Увага! Це є застаріла редакція документа. На останню редакцію

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
від 21 травня 1992 р. N 258
Київ

Про норми харчування та часткову компенсацію
вартості продуктів для осіб, які постраждали
внаслідок Чорнобильської катастрофи

( Із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
N 4 від 05.01.
93 )

Відповідно до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" ( 796-12 ) та з метою забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, продуктами харчування і виплати часткової компенсації їх вартості Кабінет Міністрів України ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Затвердити розроблені Міністерством охорони здоров'я України норми харчування для зазначених громадянн у стаціонарах спеціалізованих лікувальних, лікувально-санаторних і курортних закладах, а також дітей у дошкільних і шкільних закладах (додатки N 1-3).

2. Надати Раді Міністрів Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям право визначати виходячи із розроблених Міністерством охорони здоров'я фізіологічних (медичних) норм харчування (додаток N 4) і середніх цін на продукти харчування, що склалися у регіоні, розміри грошової компенсації вартості продуктів харчування, встановлені вказаним Законом для громадян, віднесених до 1 і 2 категорії, для потерпілих дітей у разі захворювання кровотворних органів (гострі лейкози), щитовидної залози (аденома, рак), злоякісними пухлинами, а також для батьків потерпілих дітей, які не відвідують дитячі дошкільні та шкільні заклади і не забезпечуються продуктами харчування на суму середньої вартості харчування в цих закладах і не перебувають на повному державному забезпеченні. ( Пункт 2 в редакції Постанови КМ N 4 від 05.01.93 )

3. Установити, що виплата компенсації, передбаченої пунктом 2 цієї постанови, провадиться:

працюючим громадянам - за місцем основної роботи;

на дітей віком до 18 років - за місцем основної роботи (навчання) матері, а у випадках, коли мати не працює і не вчиться, - за місцем основної роботи (навчання) батька або особи, яка заміняє батьків;

студентам вищих і учням середніх спеціальних навчальних закладів, професійно-технічних училищ, платних навчальних закладів і курсів - за місцем навчання;

непрацюючим громадянам, включаючи тих, які одержують допомогу на дітей, - місцевими органами державної виконавчої влади за місцем проживання цих громадян.

Витрати місцевих адміністрацій, підприємств, установ і організацій на виплату компенсацій відшкодовуються у встановленому порядку за рахунок коштів Фонду для здійснення заходів по ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціальному захисту населення.

4. Раді Міністрів Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям при забезпеченні продуктами харчування осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і віднесені до I категорії, вагітних жінок і жінок, які годують дітей, керуватися, крім фізіологічних (медичних) норм, також додатковими нормами, встановленими Міністерством охорони здоров'я України (додатки N 5 і 6).

Перший віце-прем'єр-міністр України К. МАСИК

Міністр Кабінету Міністрів України В. ПЄХОТА

Додаток N 1
до постанови Кабінету Міністрів України
від 21 травня 1992 р. N 258

Додаткові норми
продуктів харчування для осіб, які постраждали
внаслідок Чорнобильської катастрофи, у стаціона-
рах спеціалізованих лікувальних закладів (відділень)

(на день у грамах)

Найменування продуктів  На одного хворого віком  
  до 1 року  від 1 до 6 років  від 6 до 10 років  від 10 до 14 років  старше 14 років 
Молочні суміші, в т. ч.
кисломолочні прдукти 

180 

200 

200 

200 

200 
Соки  50  50  50  50 
Плодоягідні консерви  30  50  50  50  50 
Буряк червоний  10  10  15  20 
Капуста  15  30 
Цибуля ріпчаста 
Цибуля зелена 
Петрушка, кріп 
Морква  10  10  15  25 
Горох консервований  10 
Фрукти свіжі  100  100  100  50 
Сухофрукти  10  10  10  15 
Яловичина  10  15  25  40 
Птиця  20 
Риба та інші продукти
моря 


15 

15 

20 

30 
Сир  10  10  10  25 

Міністр Кабінету Міністрів України В. ПЄХОТА

Додаток N 2
до постанови Кабінету Міністрів України
від 21 травня 1992 р. N 258

Норми харчування осіб, які
постраждали внаслідок Чорнобиль-
ської катастрофи, в лікувально-ку-
рортних закладах

(на день у грамах)

