Увага! Це є застаріла редакція документа. На останню редакцію

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
від 21 травня 1992 р. N 258
Київ

Про норми харчування та часткову компенсацію
вартості продуктів для осіб, які постраждали
внаслідок Чорнобильської катастрофи

( Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ
N 4 від 05.01.
93
N 931 від 16.09.20
05 )

( Щодо змін додатково див. Постанову КМ
N 936 від 20.09.20
05 )

( Із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
N 211 від 14.02.20
07 )

Відповідно до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" ( 796-12 ) та з метою забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, продуктами харчування і виплати часткової компенсації їх вартості Кабінет Міністрів України ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Затвердити розроблені Міністерством охорони здоров'я України норми харчування для зазначених громадян у стаціонарах спеціалізованих лікувальних, лікувально-санаторних і курортних закладах, а також дітей у дошкільних і шкільних закладах (додатки N 1-3).

2. Надати Міністерству праці та соціальної політики право визначати виходячи із розроблених Міністерством охорони здоров'я фізіологічних (медичних) норм харчування (додаток N 4) і середніх цін на продукти харчування, що склалися у регіоні, розміри грошової компенсації вартості продуктів харчування, встановлені вказаним Законом для громадян, віднесених до 1 і 2 категорії, для потерпілих дітей у разі захворювання кровотворних органів (гострі лейкози), щитовидної залози (аденома, рак), злоякісними пухлинами, а також для батьків потерпілих дітей, які не відвідують дитячі дошкільні та шкільні заклади і не забезпечуються продуктами харчування на суму середньої вартості харчування в цих закладах і не перебувають на повному державному забезпеченні. ( Пункт 2 в редакції Постанови КМ N 4 від 05.01.93; із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 211 від 14.02.2007 )

( Пункт 3 втратив чинність на підставі Постанови КМ N 931 від 16.09.2005 )

4. Раді Міністрів Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям при забезпеченні продуктами харчування осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і віднесені до 1 категорії, вагітних жінок і жінок, які годують дітей, керуватися, крім фізіологічних (медичних) норм, також додатковими нормами, встановленими Міністерством охорони здоров'я України (додатки N 5 і 6).

Перший
віце-прем'єр-міністр України К.МАСИК

Міністр
Кабінету Міністрів України В.ПЄХОТА

Додаток N 1
до постанови Кабінету Міністрів України
від 21 травня 1992 р. N 258

                         Додаткові норми
продуктів харчування для осіб, які постраждали
внаслідок Чорнобильської катастрофи, у стаціонарах
спеціалізованих лікувальних закладів (відділень)

                                            (на день у грамах)
------------------------------------------------------------------
Найменування | На одного хворого віком
продуктів |-----------------------------------------
| до 1 |від 1 | від 6 |від 10 |старше
| року |до 6 | до 10 |до 14 | 14
| |років | років |років |років
------------------------------------------------------------------
Молочні суміші, в т. ч.
кисломолочні продукти 180 200 200 200 200

Соки - 50 50 50 50

Плодоягідні консерви 30 50 50 50 50

Буряк червоний - 10 10 15 20

Капуста - - - 15 30

Цибуля ріпчата - - - 5 5

Цибуля зелена - - - 5 5

Петрушка, кріп - - - 5 5

Морква - 10 10 15 25

Горох консервований - - - - 10

Фрукти свіжі - 100 100 100 50

Сухофрукти - 10 10 10 15

Яловичина - 10 15 25 40

Птиця - - - - 20

Риба та інші продукти
моря - 15 15 20 30

Сир - 10 10 10 25

Міністр Кабінету Міністрів України В.ПЄХОТА

Додаток N 2
до постанови Кабінету Міністрів України
від 21 травня 1992 р. N 258

                     Норми харчування осіб,
які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи,
в лікувально-курортних закладах

                                                (на день у грамах)
------------------------------------------------------------------
| На одну особу віком
Найменування |----------------------------------------
продуктів | до 6 | від 6 до | від 10 до| старше
| років | 10 років | 14 років | 14 років
------------------------------------------------------------------
Хліб пшеничний 100 120 150 150

