КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 16 лютого 1998 р. N 145
Київ
( Постанова втратила чинність на підставі Постанови КМ
N 805 від 12.05.99 )
Про затвердження Порядку нарахування та
виплат дотацій сільськогосподарським
товаровиробникам за продані ними переробним
підприємствам молоко та м'ясо в живій вазі
(Внесено зміни постановою КМУ
N 1096 від 15.07.98)
З метою підтримки сільськогосподарських виробників тваринницької продукції та своєчасного перерахування їм дотацій за продані переробним підприємствам молоко та м'ясо в живій вазі, відповідно до пункту 11.21 Закону України "Про податок на додану вартість" Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Затвердити Порядок нарахування та виплат дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними переробним підприємствам молоко та м'ясо в живій вазі, що додається.
2. Просити Національний банк вирішити питання щодо відкриття переробним підприємствам усіх форм власності окремих рахунків для зарахування податку на додану вартість для виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними молоко та м'ясо в живій вазі.
3. Міністерству агропромислового комплексу, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям забезпечити контроль за використанням податку на додану вартість, зарахованого на окремі рахунки переробних підприємств, виключно для виплат дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними переробним підприємствам молоко та м'ясо в живій вазі.
4. Міністерству агропромислового комплексу, Міністерству фінансів, Міністерству економіки, Державній податковій адміністрації проаналізувати дію Порядку нарахування та виплат дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними переробним підприємствам молоко та м'ясо в живій вазі за підсумками роботи I кварталу 1998 р. та у разі необхідності його вдосконалення внести відповідні пропозиції Кабінету Міністрів України.
5. Контроль за виконанням цієї постанови покласти на Віце-прем'єр-міністра України Тігіпка С. Л.
Прем'єр-міністр України В.ПУСТОВОЙТЕНКО
Затверджено
постановою Кабінету Міністрів України
від 16 лютого 1998 р. N 145
Порядок
нарахування та виплат дотацій сільськогосподарським
товаровиробникам за продані ними переробним
підприємствам молоко та м'ясо в живій вазі
1. Цей Порядок встановлює механізм нарахування та виплат у 1998 році дотацій сільськогосподарським товаровиробникам усіх форм власності і господарювання, включаючи особисті підсобні господарства населення, за продані ними переробним підприємствам молоко та м'ясо в живій вазі.
Він не поширюється на операції з реалізації молока, молочної продукції, м'яса та м'ясопродуктів, виготовлених переробними підприємствами з імпортованої сировини та із сировини, закупленої не в живій вазі, з продажу імпортованої сировини, а також молока та м'яса в живій вазі посередниками, з переробки сировини на давальницьких умовах.
2. Сільськогосподарські товаровиробники всіх форм власності і господарювання реалізують переробним підприємствам молоко і м'ясо в живій вазі відповідно до укладених договорів, нараховуючи податок на додану вартість за нульовою ставкою. При цьому податковий кредит, що складається із сум податку на додану вартість, сплачених сільськогосподарськими товаровиробниками у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до складу валових витрат виробництва (обігу) та основних фондів чи нематеріальних активів, що підлягають амортизації, включається до загальної декларації платника податку за звітний період.
3. Для визначення сум дотації сільськогосподарським товаровиробникам за молоко і м'ясо в живій вазі, які будуть продані ними, переробні підприємства щомісячно складають попередній розрахунок надходження і використання податку на додану вартість, нарахованого на обсяги реалізації молока та молочної продукції, м'яса та м'ясопродуктів за формою згідно з додатком N 1.
Відповідно до цього розрахунку кожне переробне підприємство визначає суму податку на додану вартість, яка надійде на підприємство під час здійснення реалізації молока, молочної продукції, м'яса та м'ясопродуктів, а також суму податку на додану вартість, що буде нарахована (перерахована) постачальникам товарів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до складу валових витрат виробництва зазначеної продукції, та розмір дотацій товаровиробникам за продане молоко і м'ясо в живій вазі на гривню вартості цієї продукції. Цей розрахунок переробні підприємства погоджують з відповідними управліннями сільського господарства та продовольства районних (обласних) держадміністрацій, відповідними підрозділами в Автономній Республіці Крим, а підприємства системи Укоопспілки - з споживчими товариствами (споживчими спілками).
4. Під час приймання закуплених молока та м'яса в живій вазі від сільськогосподарських підприємств (господарств) переробні підприємства виписують квитанції за формами ПК-1 та ПК-3, а від особистих підсобних господарств населення - за формою ПК-3а.
У квитанціях, крім ваги та вартості закупленої продукції за договірними цінами, окремим рядком зазначаються суми дотації, виходячи із загального обсягу закупленої продукції та розміру дотації згідно з попереднім розрахунком переробних підприємств. Перерахування коштів сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними молоко і м'ясо в живій вазі проводиться платіжними дорученнями з поточного рахунку переробного підприємства, а сум дотацій - з його окремого рахунку.
