкою Інструкції, затвердженої цим наказом, на адресу головних управлінь статистики в Автономній Республіці Крим, областях, місті Києві та Управління статистики у місті Севастополі.

6. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Державного комітету статистики України від 13.07.2006 N 316 "Про затвердження Інструкції щодо заповнення форми державного статистичного спостереження N 1-споживання (річна) "Обстеження споживання продуктів та послуг у виробництві продукції (робіт, послуг) за 2006 рік", зареєстрований у Міністерстві юстиції України 27.07.2006 за N 879/12753.

7. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Голови Піщейка В.О.

Голова О.Г.Осауленко

Затверджено
Наказ Держкомстату України
18.12.2007 N 450

Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
26 грудня 2007 р. за N 1399/14666

Інструкція
щодо заповнення форми державного статистичного
спостереження N 1-споживання (річна) "Обстеження
споживання продуктів та послуг у виробництві
продукції (робіт, послуг) за 2007 рік"

1. Загальні положення

1.1. Перелік підприємств, що звітують за формою державного статистичного спостереження N 1-споживання (річна) "Обстеження споживання продуктів та послуг у виробництві продукції (робіт, послуг) за 2007 рік" (далі - звіт), визначається органами державної статистики відповідно до чинного законодавства та діючої статистичної методології.

1.2. В адресній частині звіту наводяться:

- за реквізитом "Найменування" - повна назва підприємства, що звітує (згідно з реєстраційними даними);

- за реквізитом "Місцезнаходження" - місцезнаходження підприємства відповідно до реєстраційних даних;

- за реквізитом "Адреса здійснення діяльності, щодо якої подається звіт" - повна поштова адреса місцезнаходження підприємства, що звітує.

1.3. При заповненні звіту застосовуються первинні документи, регістри синтетичного й аналітичного обліку.

1.4. У рядках, які не мають показників, ставиться прочерк.

1.5. Показники звіту заповнюються в тисячах гривень з одним десятковим знаком.

2. Показники щодо матеріальних витрат
на виробництво продукції (робіт, послуг)
(Розділ 1)

2.1. За показником матеріальні витрати відображаються витрати підприємства, які пов'язані з виробництвом продукції (робіт, послуг) у звітному періоді.

Заповнення показника матеріальні витрати на виробництво продукції (робіт, послуг) здійснюється на підставі регістрів бухгалтерського обліку, Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 N 291, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 21.12.99 за N 892/4185:

- рахунків класу 8 "Витрати за елементами";

- рахунків класу 9 "Витрати діяльності" (за умови прийняття підприємством рішення про застосування для обліку витрат тільки рахунків класу 9);

- рахунку 23 "Виробництво" (за умови прийняття підприємством рішення про застосування для обліку витрат тільки рахунків класу 9 та в частині обліку витрат на виробництво продукції власного виробництва для внутрішнього споживання);

- рахунку 15 "Капітальні інвестиції" (у частині обліку витрат на модернізацію з поліпшення та створення основних засобів власними силами).

Основні вимоги до визнання, складу та оцінки витрат викладені в Положенні (стандарті) бухгалтерського обліку 16 "Витрати".

До показника матеріальні витрати (розділ 1) включається:

- вартість витрачених (спожитих) у виробництві продуктів: сировини й основних матеріалів, напівфабрикатів та комплектуючих виробів, палива й енергії, будівельних матеріалів, запасних частин, тари й тарних матеріалів, допоміжних та інших матеріалів (канцелярське приладдя, продукти на лікувально-профілактичне харчування працівників тощо);

- вартість робіт і послуг виробничого та невиробничого характеру (здійснення окремих операцій з виробництва продукції, обробки сировини й матеріалів; оплата підприємствами-замовниками спожитих послуг з переробки давальницької сировини; проведення іспитів з випробування сировини й матеріалів, які використовуються у виробництві; транспортні послуги, які є складовою технологічного процесу виробництва тощо);

- витрати на сплату спожитих послуг, які були надані сторонніми підприємствами (фізичними особами - підприємцями), з поточного обслуговування та ремонту основних засобів (крім транспортних засобів, офісної та комп'ютерної техніки, зокрема касових апаратів, ремонт яких належить до послуг сторонніх організацій);

- витрати, пов'язані з використанням природної сировини (відрахування на покриття витрат на геологорозвідку та геологорозшук корисних копалин, на рекультивацію земель, плата за деревину, продану на пні, плата за воду, що вибирається з водогосподарських систем у межах затверджених лімітів, а також платежі за використання інших природних ресурсів, за викиди і скиди забруднювальних речовин у навколишнє природне середовище, розміщення відходів та інші види шкідливого впливу в межах ліміту).