Найменування продуктів  На одну особу віком  
до 6 років  від 6 до 10 років  від 10 до 14 років  старше 14 років 
Хліб пшеничний   100  120  150  150 
Хліб житній  50  70  100  200 
Борошно пшеничне  25  35  50  50 
Крохмаль  20 
Крупи, макаронні
вироби, бобові 

50 

60 

70 

100 
Картопля  300  400  450  400 
Овочі різні  350  450  550  500 
Фрукти свіжі,
цитрусові 

300 

400 

500 

300 
Соки  100  150  200  250 
Фрукти сухі  20  30  40  40 
Горіхи  10 
Масло вершкове  50  60  65  70 
Олія  10  15  20  20 
Молоко  500  500  500  500 
Сир  60  80  100  90 
Сметана  25  30  35  40 
Сир твердий  10  15  20  40 
Яйця (штук)  0,75  1,5 
М'ясо  125  160  200  250 
Птиця  25  32  40  50 
Ковбаси варені,
сосиски, сардельки 

10 

20 

26 

60 
Ковбаса напівкопчена  10  12  30 
Окорок, буженина,
карбонат 


10 

12 

30 
Рибопродукти  80  100  125  150 
Мінеральна вода  500 
Цукор  60 
Повидло, джем,
мармелад 




40 
Мед  20 
Консерви - ікра
(чорна, кетова) 




10 
Субпродукти (печінка,
язик) 




30 
Пшеничні висівки  15 
Чай 
Кава, какао 
Спеції  20 

Міністр Кабінету Міністрів України В. ПЄХОТА

Додаток N 3
до постанови Кабінету Міністрів України
від 21 травня 1992 р. N 258

Норми харчування
дітей у дошкільних та шкільних закладах, які
постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

(на день у грамах)

Найменування продуктів  На одну дитину або учня в залежності від віку  
Дитячі дошкільні заклади   Загальноосвітні школи * 
  до 3 років  від 3 до 6 років   від 6 до 10 років  від 10 до 14 років  старше 14 років 
Хліб пшеничний   60  110  125  150  175 
Хліб житній  30  60  125  150  175 
Борошно пшеничне  16  25  25  30  40 
Крохмаль 
Крупи, бобові,
макарони 

35 

45 

50 

60 

70 
Картопля  150  250  300  350  400 
Овочі різні  250  300  350  400  400 
Фрукти свіжі,
цитрусові 

100 

150 

150 

200 

250 
Соки  50  100  150  150  200 
Фрукти сухі  15  15  15  15  15 
Цукор  45  50  55  60  65 
Мед 
Кондитерські вироби  10  15  20  25  25 
Масло вершкове  25  30  30  35  35 
Олія  10  12  15  17 
Яйця  1/2 
Молоко  500  420  400  400  400 
Сир  50  40  40  50  60 
Сметана  15  15  15  20  20 
Сир твердий  10  10  15  15 
М'ясо, м'ясопродукти  100  120  130  160  200 
Риба, рибопродукти  40  50  50  60  70 
Чай  0,2  0,2  0,3  0,3  0,3 
Какао 
Кава ячмінна 
Дріжджі 
Ванільний цукор  0,01  0,01  0,01  0,01  0,01 
Сіль  10 
Лавровий лист  0,01  0,01  0,02  0,02  0,02 

*Ці ж норми встановлюються для учнів технікумів, училищ, професійно-технічних закладів

Міністр Кабінету Міністрів України В. ПЄХОТА

Додаток N 4
до постанови Кабінету Міністрів України
від 21 травня 1992 р. N 258

Фізіологічні (медичні) норми
забезпечення продуктами харчування громадян, які
постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

(на місяць)

Найменування продуктів  Одиниця виміру  На одну особу віком  
до 1 року  від 1 до 3 років  від 3 до 7 років  від 7 до 11 років  від 11 до 14 років  від 14 до 18 років  старше 18 років 
Хліб пшенич-
ний 

кг 


1,09 

3,41 

3,88 

4,65 

5,43 

Хліб житній  -"-  1,86  3,88  4,65  5,43  2,5 
Борошно пше-
ничне 

-"- 


0,09 

0,78 

0,78 

0,93 

1,24 

0,75 
Крохмаль  -"-  0,09  0,09  0,12  0,16  0,16  0,25 
Крупи, макаро
ни, бобові 
-
-"- 

