Увага! Це є застаріла редакція документа. На останню редакцію

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
від 27 грудня 2001 р. N 1752
Київ

Про норми харчування для осіб,
хворих на туберкульоз та інфікованих
мікобактеріями туберкульозу

Відповідно до статті 16 Закону України "Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз" ( 2586-14 ) Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити норми харчування для осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу, та норми заміни продуктів харчування у протитуберкульозних закладах згідно з додатками 1 і 2.

2. У нормі N 8 додатка 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 16 червня 1992 р. N 336 "Про затвердження норм добового забезпечення продуктами харчування засуджених до позбавлення волі, а також осіб, що перебувають у слідчих ізоляторах, лікувально-трудових профілакторіях та ізоляторах тимчасового утримання Міністерства внутрішніх справ України, норм заміни одних продуктів іншими та порядку застосування вказаних норм" слова "туберкульоз", "а також особи, що наглядаються з приводу туберкульозу I-II, V-VII груп диспансерного обліку" виключити.

3. Міністерству охорони здоров'я, іншим центральним органам виконавчої влади, Академії медичних наук, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям забезпечувати дотримання затверджених цією постановою норм харчування для осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу, в межах асигнувань, що передбачаються у державному та місцевих бюджетах на утримання протитуберкульозних закладів.

Прем'єр-міністр України А.КІНАХ

Додаток 1
до постанови Кабінету Міністрів України
від 27 грудня 2001 р. N 1752

Норми
харчування для осіб, хворих на туберкульоз
та інфікованих мікобактеріями туберкульозу,
у протитуберкульозних закладах
(грамів брутто на день на одного
хворого або інфікованого)

-----------------------------------------------------------------

|Найменування | Вікова група, років |

|продукту |-----------------------------------------------|
| | 1-3 | 4-7 | 8-10 | 11-14 | 15-17 | більш як 18|
| | | | | | | |

-----------------------------------------------------------------


Хліб пшеничний 70 150 200 200 200 220

Хліб житній 30 100 100 100 150 150

Борошно пшеничне 25 45 55 55 60 60

Крохмаль 2 2 3 3 3 3

Крупи, бобові, 60 70 80 90 90 85
макарони

Картопля 150 400 450 450 450 450

Овочі 300 350 400 450 500 550

Фрукти свіжі, 200 250 300 300 300 300
цитрусові

Соки 100 120 150 150 180 200

Сухофрукти 15 30 40 40 40 40

Горіхи - 7 10 10 10 10

Масло 30 55 60 60 60 50

Маргарин - - - - - 10

Олія 7 12 15 18 20 21

Молоко, 600* 550 500 500 500 500
кисломолочні продукти
_______________

* Дітям до 1 року - 900 мілілітрів адаптованих молочних
сумішей у відповідній формі.

Сир кисломолочний 50 70 80 90 100 100

Сметана 15 20 25 30 30 30

Сир сичужний 5 10 12 13 15 15
твердий

Яйця, штук 0,5 1 1 1 1 1

М'ясо та м'ясні 120 150 165 200 220 220
продукти

Риба та рибні 40 70 90 100 110 110
продукти

Цукор 45 50 60 65 65 60

Мед та його 1 4 5 5 5 5
продукти

Кондитерські 10 30 40 40 40 40
вироби

Кава злакова, 2 5 5 5 5 4
цикорій

Кава натуральна, - - - - - 3
розчинна

Какао 1 4 4 4 6 6

Чай 0,02 0,1 0,2 0,2 0,5 1

Лавровий лист 0,02 0,02 0,02 0,02 0,02 0,02

Ванільний цукор, 0,02 0,02 0,02 0,02 0,02 0,02
кориця

Дріжджі 1 2 3 3 3 3

Сіль 5 8 10 10 10 10

Хімічний склад добової норми:

білки 61 74 89 100 110 103

з них тваринні 42 38 44 50 55 52

жири 61 66 80 88 96 91

з них рослинні 5 11 18 20 23 22

вуглеводи 243 350 419 469 512 482

Енергоцінність, 1765 2290 2752 3068 3352 3198
кілокалорій

_______________

Примітки: 1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло) використовуються у межах добової норми (+ 5 відсотків). Такі продукти, як сир, риба, дріжджі, видаються кілька разів на тиждень. Наприклад, для риби: добова норма (25 грамів), використовується в меню три рази на тиждень. Розрахунок використання такий: 25 х 7 = 175 грамів. З цієї кількості можна приготувати такі страви: риба смажена (80 грамів), кнелі рибні (60 грамів), а також оселедець з цибулею (35 грамів).

