МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

НАКАЗ
03.09.2017 N 1073

Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
02 жовтня 2017 р. за N 1206/31074

Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення
України в основних харчових речовинах і енергії

Відповідно до частини другої статті 3 Закону України "Про прожитковий мінімум", керуючись пунктом 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року N 267, НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Норми фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії, що додаються.

2. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства охорони здоров'я України від 18 листопада 1999 року N 272 "Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії", зареєстрований в Міністерстві юстиції України 02 грудня 1999 року за N 834/4127.

3. Управлінню громадського здоров’я (Півень Н.В.) забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

4. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

5. Цей наказ набирає чинності через один місяць з дня його офіційного опублікування.

В.о. Міністра У. Супрун

Затверджено
Наказ Міністерства охорони здоров’я України
03.09.2017 N 1073

Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
02 жовтня 2017 р. за N 1206/31074

Норми
фізіологічних потреб населення України в
основних харчових речовинах і енергії

Таблиця 1

Добова потреба дитячого населення в білках, жирах, вуглеводах та енергії

Вікова група  Стать  Енергія  Білки, г  Жири, г  Вуглеводи, г 
ккал  загальна кількість  тваринні 
0-3 місяці*  хлопчики та дівчатка  120  2,2  2,2  6,5  13 
4-6 місяців*  хлопчики та дівчатка  115  2,6  2,5  6,0  13 
7-12 місяців*  хлопчики та дівчатка  110  2,9  2,3  5,5  13 
1-3 роки  хлопчики та дівчатка  1385  53  37  44  194 
4-6 років  хлопчики та дівчатка  1700  58  41  56  240 
6 років
(учні) 
хлопчики та дівчатка  1800  60  43  58  260 
7-10 років  хлопчики та дівчатка  2100  72  51  70  295 
11-13 років  хлопчики  2400  84  62  84  327 
11-13 років  дівчатка  2300  78  55  76  326 
14-17 років  юнаки  2700  93  68  92  375 
14-17 років  дівчата  2400  83  59  81  334 

__________

* Для дітей 0-12 місяців життя потребу наведено з розрахунку на 1 кілограм маси тіла.

Таблиця 2

Добова потреба дитячого населення у мінеральних речовинах

Вікова група  Мінеральні речовини 
Кальцій (мг)  Фосфор
(мг) 
Магній
(мг) 
Залізо
(мг) 
Цинк
(мг) 
Йод
(мкг) 
Селен (мкг)  Фтор
(мкг) 
Мідь
(мг) 
0-3 місяці  400  300  50  90  17  1,0  0,3-0,5 
4-6 місяців  500  400  60  90  17  1,0  0,3-0,5 
7-12 місяців  600  500  70  10  90  17  1,0  0,3-0,5 
1-3 роки  800  800  100  10  10  90  20  1,2  0,3-0,7 
4-6 років  800  800  120  10  10  90  20  1,5  1,2 
6 років
(учні) 
800  800  150  12  10  100  30  2,0  1,5 
7-10 років  1000  1000  170  12  10  120  30  2,5  1,5 
11-13 років
(хлопчики) 
1200  1200  280  12  15  150  40  2,5  2,0 
11-13 років
(дівчатка) 
1200  1200  270  15  12  150  45  2,5  1,5 
14-17 років
(юнаки) 
1200  1200  400  12  15  150  50  2,5  2,5 
14-17 років
(дівчата) 
1200  1200  300  18  13  150  50  2,5  2,0 

Таблиця 3

Добова потреба дитячого населення у вітамінах

Вікова група  А
(мкг РЕ) 
Біотин (мкг)  Пантотенова кислота
(мг) 
Д
(мкг) 
Е
(мг ТЕ) 
К
(мкг) 
С (мг)  В1
(тіамін, мг) 
В2
(рибо-флавін, мг) 
РР (мг НЕ)  В6 (мг)  В12 (мкг)  Фолат (мкг) 
0-3 місяці  400  1,7  30  0,3  0,4  0,4  0,5  25 
4-6 місяців  400  1,7  10  35  0,4  0,5  0,5  0,5  40 
7-12 місяців  500  1,8  10  10  40  0,5  0,6  0,6  0,6  60 
1-3 роки  500  10  15  45  0,8  0,9  10  0,9  0,7  100 
4-6 років  500  15  10  20  50  0,8  1,0  12  1,0  1,0  150 
6 років
(школярі) 
500  15  10  25  55  0,9  1,1  13  1,1  1,2  200 
7-10 років  500  20  10  30  60  1,0  1,2  15  1,2  1,4  200 
11-13 років
(хлопчики) 
600  25  13  45  75  1,3  1,5  17  1,5  2,0  300 
11-13 років
(дівчатка) 
600  25  10  45  70  1,1  1,3  15  1,3  2,0  300 
14-17 років
юнаки 
600  40  15  65  80  1,5  1,8  20  1,8  2,0  400 
14-17 років
дівчата 
600  40  13  55  75  1,2  1,5  17  1,5  2,0  400 

