КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
від 8 липня 2006 р. N 947
Київ

Про внесення зміни до норм харчування
військовослужбовців Збройних Сил, інших військових
формувань та осіб рядового, начальницького складу
органів і підрозділів цивільного захисту

Кабінет Міністрів України постановляє:

Внести зміну до норми N 8 - додаткова норма для донорів норм харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань та осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 р. N 426 (Офіційний вісник України, 2002 р., N 14, ст. 739; 2006 р., N 11, ст. 716), виклавши її в редакції, що додається.

Прем'єр-міністр України Ю.ЄХАНУРОВ

Затверджено
постановою Кабінету Міністрів України
від 29 березня 2002 р. N 4
26

(в редакції постанови Кабінету Міністрів України
від 8 липня 2006 р. N 947)

          Норма N 8 - додаткова норма харчування донора
в день давання крові та (або) її компонентів

(грамів)
------------------------------------------------------------------
Найменування продукту | Кількість
------------------------------------------------------------------
М'ясо (яловичина, птиця) 300

Риба 30

Масло вершкове 20

Олія 5

Крупи різні та макаронні вироби 40

Яйце куряче, штук 1

Молоко 200

Цукор 35

Борошно пшеничне 10

Хліб житній 150

Хліб пшеничний 150

Картопля 200

Капуста 100

Буряки 30

Морква 50

Цибуля 20

Сухофрукти 20

Фрукти свіжі 300

Сік                                                 100

Чай 0,3

Какао 40

Енергетична цінність набору продуктів повинна становити від
2000 до 2200 ккал.

_______________________

Примітки:

1. За цією нормою за рахунок держави забезпечуються харчуванням військовослужбовці і працівники Збройних Сил та інших військових формувань, рядовий і начальницький склад органів внутрішніх справ, органів і підрозділів цивільного захисту та органів і установ кримінально-виконавчої системи, які дають кров та (або) її компоненти спеціалізованим установам і закладам переливання крові та відповідним підрозділам закладів охорони здоров'я, що належать до сфери управління Міноборони, незалежно від забезпечення їх харчуванням за основними нормами.

У разі неможливості забезпечити харчуванням за цією нормою донору відшкодовується вартість набору продуктів готівкою.

2. Заміну одних продуктів на інші дозволяється проводити згідно з нормами заміни.

3. Додатковим харчуванням (вартість продуктів готівкою) донори забезпечуються у закладах охорони здоров'я, що належать до сфери управління Міноборони, за місцем взяття у донора крові та (або) її компонентів.

У разі давання донорами крові та (або) її компонентів виїзним бригадам центрів крові, відділенням переливання крові додаткове харчування (вартість продуктів готівкою) організовується у військових частинах, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів, установах і організаціях Збройних Сил та інших військових формувань, органів внутрішніх справ, органів цивільного захисту та органів кримінально-виконавчої системи на місці.

Додаткові продукти для організації харчування військовослужбовців строкової військової служби та курсантів вищих військових навчальних закладів у дні давання крові та (або) її компонентів записуються окремою графою у розкладку продуктів. Сніданок і обід готуються з продуктів як за основною, так і додатковою нормою для донора відповідно до рекомендацій, а вечеря - за основною нормою.

Рекомендації щодо складення наборів продуктів
для харчування донора в день давання крові
та (або) її компонентів

Перед даванням крові на сніданок донор одержує гарячий чай з булкою та цукром (80 грамів булки, 30 грамів цукру, 0,5 грама чаю).

                   Перший варіант обіду, грамів
------------------------------------------------------------------
Найменування продуктів | Білки | Жири | Вуглеводи |Калорій-
| | | | ність,
| | | | ккал
------------------------------------------------------------------
Вінегрет з олією та 3,3 10,7 18,1 157
оселедцем
(150 і 20)

Суп гороховий з м'ясним 18,9 21,7 33,3 378
фаршем (400 і 100)

Яловичина відварена (270). 41,1 26,7 36,4 402

Каша вівсяна і овочеве 4,9 12,8 271
рагу (по 150 і 150)

Кисіль з клюкви (180) 0,2 39,6 147

Другий варіант обіду, грамів

Салат із свіжої капусти, 1,6 5,9 16,3 118
моркви та яблук із
сметаною (50, 50, 50 і 20)

Борщ український із 21,2 24,8 32,7 399
сметаною та м'ясним фаршем
(400 і 100)

Курятина відварена (270).      50,7    27,8      44,3        417

Каша гречана і овочеве 7 14,1 320
рагу (150 і 150)

Компот з кураги та ізюму 0,2 30 115
(180)

На кожний раціон, грамів

Хліб житній (150) 5 1 42,5 188

Хліб пшеничний (150) 7,9 1,9 52,7 246

Масло вершкове (20) 0,08 15,7 0,1 149

Яблука свіжі (300) 0,9 34,5 132

Цитрусові (апельсини, 2,4 25,2 116
мандарини, грейпфрути,
300)

Енергетична цінність раціонів, грамів

Перший варіант 84,7 89,5 282,1 2186

Другий варіант 89,7 94,2 278,6 2200