2.2. Не враховується до матеріальних витрат на виробництво продукції (робіт, послуг):

- вартість придбаних для перепродажу товарів (послуг), покупних матеріалів (електроенергії, газу, нафтопродуктів тощо), які реалізуються без додаткової обробки на даному підприємстві;

- собівартість реалізованих основних та оборотних активів;

- оплата робіт, виконаних підрядниками.

2.3. При здійсненні операцій із давальницькою сировиною підприємство-замовник за показником матеріальні витрати (рядки 010-220) вказує:

- вартість сировини, переданої у виробництво на інші підприємства, відповідно до виду економічної діяльності (КВЕД), до якого належить сировина;

- оплата послуг (робіт) з переробки давальницької сировини, відповідно до виду економічної діяльності (КВЕД), до якого належить надана послуга.

Приклади:

1. При переробці нафти на давальницьких умовах за рядком 050 "Добування вуглеводнів та пов'язаних з ними послуг" підприємство-замовник повинно відобразити вартість переданої для переробки нафти, а за рядком 110 "Виробництва продуктів нафтоперероблення" - вартість робіт, виконаних стороннім підприємством з виробництва бензину, керосину, дизельного палива тощо.

2. При виробництві цукру на давальницьких умовах підприємство-замовник відобразить вартість цукрового буряку за рядком 010, а послуги цукрозаводу з виробництва цукру - за рядком 070.

2.4. Склад матеріальних витрат на виробництво продукції (робіт, послуг) з урахуванням галузевих особливостей визначається згідно з:

- Методичними рекомендаціями з формування собівартості продукції (робіт, послуг) у промисловості, затвердженими наказом Міністерства промислової політики України від 09.07.2007 N 373;

- Методичними рекомендаціями з формування собівартості будівельно-монтажних робіт, затвердженими наказом Державного комітету України з будівництва та архітектури від 16.02.2004 N 30;

- Методичними рекомендаціями з формування складу витрат та порядку їх планування в торговельній діяльності, затвердженими наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 22.05.2002 N 145;

- Тимчасовими галузевими методичними рекомендаціями з обліку витрат на виробництво готової вугільної продукції на шахтах та розрізах, затвердженими наказом Мінпаливенерго України від 26.01.2001 N 30;

- Методичними рекомендаціями з планування, обліку і калькулювання собівартості робіт (послуг) на підприємствах і в організаціях житлово-комунального господарства, затвердженими наказом Держбуду України від 06.03.2002 N 47;

- Методичними рекомендаціями з формування собівартості перевезень (робіт, послуг) на транспорті, затвердженими наказом Міністерства транспорту України від 05.02.2001 N 65;

- Методичними рекомендаціями з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств, затвердженими наказом Міністерства аграрної політики України від 18.05.2001 N 132, тощо.

2.5. Для окремих видів економічної діяльності підприємств існують типові групи спожитих продуктів, які найбільш імовірно можуть бути використані у виробництві продукції (робіт, послуг):

- "рослинництво" (код за КВЕД 01.11.0 - 01.13.0) рядки звіту: 010, 110, 120;

- "виробництво м'яса та м'ясних продуктів" (15.11.0 - 15.13.0) рядки: 010, 070;

- "виробництво рибних продуктів" (15.20.0) рядок: 030;

- "перероблення та консервування картоплі" (15.31.0) - "виробництво солоду" (15.97.0) рядки: 010, 070;

- "текстильне виробництво" (17.11.0 - 17.17.0) рядки: 010, 120;