Таблиця 4

Добові енерговитрати дорослого населення без фізичної активності

Маса тіла  Вік 
18-29 років  30-39 років  40-59 років  60-74 роки 
кг  Чоловіки (основний обмін) 
50  1450  1370  1280  1180 
55  1520  1430  1350  1240 
60  1590  1500  1410  1300 
65  1670  1570  1480  1360 
70  1750  1650  1550  1430 
75  1830  1720  1620  1500 
80  1920  1810  1700  1570 
85  2010  1900  1780  1640 
90  2110  1990  1870  1720 
  Жінки (основний обмін) 
40  1080  1050  1020  960 
45  1150  1120  1080  1030 
50  1230  1190  1160  1100 
55  1300  1260  1220  1160 
60  1380  1340  1300  1230 
65  1450  1410  1370  1290 
70  1530  1490  1440  1360 
75  1600  1550  1510  1430 
80  1680  1630  1580  1500 

__________
Примітка.
 

Для розрахунку добових енерговитрат фізично активного дорослого населення необхідно помножити відповідну віку і масі тіла величину основного обміну на відповідний коефіцієнт фізичної активності.
 

Таблиця 5

Групи працездатного населення залежно від фізичної активності

Групи фізичної активності  Коефіцієнт фізичної активності  Орієнтовний перелік спеціальностей 
I - працівники переважно розумової праці, дуже легка фізична активність  1,4  Наукові працівники, студенти гуманітарних спеціальностей, програмісти, контролери, педагоги, диспетчери, працівники пультів управління та інші 
II - працівники, зайняті легкою працею, легка фізична активність  1,6  Водії трамваїв, тролейбусів, працівники конвеєрів, пакувальники, швейники, працівники радіоелектронної промисловості, агрономи, медсестри, санітарки, працівники зв'язку, сфери обслуговування, продавці промтоварів та інші 
III - працівники середньої тяжкості праці, середня фізична активність  1,9  Слюсарі, наладчики, настроювачі, верстатники, буровики, водії автобусів, лікарі-хірурги, текстильники, взуттьовики, залізничники, продавці продтоварів, водники, апаратники, металурги-доменщики, працівники хімзаводів та інші 
IV - працівники важкої фізичної праці, висока фізична активність  2,2  Будівельні робітники, помічники буровиків, прохідники, переважна більшість сільськогосподарських робітників і механізаторів, доярки, овочівники, деревообробники, металурги і ливарники та інші 
V - працівники особливо важкої фізичної праці, дуже висока фізична активність  2,5  Механізатори і сільськогосподарські робітники в посівний і збиральний періоди, вальники лісу, бетонярі, муляри, землекопи, вантажники немеханізованої праці та інші 

Таблиця 6

Добова потреба дорослого населення в білках, жирах, вуглеводах та енергії (чоловіки)

Група  Коефіцієнт фізичної активності
(далі - КФА) 
Вік
(років) 
Енергія
(ккал) 
Білки (г)  Жири
(г) 
Вуглеводи (г) 
всього  у тому числі тваринні 
1,4  18-29  2450  80  40  81  350 
30-39  2300  75  37  77  327 
40-59  2100  68  34  70  300 
II  1,6  18-29  2800  91  45  93  400 
30-39  2650  84  42  88  380 
40-59  2500  80  39  82  360 
III  1,9  18-29  3300  106  52  107  478 
30-39  3150  100  47  103  456 
40-59  2950  96  48  96  426 
IV  2,2  18-29  3900  108  54  128  566 
30-39  3700  102  51  120  528 
40-59  3500  96  48  113  499 
2,5  18-29  4100  117  58,5  154  586 
30-39  3900  111  55,5  144  550 
40-59  3700  104  52  137  524 

Таблиця 7

Добова потреба дорослого населення у мінеральних речовинах (чоловіки)

