Увага! Це є застаріла редакція документа. На останню редакцію

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
від 13 червня 2002 р. N 803
Київ

Про заходи щодо проведення моніторингу
цін і тарифів на споживчому ринку

На виконання розпорядження Президента України від 19 листопада 2001 р. N 328 "Про вдосконалення спостережень за цінами і тарифами" та з метою забезпечення органів виконавчої влади оперативною інформацією з питань ціноутворення Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити такі, що додаються:

перелік соціально значущих товарів і послуг, за яким проводитиметься постійний моніторинг цін і тарифів на споживчому ринку регіонів;

Порядок проведення моніторингу цін і тарифів на споживчому ринку.

2. Центральним та місцевим органам виконавчої влади, уповноваженим регулювати ціни і тарифи на окремі види продукції, товарів і послуг, сприяти органам державного контролю за цінами у проведенні моніторингу цін і тарифів та надавати необхідну інформацію відповідно до законодавства.

3. Міністерству економіки та з питань європейської інтеграції:

за результатами проведення моніторингу цін і тарифів подавати інформацію Кабінету Міністрів України, Національному банку, центральним та місцевим органам виконавчої влади;

разом з Міністерством юстиції розглянути у двомісячний термін питання стосовно визначення відповідальності суб'єктів господарювання за невиконання вимог законодавства щодо проведення органами державного контролю за цінами моніторингу цін і тарифів та подати Кабінетові Міністрів України пропозиції про внесення змін до законодавчих актів з цього питання.

Прем'єр-міністр України А.КІНАХ

Затверджено
постановою Кабінету Міністрів України
від 13 червня 2002 р. N 803

Перелік
соціально значущих товарів і послуг,
за яким проводитиметься постійний
моніторинг цін і тарифів
на споживчому ринку регіонів

Продукти харчування

Борошно пшеничне вищого сорту

Хліб з борошна пшеничного вищого сорту

Хліб з борошна пшеничного I сорту

Макаронні вироби (вермішель з борошна пшеничного вищого сорту)

Крупи ячні

Крупи гречані

Крупи манні

Пшоно

Рис

Яловичина I категорії

Свинина*

Сало*

Птиця

Ковбаса варена I сорту

Молоко жирністю 2,5 відсотка

Сметана жирністю 20 відсотків

Сир

Масло

Яйця курячі

Цукор-пісок

Олія соняшникова

Картопля

Капуста білоголова

Морква

Буряки

Цибуля ріпчаста

Яблука*

Сіль
_______________

* Моніторинг проводиться лише на продовольчих ринках Автономної Республіки Крим, областей, мм. Києва та Севастополя.

Окремі види нафтопродуктів

Дизельне паливо

Бензин (марки А-76, А-95)

Товари та послуги, які реалізуються за регульованими цінами і тарифами

Електрична енергія

Газ скраплений, що відпускається населенню для побутових потреб

Тверде паливо, що відпускається населенню для побутових потреб

Послуги міського пасажирського транспорту

Житлово-комунальні послуги з тепло-, водопостачання, водовідведення, користування житлом (квартирна плата) та утримання житла

Затверджено
постановою Кабінету Міністрів України
від 13 червня 2002 р. N 803

Порядок
проведення моніторингу цін і тарифів
на споживчому ринку

1. Цей Порядок, розроблений відповідно до Закону України "Про ціни і ціноутворення" ( 507-12 ), постанов Кабінету Міністрів України, інших нормативно-правових актів з питань ціноутворення та контролю за цінами, регламентує питання організації та проведення моніторингу вільних і державних фіксованих та регульованих цін і тарифів на товари і послуги у сфері їх реалізації суб'єктами господарювання та їх структурними підрозділами.

2. Моніторинг цін і тарифів - це оперативне дослідження динаміки цін і тарифів, аналіз і визначення тенденцій інфляційних (дефляційних) процесів у регіонах та державі в цілому, що здійснюється на підставі інформації та первинних документів підприємств і не є перевіркою дотримання державної дисципліни цін.

Метою проведення моніторингу цін і тарифів є вивчення стану і динаміки розвитку цінових процесів на регіональних і загальнодержавних ринках продукції, товарів і послуг та внесення на підставі отриманих даних Кабінетові Міністрів України, центральним та місцевим органам виконавчої влади пропозицій щодо стабілізації цінової ситуації на споживчому ринку.

3. Організація та безпосереднє проведення моніторингу цін і тарифів здійснюється Держцінінспекцією.

4. Моніторинг цін і тарифів проводиться за окремими видами соціально значущих товарів і послуг згідно з переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України.

5. Моніторинг цін і тарифів проводиться у терміни, що встановлюються Держцінінспекцією залежно від цінової ситуації на споживчому ринку.

6. Моніторинг проводиться за розмірами роздрібних цін, у тому числі розмірами торговельних (постачальницько-збутових) надбавок.

7. У разі коли змінюється рівень торговельної (постачальницько-збутової) надбавки, проводиться аналіз складових витрат обігу (на транспортування, зберігання, реалізацію з урахуванням обробки, сортування та пакування товарів, на заробітну плату, утримання приміщень та інвентарю, сплату відсотків за користування кредитом тощо), а також рівня рентабельності з урахуванням обсягів товарообігу і товарних запасів.

8. Моніторинг цін і тарифів проводиться посадовими особами органів державного контролю за цінами на підставі виданих Держцінінспекцією посвідчень на право його проведення.

9. Центральні та місцеві органи виконавчої влади, яким надані повноваження щодо регулювання (встановлення) цін і тарифів, зобов'язані надавати на вимогу органів державного контролю за цінами матеріали економічного обгрунтування встановлених ними цін і тарифів.

10. Результати моніторингу цін і тарифів систематизуються і узагальнюються Держцінінспекцією та її територіальними органами.

11. Інформація про результати моніторингу цін і тарифів у розрізі регіонів подається на розгляд Мінекономіки та Національного банку разом з відповідними висновками та пропозиціями щодо поліпшення цінової ситуації.