- "виробництво бавовняних тканин" (17.21.0) - "виробництво взуття" (19.30.0) рядки: 010, 080, 120;

- "лісопильне та стругальне виробництво; просочування деревини" (20.10.0) - "виробництво виробів з корка, соломки та матеріалів плетіння" (20.52.0); "виробництво паперової маси" (21.11.0) рядок: 020;

- "виробництво паперу та картону" (21.12.0) - "видання журналів та періодичних публікацій" (22.13.0) рядки: 090, 120;

- "друкування газет" (22.21.0) - "надання інших послуг у поліграфічній діяльності" (22.25.0) рядок: 090, 120;

- "виробництво коксу" (23.10.0) рядок: 040;

- "виробництво продуктів нафтоперероблення" (23.20.0); "виробництво промислових газів" (24.11.0) рядок: 050;

- "виробництво барвників та пігментів" (24.12.0) - "виробництво штучних та синтетичних волокон" (24.70.0) рядок: 120;

- "виробництво плит, штаби, труб та профілів з пластмас" (25.21.0) - "виробництво інших виробів з пластмас" (25.24.0) рядок: 050 або 120;

- "виробництво листового скла" (26.11.0) - "виробництво інших виробів з бетону, гіпсу та цементу" (26.66.0) рядок: 060;

- "виробництво чавуну, сталі та феросплавів" (27.10.0) - "виробництво дроту" (27.34.0) рядки: 040 або 100, 060;

- "виробництво будівельних металевих конструкцій та виробів" (28.11.0 - 28.75.0) рядок: 140;

- "виробництво двигунів та турбін" (29.11.1) - "виробництво інших транспортних засобів, не віднесених до інших угруповань" (35.50.0) рядок: 140, 150;

- "виробництво меблів для сидіння" (36.11.0) - "виробництво матраців" (36.15.0) рядки: 020 або 120 або 140, 080;

- "розбирання та знесення будівель; земляні роботи" (45.11.0) - "інші спеціалізовані будівельні роботи" (45.25.1) рядки: 060, 130;

- "діяльність ресторанів" (55.30.1) - "послуги з постачання готової їжі" (55.52.0) рядки: 010, 070, 080;

- "діяльність пасажирського залізничного транспорту" (60.10.1) - "авіаційні нерегулярні вантажні перевезення" (62.20.2) рядки: 110, 170.

При виробництві певних видів продуктів, окрім зазначених вище, можуть споживатися й інші продукти, які повинні бути відображені при заповненні звіту.

Для всіх підприємств обов'язково повинні бути заповнені рядки: "Виробництво та розподілення електроенергії" (рядок 170), "Постачання пари та гарячої води" (рядок 190), "Збирання, очищення та розподілення води" (рядок 200), тому що використання цих продуктів є необхідною умовою для виробництва. Виключенням є випадки, коли вказані витрати належать до складової орендної плати за умовами договору.

Приклад:

Підприємство займається виробництвом м'яса (код за КВЕД 15.11.0) та м'ясопродуктів (код за КВЕД 15.13.0). У своїй діяльності для виробництва м'яса підприємством споживається велика рогата та інша худоба (рядок 010). Для виробництва ковбас та інших м'ясних продуктів підприємством споживаються м'ясо та м'ясопродукти забою тварин (рядок 070). Крім того, при виробництві вищезазначених продуктів споживається електроенергія (рядок 170), теплоенергія (рядок 190) та водопостачання (рядок 200).

3. Показники щодо послуг сторонніх організацій
(Розділ 2)

За показником "оплата послуг (робіт), виконаних сторонніми підприємствами (фізичними особами - підприємцями)" (розділ 2, рядки 300-480) відображається вартість послуг сторонніх підприємств (зв'язку, транспорту, освіти, охорони здоров'я, з поточного обслуговування та ремонту транспортних засобів, офісної та комп'ютерної техніки тощо) за видами економічної діяльності.

Заповнення показника "послуги сторонніх підприємств" здійснюється на підставі даних рахунку 84 "Інші операційні витрати" в частині обліку витрат послуг сторонніх організацій та підприємств.

Директор департаменту міжгалузевої
статистики підприємств І.М.Жук