2. У разі відсутності необхідних продуктів харчування проводити їх заміну згідно з нормами заміни продуктів.

3. Для заготівлі квашених овочів (огірки, помідори, капуста тощо) використовують сіль згідно з рецептурами понад добову норму.

4. Норма овочів, фруктів свіжих у літньо-осінній період може бути збільшена на 50-100 відсотків за рахунок зменшення на 50 відсотків норми круп, макаронних виробів і картоплі. У зимово-весняний період норма овочів, фруктів свіжих може бути зменшена на 30-50 відсотків із збільшенням соків на 50 відсотків.

Додаток 2
до постанови Кабінету Міністрів України
від 27 грудня 2001 р. N 1752

Норми
заміни продуктів харчування
у протитуберкульозних закладах

Продукт,
грамів
брутто 
Продукт-замінник  Вага,
грамів
брутто 
М'ясо, 100
(25 відсотків
відходів) 
яловичина
птиця (тушки, стегенця)
баранина
свинина
печінка яловича
печінка свиняча
серце яловиче
ковбаса напівкопчена
ковбаса варена, сосиски, сардельки
риба минтай (23 відсотки відходів)
риба минтай (38 відсотків відходів)
риба минтай (54 відсотки відходів)
консерви "Яловичина тушкована"
консерви "Сніданок туриста"
(яловичина)
сир кисломолочний
яйце куряче 
100
141
133
54
167
154
188
200
133
295
395
495
74



93
103
2,5
штуки 
Молоко, 100  молоко сухе
молоко згущене стерилізоване
молоко згущене з цукром
вершки згущені з цукром
вершки сухі
кисломолочні продукти (кефір, наріне,
ацидофільне молоко, варинець тощо)
сир кисломолочний
риба минтай (23 відсотки відходів)
риба минтай (38 відсотків відходів)
риба минтай (54 відсотки відходів)
сир твердий
яйце куряче 
11
37
16
14
9



79
33
94
126
157
15
1
штука 
Сир, 100  м'ясо (яловичина)
м'ясо (птиця)
риба минтай (23 відсотки відходів)
риба минтай (38 відсотків відходів)
риба минтай (54 відсотки відходів)
сир твердий 
97
137
289
385
482
47 
Яйце куряче,
1 штука 
сир кисломолочний
м'ясо (яловичина)
м'ясо (птиця)
риба минтай (23 відсотки відходів)
риба минтай (38 відсотків відходів)
риба минтай (54 відсотки відходів)
молоко
сир твердий
яєчний порошок 
41
39
56
117
156
195
124
18
12 
Риба, 100
(23 відсотки
відходів) 
м'ясо (яловичина)
м'ясо (птиця)
сир кисломолочний
яйце куряче


консерви рибні 
34
47
35
1,2
штуки
50 
Картопля, 100
(30 відсотків
відходів) 
пюре картопляне (сухе)
капуста білокачанна
капуста цвітна
квасоля, соя (свіжі)
квасоля, горох (зерно) 
25
100
74
52
Бобові (зерно), 100  горох, квасоля (свіжі)
квасоля спаржева (свіжа)
кукурудза консервована
горошок зелений консервований
квасоля консервована
соєві продукти (сухі) 
467
700
494
819
819
87 
Томати (свіжі), 100  томати консервовані
томатний сік 
104
114 
Буряки столові
(свіжі), 100 
буряк консервований  108 
Морква столова
(свіжа), 100 
морква консервована  104 
Яблука (свіжі), 100  яблука консервовані
сік яблучний
яблука (сушені)
сливи (сушені)
абрикоси (сушені)
родзинки
сік виноградний
сік сливовий 
41
92
18
16
17
15
65
53 
Масло, 100  смалець
олія 
74
74 
Хліб пшеничний, 100  крупи пшеничні
хліб житній
хлібці (пшеничні, житні)
сухарі вершкові
печиво галетне 
73
113
94
75
25 
Томат-пюре, 100  томатна паста
томатний соус
томатний сік
томати свіжі 
66
66
342
295 
Олія соняшникова,
100 
олія кукурудзяна
олія соєва 
100
100 
Цукор, 100  мед натуральний  125 

_______________

Примітка. На використання нових продуктів у харчуванні декретованих груп населення повинен бути дозвіл (гігієнічний висновок).