5. Переробні підприємства перераховують суми податку на додану вартість, нараховані на обсяги реалізованої ними готової продукції (молока та молочної продукції, м'яса та м'ясопродуктів), на відкриті для них в обслуговуючих установах банків окремі рахунки, у міру фактичного надходження цих коштів у розмірах, визначених згідно з попередніми розрахунками, складеними переробними підприємствами відповідно до цього Порядку.
Переробні підприємства за результатами діяльності за кожний звітний (податковий) період ведуть окремий податковий і бухгалтерський облік молока, молочної продукції, м'яса, м'ясопродуктів, виготовлених з проданих сільськогосподарськими товаровиробниками молока та м'яса в живій вазі, та окремий облік іншої продукції.
За результатами окремого обліку продукції, виготовленої з проданих сільськогосподарськими товаровиробниками молока та м'яса в живій вазі, переробні підприємства відповідно до вимог Закону України "Про податок на додану вартість" визначають суми податкових зобов'язань та податкового кредиту, які виникають у зв'язку з переробкою та продажем такої продукції, і складають окрему податкову декларацію, яка разом з декларацією щодо іншої діяльності подається до державної податкової адміністрації за місцем реєстрації переробного підприємства як платника податку на додану вартість у порядку і в строки, визначені цим Законом, з урахуванням нормативно-правових актів Державної податкової адміністрації. Визначена до сплати за окремою податковою декларацією сума податку на додану вартість перераховується переробним підприємством на його окремий рахунок. Переробне підприємство разом з окремою податковою декларацією за кожний звітний (податковий) період подає як підтвердження сплати сум податку перелік платіжних доручень на фактично зараховані на окремий рахунок кошти і виписку банку із окремого рахунку.
У разі встановлення за окремою податковою декларацією перевищення суми податкового кредиту над сумою податкових зобов'язань така сума перевищення перераховується переробним підприємством платіжними дорученнями з окремого рахунку на його поточний рахунок.
6. Птахофабрики та птахогосподарства, де відповідно до типових проектів їх будівництва на площадках однієї промислової зони розміщені виробничі приміщення з вирощування птиці та її забою, податок на додану вартість, який вони мають сплачувати до бюджету в частині реалізації м'яса птиці, спрямовують на розвиток птахівництва цього господарства.
7. Дотації, визначені згідно з пунктами 3 і 4 цього Порядку, виплачуються переробними підприємствами сільськогосподарським товаровиробникам одночасно з оплатою вартості молока та м'яса в живій вазі за цінами відповідно до укладених договорів.
Оплата особистим підсобним господарствам населення вартості проданих ними переробному підприємству молока та м'яса в живій вазі і виплата їм дотацій здійснюються готівкою безпосередньо з каси переробного підприємства або згідно з договорами доручення через сільськогосподарські підприємства, інші організації чи сільські (селищні) ради. У разі недостатності коштів на окремому рахунку та відсутності заборгованості за обов'язковими платежами, за рішеннями судів і виконавчими написами нотаріусів переробне підприємство може використовувати для зазначеної мети кошти з власного поточного рахунку з наступним їх перерахуванням з окремого на поточний рахунок.
8. Переробні підприємства щомісяця складають розрахунок нарахування сум дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за продаж переробним підприємствам молока та м'яса в живій вазі згідно з додатком N 2 за фактичними даними про обсяги закупленого молока та м'яса в живій вазі і надходження на окремий рахунок сум податку на додану вартість. На підставі цього розрахунку переробними підприємствами проводяться остаточні перерахування платіжними дорученнями сум дотацій на закуплені молоко та м'ясо в живій вазі за звітний період.
9. Переробні підприємства не пізніше 25 числа місяця, наступного за звітним, подають інформацію про надходження і використання податку на додану вартість на дотації до цін на молоко та м'ясо в живій вазі за окремим рахунком управлінням сільського господарства та продовольства районних (обласних) держадміністрацій, відповідним підрозділам в Автономній Республіці Крим згідно з додатком N 3. Управління сільського господарства та продовольства облдержадміністрацій і Міністерство сільського господарства та продовольства Автономної Республіки Крим надсилають зведену інформацію за такою ж формою не пізніше 30 числа місяця, наступного за звітним, Міністерству агропромислового комплексу.
10. Управління сільського господарства та продовольства районних (обласних) держадміністрацій, відповідні підрозділи в Автономній Республіці Крим разом з відповідними державними податковими адміністраціями і фінансовими органами здійснюють контроль за правильністю визначення сум податку на додану вартість та їх перерахування за платіжними дорученнями на окремі рахунки.