Група  Кальцій (мг)  Фосфор (мг)  Магній (мг)  Залізо (мг)  Цинк (мг)  Йод (мкг)  Мідь (мг)  Хром (мкг)  Молібден (мкг)  Селен (мкг)  Марганець (мг) 
I-V  1200  1200  400  15  15  150  1,0  50  70  70  2,0 

Таблиця 8

Добова потреба дорослого населення у вітамінах (чоловіки)

Група  С
(мг) 
А
(мкг РЕ) 
Е
(мг ТЕ) 
Д
(мкг) 
В1
(мг) 
В2
(мг) 
В6
(мг) 
Ніацин (мг НЕ)  Фолат (мкг)  В12 (мкг)  Біотин (мкг)  К (мкг)  Пантотенова кислота
(мг) 
I-V  80  1000  15  1,6  2,0  2,0  22  400  50  110 

Таблиця 9

Добова потреба дорослого населення в білках, жирах, вуглеводах та енергії (жінки)

Група  КФА  Вік
(років) 
Енергія, ккал  Білки, г  Жири, г  Вуглеводи, г 
всього  у тому числі тваринні 
1,4  18-29  2000  61  30  62  300 
30-39  1900  59  29  60  280 
40-59  1800  58  28  58  240 
II  1,6  18-29  2200  66  34  70  326 
30-39  2150  65  32  70  315 
40-59  2100  63  32  66  313 
III  1,9  18-29  2600  76  40  80  394 
30-39  2550  74  39  83  377 
40-59  2500  72  38  80  373 
IV  2,2  18-29  3050  87  46  90  473 
30-39  2950  84  45  85  462 
40-59  2850  82  43  85  439 
Додатково до норми відповідно до фізичної активності та віку 
Вагітні  +350  30  20  12  30 
Годуючі (1-6 міс.)  +500  45  34  13  50 
Годуючі (7-12 міс.)  +450  40  26  14  40 

Таблиця 10

Добова потреба дорослого населення у мінеральних речовинах (жінки)

Група інтенсивності праці  Кальцій (мг)  Фосфор (мг)  Магній (мг)  Залізо (мг)  Цинк (мг)  Йо (мкг)  Селен (мкг)  Мідь (мг)  Марганець (мг)  Хром (мкг)  Молібден (мкг) 
I-IV  1100  1200  500  17  12  150  50  50  70 
Додатково до норми відповідно до фізичної активності та віку 
Вагітні  300  300  50  0,4  200  20 
Годуючі
(1-6 міс.) 
400  400  50  26  3,0  200  20 
Годуючі
(7-12 міс.) 
400  400  50  26  2,8  200  20 

Таблиця 11

Добова потреба дорослого населення у вітамінах (жінки)

Група  КФА  С
(мг) 
А
(мкг РЕ) 
Е,
(мг ТЕ) 
Д,
(мкг) 
В1 (мг)  В2 (мг)  В6 (мг)  Ніацин (мг НЕ)  Фолат (мкг)  В12 (мкг)  Біотин (мкг)  К
(мкг) 
Пантотенова кислота
(мг) 
I-IV    70  1000  15  1,3  1,6  1,8  16  400  50  100 
Додатково до норми відповідно до фізичної активності та віку 
Вагітні  10  300  0,3  0,5  0,6  200  0,2 
Годуючі
(1-6 міс.) 
25  350  0,5  0,5  0,7  100  0,4 
Годуючі
(7-12 міс.) 
25  350  0,5  0,5  0,7  100  0,4 

Таблиця 12

Добова потреба осіб похилого віку в білках, жирах, вуглеводах та енергії

Стать  Вік (років)  Енергія (ккал)  Білки (г)  Жири (г)  Вуглеводи (г) 
Чоловіки  60-74  2000  65  60  300 
75 і старші  1800  53  38  270 
Жінки  60-74  1800  58  54  270 
75 і старші  1600  52  44  240 

Таблиця 13

Добова потреба осіб похилого віку у мінеральних речовинах

Стать, вік
(років) 
Кальцій
(мг) 
Фосфор
(мг) 
Магній
(мг) 
Залізо
(мг) 
Цинк
(мг) 
Йод
(мкг) 
Селен
(мкг) 
Чоловіки
60-74 
1300  1200  400  15  15  150  70 
Чоловіки
75 і старші 
1300  1200  400  15  15  150  70 
Жінки
60-74 
1300  1200  400  15  15  150  70 
Жінки
75 і старші 
1300  1200  400  15  15  150  70 