Хліб житній 50 70 100 200

Борошно пшеничне 25 35 50 50

Крохмаль 3 4 5 20

Крупи, макаронні
вироби, бобові 50 60 70 100

Картопля 300 400 450 400

Овочі різні 350 450 550 500

Фрукти свіжі,
цитрусові 300 400 500 300

Соки 100 150 200 250

Фрукти сухі 20 30 40 40

Горіхи 5 7 10 -

Масло вершкове 50 60 65 70

Олія 10 15 20 20

Молоко 500 500 500 500

Сир 60 80 100 90

Сметана 25 30 35 40

Сир твердий 10 15 20 40

Яйця (штук) 0,75 1 1 1,5

М'ясо 125 160 200 250

Птиця 25 32 40 50

Ковбаси варені,
сосиски, сардельки 10 20 26 60

Ковбаса напівкопчена 5 10 12 30

Окорок, буженина,
карбонат 5 10 12 30

Рибопродукти 80 100 125 150

Мінеральна вода - - - 500

Цукор - - - 60

Повидло, джем,
мармелад - - - 40

Мед - - - 20

Консерви - ікра
(чорна, кетова) - - - 10

Субпродукти (печінка,
язик) - - - 30

Пшеничні висівки - - - 15

Чай - - - 2

Кава, какао - - - 5

Спеції - - - 20

Міністр
Кабінету Міністрів України В.ПЄХОТА

Додаток N 3
до постанови Кабінету Міністрів України
від 21 травня 1992 р. N 258

                         Норми харчування
дітей у дошкільних та шкільних закладах,
які постраждали внаслідок Чорнобильської
катастрофи

                                                (на день у грамах)
------------------------------------------------------------------
| На одну дитину або учня в залежності
| від віку
Найменування |---------------------------------------------
продуктів |Дитячі дошкільні| Загальноосвітні
| заклади | школи*
|----------------+----------------------------
| до 3 | від 3 до| від 6 до|від 10 до|старше
| років| 6 років | 10 років|14 років |14 років
------------------------------------------------------------------
Хліб пшеничний 60 110 125 150 175

Хліб житній 30 60 125 150 175

Борошно пшеничне 16 25 25 30 40

Крохмаль 3 3 4 5 5

Крупи, бобові,
макарони 35 45 50 60 70

Картопля 150 250 300 350 400

Овочі різні 250 300 350 400 400

Фрукти свіжі,
цитрусові 100 150 150 200 250

Соки 50 100 150 150 200

Фрукти сухі 15 15 15 15 15

Цукор 45 50 55 60 65

Мед 3 5 5 7 7

Кондитерські вироби 10 15 20 25 25

Масло вершкове 25 30 30 35 35

Олія 8 10 12 15 17

Яйця 1/2 1 1 1 1

Молоко 500 420 400 400 400

Сир 50 40 40 50 60

Сметана 15 15 15 20 20

Сир твердий 5 10 10 15 15

М'ясо,
м'ясопродукти 100 120 130 160 200

Риба,
рибопродукти 40 50 50 60 70

Чай 0,2 0,2 0,3 0,3 0,3

Какао 1 1 1 1 1

Кава ячмінна 1 1 2 2 2

Дріжджі 1 1 1 1 1

Ванільний цукор 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01

Сіль 5 8 8 9 10

Лавровий лист 0,01 0,01 0,02 0,02 0,02

_______________
* Ці ж норми встановлюються для учнів технікумів, училищ,
професійно-технічних закладів

Міністр
Кабінету Міністрів України В.ПЄХОТА

Додаток N 4
до постанови Кабінету Міністрів України
від 21 травня 1992 р. N 258

                  Фізіологічні (медичні) норми
забезпечення продуктами харчування громадян,
які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

                                                       (на місяць)
---------------------------------------------------------------------
Найменування |Одиниця | На одну особу віком
продуктів | виміру |---------------------------------------------
| | до 1| від 1|від 3|від 7|від 11|від 14|старше
| | року| до 3 |до 7 |до 11|до 14 |до 18 | 18
| | | років|років|років|років |років |років
---------------------------------------------------------------------
Хліб
пшеничний кг - 1,09 3,41 3,88 4,65 5,43 8