11. Переробні підприємства бухгалтерський облік розрахунків з податку на додану вартість ведуть на окремому аналітичному рахунку до рахунку 68 "Розрахунки з бюджетом" , "З податку на додану вартість із заготівлі та реалізації молока і молочних продуктів" або "З податку на додану вартість із заготівлі та реалізації м'яса і м'ясопродуктів".
Нарахований в установленому порядку податок на додану вартість після відвантаження молока, молочної продукції, м'яса та м'ясопродуктів відображається за дебетом рахунку 46 "Реалізація" і кредитом рахунку 67 "Податкові розрахунки" (субрахунок 1 "З податкових зобов'язань"). Після оплати зазначеної продукції дебетується рахунок 67, субрахунок 1 у кореспонденції з рахунком 68 "Розрахунки з бюджетом", аналітичний рахунок "З податку на додану вартість із заготівлі та реалізації молока і молочних продуктів" або "З податку на додану вартість із заготівлі та реалізації м'яса і м'ясопродуктів".
12. У разі одержання за договорами товарно-матеріальних цінностей, виконання робіт, послуг, пов'язаних з переробкою молока та м'яса в живій вазі, вартість яких не оплачена, на суму податку на додану вартість дебетується рахунок 67, субрахунок 2 "З податкових кредитів" у кореспонденції з рахунком 60 "Розрахунки з постачальниками та підрядчиками", 76 "Розрахунки з різними дебіторами і кредиторами". Після оплати зазначених цінностей, робіт і послуг сума податкового кредиту відображається за кредитом рахунку 67, субрахунок 2 та дебетом рахунку 68, аналітичний рахунок "З податку на додану вартість із заготівлі та реалізації молока і молокопродуктів" або "З податку на додану вартість із заготівлі та реалізації м'яса і м'ясопродуктів".
13. Належні сільськогосподарським товаровиробникам суми дотації відображаються за дебетом рахунку 68, аналітичний рахунок "З податку на додану вартість із заготівлі та реалізації молока і молочних продуктів" або "З податку на додану вартість із заготівлі та реалізації м'яса і м'ясопродуктів" і кредитом рахунків 60 і 76.
14. Зараховані на окремий рахунок кошти, призначені для виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам, відображаються за дебетом рахунку 55 "Інші рахунки в банках" та кредитом рахунку 51 "Розрахунковий рахунок". Перераховані сільськогосподарським товаровиробникам суми дотації відображаються за дебетом рахунків 60, 76 і кредитом рахунку 55.
15. Сільськогосподарські товаровиробники на підставі приймальних квитанцій переробних підприємств відображають належні суми дотацій за дебетом рахунку 62 "Розрахунки з покупцями та замовниками" та кредитом рахунку 96 "Цільове фінансування і цільові надходження". Одночасно ці суми відображаються за дебетом рахунку 96 і кредитом рахунку 46 "Реалізація". У разі надходження коштів дебетується рахунок 51 і кредитується рахунок 62.
16. Зазначені в пункті 6 цього Порядку птахофабрики та птахогосподарств відображають податок на додану вартість, отриманий від реалізації м'яса птиці, за дебетом рахунку 68 і кредитом рахунку 96. Одночасно ці суми відображаються за дебетом рахунку 96 і кредитом рахунку 46.
Додаток N 1
_______________________________ (назва підприємства)
до Порядку нарахування та виплати дотацій
сільськогосподарським товаровиробникам за
продані ними переробним підприємствам
молоко та м'ясо в живій вазі
Погоджено:
_____________________________
управління сільського господарства та
продовольства рай(обл)держадміністрації,
відповідні підрозділи в Автономній
Республіці Крим
М.П.
__________ ___________________
(підпис) (прізвище та ініціали)
"____ "________________ 1998 р.
Попередній розрахунок
надходження і використання податку на додану вартість,
нарахованого на обсяги реалізації молока та молочної продукції,
м'яса та м'ясопродуктів у ____________1998 року
1. Обсяги продукції, яку поставляють сільськогосподарські товаровиробники за договірними цінами згідно з укладеними договорами:
а) кількість, тонн ______________________
б) ціна, грн./тонну _____________________
в) сума, тис.грн. _______________________
2. Виручка від реалізації продукції *, тис.грн. _______________________________
* За окремим розрахунком
3. Податок на додану вартість на реалізовану продукцію
(ряд.2 х 20 відсотків: 100), тис.грн. _______________________
4. Вхідний податок на додану вартість на допоміжні матеріали, енергоносії та інше, тис.грн.