0,9 

1,09 

1,4 

1,5 

6 1,86 

2,17 

1,5 
Картопля  -"-  1,24  3,1  7,75  9,30  10,85  12,40  9,6 
Овочі різні  -"-  1,56  6,2  10,85  10,8  5 12,4  13,95  16,3 
Соки   літрів  3,1  3,1  3,1  4,65  4,65  6,7 
Цукор  кг  0,31  1,56  1,56  1,71  1,86  2,2 
Фрукти сухі  -"-  0,47  0,47  0,47  0,47  0,66 
Фрукти свіжі  -"-  1,56  3,1  4,65  4,65  6,2  7,75  9,6 
Мед  -"-  0,16  0,16  0,22  0,22  0,31 
Кондитерські
вироби на
пектині 


-"- 






0,47 


0,62 


0,78 


0,78 


0,93 
Масло вершкове  -"-  0,31  0,31  0,93  0,93  1,09  1,09  0,5 
Олія  -"-  0,31  0,37  0,47  0,53  0,8 
Молоко і кис-
ломолочні
продукти 


-"- 


17,0 


5 20,1 


5 13,02 


12,4 


12,4 


12,4 


11,8 
Сир  -"-  1,24  1,56  1,24  1,24  1,56  1,86  0,75 
Сметана, вершки  -"-  0,1  6 0,16  0,47  0,4  7 0,62  0,51  0,62 
Сир твердий  -"-  0,31  0,31  0,47  0,47  0,45 
М'ясо, м'ясо-
продукти 

-"- 


1,56 

3,72 

4,03 

4,96 

6,2 

6,7 
Риба, рибопро
дукти 
-
-"- 


0,31 

1,56 

1,56 

1,86 

2,17 

1,75 
Суміші "Малиш
"Віталакт'тощо 
"
-"- 

2,26 






Яйця  штук  15  15  31  31  31  31  23 
Плодоовочеві
консерви

М'ясні пюре-
подібні кон-
серви 
умов
них
банок


-"- 
-

31


15 


31


15 


-




-




-




-




-


Чай  грамів  3,2  6,2  9,3  9,3  9,3  9,3 
Какао  -"-  31  31  31  31  31  31 
Кава ячмінна  -"-  31  31  62  62  93  93 
Сіль  кг  0,12  0,25  0,25  0,25  0,31  0,31 
Дріжджі  грамів  31  31  31  31  31 
Ванільний
цукор 

-"- 



0,3 

0,3 

0,3 

0,3 

0,3 
Лавровий лист  -"-  0,31  0,62  0,62  0,62 
Маргарин  кг  0,36 

Примітка. У раціон харчування для населення, яке проживає на забруднених територіях, максимально вводяться продукти, що мають радіопротекторні властивості (гарбузи, морква, продукти з пектиновими добавками, джеми, повидло, мармелад, пюре і соки - вишневий, гарбузовий, гранатовий, абрикосовий, моркв'яний тощо).

Міністр Кабінету Міністрів України В. ПЄХОТА

Додаток N 5
до постанови Кабінету Міністрів України
від 21 травня 1992 р. N 258

Додатковий набір продуктів
харчування, понад фізіологічні
норми, для осіб, віднесених до
I категорії

(на місяць)

Найменування продуктів  Одиниця виміру   Кількість  
Крупа гречана   кілограмів 
Цитрусові  -"- 
Мед бджолиний  -"- 
Яловичина  -"- 
Ковбасні вироби  -"- 
Оселедці  -"-  0,5 
Молоко згущене  -"- 
Сир твердий  -"-  0,5 
Масло вершкове  -"-  1,5 
Кава натуральна  грамів  60 
Ікра лососева  банок 
Консерви "Печінка тріски"  -"- 
Шпроти, сардини  -"- 
Краби (консерви)  -"- 
М'ясні консерви  -"- 
Какао  грамів  100 
Чай  -"-  60 

Міністр Кабінету Міністрів України В. ПЄХОТА

Додаток N 6
до постанови Кабінету Міністрів України
від 21 травня 1992 р. N 258

Додатковий набір продуктів харчування,
понад фізіологічні норми, для вагітних
і жінок, які годують дітей

(на місяць)

Крупи, макарони, бобові   360 грамів 
Соки  4,2 літра 
Олія  130 грамів 
Яйця  8 штук 
Молоко і кисломолочні продукти  2,15 літра 
Сметана, вершки  420 грамів 
Сир  2,35 кілограма 

Міністр Кабінету Міністрів України В. ПЄХОТА