Хліб житній -"- - - 1,86 3,88 4,65 5,43 2,5

Борошно
пшеничне -"- - 0,09 0,78 0,78 0,93 1,24 0,75

Крохмаль -"- - 0,09 0,09 0,12 0,16 0,16 0,25

Крупи,
макарони,
бобові -"- 0,9 1,09 1,4 1,56 1,86 2,17 1,5

Картопля -"- 1,24 3,1 7,75 9,30 10,85 12,40 9,6

Овочі різні -"- 1,56 6,2 10,85 10,85 12,4 13,95 16,3

Соки літрів 3,1 3,1 3,1 4,65 4,65 6,7 2

Цукор кг 0,31 1,56 1,56 1,71 1,86 1 2,2

Фрукти сухі -"- - - 0,47 0,47 0,47 0,47 0,66

Фрукти свіжі -"- 1,56 3,1 4,65 4,65 6,2 7,75 9,6

Мед -"- - - 0,16 0,16 0,22 0,22 0,31

Кондитерські
вироби на
пектині -"- - - 0,47 0,62 0,78 0,78 0,93

Масло вершкове -"- 0,31 0,31 0,93 0,93 1,09 1,09 0,5

Олія -"- - - 0,31 0,37 0,47 0,53 0,8

Молоко і
кисломолочні
продукти -"- 17,05 20,15 13,02 12,4 12,4 12,4 11,8

Сир -"- 1,24 1,56 1,24 1,24 1,56 1,86 0,75

Сметана,
вершки -"- 0,16 0,16 0,47 0,47 0,62 0,51 0,62

Сир твердий -"- - - 0,31 0,31 0,47 0,47 0,45

М'ясо,
м'ясопродукти -"- - 1,56 3,72 4,03 4,96 6,2 6,7

Риба,
рибопродукти -"- - 0,31 1,56 1,56 1,86 2,17 1,75

Суміші "Малиш",
"Віталакт"
тощо -"- 2,26 - - - - - -

Яйця штук 15 15 31 31 31 31 23

Плодоовочеві умовних
консерви банок 31 31 - - - - -
М'ясні
пюреподібні
консерви -"- 15 15 - - - - -

Чай грамів - 3,2 6,2 9,3 9,3 9,3 9,3

Какао -"- - 31 31 31 31 31 31

Кава ячмінна -"- - 31 31 62 62 93 93

Сіль кг - 0,12 0,25 0,25 0,25 0,31 0,31

Дріжджі грамів - - 31 31 31 31 31

Ванільний
цукор -"- - - 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3

Лавровий лист -"- - - 0,31 0,62 0,62 0,62 1

Маргарин кг - - - - - - 0,36

_______________
Примітка. У раціон харчування для населення, яке проживає на
забруднених територіях, максимально вводяться продукти,
що мають радіопротекторні властивості (гарбузи, морква,
продукти з пектиновими добавками, джеми, повидло,
мармелад, пюре і соки - вишневий, гарбузовий,
гранатовий, абрикосовий, моркв'яний тощо).

Міністр
Кабінету Міністрів України В.ПЄХОТА

Додаток N 5
до постанови Кабінету Міністрів України
від 21 травня 1992 р. N 258

                Додатковий набір продуктів харчування,
понад фізіологічні норми, для осіб,
віднесених до 1 категорії

                                                       (на місяць)
------------------------------------------------------------------
Найменування продуктів | Одиниця | Кількість
| виміру |
------------------------------------------------------------------
Крупа гречана кілограмів 1

Цитрусові -"- 2

Мед бджолиний -"- 1

Яловичина -"- 2

Ковбасні вироби -"- 2

Оселедці -"- 0,5

Молоко згущене -"- 1

Сир твердий -"- 0,5

Масло вершкове -"- 1,5

Кава натуральна грамів 60

Ікра лососева банок 1

Консерви "Печінка тріски" -"- 2

Шпроти, сардини -"- 1

Краби (консерви) -"- 1

М'ясні консерви -"- 2

Какао грамів 100

Чай -"- 60

Міністр
Кабінету Міністрів України В.ПЄХОТА

Додаток N 6
до постанови Кабінету Міністрів України
від 21 травня 1992 р. N 258

                Додатковий набір продуктів харчування,
понад фізіологічні норми, для вагітних і жінок,
які годують дітей

                                                       (на місяць)

Крупи, макарони, бобові 360 грамів

Соки 4,2 літра

Олія 130 грамів

Яйця 8 штук

Молоко і кисломолочні продукти 2,15 літра

Сметана, вершки 420 грамів

Сир 2,35 кілограма

Міністр
Кабінету Міністрів України В.ПЄХОТА