_______________________________
5. Податок на додану вартість, який підлягає перерахуванню на окремий рахунок, тис.грн.:
а) всього (ряд.3-ряд.4), тис.грн. ________________________
б) у відсотках до податку на додану
вартість на реалізовану продукцію
(ряд.5а :ряд.3 х 100) __________________________________
6. Розмір дотації сільськогосподарським
товаровиробникам за продану ними
продукцію (ряд.5а:ряд.1в х 100), коп./грн___________________
7. Авансова виплата дотації (одночасно
за оплатою сировини в розмірі не менше 20 відсотків її вартості) _________________________
8. Авансова виплата дотації у відсотках до її загального розміру (ряд.7: ряд.6) _________________________________
Директор |
__________________ (підпис) |
_______________________________________ (прізвище та ініціали) |
Начальник планово-економічного відділу |
__________________ (підпис) |
________________________________________ (прізвище та ініціали) |
Головний бухгалтер | __________________ (підпис) |
_________________________________________ (прізвище та ініціали) |
М.П.
"_____ "__________________ 199 р.
Додаток N 2
до Порядку нарахування та виплати дотацій
сільськогосподарським товаровиробникам за
продані ними переробним підприємствам
молоко та м'ясо в живій вазі
Розрахунок
нарахування суми дотацій сільськогосподарським
товаровиробникам за продаж переробним
підприємствам____________________________
(молоко, м'ясо в живій вазі)
за____________________________ 1998 року
+------------------------------------------------------------------------+
¦ N ¦Сільсько- ¦ Закуплено по приймальних квитанціях ¦Надійшло¦
¦п/п¦господарський +-----------------------------------------¦ПДВ для ¦
¦ ¦товаровиробник, ¦кількість¦ сума ¦ нараховано дотацій ¦виплати ¦
¦ ¦що продав молоко,¦сировини ¦(грн.)+------------------------¦дотацій ¦
¦ ¦м'ясо в живій ¦(кг, ц) ¦ ¦загальна ¦коп. на 1 грн.¦ (грн.) ¦
¦ ¦ вазі ¦ ¦ ¦ сума ¦вартості ¦ ¦
¦ ¦ ¦ ¦ ¦ (грн.) ¦продукції ¦ ¦
¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
+---+-----------------+---------+------+---------+--------------+--------¦
¦ 1 ¦ 2 ¦ 3 ¦ 4 ¦ 5 ¦ 6 ¦ 7 ¦
+------------------------------------------------------------------------+
продовження таблиці
+---------------------------------+
¦Донараховано дотацій¦Дата перера-¦
+--------------------¦хування до- ¦
¦коп.на ¦загальна¦нарахованих ¦
¦1 грн. вар-¦сума ¦дотацій ¦
¦тості сиро-¦(грн.) ¦ ¦
¦вини (гр.7-¦(гр.8 по¦ ¦
¦гр.5): ¦рядку ¦ ¦
¦гр.4 по ¦разом х ¦ ¦
¦рядку ¦гр.4) ¦ ¦
¦разом) ¦ ¦ ¦
+-----------+--------+------------¦
¦ 8 ¦ 9 ¦ 10 ¦
+---------------------------------+
__________________________________________________________________________________________________________
Разом:
Керівник переробного підприємства |
__________________ (підпис) |
_________________________ (прізвище та ініціали) |
Головний бухгалтер |
__________________ (підпис) |
_________________________ (прізвище та ініціали) |
М.П.
"________ "________________ 199__ р.
Додаток N 3
до Порядку нарахування та виплати дотацій
сільськогосподарським товаровиробникам за
продані ними переробним підприємствам
молоко та м'ясо в живій вазі
Інформація
про надходження і використання коштів
податку на додану вартість на дотації до
цін на молоко та м'ясо в живій вазі
по______________________________
(переробне підприємство)
у____________________ 1998 року
+---------------------------------------------------------------+
¦ ¦ Молоко ¦М'ясо в живій вазі ¦
¦ +------------------+-------------------¦
¦ ¦за ---- ¦з початку¦ за ---- ¦з початку¦
¦ ¦(місяць)¦ року ¦ (місяць)¦ року ¦
+------------------------+--------+---------+---------+---------¦
¦Залишок коштів на ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
¦окремому рахунку на ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
¦початок звітного періоду¦ ¦ ¦ ¦ ¦
+------------------------+--------+---------+---------+---------¦
¦Надійшло коштів на ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
¦окремий рахунок ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
+------------------------+--------+---------+---------+---------¦
¦Перераховано коштів ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
¦сільськогосподарським ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
¦товаровиробникам ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
+------------------------+--------+---------+---------+---------¦
¦У розрахунку на одну ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
¦гривню закупленої ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
¦сировини ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
+------------------------+--------+---------+---------+---------¦
¦Залишок коштів на ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
¦окремому рахунку на ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
¦кінець звітного періоду ¦ ¦ ¦ ¦ ¦
+---------------------------------------------------------------+
Керівник переробного підприємства |
__________________ (підпис) |
_________________________ (прізвище та ініціали) |
Головний бухгалтер |
__________________ (підпис) |
_________________________ (прізвище та ініціали) |
М.П.
"____ "___________________ 199__ р.