Таблиця 14

Добова потреба осіб похилого віку у вітамінах

Стать, вік
(років) 
Пантотенова кислота, мг  С
(мг) 
А
(мкг РЕ) 
Е
(мг ТЕ) 
Д
(мкг) 
В1 (мг)  В2 (мг)  В6 (мг)  Біотин (мкг)  Ніацин (мг НЕ)  Фолат (мкг)  В12 (мкг)  К
(мкг) 
Чоловіки 60-74  100  600  25  10  1,7  1,7  3,3  30  15  400  65 
Чоловіки 75 і старші  90  600  20  10  1,5  1,5  3,0  30  13  400  65 
Жінки
60-74 
100  600  20  10  1,5  1,5  3,0  30  13  400  55 
Жінки
75 і старші 
90  600  20  10  1,5  1,5  3,0  30  13  400  55 

Таблиця 15

Рекомендовані норми споживання мінорних та біологічно активних речовин
їжі із встановленою фізіологічною дією на організм (для дорослого населення)

Назва речовини  Кількість (на добу) 
Вітаміни та вітаміноподібні речовини 
Каротиноїди (мг)  15 
у тому числі бета-каротин (мг) 
Інозит (мг)  500 
L-Карнітин (мг)  300 
Коензим Q10 (мг)  30 
Ліпоєва кислота (мг)  30 
Оротоєва кислота (В13) (мг)  300 
Холін (мг)  500 
Метилметіонін-сульфоній (мг)  180 
Пара-амінобензойна кислота (мг)  100 
Флавоноїди (мг)  250 (у тому числі катехінів - 100) 
Ізофлавони, ізофлавонглікозиди (мг)  50 
Рослинні стерини (фітостерини) (мг)  270 
Глюкозамін сульфат (мг)  700 

__________
Примітки: 

1. Оптимальне співвідношення білків, жирів і вуглеводів (за масою) в добовому раціоні становить 1:1:4.
2. Рекомендований вміст у раціоні білків тваринного походження відносно загальної кількості білків: для дітей - 60 % і більше, для дорослих - 50 % і більше.
3. Рекомендований вміст білків відносно енергетичної цінності (калорійності) добового раціону для дітей - близько 15 % калорійності, для дорослих - близько 13 % калорійності; вміст жирів - близько 30 % калорійності.
4. Рекомендований вміст жирів рослинного походження в раціоні харчування - 20 % загальної кількості жирів. Рекомендований вміст поліненасичених та мононенасичених жирних кислот у раціоні - близько 10 % і 10 % калорійності добового раціону відповідно.
5. При розрахунку харчової цінності середньодобових наборів харчових продуктів використовуються такі значення узагальнених втрат: для білка - 11 %, жиру - 12 %, вуглеводів - 10 %.
6. Значення вітаміну А наведені в ретиноловому еквіваленті, вітаміну Е - у токофероловому еквіваленті, вітаміну РР (ніацину) - у ніациновому еквіваленті, фолата - за птероілполіглутаміновою кислотою.
7. Для перерахунку різних форм вітамінних препаратів використовуються такі коефіцієнти:
1 мкг ретинолового еквіваленту (РЕ) = 1 мкг ретинолу = 1,14 мкг ретинол ацетату = 1,82 мкг ретинол пальмітату = 3,3 МО або 6 мкг каротину;
1 мг токоферолового еквіваленту (ТЕ) = 1 мг токоферолу = 1,49 мг токоферол ацетату = 1,49 МО;
1 мг тіаміну = 1, 27 мг тіаміну хлориду = 1,64 мг тіаміну броміду = 1,8 мг тіаміну дифосфату;
1 мг рибофлавіну = 1,21 мг флавіну мононуклеотиду;
1 мг ніацинового еквіваленту (НЕ) = 1 мг ніацину або 60 мг триптофану в раціоні;
1 мг піридоксалю = 1,21 мг піридоксаль гідрохлориду = 1,45 мг піридоксаль фосфату;
1 мг аскорбінової кислоти = 1,12 мг аскорбату натрію = 1,21 аскорбату кальцію;
1 мкг птероілмоноглутамінової кислоти (синтетичної фолієвої кислоти) = 2 мкг птероілмоноглутамінової кислоти (природної фолієвої кислоти), що міститься в харчових продуктах;
1 мкг вітаміну Д = 40 МО. 

Начальник Управління громадського здоров’я Н. Півень